• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Dodanie kamery i czujnikow parkowania

dwilk

Nowy
Auto
145/159/Gulietta/Stelvio
Hej,
w sposob dosc niezamierzony stalem sie (a wlasciwie Lepsza Polowa sie stala) wlascicielem Stelvio Super 280. Auto z 2017 roku, bez przebiegu udalo sie wyrwac za super kase. Jednak brakuje w wyposazeniu dwoch (w sumie trzech) opcji:
- kamera cofania
- przednie czujniki parkowania
- car play (brak fabrycznej navi, ekran 8.8)

Pytanie brzmi, co da sie dolozyc w miare integrujac sie z systemami auta?

Hej,
w sposob dosc niezamierzony stalem sie (a wlasciwie Lepsza Polowa sie stala) wlascicielem Stelvio Super 280. Auto z 2017 roku, bez przebiegu udalo sie wyrwac za super kase. Jednak brakuje w wyposazeniu dwoch (w sumie trzech) opcji:
- kamera cofania
- przednie czujniki parkowania
- car play (brak fabrycznej navi, ekran 8.8)

Pytanie brzmi, co da sie dolozyc w miare integrujac sie z systemami auta?
Jaka jest dokladnie data produkcji? Car play raczej sie nie da bo tam byla zmiana hardware specjalnie pod android auto z tego co wiem bodajze w grudniu dopiero byly instalowane moduly ktore go obsuguja. Kamera i czujniki mysle ze jest szansa najlepiej w ASO zapytaj powinni cos wiedzieć na ten temat.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Jakarta dokladnie data produkcji? Car play raczej sie nie da bo tam byla zmiana hardware specjalnien pod android auto. Bodajze w grudniu dopiero moduly ktore go obsuguja. Kamera i czujniki mysle ze jest szansa.

Po VIN da sie sprzwdzic date produkcji?
Jesli tak to: ZARFAHBN4J7BXXXXX

Dwa pytania.

1. Skąd wiesz że 12 tys? Skoro aso nie oferuje dodania czujników ani kamery, mes raczej nie obsługuje proxy...
2. Co to znaczy "za super kasę" jesli to nie jakaś tajemnica [emoji846]

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

1. Skąd wiesz że 12 tys?
samo radio w ASO kosztuje ok 6tyś, do tego nowe gniazda USB, kamera, czujniki PDC, jakieś wiązki, wyjdzie lekko tyle na nówkach

Skoro aso nie oferuje dodania czujników ani kamery
tak, w ASO nic nigdy nie dokładali, żadnych zmian konfigu fabryki, przeróbek itp

mes raczej nie obsługuje proxy
? jak nie, od wersji bodajże 4.2 jest Proxi dla Stelvio (4.0 czy 4.1 miała GIulię)

Po VIN da sie sprzwdzic date produkcji?
Jesli tak to: ZARFAHBN4J7BXXXXX
da się jak ktoś ma dostęp do aktualnego ePera, niestety ten darmowy keyper.pekidi.com ma bazę kończącą się gdzieś w 2017r (nie wiem który miesiąc). VIN podałeś niecały, to jakaś tajemnica straszna?

Jeszcze tylko jest jeden problem. W mojej Veloce radio zostało zakwalifikowane do wymiany na nowe (gwarancja), nowszy numer (nowszy zamiennik, pewnie z nowym firmwarem, moze nowszymi bebechami) - zamówili gdzieś na przełomie sierpnia/września, system pokazał dostawę 28 październik, do dzisiaj nie ma i nie wiadomo kiedy przyjdzie. NIe wiem dlaczego jest taki problem, czy akurat mój konfig jest jakiś nietypowy (AA/DAB bez Navi)?

No proxi niby jest ale czy ktoś to potwierdzi /potwierdził ? [emoji846] Chyba nie bo każdy się boi żeby nie uwalic body [emoji846]

Ja się pytałem w ASO o czujniki czy alarm to mogą dołożyć ale nie fabryczne, czyli osobne wyświetlacze/buzzer

Jak komuś się uda dodać adaptacyjny tempomat to dajcie znac:) android auto ponoc do mojego stelvio sie nie da dodać- produkcja jakos listopad początek grudnia z tego co pamietam I ze jest starszy hardware i android auto sie nie da :(

jaki masz firmware wgrany (numer)?

