Eibach vs MTS TECHNIK

Przeczytałem cały temat, przewinęła się masa problemów, ale ja dalej nie wiem co robić... ;/ Mam Alfe 156SW ze sportpackiem i ostatnio dowiedziałem się że mam tylne amory do wymiany. Z tego co się zorientowałem powinienem mieć sprężyny eibach, ale jak to sprawdzić czy aby ktoś wcześniej ich nie wymienił? Nie wiem teraz na jakiej zasadzie dobrać amorki. Chcę wymienić tylko na tylnej osi, bo z przodu są jeszcze w bardzo dobrym stanie. Upatrzyłem sobie coś takiego http://allegro.pl/amortyzatory-sportowe-alfa-romeo-147-156-gt-i2010208795.html ale nie jestem pewien czy mogę to wrzucić na tył i będą pasowały do sprężyn które mam. Czy może muszę wymienić od razu sprężyny i amory? Proszę od powstrzymania się w komentowaniu jakości przedstawionych amorków, ale budżet nie pozwala mi na nic innego, a mają posłużyć tylko kilka miesięcy.

Jeszcze raz powtórze. SW przedliftowe nie miały obnizonego zawiasu. SP3 miał ( podobno ) amory eibacha ale w sedanie. Kombiaków to nie dotyczy.
Jeśli nikt nic nie zmieniał wcześniej, kup zwykłe amory do SW i bedzie ok. Oczywiście wcześniej sie upewnij ze nie masz wersji z nivomatem. Z tego co pamiętam to troche drożej można było kupic Billa B4.
Pomyliłes tylko kolego troche strony, amory z linku sa przednimi. Na tył takich nie założysz.

Jako posiadacz przedliftowego SW ze sportpackiem i obniżanym zawiasem stwierdzam że, SW może mieć obniżone zawieszenie (również z tyłu). Tylne amortyzatory wtedy to Nivomat firmy Sasch, a numerki na nich są takie 60668186 i 894104444024. Obnizane zawieszenie w SW występuje tylko i wyłącznie z Nivomatem, nie ma do tego klasycznych amorków na zastępstwo.
Jeśli masz obniżony zawias to trzeba niestety trzeba wymienić nivo, albo komplet zwykły amor i zwykła sprężyna, bo te sprężyny od nivo nie pasują do zwykłych amorków - ale wtedy oczywiście zadek alfy pójdzie w dórę. Jak nie masz obniżanego zawiasu to zwykłe amorki podejdą bardzo dobrze.
W moim poprzednim sedanie też z SP i z obniżonym fabrycznie zawiasem siedziały sprężyny Eibach(czarne, fabryczne) i amorki Magnetti-Marelli przeznaczone do SP
pzdr

Pomyliłes tylko kolego troche strony, amory z linku sa przednimi.
Miałem otwartych kilka kart i źle skopiowałem link, mój błąd. Dzięki za uwagę, bo jeszcze omyłkowo bez sprawdzania bym kupił i by był problem.

Dzięki za pomoc chłopaki, teraz już wszystko jasne :)

Czy są jakieś pośrednie amorki miedzy serią a b6? Szukam kompromisu również cenowego. Po torze nie jeżdzę, chce aby autko się trochę lepiej prowadziło niż na serii i żeby trochę usiadło. Sprężyny raczej Eibachy będą.

Auto: 147 JTD 8V.

Chyba o bilsteina a nie eibacha Ci chodziło tak?

Będę zmieniał amortyzatory więc chce zakupić obniżające sprężyny. Nie wiem tylko jakie wybrać, nie chcę się pakować w koszty ok 2000-2500zł. Szukam camorków które dadzą radę przy niższej sprężynie i wytrzymają dłużej niż seryjny amor na niższej sprężynie.

