[Stelvio] Dodanie kamery i czujnikow parkowania

teraz jak sprawdzam z pracy, to faktycznie nie wchodzi, wczoraj w nocy z domu próbowalem te linki i dzialaly OK. mozliwe ze kamerke wydrukowalem do pdfa na wszelki wypadek, sprawdze jak bede w domu i w razie czego podesle. jak nie to moze mam jeszcze strone otwwarta, bo usypialem tylko kompa a zakladki mozliwe ze nie zamknalem.

Ale te linki, które wrzuciłeś w nocy, zawierają w sobie parametry konkretnej sesji i to w dodatku po szyfrowanym połączeniu (https), więc nic dziwnego, że to nie zadziała na innej przeglądarce :)

możliwe, nie znam się akurat na internetach aż tak (mam większe niż średnie populacji pojęcie, ale nic poza tym), ale faktycznie nie potwierdziłem w innej przeglądarce (czy zakładce prywatnej), że też działają.

googlnąłem jeszcze raz, fraza "eLearn FCA", pierwszy link działa, wyskakuje strona po włosku z fiatem 500x, wystarczy sobie zmienić język/markę/model:
eLearn.jpgeLearn2.jpg

milego sania
[MENTION=79678]kozak[/MENTION], nie znalazlem schematu z kamera na szybko, ale sam pinout kamery widac po wpisaniu w oknie wyszukiwania frazy "kamera". masz kolory kabli też wg skrótów literowych z włoskiego (legenda jest na forum Giulietty w podwieszonym wątku chyba rar ze schematami, możliwe że też na tej stronie jest gdzieś legenda). co do połączeń, jeśli nie znajdziesz schematu, to mozesz próbować klikać po hyperlinkach z tabelki - każdy pin i jakoś dojść gdzie to idzie.

możliwe, nie znam się akurat na internetach aż tak (mam większe niż średnie populacji pojęcie, ale nic poza tym), ale faktycznie nie potwierdziłem w innej przeglądarce (czy zakładce prywatnej), że też działają.

googlnąłem jeszcze raz, fraza "eLearn FCA", pierwszy link działa, wyskakuje strona po włosku z fiatem 500x, wystarczy sobie zmienić język/markę/model:
Pokaż załącznik 254795Pokaż załącznik 254796

milego sania
[MENTION=79678]kozak[/MENTION], nie znalazlem schematu z kamera na szybko, ale sam pinout kamery widac po wpisaniu w oknie wyszukiwania frazy "kamera". masz kolory kabli też wg skrótów literowych z włoskiego (legenda jest na forum Giulietty w podwieszonym wątku chyba rar ze schematami, możliwe że też na tej stronie jest gdzieś legenda). co do połączeń, jeśli nie znajdziesz schematu, to mozesz próbować klikać po hyperlinkach z tabelki - każdy pin i jakoś dojść gdzie to idzie.
U mnie po kliknięciu na alfe pusty ekran.

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

U mnie po kliknięciu na alfe pusty ekran.

ja tez cos z tym wczoraj raz mialem problemy, czasem widzialo mi tylko Stelvio. nie wiem, ale teraz mi dziala. zapisze Ci najwyzej i podesle bo znalazlem tez schemat z kamera.

O ile mi odpali ta strona [emoji3] bo póki co wejściu w alfe pusto

Już napisałem w dziale dot. akcji serwisowych, że po wpisaniu w gogle hasła ELearn FCA i kliknięciu w pierwszy link działa.

[MENTION=79678]kozak[/MENTION], odpisze publicznie, nie bedziemy pisac tylko na PW, ktos inny tez skorzysta. sprawdziłem Ci Twoje watpliwosci odnosnie tego manuala:
https://forum.clubalfa.it/threads/aggiunta-retrocamera.116406/

z eLearnem (artykul E3093). Wszystko sie zgadza. Mysle ze to czego nie zalapales, to bylo ze w aucie gosc mial wtyk D020C po stronie juz radia, ale poniewaz nie mial wtyczki na druga strone do ktorej moglby podpiac swoj dokladany kabel z kamery, to odcial z instalacji ta wtyczke i podlutowal sie tak jak na schematach. Kolory kabli itp wszystko zgadza sie w 100%.

To też może sie przydać gdyby ktoś miał watpliwosci z kolorow z rysunku - oznaczenia kolorów kabli:

Each cable in the wiring diagrams features a code (with one or two letters) which identifies the colour, as set out in the table below.
Cable colour
Code
BLACK
N
WHITE
B
LIGHT BLUE
A
BROWN
M
YELLOW
G
RED
R
GREEN
V
GREY
H
PINK
S
ORANGE
C
PURPLE
Z
BLUE
L

With the combined colour cables, the first colour indicated is the predominant one. E.g. RV = red cable with green stripes

Retrofit kamery zakończony powodzeniem [emoji41]
175.jpg

Retrofit kamery zakończony powodzeniem [emoji41]
175.jpg

Gratulacje, a przy okazji pytanie do kolegów, może ktoś drążył temat. Powiem, że jakość kamery cofania delikatnie rzecz ujmując nie powala :), nie wiem kto zatwierdził w takim samochodzie coś takiego... Powiedzcie mi ktoś przerabiał, albo zgłębiał temat założenia kamery o lepszych parametrach? Oczywiście chodzi mi o takie rozwiązanie by działało to z dynamicznymi liniami toru jazdy, ale żeby jakość obrazu, albo jakość i ewentualnie rozmiar obrazu był lepszy. Nie o to chodzi, żeby się nie dało z tym żyć, ale gdyby to nie było strasznym przedsięwzięciem to chętnie bym to zrobił bo ewidentnie jakość obrazu przypomina mi grafikę z Commodore 64 :/