- - - Updated - - -

No proxi niby jest ale czy ktoś to potwierdzi /potwierdził ? [emoji846] Chyba nie bo każdy się boi żeby nie uwalic body [emoji846]

Ja się pytałem w ASO o czujniki czy alarm to mogą dołożyć ale nie fabryczne, czyli osobne wyświetlacze/buzzer

większość ludzi ma auta na gwarancji, z pozostałych większość jest w miarę happy z konfigu jaki wybrało, do tego z pozostałych tylko część kiedykolwiek by się zdecydowała na upgrady, a na to dochodzi brak dostępności używanych komponentów czy ich ceny. trzeba poczekać trochę, sam wstawiałeś linki jak jakiś Włoch dodawał różne rzeczy i robił proxi, tyle że jakimś innym narzędziem niż MES, zgadza się?

Rozumiem ze nie da sie to tekst z serwisu w 2003 roku jak zakładałem do stilo nawi to tez nie dało sie i nie bylo interfejsów tak ja teraz.

- - - Updated - - -

Taniej kupić używkę na aledrogo i zakodować ale nie w serwisie bo oni swoim kompem nie dadzą rady.

Rozumiem ze nie da sie to tekst z serwisu w 2003 roku jak zakładałem do stilo nawi to tez nie dało sie i nie bylo interfejsów tak ja teraz.

- - - Updated - - -

Taniej kupić używkę na aledrogo i zakodować ale nie w serwisie bo oni swoim kompem nie dadzą rady.

ten rynek sie rozwinie, jak tylko auto potraca gwrancje, bedzie ich na tyle duzo na rynku wtornyn, bedzie zainteresowanie

W

.. i będą w pełni rozwinięte narzędzia typu MES (dziś ma tylko część modułów) czy AlfaOBD (jeszcze nie ma w ogóle wsparcia GIulii/Stelvio), do tego do tego czasu trochę desperatów przejdzie przez różne retrofity, sprawdzi narzędzia OBD, tak więc nie będzie strachu. Do tego zacznie pojawiać się więcej aut rozbitych które poszły na demontaż na części i będzie można się pobawić w retrofity.

Na Ali znalazlem takie cudo PLN 3,297.41 31%OFF | Dla Alfa Romeo Stelvio 2017 2018 Liandlee Car Multimedia Akcesoria CarPlay 10.25 cal GPS Radio Oryginalny System Nawigacji NAVI
https://s.click.aliexpress.com/e/bhzojka9

wg mojej wiedzy, gdzieś mniej więcej od połowy listopada 2017 do aut na Europę wkładali nowy hardware. w USA od lipca 2017 (bo tam sprzedawali auta już jako AA/CP Ready w 2017 jako MY2018). Wg jakiś tam spekulacji, łatwo rozpoznać po tym jaki masz firmware wgrany, jeśli 002.xxx.xxx to masz stary hardware, musi zaczynać się od 05x.xxx.xxx.

wg mojej wiedzy, gdzieś mniej więcej od połowy listopada 2017 do aut na Europę wkładali nowy hardware. w USA od lipca 2017 (bo tam sprzedawali auta już jako AA/CP Ready w 2017 jako MY2018). Wg jakiś tam spekulacji, łatwo rozpoznać po tym jaki masz firmware wgrany, jeśli 002.xxx.xxx to masz stary hardware, musi zaczynać się od 05x.xxx.xxx.
Hmm no to nie wiem, z tego co wiem w czasie akcji serwisowej 8223 mi zaktualizowali Soft i teraz mam 051... pełna wersja na załączonym zdjęciu. Wyslalem zapytanie do Serwisu napisali że nie da rady dobrać android auto ale nie wiem czy to kwestia ze sie nie da czy oni nie mogą jako ze auto nie miało w specyfikacji.. swoja droga ciekawe czy ktoś tak zaktualizował po zakupie zeby dołożyć android auto
230.jpg

no to masz nowy hardware - jest dobrze.

niby te wersje pod AA mają więcej gniazd USB w schowku i niektórzy na innych forach sugerowali wymianę, ale nie wiem po co ja bym to olał - wg jakiś prostych schematów jakie któs na foru wrzucał to tylko USB/AUX podłaczone pod radio.

