• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Dodanie kamery i czujnikow parkowania

z ciekawości, a wcześniej miałeś co? raczej też 051... ASO nie ma dostępu do wersji firmwarów - wiem bo walczę o udpate mojej 059 do nowszej. z róznymi diagnostami w ASO próbowaliśmy znaleźć z ich kompów serwisowych. próbowałem też bezpośrednio przez dział TESEO (ten który w imieniu wszystkich polskich salonów gada z Włochami o problemach które wykraczają poza kompetencje serwisów), i też nic nie osiągnąłem. udpaty infotainmentu nie są robione przez OBD/Witech2 tylko przez USB. jedyny link jaki ASO mają do firmwarów to w ramach jakiegoś TSB odnośnie problemów z bluetoothem dla starszych wersji ze starym frimwarem - tam w instrukcji rozwiązania problemu był link do wersji 002.costam.055 i to jedyny link jakim da sie znaleźć z poziomu diagnostów ASO.

EDIT,
kampania 8223 to uszczelnienie przed możliwością zalania woda BCM. pewnie przy okazji sprawdzili updaty przez OBD (o ile, bo obowiązku chyba nie mają), ale radia czy map to na pewno nie ruszają
Ale coś musieli zrobić z softem bo np. Zamykanie klapy po tym dziala płynnie A wcześniej tak zamulalo, nie wiem jaki był wczesniej. Ogólnie nie ma za bardzo nikogo zeby wiedział dobrze z przysłowiowej pierwszej ręki. Wszystkie info jakie znajduje to na zagranicznych forach.. tak teraz czytam o tej mojej wersji softu to różne sprzeczne informacje są.. dziwię się że tego niedopracowali.. przeżyje bez tego ale jakby się dało to fajnie byłoby mieć;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

na klapę to update jest do innego kompa, pewnie BCM, to zrobili przez OBD podłączając standardowo Witech2 i pozwalając a update.

moja wiedza to też tak dzięki grzebaniu po forach a troche i na czuja bo jakieś tam doświadczenie mam po 9+ latach posiadania różnych alf i zagłębiainu się w niektóre tematy. niestety wiedzy z pierwszej ręki to nikt nie ma - tu by trzeba było jakiegoś inżyniera z FCA który na lewo puszcza farbę, a takich raczej nie ma.

EDIT,
kampania 8223 to uszczelnienie przed możliwością zalania woda BCM. pewnie przy okazji sprawdzili updaty przez OBD (o ile, bo obowiązku chyba nie mają), ale radia czy map to na pewno nie ruszają

Uszczelnienie czyli coś do zrobienia mechanicznie? Bo mi się wydaje że u mnie 8223 tylko nowy soft wgrywali.

To podsumowujac:
- moj soft to 002.009.55 (sam zauktualizowalem z .43) - czyli stary hdw
- za zadne skarby nie moge znalezc daty produkcji, ale data wydania karty pojazdu to 18.10.2017
- VIN to ZARFAHBN4J7B86819
- super cena to 170k z pakietem przegladow na 3 lata :rolleyes:

CarPlay/AA to fanaberia, ale czujniki parkowania i kamera nie. Czy dobrze rozumiem, ze na te chwile jedyna opcja to kupic czujniki uniwersalne i zamontowac bzyczek?
Na Alle jest troche kamer i modulow do Giuli, czy da sie to podlaczyc i aktywowac w systemach auta?

Ostatnia edycja:
Kamerę dolozysz ale prawdooobnie jej nie aktywujesz, chłopaki z Włoch piszą że mes tego nie zrobi. Mes włączy tylko to co było dozwolone przez fabrykę. Nic nowego..

Program Leonardo to ogarnia ale czy w pl ktoś jest z tym? Niewiadomo. Ja dołożyłem przednie czujniki osobno, podpialem się pod pedal hamulca, ale czasem wariuja, są genelralnie za nisko (skierowane ku górze jak ori) i potrafią piszczec przy naciśnięciu hamulca, ori się wyłączają chyba po przekroczeniu jakieś tam prędkości i to jest ok, ale w dodatkowych nie ma tej opcji.... (ja mam czujniki steelmate, nie jakis chińczyk)

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

Uszczelnienie czyli coś do zrobienia mechanicznie? Bo mi się wydaje że u mnie 8223 tylko nowy soft wgrywali.
to była akcja dla stelvio tylko - woda potrafiła dostawać się na kable/wtyki i sam Body COmputer powodując różne jaja i usterki. W Giulii nie było tego problemu (choć w Q było też coś podobnego jeśli chodzi o jeden z ECU - w Q są 2 ECU)

- - - Updated - - -

Na Alle jest troche kamer i modulow do Giuli, czy da sie to podlaczyc i aktywowac w systemach auta?
radio dla wersji bez i z kamerą jest akurat takie same z tego co sprawdzałem w ePerze dla innego wariantu, pewnie podobnie jest dla Twojego (pogrzeb w ePerze i sprawdź dla Twojej konfiguracji)

W MES jest niby opcja dla aktywowania kamery, ale czy to działa?

