• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] czujnik ciśnienia doładowania

Po delikatnej korekcie kolegi Cinka ;) u mnie delikatnie ponad 1.4 bara ;)

Załączniki

• ImageUploadedByTapatalk1323593981.031216.jpg
    ImageUploadedByTapatalk1323593981.031216.jpg
    45.9 KB · Wyświetleń: 1,172
Po delikatnej korekcie kolegi Cinka u mnie delikatnie ponad 1.4 bara

U mnie bez moda wskazówka wychyla się do tej samej pozycji a mam belga 136 KM. Aczkolwiek Cinek wspominał kiedyś, ze te wskaźniki mogą przekłamywać bo w serii (ver. 150 KM) ciśnienie maksymalne to 1.4 bar, czy nawet trochę niżej, coś koło 1.38.

mam pytanie czy awaria tego czujnika może powodować zapalanie się czeku silnika dzięki za odpowiedzi

Przy okazji chciałem zapytać jakie macie odczyty na wskaźniku doładowania kiedy jedziecie na dowolnym biegu nie dodając gazu? Czyli tzw. hamowanie silnikiem. U mnie w większości turbo pokazuje ok. 1 kreskę ale są momenty kiedy wskaźnik podczas takiej jazdy schodzi do 0.

U mnie w większości turbo pokazuje ok. 1 kreskę ale są momenty kiedy wskaźnik podczas takiej jazdy schodzi do 0.

Jeśli momentalnie spada Ci na zero po zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia, to właśnie trwa wypalanie DPfu.

Za co odpowiada jeszcze ten czujnik ciśnienia bezwzględnego ?? Na pewno podaje informacje do kompa o ciśnieniu: ciśnienie atmosferyczne – ciśnienie w kolektorze = ciśnienie bezwzględne w kolektorze i na tej podstawie chyba podawana dawka paliwa ??? dobrze myślę więc jeśli taki czujnik jest zepsuty i na wskazaniach jest odchylony na biegu jałowym wiec może i coś nie tak jest z mieszanką??? "Ponieważ ciśnienie atmosferyczne będzie się zmieniać, urządzenie sterujące uwzględnia to w swoich wyliczeniach potrzebnej ilości paliwa. ...Za pomocą metody „ prędkość / gęstość ” system GM Multec oblicza proporcję paliwa do powietrza (skład mieszanki) na podstawie informacji z czujnika ciśnienia bezwzględnego i czujnika prędkości silnika."

wynika z tego że jak jest awaria tego czyjnika może wywalać błąd przepływki jako urządzenia odpowiedzialnego za skład mieszanki

Witam ! Mam u siebie problem... sprawdzałem dziś w FES parametr "ciśnienie doładowania" i na postoju zmierzone jest 1060 mBar a oczekiwane 990 mBar. podczas jazdy też zawsze zmierzone jest większe od oczekiwanego...

Występuje u mnie efekt "karetki" czyli turbo wyje na niskich obrotach jak karetka na sygnale. Czy to może mieć coś wspólnego jedno z drugim i co jest odpowiedzialne za taki efekt przeładowania ? zawór ciśnienia turbo czy może któryś czujnik ?

Teraz poczytałem że 1mBar to 0,001 Bara... czyli na postoju zaraz po odpaleniu już jest ciśnienie w turbinie ok 1 bara ?

Mam jeszcze jedno pytanie nie związane z tematem ale nie chcę zakładać specjalnie nowego tematu. Robiłem testy w FESie wentylatorów. Wentylator klimy podczas testu było słychać natomiast wentylator chłodnicy na pewno nie... czy to jest w porządku ?

Ostatnia edycja:
u mnie dochodzi do 1.5 nawet troszke wyzej ..

---------- Post added at 10:55 ---------- Previous post was at 10:54 ----------

ile zaplaciles za nowy czujnik ?

właśnie wyczyściłem czujnik bo mnie też dopadła awaria. Był cały uwalony w szlamie olejowym, po wyczyszczeniu wychylenie jest mniejsze, ale nie na "0". Czy u Was wskaźnik doładowania po włączeniu stacyjki pokazuje dokładnie zero? Wskazówka po przekręceniu stacyjki się rusza czy dopiero po odpaleniu coś pokazuje?

właśnie wyczyściłem czujnik bo mnie też dopadła awaria. Był cały uwalony w szlamie olejowym, po wyczyszczeniu wychylenie jest mniejsze, ale nie na "0". Czy u Was wskaźnik doładowania po włączeniu stacyjki pokazuje dokładnie zero? Wskazówka po przekręceniu stacyjki się rusza czy dopiero po odpaleniu coś pokazuje?
Pokazuje zero po włączeniu stacyjki, dopiero po mocniejszym dodaniu gazu wskazówka wychyla się.

Witam mam problem a minowicie,jede dzisiaj sobie spokojnie i nagle jakby mi przerywało turbo tzn. wciskam gaz i nic sie nie dzieje a po 2-3 sekundach czuć jak wciska w fotel...albo jade 100km/h i trzymam pedał jednakowo,delikatnie i nagle jakby przerwało turbo i auto zwalnia i po chwile znów auto idzie...co może sie dziać?

panowie a takie pytanie bo z mechaniki jestem cienki:) czujnik odłączać na odpiętym akumulatorze czy normalnie wystarczy go wypiąć i przeczyścić??

panowie a takie pytanie bo z mechaniki jestem cienki:) czujnik odłączać na odpiętym akumulatorze czy normalnie wystarczy go wypiąć i przeczyścić??

Ja wymieniałam swój czujnik na podłączonym akumulatorze i nic się nie stało. Niestety czyszczenie nic nie dało pomimo faktu, że wyglądał po czyszczeniu dobrze.

Amortyzatory
Powrót