[Giulia] Dystanse do Giulii

Felgi tak jak mówisz kombinowane ale kupiłem od kolegi, które miał z USA. Et w tych 8.5" jest takie samo jak w 9". Czyli mam rozumieć, że aftermarketowe podejdą pod Ori tylko od grubości 15mm?
czyli ET34. Jak dasz 15mm będą za bardzo wystawały IMHO i policja może się przyczepić. 10mm tylko specjalne dystanse, bo zwykłych nie nałożysz nawet (za długie centrowanie z piasty), no chyba że będziesz skracał centrowanie piasty

Z ciekawości jakie jest stockowe et przy feldze 9 cali, jeżeli auto wyjeżdzało na 8" z et33-34? Można spotkać 34, ale można również 44?
moje 8" mają ET33, a 9" ET34. Były felgi (ale to chyba z tych wyprzedawanych prototypów z testówek które trafiły na allegro parę lat temu), w 18" niektóre 9" z ET41.5, choć produkcyjne/docelowe z tego co się spotkałem mają ET34

Przyjadę do domu to sobie zmierzę dokładnie ile by weszło, jak nie wejdzie 15mm to nie bede kombinował tylko z przodu dam. Ewentualnie na przyszłość te 10" z wersji Q nie podejdą do naszych Q4?

Jrzdza ludzie na 10" z tylu bodajze z 265 albo 275, wtedy przod odpowiedni dobrac moze na tych 8.5 i zeby srednice skol sie zgadzaly. @Kozak chocby mial zestaw kutych z Q zalozony, ale nie pamietam jakie rozmiary opon

Przyjadę do domu to sobie zmierzę dokładnie ile by weszło, jak nie wejdzie 15mm to nie bede kombinował tylko z przodu dam. Ewentualnie na przyszłość te 10" z wersji Q nie podejdą do naszych Q4?
Bez dystansu wszystko podejdzie.

Q4 w lecie na 10j z tyłu z Giulii Q (275/30/19 tył)
f2.jpg

Nie widzę tu miejsca na legalny dystans.

to samo Q4 na zime ma z tyłu 255/45/18
f1.jpg
Tu chyba coś by dołożył ewentualnie.

to jest kod model "Sport" kod felgi 68P wg katalogu, ET musicie sobie odnaleźć nie mam przy sobie

Jasbe będziemy szukac, tak jakby mnie to szczegolnie interesowalo - to tylko wypowiedz/pytanie w dyskusji. Katalogowo kazda 9" ma et34. Ale.... pisalem, na rynku, napewno na allegro/olx byly ori felgi 9" z et44.5 (prototypy a moze jakus wczesny okres produkcji?) mimo że w autach ori z tym wzorem one mialy et34. Odczytaj z tylu ramiona felgi, na jednym jest wybite - komorką fotki zrob dobie lub lusterko i latarka, albo olej i konczymy temat z przykladem Twoim nic nie wnoszacym.

Zmierzyłem sobie dystans u siebie z tyłu na tych 8.5" i wyszło jakieś 10mm. Jakby ktoś widział gdzie można kupić te oryginalne dystanse to bym był wdzięczy o udostępnienie źródła. Z przodu 8" wyszlo mi też 10-12mm dystansu.A tutaj zdjęcie jak siedzi 8.5" na tylnej osi w Q4.

Załączniki

• IMG_20240301_163408.jpg
    IMG_20240301_163408.jpg
    56 KB · Wyświetleń: 101
  • IMG_20240301_163411.jpg
    IMG_20240301_163411.jpg
    52.4 KB · Wyświetleń: 92
Ostatnia edycja:
dedykowane pod ori felgi z tych aut z innym/specjanym fazowaniem 10mm były bodajże na alfisti.net czy jakoś tak. @kozak miał o ile pamiętam, może on doradzi. Tych dystansów nie możesz stosować z felgami innymi niż ori (fazka inna) a zaś do tych felg które masz, nie możesz stosować zwykłych dystansów 10mm bo nie wejdą na centrowanie z piasty (chyba że je skrócisz)

Ktoś z was zakładał dystanse tylko na jedna oś (tył)? Można tak czy to druciarstwo? Przy wszystkich felgach 8 cali ten tył aż prosi się żeby go trochę wypchnąć na zewnątrz.

Ostatnia edycja:
żadne druciarstwo. w zimówkach mam 15mm eibachy bo tam komplet felg 18x8". Tył teraz wystaje tak jak letnie które na tyle mam 9" i wygląda jak powinno.

Mam Eibachy 15 mm ale tylko na przód - profil felgi wymusił ich użycie. Natomiast używam ich również przy oryginalnych 19 i ładnie licują się z krawędzią błotnika, tak jak z tytułu w serii przy feldze 19x9.
Dodatkowo okleiłem folia ochronna progi - trochę zaczęło piaskować lakier.

@epsonix
zimę masz na podkowach 18" z 159 tj. 8j et41?
dystanse tył 15mm, a na przód jakie dystanse, 10mm?

Ja właśnie kupiłem dokładnie takie felgi 18 na lato (były 17" które zostawiam na zimę) i kompletuje dystanse, myślę nad tyłem 20mm i przód właśnie 10mm. Chyba powinno być ok?

Ostatnia edycja:
Nie, mam felgi ktore kupilem nowe specjalnie do giulii na ze 18x8 et33. Natomiast naczekalem sie na nie pare tygodni, zaczely się mrozy i faktycznie na ok 2 tyg mialem zalozone podkowy ze 159 - te jednak za gleboko wchodzily bo et41 do tego wzor mi sie srednio podobal na giulii.

Tak, dystanse na tyle mam 15mm dla felg 18x8 et33

Z moich szybkich obliczeń na kolanie wychodzi że 12 mm dystans to odzwierciedlenie 9 calowej felgi, 1 cal na pół to 12,7, i na et 1 mm róznicy to 11,7 na zewnątrz, sama felga, z oponą to już wyższa matematyka jak to się rozkłada.

tak, przy różnicy w oponie 30mm za to (bo 255 daje się na 9") i 1mm więcej w 9" ET, wychodzi 14mm. Na ori felgach, ze zwykłymi dystansami i tak trzeba dać 15mm. a jak się uwzględni że każda opona ma inne gabaryty (producent/model), to jeszcze mamy kilka mm odchyłek. Z resztą niektórzy montują do zwykłych Giulii felgi 10" z Q (nie wiem jakie tam jest ET), i też jeżdżą i nie narzekają. Tak więc montować na 15mm minimum uniwersalnych bo mniejsze nie wejdą na centrowanie z piasty (długie). Albo jeśli nie wiadomo czemu ktoś musi mieć mniej, to z ori felgami można stosować dedykowane do tych felg dystanse bodajże z alfisti.net 10mm (tylko one nie podejda do felg aftermarketowych, bo ścięcie jest inne).

A jak jest z tymi 12mm? Gdzieś widziałem sprzedawane jako dedykowane do giulii

nie pytaj mnie, wiem tylko tyle że są bo miał znajomy 10mm parę lat temu. pooglądaj czy jest profil inaczej ścięcie jest większe i pod innym kątem co daje właśnie możliwość zakładania na centrowanie tak wystające jak u nas. do felg aftermarketowych/uniwersalne maja małe ścięcie 45st chyba po 3mm.

Montował ktoś z was 5 mm na przód? Jest akcpetowalnie, tzn nie chlapie, nie zmienia to nic na kierownicy itp?

Ilez razy mozna pisac od lat. Nie mozna takich bo nie zostanie nic centrowania, przynajmniej przy ori felgach gdzie faza ma ok 7mm glebokosci, piasta 15 ale ok 2-3mm sciecie zostaje 5-6 mm - jak dasz dystans 5mm to nic nie zostanie a bezpieczne minimum to 5mm. Porywasz sruby i pogubisz kola.

Amortyzatory
Powrót