• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Łącznie głosujących
    90
To ja już nie wiem jakie macie standardy.

Magil tyle lat masz internety i nie wiesz, ze punkt widzenia zależy tu od punktu siedzenia? Czyli premium zależy od tego w czym w danej chwili siedzimy i wtedy sobie ten slogan można naciągać w odpowiednią stronę. A to, że nasze auto ma napęd na tył, a to że ma X koni, a w przypadku Mito można by naciągać, ze ma drzwi bez ramek co w tym segmencie też jest premium. Jak to napisał misiu7911 dla niektórych nawet Berlingo będzie premium :lol:

Ostatnia edycja:
No pewnie. Do s klasy nie wrzucę palety z cementem:)

To ja już nie wiem jakie macie standardy. Skoro w owym czasie 159 3.2 Q4 nie było uznawane za premium to Giulia (może poza Q) również premium nie jest. A wyżej padła insynuacja, że może Giulietta...

Auto "sportowe", które ma tak skonstruowaną miskę olejową, że przy dużych przechyłach smok nie zaciąga oleju i jak się pojawiła na Torze Poznań Brera V6, to pierwsza wróciła na lawecie do domu, bo to V6 to V8 z Holdena z urżniętymi 2 cylindrami, a w swojej ojczyźnie służy do napędzania pick-upów na farmach?! Bądźmy poważni... Niezbyt sportową Lancię Deltę dziewczyna katowała regularnie na Track Dayach bez problemu. Tylko, że tam było skromne 1.4 :).
Żeby była jasność - 159 to nadal był samochód ponadprzeciętny, ale jak na spuściznę Alfy, to zwyczajnie technicznie słaby, chociaż wizualnie faktycznie robi robotę. Można się czepiać różnych rzeczy w Giulii, ale konstrukcyjnie 159 nie ma nawet podejścia.

- - - Updated - - -

Szukaj dalej... Poza VAG (VW/Skoda/Seat) i tym, co podałeś - Ceed nie ma (a przynajmniej nie miał w 2015), w PSA (Peugeot/Citroen) nie ma, w Toyocie Auris nie ma, we Fiacie nie ma itp. itd.

Ostatnia edycja:
Szukaj dalej... Poza VAG (VW/Skoda/Seat) i tym, co podałeś - Ceed nie ma (a przynajmniej nie miał w 2015), w PSA (Peugeot/Citroen) nie ma, w Toyocie Auris nie ma, we Fiacie nie ma itp. itd.

To jeszcze na dobitkę dorzucę mega premium Opla Astre 1.6 Turbo ;) Trudno poszukać? Nie, pod warunkiem, ze zdejmiemy okulary ;)

211.jpg

P.S. Oczywiście z wiadomych względów pomijam BMW, Mercedesa i Audi w tym segmencie ale tak czy inaczej taka moc nawet w "niepremiumach" to nie wyczyn i abstrakcja. Za to jak popatrzymy na topowe wersje tych samych modeli to Alfa już wypada dość blado bo nawet Hyundai bez jakiejkolwiek historii zrobił fajnego i30N Performance 275KM, a żabojady aby nie być w tyle dorzucili dziś wersje Megane RS Trophy 300KM :)

Ostatnia edycja:
U mnie z automatu odpadają wszystkie niemieckie i jakoś nie jestem przekonany do samochodów azjatyckich (poza Subaru może). Więc z automatu w segmencie C jestem ograniczony do PSA + Renault, FCA i Volvo :).

Giulietta jako produkt jest już mocno nie-premium, zwłaszcza pod kątem tych wszystkich elektronicznych wspomagaczy (których ja akurat nie lubię i nie potrzebuję), ale jakieś tam ponadprzeciętne elementy pozostały (m.in. ładnie zaprojektowane wnętrze, gama silnikowa itp.).

Ostatnia edycja:
No ale co ma do tego twoje subiektywne podejście do motoryzacji? Ja po prostu zaprzeczyłem jakoby 170KM w segmencie C to było coś nadzwyczajnego i było wyznacznikiem premium. Praktycznie wszystko co podałem za przykład koło "premium" nawet nie stało, a okolice 170KM ma. To, ze Tobie niemieckie auta nie odpowiadają nie jest w dziedzinie motoryzacji żadnym wyznacznikiem lepszości marki X nad Y bo to jest tylko i wyłącznie twoja subiektywna opinia, do której na silę chcesz przekonać innych. To samo było w temacie zakupu auta po Alfie 159, gdzie też próbowano na siłę przekonać użytkownika, który szukał dużego kombi, ze niewielki sedan segmentu D to coś czego potrzebuje...

