Czasów przyspieszeń też nie ma co porównywać, choćby z tego względu, że Giulietta to kompakt - technologicznie młodszy od 159.
Możemy porównać z moją 75-ką

. Rocznik 1989 (czyli 29 lat na karku), segment ten sam, przyspieszenie 8,2 sekund do setki - nadal szybsza niż wszystkie wersje silnikowe poza V6 i TBi

. Niestety, ten model ciężko jest jakkolwiek bronić. Na pewno wyższa jakość wykonania od 156/147 (o co nie było trudno

), na pewno piękny samochód, ale w kwestii ogólnie pojętych osiągów (w przypadku najpopularniejszych wersji) coś mocno poszło nie tak...
- - - Updated - - -
Jeżdżą owszem ale z ciekawości sprawdziłem klasyfikacje i najwięcej jest modeli lat '90 i przełomu '00. E30, E36, E46 notabene przez miłośników marki uważane za ostatnią dobrze wykonaną serię trzy. Jakoś dziwnym trafem nie ma natłoku nowszych modeli, a patrząc na klasyfikacje ogólną tegorocznych edycji to BMW w pierwszej dziesiątce punktacji jest tylko jedno.
Znowu naginasz fakty

. To, że buda jest od E36 jeszcze niewiele znaczy... Akurat w BMW jest tak, że większość swapów można wykonać plug&play z nowszych generacji, więc w takim E36 poza budą niewiele może być z oryginału. A to, że taniej wyjdzie kupić E36 i wsadzić weń silnik z rozwalonej M3 E90, niż kupić nową, kompletną E90-tkę jest dość oczywiste

.
- - - Updated - - -
W tym sęk, ze w wnetrze w e46 jest lepiej wykonane niz w e36 i e90.
Mam do dzisiaj w rodzinie E36 kupione w 1991 roku w salonie i widziałem 5-letnie E46 (kupione po Turasie w Niemczech) mojej siostry, w którym obłaził cały tunel centralny, a gałka zmiany biegów była wytarta do gołego plastiku. Szybko się zresztą tego złomu pozbyła i wymieniła na E87. Kopnięcie to E46 (zwłaszcza po czipie) miało konkretne, ale wnętrze akurat było TRAGICZNE.
- - - Updated - - -
Oczywiście, ze zależy dlatego wrzucanie aut z taka technologią do lepszego worka premium, a z taka do gorszego to motoignorancja z resztą znów się odniosę do wspomnianego przez Ciebie TDTP. Pezota 307 nigdzie nie widzę, Alf jest kilka na krzyż za to francuskich heczbeków zatrzęsienie, chyba tak samo jak starych BMW.
Żeby nie być gołosłownym, w klasyfikacji 2018 jest 15 Renault i 20 Fordów (fakt, że z Mustangiem

, bez też jest 15) oraz 14 Hond. Więc jakiejś dominacji znowu nie ma... A co technologii - chociażby fakt, że produkcja RWD jest zwyczajnie droższa i oznacza mniej miejsca w kabinie jest bardziej "premium" - bo płacimy drożej za mniejszy de facto samochód.