Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Czy Alfa Romeo to marka premium?

• Łącznie głosujących
    90
Nie pisalem, ze ostatnia prawdziwa bo nowe tez sa prawdziwe, niby jakie mają być? Podrabiane? W tym sęk, ze w wnetrze w e46 jest lepiej wykonane niz w e36 i e90. Akurat ostatnio mialem e90 na detailingu wnętrza. Jakość tworzyw i "skóry" tragedia. W kolejce mam e46 tego samego wlasciciela wnetrze bez porównania. Ponadto gadamy co lata po torze, a nie na drogach bo tak sie składa, ze dobrze utrzymane E30 i E36 potrafi być droższe niz E90 a jak wiadomo w Polsce jeździ się rocznikiem, a nie autem i lepiej kupić nowszego strucla niż starsze utrzymane auto. Przegladalem kiedyś z ciekawosci 325ti na mobile.de i ceny za fajne egzemplarze jak w PL za e90 w dizelku :lol:

Nie pisalem, ze ostatnia prawdziwa bo nowe tez sa prawdziwe, niby jakie mają być? Podrabiane? W tym sęk, ze w wnetrze w e46 jest lepiej wykonane niz w e36 i e90. Akurat ostatnio mialem e90 na detailingu wnętrza. Jakość tworzyw i "skóry" tragedia. W kolejce mam e46 tego samego wlasciciela wnetrze bez porównania. Ponadto gadamy co lata po torze, a nie na drogach bo tak sie składa, ze dobrze utrzymane E30 i E36 potrafi być droższe niz E90 a jak wiadomo w Polsce jeździ się rocznikiem, a nie autem i lepiej kupić nowszego strucla niż starsze utrzymane auto. Przegladalem kiedyś z ciekawosci 325ti na mobile.de i ceny za fajne egzemplarze jak w PL za e90 w dizelku :lol:

Nowe nie mają już tego klimatu :) Wnętrze jest na pewno lepsze jakościowo niż w kolejnych modelach ale za to prowadzenie i osiągi są gorsze niż w E36 SIC ! Do tego pozycja za kierownicą jest fatalna, siedzi się jak w VAN`ie w porównaniu do E36 czy nawet E90.

Na torze latają E30 i E36 bo ludzi nie stać żeby dobrze zrobić E92 to jest oczywiste :)

Nie porównujmy cen wersji "kultowych" do najtańszego sortu z półmilionowym przebiegiem ;)

Czasów przyspieszeń też nie ma co porównywać, choćby z tego względu, że Giulietta to kompakt - technologicznie młodszy od 159.

Możemy porównać z moją 75-ką :D. Rocznik 1989 (czyli 29 lat na karku), segment ten sam, przyspieszenie 8,2 sekund do setki - nadal szybsza niż wszystkie wersje silnikowe poza V6 i TBi :). Niestety, ten model ciężko jest jakkolwiek bronić. Na pewno wyższa jakość wykonania od 156/147 (o co nie było trudno :D), na pewno piękny samochód, ale w kwestii ogólnie pojętych osiągów (w przypadku najpopularniejszych wersji) coś mocno poszło nie tak...

- - - Updated - - -

Jeżdżą owszem ale z ciekawości sprawdziłem klasyfikacje i najwięcej jest modeli lat '90 i przełomu '00. E30, E36, E46 notabene przez miłośników marki uważane za ostatnią dobrze wykonaną serię trzy. Jakoś dziwnym trafem nie ma natłoku nowszych modeli, a patrząc na klasyfikacje ogólną tegorocznych edycji to BMW w pierwszej dziesiątce punktacji jest tylko jedno.

Znowu naginasz fakty :D. To, że buda jest od E36 jeszcze niewiele znaczy... Akurat w BMW jest tak, że większość swapów można wykonać plug&play z nowszych generacji, więc w takim E36 poza budą niewiele może być z oryginału. A to, że taniej wyjdzie kupić E36 i wsadzić weń silnik z rozwalonej M3 E90, niż kupić nową, kompletną E90-tkę jest dość oczywiste :).

- - - Updated - - -

W tym sęk, ze w wnetrze w e46 jest lepiej wykonane niz w e36 i e90.

Mam do dzisiaj w rodzinie E36 kupione w 1991 roku w salonie i widziałem 5-letnie E46 (kupione po Turasie w Niemczech) mojej siostry, w którym obłaził cały tunel centralny, a gałka zmiany biegów była wytarta do gołego plastiku. Szybko się zresztą tego złomu pozbyła i wymieniła na E87. Kopnięcie to E46 (zwłaszcza po czipie) miało konkretne, ale wnętrze akurat było TRAGICZNE.

- - - Updated - - -

Oczywiście, ze zależy dlatego wrzucanie aut z taka technologią do lepszego worka premium, a z taka do gorszego to motoignorancja z resztą znów się odniosę do wspomnianego przez Ciebie TDTP. Pezota 307 nigdzie nie widzę, Alf jest kilka na krzyż za to francuskich heczbeków zatrzęsienie, chyba tak samo jak starych BMW.

