[159] Elm 327 bluetooth

• Autor wątku Autor wątku edi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie przeprowadzałem ponieważ w ogóle nie wykrywa interfejsu. Nie mogę nawet z ECU się połączyć

Witam mam elm'a 327 bluetooth i nie mogę się połączyć z fiatecuscan ani z żadnym innym programem diagnostycznym jaki polecilibyście kupić elm 327

Mam taki interfejs diagnostyczny Interfejs iCar3 Vgate Bluetooth OBD2 ELM327 ID21 łączy się z programem, czyta błędy, ale nie mam podglądu na parametry, nic nie pokazuje, nie da się nic sprawdzić. Jak podłączam przez kabel KKL niebieski od Viakena mam wszystko, tylko, wtedy łączy się tylko z silnikiem, ale pokazuje komunikat o opóżnieniach. Czy mam coś żle ustawione w programie MES 3.6. Samochód Alfa Romeo 159 2.0 JTDm. Jaki kabel, interfejs najlepszy aby mieć jak największe możliwości pracy z programem i bez problemów?

Jaki kabel, interfejs najlepszy aby mieć jak największe możliwości pracy z programem i bez problemów?
Witam mam elm'a 327 bluetooth i nie mogę się połączyć z fiatecuscan ani z żadnym innym programem diagnostycznym jaki polecilibyście kupić elm 327

STN 1170 USB (nie bluetooth)

Mam taki interfejs diagnostyczny Interfejs iCar3 Vgate Bluetooth OBD2 ELM327 ID21 łączy się z programem, czyta błędy, ale nie mam podglądu na parametry, nic nie pokazuje, nie da się nic sprawdzić. Jak podłączam przez kabel KKL niebieski od Viakena mam wszystko, tylko, wtedy łączy się tylko z silnikiem, ale pokazuje komunikat o opóżnieniach. Czy mam coś żle ustawione w programie MES 3.6. Samochód Alfa Romeo 159 2.0 JTDm.

Wiesz większość z nas ma kryształowe kule na serwisie (zaraziły się od samochodów :D ) i bez informacji co masz poustawiane w programie i kompie nikt nie będzie Ci w stanie pomóc ;)

Jak narazie bezproblemowo spisuje mi się CANtieCAR + MES multiplexed, ale to wydatek ok 1.5tyś. A jeśli zwykły/tani to ELM327 BT (lub USB - ale na USB trzeba driver stary załadować bo inaczej nie pójdzie - chińczyki te korzystają z klona Prolifica i nowe drivery to wykrywają), z usuniętym rezystorem od PMFactory (taki duży chińczyk z naklejką granatowo pomarańczową za 40zł) + adaptery odpowiednie w zależności od sterownika (W 159 chyba tylko zielony typ 1 się przydaje). MES oczywiście ori w bieżącej wersji, bo z tymi crackowanymi to jest różnie.

Witam,
czy takim interfejsem połączę się z większością modułów?
Mam już Kabel KKL Viakena i niestety mam dostęp tylko do silnika...
Numer aukcji allegro: 7650371783
Pozdrawiam

Witam,
czy takim interfejsem połączę się z większością modułów?
Mam już Kabel KKL Viakena i niestety mam dostęp tylko do silnika...
Numer aukcji allegro: 7650371783
Pozdrawiam

Bardzo wątpię. Takie no name'y z reguły łączą się tylko z silnikiem. Prędzej ten od Vgate:

https://allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8194134208

Oczywiście w obu przypadkach należy o to zapytać sprzedawcę, ale nie spodziewałbym się rzetelnej informacji.

W cenie urządzenia z linka powyżej wolałbym bezprzyciskową wersję PRO (po protokole bluetooth 3.0) dostępną w tej samej cenie na aliexpress.

https://pl.aliexpress.com/item/32955223308.html

Jej przewaga to mniejszy pobór energii w trybie STAND BY.

Zależy mi na czasie więc aliexpress odpada. Nie zorientowałem się wcześniej, że KKL jest dosyć ograniczony...skontaktuję się ze sprzedawcą i w razie czego pewnie zamówię ten Vgate z allegro.
Dzięki!

Zależy mi na czasie więc aliexpress odpada. Nie zorientowałem się wcześniej, że KKL jest dosyć ograniczony...skontaktuję się ze sprzedawcą i w razie czego pewnie zamówię ten Vgate z allegro.
Dzięki!
W przypadku interfejsu ELM327 musi on zostać przygotowany pod auta z grupy Fiat (usunięcie jakiegoś rezystorka w linii CAN), inaczej możesz mieć problem z komunikacją z modułami peryferyjnymi, a nawet z ECU.

W przypadku interfejsu ELM327 musi on zostać przygotowany pod auta z grupy Fiat (usunięcie jakiegoś rezystorka w linii CAN), inaczej możesz mieć problem z komunikacją z modułami peryferyjnymi, a nawet z ECU.

Tak właściwie, to nie zależy mi na połączeniu przez bluetooth, więc interfejs mógłby być na usb. Czy jest jakiś "pewniak" w rozsądnej cenie?

Jeśli chcesz pewniaka to zostaje tak naprawdę VIAKEN, gdzie ELM327 po usb do włoskich aut to koszt ok. 149 zł. Taki też kabel polecam, bo sam używam.

Tak właściwie, to nie zależy mi na połączeniu przez bluetooth, więc interfejs mógłby być na usb. Czy jest jakiś "pewniak" w rozsądnej cenie?
Obecnie w rozsądnej to nie wiem. Ja od wielu lat mam ten i działa znakomicie w wielu autach
https://allegro.pl/oferta/elm-327-1...9140?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Ale kiedyś jego cena wynosiła 75 zł ;)

Z bluetooth mam ten
https://allegro.pl/oferta/nowosc-el...7177?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Ogólnie spoko, tylko jak to bluetooth - słabsza stabilność.

Bardzo wątpię. Takie no name'y z reguły łączą się tylko z silnikiem. Prędzej ten od Vgate:

Oczywiście w obu przypadkach należy o to zapytać sprzedawcę, ale nie spodziewałbym się rzetelnej informacji.

W cenie urządzenia z linka powyżej wolałbym bezprzyciskową wersję PRO (po protokole bluetooth 3.0) dostępną w tej samej cenie na aliexpress.

Jej przewaga to mniejszy pobór energii w trybie STAND BY.

Wyszło tak, że jestem w posiadaniu wersji, icar2 i pro (bt 4.0). Icar2 lączy się praktycznie z wszystkim, pro-jedynie z silnikiem...mimo dwukrotnie wyższej ceny.

Może ktoś poratować i podpowiedzieć skąd pobrać program Fiat Ecu Scan?

Polecicie sprawdzony najlepiej mini do 159 2.0 z 2010r? testowałem już kilka i każdy nie łączy się z ECU

Vgate z niebieskim pasem , ten duży czarny z pomarańczowo/niebieską naklejką od pmfactory, czarny duży z logo torque, jakiś mały chinol czarny no name, i jeszcze jeden ale już nie pamiętam jak wyglądał.
Ogólnie nie spodziewałem się że to jakiś będzie problem, zwykły kkl na kablu bez problemu z ECU się łączy a na bluetooth nic.. zamówiłem jeszcze jeden na ali, wyczytałem na forum że podobno ze wszystkim się łączy w 159, ale wolał bym coś sprawdzonego z PL już kupić lub chociaż jak by ktoś w Krakowie byłby łaskaw na chwilkę udostępnić by sprawdzić konkretny model.

Być może masz problem z konfiguracją, a nie z samym modułem.

Amortyzatory
Powrót