na początek spróbuj upgrade do nowszej wersji firmwaru (sciągasz plik na pendrive i robisz go z USB). w wątku o Android auto kiedyś podlinkowywałem temat do alfaowner i tam są linki do nowszego firmwaru(ale korzystaj z tych z nowszych postów, bo linki do serwerów FCA poblokowali parę miesięcy temu loginami). są też instrukcje jak to zrobić (jaki format na pendrive itp)
jak nie znajdziesz to na alfaclub.it też jakieś linki się przewijają, albo któryś z kolegów który robił update albo zapisał plik Ci udostępni. jedyna wersja która krąży po necie obecnie do nowego hardwaru to 056.xxx.xxx, ona na pewno ma AA (choć jest odległa od obecnych, ja ma 059.xxx.xxx od czerwca 2018 był 072.xxx.xxx a potem na jesień 081.xxx.xxx).

pytanie tylko czy odblokuje się samo AA czy coś trzeba jeszcze gdzieś zmienić - nie wiem, ale warto spróbować (w każdym razie w MES nie ma na to żadnego ustawienia). Wg tego co widziałem gdzieś instrukcję dla ASO z USA odnośnie updatu to tylko robili wgranie nowego firmwaru.

jak zadziała to podeślesz mi flaszkę :)

no to masz nowy hardware - jest dobrze.

niby te wersje pod AA mają więcej gniazd USB w schowku i niektórzy na innych forach sugerowali wymianę, ale nie wiem po co ja bym to olał - wg jakiś prostych schematów jakie któs na foru wrzucał to tylko USB/AUX podłaczone pod radio.

na początek spróbuj upgrade do nowszej wersji firmwaru (sciągasz plik na pendrive i robisz go z USB). w wątku o Android auto kiedyś podlinkowywałem temat do alfaowner i tam są linki do nowszego firmwaru(ale korzystaj z tych z nowszych postów, bo linki do serwerów FCA poblokowali parę miesięcy temu loginami). są też instrukcje jak to zrobić (jaki format na pendrive itp)
jak nie znajdziesz to na alfaclub.it też jakieś linki się przewijają, albo któryś z kolegów który robił update albo zapisał plik Ci udostępni. jedyna wersja która krąży po necie obecnie do nowego hardwaru to 056.xxx.xxx, ona na pewno ma AA (choć jest odległa od obecnych, ja ma 059.xxx.xxx od czerwca 2018 był 072.xxx.xxx a potem na jesień 081.xxx.xxx).

pytanie tylko czy odblokuje się samo AA czy coś trzeba jeszcze gdzieś zmienić - nie wiem, ale warto spróbować (w każdym razie w MES nie ma na to żadnego ustawienia). Wg tego co widziałem gdzieś instrukcję dla ASO z USA odnośnie updatu to tylko robili wgranie nowego firmwaru.

jak zadziała to podeślesz mi flaszkę :)
Ok to musze spróbować:) jakby sie udalo to postawię flaszkę i to konkretna :D

Hmm no to nie wiem, z tego co wiem w czasie akcji serwisowej 8223 mi zaktualizowali Soft i teraz mam 051...
z ciekawości, a wcześniej miałeś co? raczej też 051... ASO nie ma dostępu do wersji firmwarów - wiem bo walczę o udpate mojej 059 do nowszej. z róznymi diagnostami w ASO próbowaliśmy znaleźć z ich kompów serwisowych. próbowałem też bezpośrednio przez dział TESEO (ten który w imieniu wszystkich polskich salonów gada z Włochami o problemach które wykraczają poza kompetencje serwisów), i też nic nie osiągnąłem. udpaty infotainmentu nie są robione przez OBD/Witech2 tylko przez USB. jedyny link jaki ASO mają do firmwarów to w ramach jakiegoś TSB odnośnie problemów z bluetoothem dla starszych wersji ze starym frimwarem - tam w instrukcji rozwiązania problemu był link do wersji 002.costam.055 i to jedyny link jakim da sie znaleźć z poziomu diagnostów ASO.

EDIT,
kampania 8223 to uszczelnienie przed możliwością zalania woda BCM. pewnie przy okazji sprawdzili updaty przez OBD (o ile, bo obowiązku chyba nie mają), ale radia czy map to na pewno nie ruszają

EDIT2. co do flaszki, to spoko, jak CI zadziała to fajnie, ale nie musisz czuć się zobowiązany- na forum działam non-profit, pomogłem przez lata wielu ludziom przy różnych retrofitach (głównie Giulietta/159), problemach, doradztwie. piwa z tego powodu jeszcze nie wypiłem nawet jednego, ale wystarcza mi satysfakcja że coś udało się zrobić/rozwiązać problem

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót