• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

• Autor wątku Autor wątku azi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przepraszam,że się wtrące, ale możesz napisać jakie warunki miałeś z PKO leasing?Jeśli to nie tajemnica to czy duże były koszta operacyjne leasingu itd?

Brałem w lutym tego roku. Wpłata 10%, Leasing dość długi, bo na 5 lat, wykup 25%. Oprocentowanie wyszło niecałe 115% - stopy mocno skoczyły już wtedy. Dziś wziąłbym z większą wpłata własna i na krótszy okres.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zgadzam się z Tobą, to uczciwa i obiektywna teza. Z drugiej strony doposażone Stelvio lata w okolicy 240-250 tys zł i są od ręki, a Formentor VZ to kwestia tez 240-250 tys zł, od ręki ich naprawdę mało. Uczciwie mówiąc to Formentor ma lepsze osiągi i wyposażenie ( nowocześniejszy jest ), Alfa lepsze wykonanie.
Dla każdego coś miłego. Stelvio/Giulia po lifcie to może być bardzo ciekawa opcja, bo zrobiły się nieco przestarzałe na tle konkurencji ( BMW 3 LCI, Mercedes C ).

Nie zgodzę się odnośnie zbieżności w cenach

Musisz pamiętać że jeśli usiądziesz przy cenniku to dla równorzędnego wyposażenia ale podobnej mocy Stelvio zawsze będzie wyraźnie droższe. Nie wspominam już o żadnym SUVie od wielkiej trójki

Nawet do VZ5 które ma 390 km (i genialne 2.5l wprost z RSów) w podstawie jest śmieszna dopłata w wysokości 8k. Ile trzeba dopłacić żeby mieć w Stelvio tyle z tym samym wyposażeniem dla tych samych wersji wyposażeniowych(?).

Nie zgodzę się odnośnie zbieżności w cenach

Musisz pamiętać że jeśli usiądziesz przy cenniku to dla równorzędnego wyposażenia ale podobnej mocy Stelvio zawsze będzie wyraźnie droższe. Nie wspominam już o żadnym SUVie od wielkiej trójki

Nawet do VZ5 które ma 390 km (i genialne 2.5l wprost z RSów) w podstawie jest śmieszna dopłata w wysokości 8k. Ile trzeba dopłacić żeby mieć w Stelvio tyle z tym samym wyposażeniem dla tych samych wersji wyposażeniowych(?).

To pokaz mi proszę Q5 albo X3 z osiągami i napędem Q4 jak w Stelvio Veloce. Tam cena naprawdę ciekawa wyjdzie. VZy będą mocniejsze mocą na pewno, będą tez nowocześniejsze. Albo to Stelvio jest lepiej wykonana i ma ten sznyt.

Ostatnia edycja:
To pokaz mi proszę Q5 albo X3 z osiągami i napędem Q4 jak w Stelvio Veloce.

Aż z ciekawości zajrzałem: Q5 Sportback S-line Quattro 45TFSI (czyli najmocniejszy z normalnych, 6.1s do 100) mas za 260 tys. Oczywiście nowy z 2022, a nie 2020 czy 2021.
Jasna sprawa, że jak zaczniesz dokładać wyposażenie, to cena mocno leci... ale nie musisz. S-line już i tak zły nie jest, a osiągi już masz :)

Czasy, kiedy Alfa była bardzo atrakcyjna cenowo powoli mijają, albo już minęły (Tonale). Stelvio zapewne nadal będzie ciut korzystniejsze, ale właśnie... ciut.

Porównywanie cen Formentora do Stelvio jest totalnie z czapki - Stelvio jest o klasę większe, lepiej wykonane i dwie klasy bardziej zaawansowane technicznie pod względem konstrukcyjnym. Formentor to klasa Tonale i to z nim należy porównywać ceny. Do tego VZ5 to edycja specjalna i limitowana.

