• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Elm 327 bluetooth

• Autor wątku Autor wątku edi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kupiłem niedawno ELM 327 Bluetooth od PM Factory z usuniętym rezystorem.
Interfejs paruje się z telefonem i z komputerem, ale...
Na telefonie w AlfaOBD nie łączy się z silnikiem. Każe ustawić kluczyk na MAR i sprawdzić połączenia.
Na komputerze MES nie chce się łączyć z interfejsem, bo nie jest on zgodny z Elm 1.3
Testowałem zarówno na samym włożonym kluczyku, jak i na odpalonym silniku.

Miał ktoś podobny problem?

[notranslate]Alfa[/notranslate] 159 1.9 JTDm 16V, 2008

Miałem to samo z interfejsem z aliexpress. Zamówiłem teraz Icar Vgate. Jeśli również nie będzie działać to daję sobie spokój z chińszczyzną.

Ja zainwestowałem w interfejs od Viaken, całe 149 złociszy. Połączył się z ECU bez problemu, EDC15 w Stilo 115KM, jak również z AlfaOBD na komórce.
Jednak do dokładnej diagnostyki się zbytnio nie nadaje, wystarczy zaznaczyć 4-5 parametrów do logowania i odczyty są co 1-1,3 sekundy (chyba że ja coś nie potrafię go skonfigurować żeby lepiej śmigał). Ale tak żeby na szybko coś sprawdzić bez latania z laptopem to nawet spoko.

Aaa, i jeszcze potrafi czasem rozłączyć, ale to zazwyczaj raz na jakiś czas. Krótko mówiąc nie ma jak kabel.

Ostatnia edycja:
Na telefonie w AlfaOBD nie łączy się z silnikiem. Każe ustawić kluczyk na MAR i sprawdzić połączenia.
Na komputerze MES nie chce się łączyć z interfejsem, bo nie jest on zgodny z Elm 1.3

Dokładnie to samo, identyczne objawy. Odesłałem im tego ELMa, odebrali go w piątek w południe, od tamtej pory zero kontaktu. Goście twierdzili, że to u mnie coś na pewno nie bangla, bo przecież, jak napisali, Każdego elm testujemy przed wysyłką , ale jeśli Pan uważa ze nie działa , przetestujemy go ponownie .
Albo mają jakąś lewą partię, albo coś kręcą.

Nie traktowałbym na poważnie firmy która w swojej ofercie ma moduły z cyklu NitroOBD2.

ustaw jako obdlink bluetooth i predkosc 115200. jako elm tez mozecdzialac ale na 38400.

Te typki z PM Factory to jakieś stadko obszczymurków - nie odpisują na maile, telefonu też nie raczą odbierać. Unikać, nie karmić, zdechną.

Dziwne, w tym wątku PM Factory byli polecani.
No cóż. Spróbuję jeszcze jako obdlink bluetooth jak sugeruje [MENTION=20089]epsonix[/MENTION].

od pmfacrory kupowalo dziesiatki alfaholikow. mysle ze to mala firma i moze gość zrobil sobie urlop albo z innych powodow jest chwilowo niedostepny. w przeszlosci parokrotnie gadalem z gosciem ale dodzwonić sie byl czasem problem, jednak jak juz sie dodzwonilem to gosc byl pomocny, miły i nie zbywal.

Te niedawno kupiłem ELM od PM Factory, nie chciał się połączyć po czym nie odnajdywało portu COM, odesłałem go i dowiedziałem się, że mieli wadliwą partię. Podobno już wysłali inny ELM i ma być u mnie w poniedziałek więc sprawdzę czy jest ok

No, mi też ktoś wczoraj odpisał dokładnie to samo. Szkoda tylko, że po tym jak przez tydzień nie szło się z nimi w żaden sposób skontaktować zdążyłem ich już wcześniej opieprzyć w mailu i zażądać zwrotu pieniędzy. Ciekawe, co dostanę w tym tygodniu: forsę, elma, czy figę z makiem :P

Hej

Mam tego ichniego elma i miałem problemy żeby win10 widział interfejs, po prostu nie było nigdzie sterowników.
Jakiś ziomek z pmfactory odpisał mi że to wina fiatecuscan i żebym zainstalował 3.6 a program sam znajdzie sobie sterownik i tak też się stało.

Od wczoraj wyskakuje mi problem z tylnymi kierunkami (jako że bawiłem się w podmiankę z ledami niby can bus - po zmianie żarówek na normalne nadal ich nie widzi pomimo że normalnie błyskają) wpadłem na pomysł że skasuje sobie je przez obd. W międzyczasie win10 kilka razy się aktualizował i coś mi teraz multiecuscan 3.6 nie widzi kabelka ani tych sterowników..?

Mój elm Vgate iCar kupiony na aliexpress działał całkiem nieźle przez 10 minut po czym się samoistnie rozłączył i przestał działać - brak możliwości połączenia z urządzeniem. Podczas wyciągania ze złącza okazało się że interfejs jest bardzo gorący, prawdopodobnie się przegrzał. Miał ktoś podobny przypadek?

a mierzyłeś czy pomiędzy pinami 6 a 14 gniazda obd Twojego interfejsu jest resystancja typu 100-120Ohm, czy tylko zakładasz że jest i coś trzeba wylutować? jeśli zmierzysz że jest, to prześledź sobie gdzie te ścieżki lecą, bo tak na pierwszy rzut oka to nie bardzo widać z tych zdjęć i też nie ma go zaraz przy tym co zgaduję że jest TRX-em (ten 8 nóżkowy scalak z 1 zdjecia, a jeśli to faktycznie TRX to jego środkowe 2 piny na w górnym rzędzie to z reguły we/wy różnicowe i to przy nich zaraz ładuje się rezystor - tu nie ma takiego)

raczej niewieke wiecej wyczaje ze zdjęć. musisz sam dojsc najlepiej miernikiem

Amortyzatory
Powrót