Ostatnia edycja:
Auto "sportowe", które ma tak skonstruowaną miskę olejową, że przy dużych przechyłach smok nie zaciąga oleju i jak się pojawiła na Torze Poznań Brera V6, to pierwsza wróciła na lawecie do domu, bo to V6 to V8 z Holdena z urżniętymi 2 cylindrami, a w swojej ojczyźnie służy do napędzania pick-upów na farmach?!
Krytykujesz 159 (swoją drogą masz więcej info na temat tej Brery czy to tylko zasłyszane historie?) a wcześniej wychwalałeś Giuliettę ze 170-konną pyrkawką pod maską... To chyba tyle w temacie forumowego postrzegania premium.

I żeby było jasne, dla mnie 159 to nie jest premium. Ani tym bardziej Giulietta ;)

No ale co ma do tego twoje subiektywne podejście do motoryzacji? Ja po prostu zaprzeczyłem jakoby 170KM w segmencie C to było coś nadzwyczajnego i było wyznacznikiem premium. Praktycznie wszystko co podałem za przykład koło "premium" nawet nie stało, a okolice 170KM ma.

WSZYSTKO co podałeś, to 4 modele (2 x VAG liczę jako jeden). Faktycznie zatrzęsienie... Ja z kolei twierdzę, że 170 KM to nie jest często spotykana opcja - co nie oznacza, że takich nie ma.

WSZYSTKO co podałeś, to 4 modele (2 x VAG liczę jako jeden). Faktycznie zatrzęsienie... Ja z kolei twierdzę, że 170 KM to nie jest często spotykana opcja - co nie oznacza, że takich nie ma.

Skoro VAGa nie liczysz jako osobne auta to kupuje Astre bo przecież to ten sam koncern co PSA, a tego już bierzesz pod uwagę :lol:

masz więcej info na temat tej Brery czy to tylko zasłyszane historie?

Forumowa Brera, nie pamiętam czyja, ale na pewno ją tu znajdziesz, swoją drogą bardzo ładna, niebieski metalik na czarnych felgach - cała historia zresztą jest chyba też na forum opisana, Forza Italia 2013.

wychwalałeś Giuliettę ze 170-konną pyrkawką pod maską...

Nie wiem, gdzie "wychwalałem", ale:
a/ ta "pyrkawka" z TCT robi setkę w 7,6 sek - czyl i jest szybsza niż wszystkie dostępne wersje silnikowe 159 poza V6, łącznie z 5-cylindrowym 2.4 JTDm
b/ ta "pyrkawka" jest również najczęściej polecanym silnikiem do tego samochodu, a akurat V6 ze 159 nikt specjalnie nie poleca, raczej wskazuje się 1.75 TBi

Giulietta niestety jest średnio premium, mam nadzieję, że pojawi się następca na platformie Giulii, wtedy będzie to jedyne RWD w segmencie (nowa jedynka ma być FWD).

- - - Updated - - -

Skoro VAGa nie liczysz jako osobne auta to kupuje Astre bo przecież to ten sam koncern co PSA, a tego już bierzesz pod uwagę :lol:

Masz sporą tendencję do naginania faktów pod swoje potrzeby - ale słabo Ci idzie, sprawdź, kiedy wyszła na rynek Astra i od kiedy Opel jest w PSA... W VAG wszystkie konstrukcje są obecnie bliźniaczo podobne.

(m.in. ładnie zaprojektowane wnętrze, gama silnikowa itp.).
Tak patrzę na wnętrze Giulietty i się zastanawiam gdzie widzisz to ładnie zaprojektowane wnętrze... Nie wspominając o tej skaszanionej kierownicy. Znacznie bardziej podoba mi się wnętrze Megane, I30 i Ceed'a. Tak, to wszystko są nowsze konstrukcje no ale to już nie moja wina że od ośmiu lat Alfa klepie to samo :D

Masz sporą tendencję do naginania faktów pod swoje potrzeby

Do fanboyów jednej słusznej marki mi jeszcze daleko ale dzięki za uznanie ;] Pomijam fakt, ze sarkazmu byś nie wyłapał nawet jak by Ci na plecach siedział ;)

Ostatnia edycja:
Krytykujesz 159 (swoją drogą masz więcej info na temat tej Brery czy to tylko zasłyszane historie?)

Jest ta Brera na forum bo chyba chodzi o Brere Yonasha, która wywaliła kopyta. Chyba nawet ówczesny FAP dorzucił się do remontu silnika no ale chyba wszyscy znamy też przypadek Giuli Q i batalii o wymianę na nowy egzemplarz więc...

Tak patrzę na wnętrze Giulietty i się zastanawiam gdzie widzisz to ładnie zaprojektowane wnętrze...