Gratulacje, a przy okazji pytanie do kolegów, może ktoś drążył temat. Powiem, że jakość kamery cofania delikatnie rzecz ujmując nie powala :), nie wiem kto zatwierdził w takim samochodzie coś takiego... Powiedzcie mi ktoś przerabiał, albo zgłębiał temat założenia kamery o lepszych parametrach? Oczywiście chodzi mi o takie rozwiązanie by działało to z dynamicznymi liniami toru jazdy, ale żeby jakość obrazu, albo jakość i ewentualnie rozmiar obrazu był lepszy. Nie o to chodzi, żeby się nie dało z tym żyć, ale gdyby to nie było strasznym przedsięwzięciem to chętnie bym to zrobił bo ewidentnie jakość obrazu przypomina mi grafikę z Commodore 64 :/
Ale po co lepsza jakość? Przecież tu wszystko widać. Zresztą ile z tego korzystasz?
Widać czy nie ma większej przeszkody i o to chyba w tym chodzi.
Ciekawe czy na ekranie 8,8" obraz jest na całym wyświetlaczu czy też tylko na połowie

Ja bym sobie dał spokój. Kamera nie jest najlepsza, ale tragedii też nie ma. W końcu nie musimy oglądać co mamy za plecami w 4k :). Trochę nawiązując do Twojego wątku w "Nasze Belle" gdybyś wziął Atecę Cuprę miałbyś lepsze i nowocześniejsze wyposażenie. Tutaj musisz się pogodzić z ubogą elektroniką, ale masz za to piękny samochód :).

Ja bym sobie dał spokój. Kamera nie jest najlepsza, ale tragedii też nie ma. W końcu nie musimy oglądać co mamy za plecami w 4k :). Trochę nawiązując do Twojego wątku w "Nasze Belle" gdybyś wziął Atecę Cuprę miałbyś lepsze i nowocześniejsze wyposażenie. Tutaj musisz się pogodzić z ubogą elektroniką, ale masz za to piękny samochód :).

Wiem, wiem. Mimo to wybór był świadomy, są niezaprzeczalne plusy, a minusy jak na razie definitywnie znikomo:). Co do lepszego wyposażenia w Cuprze, bo ja wiem czy jest taka przepaść? Cyfrowy kokpit, ale moim zdaniem nie pasuje do alfy w ogóle, ok kamera lepsza, a np. w ogóle nie są dostępna pamięć foteli w Cuprze, jeżdżę co prawda głównie sam, ale się przydaje jak ktoś jednak przestawi, światła przód full led, ale nie mam jakoś parcia na ledy, jeżeli dobrze świeci ksenon, bo te w leonie małżonki świecą tak sobie, na pewno gorzej niż w Stelvio. Brakuje mi wycinania świateł podczas jazdy, które miałem w Superbie, ale reasumując wcale nie jest źle. A zapomniałbym aktywny tempomat działa naprawdę nieźle, asystent rozpoznaje nawet pieszych, no mógłby być ACC do 210km/h, a nie do 160 km/h, ale bez przedy. Naprawdę nie jest źle, na pewno nie ubogo, no ta kamera mogłaby być lepsza to na pewno, ale też się da żyć:) Jak na razie jestem bardzo zadowolony. To tylko moje zdanie, ale Cupra to taki troszkę przypakowany sterydami "dres" :)

Ostatnia edycja:
Wiem, wiem. Mimo to wybór był świadomy, są niezaprzeczalne plusy, a minusy jak na razie definitywnie znikomo:). Co do lepszego wyposażenia w Cuprze, bo ja wiem czy jest taka przepaść? Cyfrowy kokpit, ale moim zdaniem nie pasuje do alfy w ogóle, ok kamera lepsza, a np. w ogóle nie są dostępna pamięć foteli w Cuprze, jeżdżę co prawda głównie sam, ale się przydaje jak ktoś jednak przestawi, światła przód full led, ale nie mam jakoś parcia na ledy, jeżeli dobrze świeci ksenon, bo te w leonie małżonki świecą tak sobie, na pewno gorzej niż w Stelvio. Brakuje mi wycinania świateł podczas jazdy, które miałem w Superbie, ale reasumując wcale nie jest źle. A zapomniałbym aktywny tempomat działa naprawdę nieźle, asystent rozpoznaje nawet pieszych, no mógłby by
Ale ledy w seacie ponoć wcale nie świecą tak dobrze...

Ale ledy w seacie ponoć wcale nie świecą tak dobrze...

No właśnie przecież napisałem i potwierdzam w całej rozciągłośći, że tak jest właśnie
"bo te w leonie małżonki świecą tak sobie, na pewno gorzej niż w Stelvio"

dodanie ACC

https://forum.clubalfa.it/threads/cruise-control-adattivo.115347/page-18#post-1601078

wychodzi na to ze potrzebny przucisk i MES żeby aktywować.
Ciekawe tylko czy jest kostka pod przycisk pod kierownicą.
Jak by to się udalo dodać to by było miodzio :) mnie właśnie dziwiło ze w FE nie było w standardzie.. A że bralem auto z wyprzedazy to nie dało się domowic.. Jak komuś się uda to mysle ze sie skuszę:D

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót