Eibach vs MTS TECHNIK

Noo dobrze ale czy ktoś jeździ na tych MTS'ach ? bo temat zboczył na inne marki

Ja mam u siebie komplet MTS-Technik. Przejechane około 45tys. km na tym zestawie i wciąż jest ok.
Jest twardszy od zestawu Eibach, ale nie jest to beton - porównując z zestawem sprężyn Eibach i amortyzatorów Bilstein B4. Gdybym teraz miał wybór między MTS i Vogtland to pewnie wybrał bym tą drugą opcję gdyż z wiekiem człowiek potrzebuje więcej komfortu.

P.S. Rozmawiałem ostatnio z właścicielem zawieszenie MTS, który twierdził, że za twarde i ogólnie beton. Nie zauważył niestety, że jeździ na oponach ROF, które ten efekt twardości znacznie wspomagały.

- - - Updated - - -

P.S. 2. Pomyśl przy zakupie o zawieszeniu gwintowanym - w promocji udało się chłopakom "wyrwać" gwint FK kwotę w okolicach 1500zł.

Ja mam u siebie komplet MTS-Technik. Przejechane około 45tys. km na tym zestawie i wciąż jest ok.
Jest twardszy od zestawu Eibach, ale nie jest to beton - porównując z zestawem sprężyn Eibach i amortyzatorów Bilstein B4. Gdybym teraz miał wybór między MTS i Vogtland to pewnie wybrał bym tą drugą opcję gdyż z wiekiem człowiek potrzebuje więcej komfortu.

P.S. Rozmawiałem ostatnio z właścicielem zawieszenie MTS, który twierdził, że za twarde i ogólnie beton. Nie zauważył niestety, że jeździ na oponach ROF, które ten efekt twardości znacznie wspomagały.

- - - Updated - - -

P.S. 2. Pomyśl przy zakupie o zawieszeniu gwintowanym - w promocji udało się chłopakom "wyrwać" gwint FK kwotę w okolicach 1500zł.

łooo a skąd taką good price wyrwali ? jakieś namiary ?

Dzięki za pomoc :)
W takim razie najprawdopodobniej zdecyduję się na Vogtland.
No chyba, że znajdzie się taka promocja jak wtedy.

drift-r dał nam małą recenzje ale może ktoś coś jeszcze dorzuci :) może ktoś miał jakieś problemy z MTS'ami ? Drążę temat bo fundusze nikłe u mnie a MTS mają dobrą cenę a niestety muszę zawieszenie zrobić przed latem

Ot już tłumaczę.
MTSy to amortyzatory śmiem twierdzić, że na pewno nie na polskie drogi. Chyba, że będziesz latał cały czas po autostradach i drogach szybkiego ruchu. Jak dla mnie, to te amortyzatory nadają się jedynie do taczki. U mnie było tak twardo, że każda dziura była odczuwalna jakby zaraz miało mi odpaść koło.

Oddałem na gwarancje, ponieważ któregoś razu miałem wrażenie, że one w ogóle już nie wybierają dziur i z ciekawości je wyjąłem (było coś własnie przelatane około 400-500~km). Wziąłem jeden z nich i zwyczajnie "ugniotłem", trzpień wpadł jakby to wcale nie były amortyzatory gazowe (żółte), po czym bardzo powoli wybijał się on do góry. Normalnie chyba, gazowy sportowy amortyzator nie powinien dać się tak łatwo ugnieść, no a co najważniejsze miałem już do czynienia z paroma rożnymi firmami amortyzatorów i w każdym trzpień szybciej wybijał się z powrotem w górę.
Dla przykładu wziąłem mojego starego Bilsteina (zółtego) i tego "drania" tak łatwo wgnieść ręką już się nie dało. Do tego płynnie i dość szybko wracał w górę.
Oddałem je na gwarancje i faktycznie Panowie uznali, że jest to jakaś wina amortyzatorów. Możliwe że trafiłem na wadliwą serie, aczkolwiek nie wiem i nie polecam tych amortyzatorów. Vogtlandy i Bilsteiny o niebo lepsze.

Pozdrawiam

dzięki za odpowiedź, miałeś w swojej AR 164 ? miałeś te z zestawu ze sprężynami ?

Nie, nie miałem ich przy 164. Miałem je w VW. Sprężyny miałem Eibacha -30mm (czerwone)

Mamy po jeden za i przeciw ;) z tym plusem dla mts ze drifter chyba kupił u nich cały zestaw i do ar a u Ciebie mogły sprężyny wykończyć amory ? Czekam na dalsze wypowiedzi innych użytkowników mts

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

Postanowiłem odkopać temat ponieważ przymierzam się do wymiany amorków i sprężyn, jeździ ktoś na zestawie oryginalne amortyzatory p+t + jakieś obniżające sprężyny (maks do -30mm) ? Jak to wygląda w codziennym użytkowaniu, jak trwałość takiego zestawu?

Postanowiłem odkopać temat ponieważ przymierzam się do wymiany amorków i sprężyn, jeździ ktoś na zestawie oryginalne amortyzatory p+t + jakieś obniżające sprężyny (maks do -30mm) ? Jak to wygląda w codziennym użytkowaniu, jak trwałość takiego zestawu?

Ja mam amorki monroe + eibach -30mm + rozpórka na kielichy i opony 205/45/17 i żyje :P póki co zrobiłem max 3tys km na tym albo i mniej i głównie po mieście, komfort na minus, wygląd na plus. Jak bym kupował kolejny raz sprężyny to pewnie amory jakieś lepsze typu b6 czy b8, ale przy takich kosztach pewnie bym kupił gwint :D

Zdefiniuj porządny gwint. Bilstein B14 kosztuje na przykładzie 156 SW 2.4 JTD 4300zł. B16 prawie 7500zł...

Witam
Również zamierzam niebawem obniżyć moją GT.
Chce zakupić zestaw Vogtlanda, ale bez gwintu.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć mi gdzie mam szukać, niestety wszędzie do GT widze zawieszenie gwintowane tej firmy.

Witam
Również zamierzam niebawem obniżyć moją GT.
Chce zakupić zestaw Vogtlanda, ale bez gwintu.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć mi gdzie mam szukać, niestety wszędzie do GT widze zawieszenie gwintowane tej firmy.

Wg. Certyfikatu TUV-a Vogtlanda to samo zawieszenie wchodzi do 147 i GT 1.9jtd.

Dejot za 3 tysie to dostaniesz co najwyżej zwykły gwint co jedynie z regulacją wysokości i niczym więcej. Cenę dobrego gwintu napisali koledzy wyżej.

Michał zestawy Vogtlanda były na stronie RallyShop ale nie wiem czy były do AR147/GT. Ktoś jeździ na zestawie amory+springi Vogtlanda bo cena bardzo interesująca??

Posiedzialem, poczytałem i na dobry gwint klasy Bilstein czy KW albo Koni mnie nie stać, wiec wykumalem sobie ze Koni street z seryjnym sportpakiem musi wystarczyć. Wg mnie lepsze to niż technix czy jakoś tak. Ale dla każdego co innego. Opinie o najtańszych gwintach sa spójne w jednym aspekcie - twardo bardzo oraz mały skok efektywny zawieszenia.

Amortyzatory
Powrót