Musisz mieć takie specjalne okulary jak pokazywałem stronę wstecz :D

Ostatnia edycja:
Tak patrzę na wnętrze Giulietty i się zastanawiam gdzie widzisz to ładnie zaprojektowane wnętrze... Nie wspominając o tej skaszanionej kierownicy. Znacznie bardziej podoba mi się wnętrze Megane, I30 i Ceed'a. Tak, to wszystko są nowsze konstrukcje no ale to już nie moja wina że od ośmiu lat Alfa klepie to samo :D

Mnie się podoba bardziej (zwłaszcza pierwsza wersja z 2010 r.) - i teraz możemy się przerzucać :). Ostatnie wnętrze, które mi się równie spodobało, to nowa 508-ka.

- - - Updated - - -

Do fanboyów jednej słusznej marki mi jeszcze daleko ale dzięki za uznanie ;] Pomijam fakt, ze sarkazmu byś nie wyłapał nawet jak by Ci na plecach siedział ;)

Jestem fanboyem, ale to nie oznacza, że nie potrafię względnie obiektywnie spojrzeć na inne samochody (np. wiem, że BMW 1 jeździ lepiej od Giulietty i nie będę temu zaprzeczał). Co do sarkazmu - poznałbym, jeśli jest serwowany na odpowiednim poziomie...

- - - Updated - - -

Jest ta Brera na forum bo chyba chodzi o Brere Yonasha, która wywaliła kopyta.

Dokładnie o tę chodzi. Trochę smutno, że Alfa zaprojektowała samochód, którego chyba nawet nie przetyrała po torze porządnie. Takim BMW 316i można spokojnie pojechać na tor i katować go cały dzień. Zapewne nie będzie najszybszy w stawce, ale nie klęknie. A podczas innego z track dayów pierwsza, która padła, była 156-ka...

Akurat należę do grupy gdzie mamy wiele różnych mocnych aut i BMW tez mistrzem trwałości nie jest. Poczytaj co ile się panewki wymienia w M3 E92. Nie przypilnujesz i skończysz jak Brera z wywinięta panewką. No ale tak to jest jak się ocenia auta, z którymi miało się nikłą styczność, a ocena wydawana jest tylko przez pryzmat rozwiązań technicznych. Też tak kiedyś miałem i wyśmiewałem auta z belką na tyle, aż tu nagle wsiadłem do jednego i po 10 latach obcowanie z wielowahaczem się zdziwiłem i póki co wysiadać nie chce ;)

Akurat na TPTD jeżdżą głównie BMW i jeszcze nie widziałem, żeby któreś zjeżdżało na lawecie, ale rozumiem, że ta Twoja wypowiedź to sarkazm...

Tak się składa, że też mam samochód z belką z tyłu i najwyraźniej zależy to od implementacji, bo jak lubię 307-kę, to do jeżdżenia w zakrętach nie nadaje się za bardzo.

Ostatnia edycja:
Nie wiem, gdzie "wychwalałem", ale:
a/ ta "pyrkawka" z TCT robi setkę w 7,6 sek - czyl i jest szybsza niż wszystkie dostępne wersje silnikowe 159 poza V6, łącznie z 5-cylindrowym 2.4 JTDm
b/ ta "pyrkawka" jest również najczęściej polecanym silnikiem do tego samochodu, a akurat V6 ze 159 nikt specjalnie nie poleca, raczej wskazuje się 1.75 TBi
Tak odebrałem Twoje poprzednie posty. Dla mnie Giulietta TBi to fajny hot hatch i tyle. Czasów przyspieszeń też nie ma co porównywać, choćby z tego względu, że Giulietta to kompakt - technologicznie młodszy od 159.

V6 nikt nie poleca, bo mało kto go miał i nim jeździł, ale wszyscy słyszeli że jest do dupy, bo szwagier kolegi znajomego żony mojego kolegi kupił "nówkę" ze Szwajcarii i musiał 5000 w rozrząd włożyć, więc się tak wkurzył, że nawet żużlu po korkiem wlewu oleju nie zauważył... Coś jak pitolenie o awaryjności 2.2 JTS sprzed kilku lat jeszcze, a teraz ludzie zaczynają się przekonywać, że te silniki wcale nie są takie złe.

A temat użytkownika Yonash'a chętnie poczytam, musiałem go przeoczyć wcześniej.

