[Giulietta] Felgi do Giulietty

• Autor wątku Autor wątku Marcin_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
65mm
zwykle felgi nieoryginalne przychodza z zestawem plastikowych piercieni centrujacych ale.. ja np. dostalem nie pasujace, wysokosc sie nie zgadzala. Zlecilem wiec dotoczenie porzadnych piercieni centrujacych z aluminium na otwor centrujacy 65mm, po zalozeniu okazalo sie ze jest jednak lekki luz, realnie po zmierzeniu srednica piasty miala ~64.87mm. Na pierscieniach 65mm miedzy 120-160 byly odczuwalne wibracje, mozna bylo to wyczuc oraz zauwazyc - drzal fotel pasazera. Dotoczyli wiec nowe co do 1/10mm i dopiero bylo OK

Właśnie to mnie martwi, czy jak kupię felgi z Brery 18X8 ET41 centralny 65mm - będzie OK? Niby to samo...
Przerabiałem już takie problemy i nie chcę więcej :)
Dobrze dopasowany centralny to podstawa.

Własnie sprawdziłem fizycznie wymiary oryginalnej felgi montowanej na zwiększone zaciski i wyniki obalają to co jest zalecane w instrukcji. ET tej felgi wynosi 35mm (zamiast zalecanego 41mm). Jesli ktoś założy felgę z zalecanym ET41 to będzie ona obcierać o czoło zwiększonego zacisku
Jednak dzisiaj obejrzałem oryginalną felgę w garażu - oznaczenia nawewnętrznej stronie to 7,5"J17"ET41 - czyli tak jak zaleca instrukcja ET41, ale felga z ET35 zostawia więcej miejsca na zwiększony zacisk, chociaż zwiększa rozstaw kół o te 6mm z każdej strony

Ostatnia edycja:
7,5 ET 41;)
max 2 milimetry od zacisku mam ;)
przy 18" 8J wersji Sport jest podobnie z odstępem od zacisku.

Organoleptycznie przetrenowałem już kilka felg przymierzajac je do swoich wzmocnionych zacisków i jedno co mogę powiedziec to nie można ufac sprzedawcy i jego wiedzy katalogowej tylko felgę należy przymierzyć... ET jest praktycznie obojętne bo pasuje zarówno ET35mm jak i oryginalne ET41mm - wszystko zależy od grubości i kształtu ramion felgi. Dlatego skłaniam się coraz bardziej ku oryginalnym felgom i stąd moje pytanie:
Czy ktoś zakładał na wzmocnione zaciski w Giulietcie felgi 17" ale od Brery? - takie:
http://allegro.pl/oryginal-alfa-romeo-159-brera-17-cali-i2755037643.html

Ja mam teoretycznie od Brery, ale inny wzór
Pasują bez żadnych ale.
tak samo blisko jest zacisk jak przy 18" turbinach
$(KGrHqF,!hUE6ccwGLG-BOup!6,N6Q~~60_35.JPG

Panowie a ja mam takie pytanie. Jako że nie znam się na tym w ogóle stwierdziłem że zapytam specjalistów przed zakupem :). Czy felgi od Brery S z oponami 235/35/19 będą pasować do Julki? Teraz mam 225 czy dużo się zmieni? Czy w ogóle wejdą do mojej QV z Brembo. Felgi w załączniku.

AlloyGator on Alfa Brera S 1.jpg

też się nad takimi zastanawiam :)
ale pierwotnie planowałem obuć ją w 225 szerokość...
na alfaowners paru użytkowników śmiga na tych i z wersji 159 TI i mówią, że dają radę

zresztą mi to zdjecie zniszczyło i system i dlatego na brerowe choruję :D :D :D :D
H6avG.jpg

z białą muszą wyglądać bosko... tylko 19" (a w szczególności /35/)+ drogi po których się poruszam (szybko ;) jakoś nie pasują do siebie...

Mam plan przerzucic sie z 17 na 18 i tutaj wysuwa sie pytanie, czy da rade u nas w julkach wsadzic turbinki na R18/225/45? Wiem ze zalecane sa 40, ale przy mojej jezdzie (drogi podlaskie nie sa najlepsze, tez pozostawie bez komentarza lublin) zalezy na oszczedzeniu zawieszenia bo samochod ma wytrzymac ponad 150k przebiegu.

Mam plan przerzucic sie z 17 na 18 i tutaj wysuwa sie pytanie, czy da rade u nas w julkach wsadzic turbinki na R18/225/45? Wiem ze zalecane sa 40, ale przy mojej jezdzie (drogi podlaskie nie sa najlepsze, tez pozostawie bez komentarza lublin) zalezy na oszczedzeniu zawieszenia bo samochod ma wytrzymac ponad 150k przebiegu.

Na pewno nie odczujesz różnicy między 40 a 45mm. więc ... A poza tym moja żona jeździe na oryginalnych turbinach (40mm) i nie jest źle (to jej opinia)

To nie jest wymiar w mm, tylko zdaje się procent szerokości... Dlatego opony 195/60/R15 np. mają inny obwód niż 185/60/R15.

Wlasnie mi chodzi zebym nie mial slickow, chce jeszcze troche komfortu miec i nie obawiac sie ze wpierdo** sie w dziure a tam pojdzie felga razem z zawieszeniem. Ale generalnie u nas wejda R18 na 45? zawsze to wieksza ilosc gumy od jezdni

Sent from my Iphone using Tapatalk

Witam, przegladam alledrogo w poszukiwaniu felg 18",
kupował ktoś z Was od tego gościa ? - to są normalne fele czy jakieś szroty chińskie z cyny ?

http://allegro.pl/467-mg-felgi-18-5x110-alfa-romeo-giulietta-i3159585934.html

--
pozdro
olo

Jest dużo chińskich kopii na rynku. Ja osobiście kupowałem u tego gościa http://allegro.pl/orginalne-felgi-alfa-romeo-giulietta-7-5x17-nowe-i3159157035.html
On ma tylko oryginały, sam sprowadza je z Woch. Co do ceny, to można się z nim dogadać, można wybrać same felgi lub kompletne koła z nowymi oponami. Ja wybrałem tę drugą opcję bo cena była lepsza niż super.

Pozdravy !

Amortyzatory
Powrót