Nie wiem też czy masz wiązki czy nie musiałbyś dorabiać (choć z reguły w przypadku AR przed liftem jest dużo wiązek nadmiarowych)

Kamerę dolozysz ale prawdooobnie jej nie aktywujesz, chłopaki z Włoch piszą że mes tego nie zrobi. Mes włączy tylko to co było dozwolone przez fabrykę. Nic nowego..
Program Leonardo to ogarnia ale czy w pl ktoś jest z tym?

to sprawdzone info ?
bo wg listy std cars obslugiwanych przez Leonardo to nie widze nigdzie ani żulii ani stelvio

w

Info z forum włoskiego, oni tylko Leonardo używają.

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

wiesz ile kosztuje leonardo i czy trzeba wykupywać odnowienia licencji np co rok?

idąc na leniwca i po milenialsowemu to poprosze o linka :) bo google za trudne :D

w

a wiecie może czy idzie dołożyć do Stelvio czujnik otwierania bagażnika poprzez wymach nogą :-) ?

Czy ktoś ma może schemat pinów z kamery cofania? Chodzi mi o piny w kamerze.

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=79678]kozak[/MENTION]. gadam na alfaowner z gościem (na marginesie info: który twierdzi że jest kumplem autora MESa, ciekawe jest to że obaj kupili Stelvio, więc myślę że fajnie mogą dopracować z czasem MESa pod Stelvio/Giulię, bo będzie miał autor motywację i auto do sprawdzania - właśnie obczajają dołożenie ACC), w każdym razie jedną rzecz jakiej się dowiedziałem przy okazji, to że można wykupywać krótkoterminowy dostęp online do najnowszego eLearn/ePera - taki pakiet na 1h podobno kosztuje EUR8 a na 24h EUR11 - w sumie ta druga opcja nie byłaby zła - wykupić, pościągać po kolei wszystkie schematy/opisy (drukować całe działy do PDF), z ePera też by możnabyło trochę przeklikać i przeimportować to do jakiś plików. jak będę miał kiedyś więcej czasu to chyba sobie coś takiego przygotuję.

[MENTION=79678]kozak[/MENTION]. gadam na alfaowner z gościem (na marginesie info: który twierdzi że jest kumplem autora MESa, ciekawe jest to że obaj kupili Stelvio, więc myślę że fajnie mogą dopracować z czasem MESa pod Stelvio/Giulię, bo będzie miał autor motywację i auto do sprawdzania - właśnie obczajają dołożenie ACC), w każdym razie jedną rzecz jakiej się dowiedziałem przy okazji, to że można wykupywać krótkoterminowy dostęp online do najnowszego eLearn/ePera - taki pakiet na 1h podobno kosztuje EUR8 a na 24h EUR11 - w sumie ta druga opcja nie byłaby zła - wykupić, pościągać po kolei wszystkie schematy/opisy (drukować całe działy do PDF), z ePera też by możnabyło trochę przeklikać i przeimportować to do jakiś plików. jak będę miał kiedyś więcej czasu to chyba sobie coś takiego przygotuję.
Dokładam się [emoji6]

To jest usługa dla danego VIN i jest dostępna już dawno. https//www.techauthority.com

Ostatnia edycja:
To jest usługa dla danego VIN i jest dostępna już dawno. https//www.techauthority.com
dzięki za info, pewnie od dawna, ale nigdy się z tym przez tyle lat obecności na forum nie spotkałem. cenowo średnio.

znalazłem i tak coś fajnego za free - tam jest eLearn przynajmniej jeśli chodzi o schematy/pinouty/opisy, kampanie, TSB i wiele innych:
https://aftersales.fiat.com/elearn/...eId=5&languageId=9&languageNavId=9&regionId=2

Czy ktoś ma może schemat pinów z kamery cofania? Chodzi mi o piny w kamerze.
a tu dla Ciebie już to co chciałeś?
https://aftersales.fiat.com/elearn/main_content.aspx?markID=2&markName=alfaromeo&modelID=952000000&modelName=620+-+Giulia&valID=952000002&validityName=2.0+T4+MAir&DocumentType=Instalacja+elektryczna&DocumentTypeActive=instalacja%20elektryczna&DocumentTypeId=5&languageId=9&languageNavId=9&regionId=2&nodeID=952008211

NIe wiem czy to chwilowy błąd że jest wejście, czy takie dane udostępniają. na wszelki wypadek kilka interesujących mnie spraw sobie na przyszłość druknąłem do pdfów (np już wiem jak obejść SGW)

Ostatnia edycja:
dzięki za info, pewnie od dawna, ale nigdy się z tym przez tyle lat obecności na forum nie spotkałem. cenowo średnio.

znalazłem i tak coś fajnego za free - tam jest eLearn przynajmniej jeśli chodzi o schematy/pinouty/opisy, kampanie, TSB i wiele innych:
https://aftersales.fiat.com/elearn/...eId=5&languageId=9&languageNavId=9&regionId=2

a tu dla Ciebie już to co chciałeś?
https://aftersales.fiat.com/elearn/main_content.aspx?markID=2&markName=alfaromeo&modelID=952000000&modelName=620+-+Giulia&valID=952000002&validityName=2.0+T4+MAir&DocumentType=Instalacja+elektryczna&DocumentTypeActive=instalacja%20elektryczna&DocumentTypeId=5&languageId=9&languageNavId=9&regionId=2&nodeID=952008211

NIe wiem czy to chwilowy błąd że jest wejście, czy takie dane udostępniają. na wszelki wypadek kilka interesujących mnie spraw sobie na przyszłość druknąłem do pdfów (np już wiem jak obejść SGW)
Nie da rady wejść. Potrzeby login i haslo

Amortyzatory
Powrót