Aż z ciekawości zajrzałem: Q5 Sportback S-line Quattro 45TFSI (czyli najmocniejszy z normalnych, 6.1s do 100) mas za 260 tys. Oczywiście nowy z 2022, a nie 2020 czy 2021.
Jasna sprawa, że jak zaczniesz dokładać wyposażenie, to cena mocno leci... ale nie musisz. S-line już i tak zły nie jest, a osiągi już masz :)

Czasy, kiedy Alfa była bardzo atrakcyjna cenowo powoli mijają, albo już minęły (Tonale). Stelvio zapewne nadal będzie ciut korzystniejsze, ale właśnie... ciut.

Podeślij proszę linka do oferty

Wchodzisz na konfigurator audi.pl i wybierasz :)

Trochę nie rozumiemy się. Q5 z kołami 19-20”, skórą w środku, asystentami, audio Bang & Olfsen kosztuje mocno powyżej 320 tys zł. To ogromna różnica. Audi się produkuje rok i więcej, a sztuki od ręki kosztują tyle, ile podałem.

Trochę nie rozumiemy się. Q5 z kołami 19-20”, skórą w środku, asystentami, audio Bang & Olfsen

Jasna sprawa, że jak zaczniesz dokładać wyposażenie, to cena mocno leci... ale nie musisz. S-line już i tak zły nie jest, a osiągi już masz

W Tonale masz audio na poziomie Bang&Olufsen? Ile i jakich asystentów?
W Audi możesz domówić prawie wszystko, w Alfie prawie nic. Pytanie czy chcesz wyposażony samochód i brak osiągów, czy szybkie auto w podstawowej konfiguracji.

W Tonale masz audio na poziomie Bang&Olufsen? Ile i jakich asystentów?
W Audi możesz domówić prawie wszystko, w Alfie prawie nic. Pytanie czy chcesz wyposażony samochód i brak osiągów, czy szybkie auto w podstawowej konfiguracji.

Nie mówimy o prawie wszystko, tylko próbujemy skonfrontować Stelvio Veloce z odpowiednikiem Q5 i tego się trzymajmy. Rozumiem fascynacje niemieckimi autami, ale Harman jakoś tam gra i będzie to lepszy dźwięk, niż w standardzie w Audi. Podobnie Asystenci. Asystent Kierowcy Plus trochę ma tych systemów i o takich piszemy - konkret, panie, konkret, a nie wodę lejesz. Zaraz wymyślisz, ze uparłem się na felgi 20 z Alfy model Miron i twoim zdaniem 18” z Audi wyglądają tak samo. Idziemy w miarę jeden do jednego. Dobrze wiesz, ze mam racje i takie Audi jest lekko z 70 tys droższe. O ile znajdziesz od ręki, co graniczy z cudem.

Harman w Alfie będzie grał na podobnych poziomie do B&O w Q5. B&O w Q5 to nie jest to B&O za 30k+ z wyjeżdzającymi tweeterami i 20+ głośnikami, które jest dostępne chyba w A6 i powyżej.

Harman w Alfie będzie grał na podobnych poziomie do B&O w Q5. B&O w Q5 to nie jest to B&O za 30k+ z wyjeżdzającymi tweeterami i 20+ głośnikami, które jest dostępne chyba w A6 i powyżej.

Dokładnie tak. W Q5 kosztuje ono 5850 i szał to to nie będzie.

dwie klasy bardziej zaawansowane technicznie pod względem konstrukcyjnym.

Tutaj zgadzam się w 100% i mogę przyklepać również stopami :)
Spierdolenie konstrukcyjne w niektórych przypadkach to po prostu rekord świata.
Obsługa serwisowa jeszcze nigdy nie była tak skomplikowana jak teraz, i w żadnej innej marce chyba nie ma takich rozwiązań jak u Włochów, szacun i czapki z głów.