Żeby nie być gołosłownym, w klasyfikacji 2018 jest 15 Renault i 20 Fordów (fakt, że z Mustangiem :D, bez też jest 15) oraz 14 Hond. Więc jakiejś dominacji znowu nie ma... A co technologii - chociażby fakt, że produkcja RWD jest zwyczajnie droższa i oznacza mniej miejsca w kabinie jest bardziej "premium" - bo płacimy drożej za mniejszy de facto samochód.

Jeszcze tak a propo elementów stylistyki które zostają w danej marce od lat to w BMW poza wspomnianymi już nerkami jest jeszcze coś takiego jak hofmeister kink czyli specjalnie ukształtowanie tylnej bocznej szyby:

Ma to każde BMW które do tej pory wyjechało z fabryki Sprawdźcie sami

To to jest jakieś arcydzieło stylistyczne?:), ma nawet swoją nazwę:) , przecież takie rozwiązanie ma wiele aut ze względów technologicznych, w Alfach tego typu zakończenie tylnej szyby też dawno występowało
06838beb630cc85c81f6938217fee119.jpg

Marka jest oczywiście postrzegana jako marka premium, ze względu na swoją historię , tradycje i dorobek w budowie samochodów. Nie wiąże się to z jakimiś konkretnymi cechami poszczególnych modeli, bo wtedy mówilibyśmy że dany model jest premium albo nie jest. Alfa Romeo jest jedną z najbardziej znanych i rozpoznawalnych marek samochodowych.

Tak patrzę na wnętrze Giulietty i się zastanawiam gdzie widzisz to ładnie zaprojektowane wnętrze... Nie wspominając o tej skaszanionej kierownicy. Znacznie bardziej podoba mi się wnętrze Megane, I30 i Ceed'a. Tak, to wszystko są nowsze konstrukcje no ale to już nie moja wina że od ośmiu lat Alfa klepie to samo :D

20180113_131429.jpg
20180113_131434.jpg

Koledzy,oprócz ankiety to ten temat już chyba wyczerpany jest co?Juz argumenty obu stronom się kończą he he.

"A jaka inna marka ma coś takiego ? W Alfach czegoś takiego nie kojarzę oprócz wspomnianego tu wcześniej charakterystycznego grilla."

A mają, mają...nawet moja ma takie:GT5.jpg

"A jaka inna marka ma coś takiego ? W Alfach czegoś takiego nie kojarzę oprócz wspomnianego tu wcześniej charakterystycznego grilla."

A mają, mają...nawet moja ma takie:Pokaż załącznik 248229

Nie zrozumiałeś :) hofmeister kink to jest coś co jest w każdej wersji BMW - 1,2,3,4,5,7 kombi, Coupe etc. Czy to z lat 70tych czy dzisiaj.

No ale już trochę poczytałem, dokształciłem się nieco w tym zakresie, -no i rzeczywiście, ten niebanalny zabieg stylistyczny był i jest- jak piszesz stosowany w BMW wtedy i do dziś (i przypadkiem znalazłem go też w swoim samochodzie), o znaczeniu tego (początkowo przeze mnie bagatelizowanego) rozwiązania dla niemieckich stylistów, świadczy fakt, że został on nazwany od nazwiska wynalazcy; Hofmeiser-Knick (wersja angielska- kink), wynalazca twierdzi że to nie tylko poprawia wygląd ale zwiększa też wytrzymałość konstrukcji (racja- Niemiec potrafi). Ale złośliwi twierdzą, że wcześniej już to ktoś inny odkrył i pojawia się to choćby w Kaiser-Frazer z 1951.

Sorry musiałem.... :lol:

241.jpg

Po prostu... No Ci powiem, że argument masz solidny, można się rozejść. A wszystko niebędące Passatem to nie Volkswagen :lol:

Mito ma tylko szczególną stylistykę- z przodu podobny jest do Reksia, z tyłu do Forda Ka, podoba się szczególnie kobietom, kto wie, może styliści z Alfy specjalnie dla nich to zrobili?

Po prostu... No Ci powiem, że argument masz solidny, można się rozejść. A wszystko niebędące Passatem to nie Volkswagen :lol:

Wiem :) Nie do obalenia :D

Mito ma tylko szczególną stylistykę- z przodu podobny jest do Reksia, z tyłu do Forda Ka, podoba się szczególnie kobietom, kto wie, może styliści z Alfy specjalnie dla nich to zrobili?

Tak samo jak I3 podoba się głównie wypożyczalniom albo ostatnimi czasy wspólnotom mieszkaniowym które oferują go w opcji car sharing`u. Ten samochód to ciekawostka, owszem ma niezły zasięg i osiągi na poziomie M3 - podczas jazdy na wprost :) Ale to przekasztan i eksperyment technologiczny, badanie rynku. Dla mnie MiTO to naprawdę stylylistyczno, jakościowa tragedia. Fiat 500 wyszedł znaczenie lepiej.

Nie rozumiem tej nagonki na Mito - IMO jest bardziej spójny stylistycznie niż Giulietta.

Amortyzatory
Powrót