Oczywiście chodziło bo Bilseteina. Ogólnie B4 w połączeniu ze sprężynami Eibach w 156 sprawdziły się średnio. U mnie jest komplet MTS i biorąc pod uwagę ich cenę (około 900zł) sprawdziły się całkiem nieźle aczkolwiek jest tak że przód nie jest tak nisko jak teoretycznie powinien lub tył jest niżej niż powinien a wg teorii wynika to z tego że są pakiet jest bez rozróżnienia na wersje silnikowe przez co w lżejszym TS przód jest wyżej niż gdyby był pod maską JTD. To jest taka opcja ekonomiczna. Eibach pro system, ceną przekraczają 2tys i to znacznie. O Vogtland możesz zapytać Pływaka bo ma taki kit u siebie. Ja zdecydowałem się na wersję ekonomiczną z myślą o ich przetestowaniu bo spotkałem się z wieloma rożnymi opiniami. Gdy przesiądę się na coś droższego będę miał równanie.

Chyba o bilsteina a nie eibacha Ci chodziło tak?

Będę zmieniał amortyzatory więc chce zakupić obniżające sprężyny. Nie wiem tylko jakie wybrać, nie chcę się pakować w koszty ok 2000-2500zł. Szukam camorków które dadzą radę przy niższej sprężynie i wytrzymają dłużej niż seryjny amor na niższej sprężynie.
Pomyśl o kicie Vogtlanda. Sam taki mam i chwalę, na komforcie prawie nie straciłem a obniżyło ładnie samochód i w zakrętach znacznie lepiej się czuję. Koszt w PL to ok 1600zł.. mogę go mieć dla Ciebie troszkę taniej.

Ewentualnie mój będzie na sprzedaż w ciagu 2-3 tygodnii.

niestety nie znam nikogo takiego..
wg katalogu masz inny zestaw dla JTD, TSów i GTA.

Ostatnia edycja:
Omen napisz cos wiecej o tym zestawie. Jaka charakterystyka, czy dobija, ile ci siadlo, jak sterowanie na zakretach itp. Jesli jest poprawa sterowanie i wlasciowsci jezdnych to naprawde mozeto byc tania ( i to bardzo ) alternatywa dla seryjego zawieszenia. Amory sa dostosowane do krotszego springa?

Pomijajac temat zawiasu omena nadal uwazam - znalezc markowy komplet dobrego zawieszenia ze sportowa charakterystyka za mniej niz 2000 to dla mnie malo prawdopodobne. Seria jest pewnie nie wiele tansza ( jesli w ogole ). Dla przykladu:
bill b4 na przod to pewnie 250 zl za sztuke
Bill br na tyl to pewnie z 400 zl za sztuke
eibach pro kit to jakies 700 zl za komplet
do tego nowe mocowania i jakies tam pierdolki i zbiera sie 2 tys... ja sie pytam jak to zrobic za mniej?

---------- Post added at 17:42 ---------- Previous post was at 17:40 ----------

Omen ile ty chcesz za swoj kit i ile ma przelotu ( orientacyjnie )

Raz dobiłem przodem raz jak wylatywałem z zakrętu.
Przód siadł mi jakoś 40mm tył ok 30mm.
Ja po zmianie z 17 i serii na 18 i -30 odczułem bardzo dużą różnicę.
Amory to produkcja KONI przystosowana do krótszych springów.

Czy mój napewno będzie na sprzedaż, dowiem się po zdemontowaniu. Aktualnie mam problem z złym kątem z tyłu. Podejrzewam, że to wina któregoś wahacza.
Za mojego będę chciał maks połowę ceny rynkowej. Przelot to ok 25 tys km.

Omen jeśli się zdecydujesz na sprzedaż to daj znać.

Ten kit Vogtlanda obniża według producenta -30/-30?
Nie za nisko Ci usiadł przód względem tyłu? Wiem że regulacji nie ma przy jakimkolwiek stałym zestawie który bym kupił, ale chodzi mi o Twoje osobiste odczucia jak widzisz auto bo fotki to nie to samo.

Rozumiem że osłonę pod silnik zakładałeś z blachy?

Oczywiście interesuje mnie też czy ten zły kąt z tyłu to nie wina tego kitu więc jakbyś to sprawdził to byłbym wdzięczny, tak czy tak, kupując używkę od Ciebie czy nowy kit chciałbym aby kąty mieściły się w normach.

Jeśli można wiedzieć to czemu decydowałbys się na sprzedaż i co byś wkładał zamiast Vogtlanda?

Amortyzatory
Powrót