Falujace obroty w TS

• Autor wątku Autor wątku subratri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    obroty
nie obraziłem się :) tylko mnie nie było a za usługę niestety zapłaciłem

---------- Post dodany o godzinie 12:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:07 ----------

jutro sam spróbuje wyczyścic przepływke moze cos to pomoże tylko napiszcie czym najlepiej to srobic jakim preparatem?

Szkoda roboty to nic nie da.
Co chcesz czyścić - płytkę elektroniczną i drut?

A co tu rozumieć - jak wyjmiesz wkład od przepływomierza to sam zobaczysz.
Jak chcesz, to czyść, ani to nie pomoże, ani nie zaszkodzi, jak jest padnięty.

Koledzy powiedzcie mi czy jak przepływka jest walnięta to jak odłącze ja to bedzie jakaś różnica? U mnie jak odłączę to obroty bardziej falują i zapala się marchewa!!

hmmmm
nie chcąc zapeszyć, jestem chyba na dobrej drodze aby pozbyć się tej cholernej przypadłości mojej słodkiej ślicznotce.
mój szwagier nabył również, śliczną 156 TS 1,8 tak więc mogę sobie po podmieniać co nie co :) i tym sposobem, wczoraj zamieniliśmy przepływki (jego na postoju 370kg/m a podczas jazdy 408kg/m)
po zamianie obroty zaczęły strasznie falować, niestety nie miałem czasu na reset i musiałem jechać po szwagierkę na pkp.
dziś już miałem więcej czasu.
podmiana
kasowanie błędów (mam tylko jeden, od zielonego przewodu w zegarach;) )
tra ~ -290.000 us
reset silniczka
wyłączenie zapłonu + 90s
reset parametrów
wyłączenie zapłonu + 90s
adaptacja (od ok 50st do włączenia wiatraka)
włączyliśmy laptopa dopiero po czasie bo bateria licha
a tu TRA - +23000us - czyli rozumiem że wg bubu mieści się to w normie?
tra w dalszej części stało ale sam wykres zaczął się od +27000us
przejażdżka i masakra, wszystko ok, obroty spadają i stoją jakby je kto tam super glue zakleił a wskazówka smarowana była
mam świadomość że to mogłoby minąć po jakimś czasie, ale po wcześniejszych resetach falowanie wracało po kilku minutach tak więc może to jest to??
moja przepływka to zamiennik za 115zł.
na odcięciu pokazuje ok 380-390kg/m, no ale coś w niej musi być spierniczonego skoro w dolnym zakresie powoduje to zasr..e falowanie.
pare tygodni temu odpiąłem mój zamiennik i odpaliłem auto, ledwo wchodziło na obroty co wiadomo, ale nie falowało

Ostatnia edycja:
Kod:
tra ~ 290.000 us
reset silniczka
.....
włączyliśmy laptopa dopiero po czasie bo bateria licha
a tu TRA - 23000us -
- dziwne poniewaz jeden i drugi parametr jest podobny, lepiej pisać plus 290000 us lub minus 290000 usek.
- bo nie bardzo wiadomo, minus czy plus.
- a sprawdzałes TRA i FRA zaraz po resecie ?
- bo coś mam podejrzenie ze reset nie wykonał się poprawnie.

przed resetem
-290000
po resecie
23000
jednostka z alfa diaga to "mikro s"
fra po ticku równe 1, tak więc myślę że reset udany ;)

Ostatnia edycja:
Witam, panowie myślę że nie ma żadnego map sensora w ts-ach, tak jak pisałem wcześniej od gazu sekwencyjnego jest i musi być map sensor który zbiera mapy. U mnie jest taki map sensor od staga 300. Koledzy którzy piszą ze maja map sensory to proszę fotki i wtedy zobaczymy .

alfaserwis.com.pl

Kumaci - zwlaszcza Pan Tomek i szef - ale troche drogo.

Mogą.
Ogolnie to bardzo niezdrowe jest takie lewe powietrze i mogą występować wtedy różne cuda.

wróciłem od mechanika bo niby mi wyczyścił przepływomierz i załatał dziure w wężu a dzisiaj patrze a tam dziura na 10 cm narazie zakleiłem taśmą zobaczymy czy obroty dalej będą falowac

skoro nie ma jak twierdzisz Mapsensora to po co pytasz gdzie jest... ?

---------- Post dodany o godzinie 17:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:26 ----------
jak kolwiek to nazywaja wymienilem to i obroty przestaly fruwac...

Ostatnia edycja:
skoro nie ma jak twierdzisz Mapsensora to po co pytasz gdzie jest... ?

---------- Post dodany o godzinie 17:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:26 ----------

Panowie map sensor lokalizacja w alfie.. sciagnijcie oslone -> ten srebrny plastik udajacy alu ;p jezeli podzielicie sobie w oczach powierzchnie silnika na pol to w tej 2 polowce na samej gorze widac kabelek i takie cudo w ksztalcie przewroconej na bok litery L - to jest wlasnie to mechanicy roznie to okreslaja mapsensor czujnik polozenia walu i slyszalem tez inne nazwy jak czujnik powietrza itp... jak kolwiek to nazywaja wymienilem to i obroty przestaly fruwac...

Koledze chyba chodziło o to żebys pokazał gdzie w silniku TS jest mapsensor, którego tam nie ma - ot cała filozofia:) Pierwszy raz słysze, aby ktos czujnik położenia wału nazywał mapsensorem:eek: a i czujnik poożenia wału jest tez gdzie indziej - nie pod tą pokrywą, lecz z tyłu silnika..., na górze silnika jest jedynie wtyczka do niego:)

Jakos nie umiem sobie tego wyobrazic... no dobra dziele silnik na pół, ale wzdłuż, czy poprzek, bo nie napisałes:) i w której połówce sie to cudo znajduje po lewej czy po prawej stronie stojac naprzeciw silnika?

Ostatnia edycja:
Panowie jestem zielony z mechaniki więc pomóżcie trochę. wcześniej falowały mi obroty troche poczyściłem przepływomierz i zakleiłem w dziurę w wężu i obroty o wiele mniej falują a dzisiaj chciałem zobaczyc jak świece wyglądają i pod jedną cewką zobaczyłem trochę oleju co to może byc i jakie mogą byc skutki tego?

...troche poczyściłem przepływomierz i zakleiłem w dziurę w wężu

Odpowiadając na Twoje pytanie przepływomierzy się nie czyści. Jeśli jest padnięty to wymiana. W przepływomierzu jest elektronika i drucik i nie ma nic do czyszczenia. Jeździłem kiedyś z zaklejoną dziurą i to mało co daje. Wymień wąż na nowy, cena węża to 108zł w IC.

A ja mam takie pytanie: ile % Twin Spark'ów nie ma problemu z falowaniem obrotów? Wydaje mi się ze prawie w ogóle takich nie ma...

Naszemu znowu się pogorszyło :( i zaczyna świrować także podczas postoju, wcześniej tylko podczas jazdy gdy wcisnąłem sprzęgło lub wybiłem na luz.

Amortyzatory
Powrót