Brakuje skór, felgi tez mniejsze, kierownica nie wiem czy podgrzewana i czy z manetkami. O szklanym dachu w tych ofertach zapomnij, audio tez pewnie liche. Widać od razu, ze to niezbyt wyposażone wersje jak na Audi.

ze to niezbyt wyposażone wersje jak na Audi.

Dobrze, że dodałeś "jak na Audi" :)
Jakoś matrix ledów nie zauważyłeś? Bo tego akurat Stelvio nie ma?
A w Stelvio jest elektryczne zamykanie bagażnika?

Możemy się tak licytować w kółko. Wiadomo, że Audi wyjdzie drożej, ale nie koniecznie od razu 70 czy 100tys.
Jest za to miękka hybryda, której Stelvio nie ma.

Żeby nie było - uważam, że nadal Stelvio i Giulia są atrakcyjne cenowo, ale już bardzo niewiele im brakuje do konkurencji. Natomiast Tonale przekroczyło granicę i jest po prostu za drogie na to, co oferuje. Przy czym mam tu na myśli głównie osiągi, bo dla mnie auto to przede wszystkim jazda, a później wyposażenie.

Dobrze, że dodałeś "jak na Audi" :)
Jakoś matrix ledów nie zauważyłeś? Bo tego akurat Stelvio nie ma?
A w Stelvio jest elektryczne zamykanie bagażnika?

Możemy się tak licytować w kółko. Wiadomo, że Audi wyjdzie drożej, ale nie koniecznie od razu 70 czy 100tys.
Jest za to miękka hybryda, której Stelvio nie ma.

Żeby nie było - uważam, że nadal Stelvio i Giulia są atrakcyjne cenowo, ale już bardzo niewiele im brakuje do konkurencji. Natomiast Tonale przekroczyło granicę i jest po prostu za drogie na to, co oferuje. Przy czym mam tu na myśli głównie osiągi, bo dla mnie auto to przede wszystkim jazda, a później wyposażenie.

Stelvio ma elektrycznie zamykany bagażnik. A świateł w Audi jest kilka rodzajów.

Ostatnia edycja:
Stelvio: sprzedaż w Europie, lata 2017-2021: 108 tys sztuk.
Audi Q5: sprzedaż w Europie, lata 2017-2021: 320 tys sztuk.

Giulia: sprzedaż w Europie, lata 2016-2021: 68 tys. sztuk
BMW 3, sprzedaż w Europie, lata 2016-2021: 740 tys. sztuk.
Giulia miała być konkurencją, wyborem alternatywy dla bmw 3.

W zasadzie nie ma tu pola do dyskusji. To są takie liczby, że nijak nie da się uzasadnić różnicy. Stelvio ogólnie marnie, ale jakoś tam się trzyma.
Pytanie czy Tonale będzie bliżej wynikom Stelvio, czy katastrofalnej porażce Giulii.
Stawiam na coś pośrodku. Konkurencja w segmencie, gdzie uderza Tonale jest niebywała.

Ostatnia edycja:
Stelvio: sprzedaż w Europie, lata 2017-2021: 108 tys sztuk.
Audi Q5: sprzedaż w Europie, lata 2017-2021: 320 tys sztuk.

Giulia: sprzedaż w Europie, lata 2016-2021: 68 tys. sztuk
BMW 3, sprzedaż w Europie, lata 2016-2021: 740 tys. sztuk.
Giulia miała być konkurencją, wyborem alternatywy dla bmw 3.

W zasadzie nie ma tu pola do dyskusji. To są takie liczby, że nijak nie da się uzasadnić różnicy. Stelvio ogólnie marnie, ale jakoś tam się trzyma.
Pytanie czy Tonale będzie bliżej wynikom Stelvio, czy katastrofalnej porażce Giulii.
Stawiam na coś pośrodku. Konkurencja w segmencie, gdzie uderza Tonale jest niebywała.

Prośba o podobne porównanie sprzedaży Mazdy 3 do Golfa lub Corolli [emoji846]
Tez może być ciekawa dysproporcja…

Amortyzatory
Powrót