Auto "sportowe", które ma tak skonstruowaną miskę olejową, że przy dużych przechyłach smok nie zaciąga oleju i jak się pojawiła na Torze Poznań Brera V6, to pierwsza wróciła na lawecie do domu, bo to V6 to V8 z Holdena z urżniętymi 2 cylindrami, a w swojej ojczyźnie służy do napędzania pick-upów na farmach?!
Tutaj pozwolę sobie wkleić dwa cytaty z wątku użytkownika YonasH'a, coby nikt więcej niesprawdzonych bzdur nie powielał :)
YonasH napisał:
Nie ma mowy. Musiałbym jeździć w kółko kilka minut z maksymalnym przeciążeniem. Smok jest na samym dole i na samym środku miski. Przed nadmienrym przelewaniem chroni go dodatkowo pozioma przegroda.
(ktoś napisał, że kompletny silnik pochodzi od GM)
YonasH napisał:
LOL To ja już nie wiem jak to jest. Jak głowica może być od Holdena, skoro Holden nie miał podwójnej fazy i bezpośredniego wtrysku? Czyli ludzie z Alfy wzięli normalną głowicę, zaślepili standardowy wtrysk, wywiercili otwór na bezpośredni, przerobili kształt tłoków by paliwo się odpowiednio rozpylało, na koniec przerobili wałki rozrządu dodając fazy. No tak - głowica od GM
Wynika z tego, jak i z informacji na które natrafiłem w Internetach dużo wcześniej, że holdenowski jest tylko słupek silnika.

Co do awarii jeszcze, wiemy na forum tylko tyle, że YonasH wyjeżdżał czasem na tor. Nie wiemy też jak często wymieniał olej i na jaki... Zresztą obrócenie panewki w aucie używanym na torze to chyba nie jest wielki wyczyn.

Akurat na TPTD jeżdżą głównie BMW i jeszcze nie widziałem, żeby któreś zjeżdżało na lawecie, ale rozumiem, że ta Twoja wypowiedź to sarkazm...
Jeżdżą owszem ale z ciekawości sprawdziłem klasyfikacje i najwięcej jest modeli lat '90 i przełomu '00. E30, E36, E46 notabene przez miłośników marki uważane za ostatnią dobrze wykonaną serię trzy. Jakoś dziwnym trafem nie ma natłoku nowszych modeli, a patrząc na klasyfikacje ogólną tegorocznych edycji to BMW w pierwszej dziesiątce punktacji jest tylko jedno. Reszta widać pojawia się sporadycznie. Czy to o czyms świadczy i jest jakimś wyznacznikiem? No chyba o tym, ze te z lat 90 były bardziej "premium" niż teraz ;)

Tak się składa, że też mam samochód z belką z tyłu i najwyraźniej zależy to od implementacji, bo jak lubię 307-kę, to do jeżdżenia w zakrętach nie nadaje się za bardzo.
Oczywiście, ze zależy dlatego wrzucanie aut z taka technologią do lepszego worka premium, a z taka do gorszego to motoignorancja z resztą znów się odniosę do wspomnianego przez Ciebie TDTP. Pezota 307 nigdzie nie widzę, Alf jest kilka na krzyż za to francuskich heczbeków zatrzęsienie, chyba tak samo jak starych BMW.

Dla mnie Giulietta TBi to fajny hot hatch i tyle.
W tym natłoku konkurencji jaka jest w kategorii hothatch niestety "tylko fajny" nie wróży sukcesu. Ja mimo chęci pozostania przy marce na Julke QV się nie zdecydowałem bo lepiej leżała mi konkurencja.

Tutaj pozwolę sobie wkleić dwa cytaty z wątku użytkownika YonasH'a, coby nikt więcej niesprawdzonych bzdur nie powielał

Teraz możesz koledze wyżej odpowiedzieć jego własnym cytatem: "Masz sporą tendencję do naginania faktów pod swoje potrzeby" :lol:

Ostatnia edycja:
Czy to o czyms świadczy i jest jakimś wyznacznikiem? No chyba o tym, ze te z lat 90 były bardziej "premium" niż teraz ;)

Tak, biedy :) hehe tylko i wyłącznie :) Gdyby polacy mieli hajs to by nie męczyli starych E30 czy E36. E46 ostatni prawdziwa trójka ? Też średnio... samochód po prostu słaby. Tak naprawdę to jest E36 po dużym lifcie. Miałem E36 przez 6 lat - genialny samochód ! Mam E46 od dwóch, straszne gówno :D Plus tylko taki że naprawy są tanie w porównaniu do nowszej serii E9XX.

Wykończenia wnętrza w nowych BMW ? Jak wsiadam do Golfy to nie czuję różnicy. Wszystkie plebejskie marki jak VW, Ford czy tam inny Peugeot bardzo podniosły poziom za to takie premium jak BMW czy Mercedes swoje standardy jakościowe obniżyły i jadą na marce wypracowanej przed latami i marketingu. Oczywiście to dalej świetnie prowadzące się i luksusowe samochody ale porównaj sobie E36 i Golfa Trójkę - przepaść jakościowa dzieli te dwa samochody.

Jeszcze tak a propo elementów stylistyki które zostają w danej marce od lat to w BMW poza wspomnianymi już nerkami jest jeszcze coś takiego jak hofmeister kink czyli specjalnie ukształtowanie tylnej bocznej szyby:

Ma to każde BMW które do tej pory wyjechało z fabryki :) Sprawdźcie sami :P

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót