• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Czego Giulia nie ma a powinna

• Autor wątku Autor wątku azar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zabawa paluchami na dotykowym ekranie przy prędkości 100km/h może się źle skończyć

A "kołem fortuny" to bezpiecznie? :D i tak trzeba patrzeć co się wybiera bo nie zawsze 3 kliki na "kole fortuny" przesuwa o 3 menu.

Jak interface dotykowy jest dobrze zaprojektowany to nawiguje się szybciej bo masz wiele przycisków na jednym ekranie i nie trzeba wybierać pozycji i zagłębiać się "kołem fortuny tylko spojrzeć i dotknąć"

Potem to już się na pamięć robi :)

Niestety interfejs i jego UX w samochodach raczkuje. Musi przejść podobną drogę jak smartfony żeby dojść do takiej użyteczności. Problem tylko w tym, że każdy producent robi po swojemu. Fajnie jakby się zajęło tym np google.

Ostatnia edycja:
LCD działa zajebiście w zimie przy -20 stopni. Nie będę już narzekał na trwałość ale z dużym prawdopodobieństwem będzie można powiedzieć, że po 5 - 6 latach użytkowania zaczną się problemy i to większe niż jednostkowe. Koszty wymian będą również wysokie.
Auto to nie samolot i nie potrzebujemy 2 mln informacji.
Przyciski fizyczne dają pełną kontrolę nad sterowanym urządzeniem bez odrywania oczu od drogi. A wielkie ekrany to tylko i wyłącznie rozpraszacze uwagi w trakcie jazdy. Wyświetlacz z nawigacją między zegarami jest wystarczający do normalnej jazdy.
I marzą mi się zegary ciśnienia turbo, oleju i jego temperatury by nie grzebać w ustawieniach :)

Przyciski fizyczne dają pełną kontrolę nad sterowanym urządzeniem bez odrywania oczu od drogi.

Tak ale pod warunkiem, że masz dedykowane do każdej funkcji a nie "koło fortuny". Problem w tym, że potem masz szachownicę na desce jak w starych mieciach i ładnie i nowocześnie to nie wygląda :)

mercedes-benz-comand-system-radio-600x330.jpg

Ekrany dotykowe to obecnie jedyna dobra droga. Auta mają teraz tyle funkcji, że robienie do wszystkiego przycisków jest be sensu. Grzebanie w menu jak Giulii może powodować zwichnięcie nadgarstka. Może dlatego tak mało funkcji dali? :D

Jakie funkcje są potrzebne w samochodzie w trakcie jazdy, że muszą być ekrany dotykowe? Co jest takiego potrzebnego do codziennej jazdy. Nawigacja, telefon po blutufie i... Ok, może niektórzy potrzebują dysku z 1.5 mln pików mp3. A reszta? Naprawdę bo chwilowej fascynacji reszta staje się rzadko wykorzystywanym gadżetem.
W zimie nie zawsze auto jest w garażu i szlag mnie trafia jak np. ogrzewanie jest na panelu LCD i nie potrafię ustawić temperatury bo lagi ekranu są liczone w sekundach przy temp -20.
To co jest w Giulii wydaje mi się zdrowym kompromisem między bajerami a zdroworozsądkowym podejściem do obsługi auta

To co jest w Giulii wydaje mi się zdrowym kompromisem między bajerami a zdroworozsądkowym podejściem do obsługi auta

ok :D

Jakie funkcje są potrzebne w samochodzie w trakcie jazdy, że muszą być ekrany dotykowe? Co jest takiego potrzebnego do codziennej jazdy. Nawigacja, telefon po blutufie i... Ok, może niektórzy potrzebują dysku z 1.5 mln pików mp3.

Polecam przeczytać wątek od tego miejsca w górę to się dowiesz co może być potrzebne/fajne.
Pliki mp3 to nie te czasy :) Teraz jest spotify. W Giulii można zastępczo słuchać przez bluetooth z aplikacji w telefonie ale konkurencja już ma dedykowane apki i połączenie z internetem.

Rozejrzyjcie się po konkurencji co oferuje. Jak świat poszedł naprzód w elektronice. Ja oczekuję czegoś więcej od samochodu za ćwiartkę niż dobre prowadzenie i skrzynię biegów (która nie jest dziełem alfy tylko została włożona do Giulii). Spędzam w samochodzie godziny swojego życia. Często ograniczony przez innych w korku i nie korzystam sportowo z karbonowego wału czy aluminiowego zawieszenia. Wtedy chcę żeby infotainment mnie zabawiał. To nie jest chwilowa fascynacja tylko normalne używanie.

W zimie nie zawsze auto jest w garażu i szlag mnie trafia jak np. ogrzewanie jest na panelu LCD i nie potrafię ustawić temperatury bo lagi ekranu są liczone w sekundach przy temp -20.
Który samochód tak ma? Z którego roku?

Tylko, że Alfa ma tą skrzynię o wiele lepiej ustawioną... Miałem 330i i była daleka od tego co jest w Alfie.

W tym dyskursie chyba nie ma wygranej ani przegranej strony panowie. Każdy poszukuje czegoś innego od samochodu, jest to czysto subiektywne. Alfa wygrywa z rywalami pod jednymi względami czyli jakość prowadzenia, dynamiki, zawieszenia, subiektywnie wyglądu, potencjalnie ciekawej historii, z która w jakimś stopniu niektóre osoby mogą się utożsamiać, oryginalności i niepowtarzalności a przegrywa... systemem multimedialnym. Ja np wolę mimo wszystko właśnie za to Giulie, samochód który wzbudza we mnie jakieś emocje, jest oryginalny i po prostu ciekawy. Nie jest kolejnym BMW czy Audi, których wszędzie pełno i których mam już po dziurki w nosie. Samochód, który chce po prostu prowadzić a nie czuć się jak w Tesli.

Miałem BMW, które było naszpikowane elektroniką, multimediami ale było to po prostu zwykłe wozidło, które nie dostarczało mi żadnych emocji.

Dla mnie jako nabywcy istotne są inne elementy dla których wybieram samochód i jestem w stanie za to zapłacić. Pewnie są podobni do mnie ale też są podobni do kolegi azar co oczywiście nie jest złe. Dlatego też każdy może podjąć decyzję sam :)

Tak a propos, wczoraj prowadziłem Mercedesa AMG E63S za prawie 800k, świetny luksusowo-sportowy samochód, wykończenie za miliony monet, dźwięk silnika orgazmiczny - wtedy i tak nie zwracasz uwagi na tą całą elektronikę :) Moja lepsza połówka za to tak skwitowała samochód: "głośny, huczy, buczy, pierdzi, stęka, sztywny, niewygodny, nie podoba mi się! Wole diesla, ktorym jezdzilismy dzien wczesniej"

Każdy chce czegoś innego!

BTW, to trochę jak z zegarkami. Są super ekstra hiper zegarki, które mają setki funkcji, łączą się z telefonami, normalnie cutting edge ale i tak wolę mieć na ręku Omegę Speedmastera :)

W tym dyskursie chyba nie ma wygranej ani przegranej strony panowie. Każdy poszukuje czegoś innego od samochodu
Ale azar będzie cisnął swoje racje tak długo, aż inni rozmówcy albo zmienią zdanie, albo zrezygnują i zostanie sam na polu bitwy, pośród opadającego kurzu, jako prawdziwy wiktor :D Moja racja jest najmojsza!

Insignia pierwszej generacji po liftingu również ma klimatyzację sterowaną panelem dotykowym. Według mnie jest to irytujące nie tylko w zimę.

Ale azar będzie cisnął swoje racje tak długo, aż inni rozmówcy albo zmienią zdanie, albo zrezygnują i zostanie sam na polu bitwy, pośród opadającego kurzu, jako prawdziwy wiktor Moja racja jest najmojsza!

To mój wątek i ma taki temat a nie inny :D Niektórzy myślą, że celem dyskusji jest przekonanie kogoś do swoich racji. Dla mnie celem dyskusji jest wymiana informacji i argumentów. Nikogo nie przekonam. Opisuję swoje spostrzeżenia. Bardzo mi się podoba to, o czym tu rozmawiamy. Doskonale rozumiem podejście [MENTION=73786]Garraty[/MENTION]. Sam dokładnie tego oczekuję od sportowego samochodu ale jeszcze + multimedia i ergonomia :)

btw Dzisiaj jechałem trasę 5h przez Polskę i baaaardzo mi się podobała co nie zmienia faktu, że brakuje mi multimediów w innych trasach.

Nie będę jednak tłumaczył się tu po raz setny ze swojego zdania. Ani nie chcę czytać że Giulia jest super bo "mi wystarcza to co ma" a wszystko co mają inni to zbędne dodatki. Wolę poczytać takie wypowiedzi jak np. [MENTION=73786]Garraty[/MENTION] który doświadczalnie porównuje Giulię do innych marek. To bardzo ciekawe informacje.

Mi brakowało bardzo rasowego wydechu... co jak co ale powinna być możliwa do wyboru dodatkowa opcja tym bardziej, że to samochód o sportowym zacięciu.

Kiepskie jest też audio. Siedziałem w kilku fajnych samochodach na Moto Show i np Audi S3, Stinger czy Arteon miały lepsze.

To też właśnie samochód wybieramy subiektywnie, pewne elementy stawiamy nad inne, które nas bardziej interesują. Z drugiej strony panowie, jakby wszystko było idealne to cena też byłaby znacznie wyższa. Musimy coś poświęcić :)

Nie no, nie przesadzajmy znowuż w drugą stronę - na przykład taki harman i kondon, w stosunku do tego ile kosztuje względem podstawowego audio w Giulii, jest gównem i żartem, bezdyskusyjnie. Nawigacja, względem swojej ceny (i nie obchodzi mnie, że marka X ma navi za 2k więcej czy mniej, chodzi o bezwzględną cenę za gadżet), jest gównem i żartem - nie umie mówić, nie rozumie co się do niej mówi, aktualizacja map to nie czynność a przygoda, ekran 8,8" ma słabą rozdzielczość. Kamera cofania też nie jest za darmo a jest kompletną kpiną.
Giulię się kupuje za to jak jeździ (i może w małym stopniu za to, jak wygląda, ale też dupy nie urywa na tle innych) i w pewnym sensie szkoda, że kolejny raz takie durne niedociągnięcia "trzeba Alfie wybaczać" bo to jest słaba wymówka za konkretnie kosztujące niedoróbki.

Nawigacja taka samochodowa chyba dzisiaj nawet nie ma sensu, szkoda ze nie mam android auto... Dla mnie wygląda idealnie właśnie.

Zaletą nawigacji w aucie jest to, że się nie rozładuje i nie ryzykujemy mandatu np. w Szwajcarii za niewłaściwe ustawienie uchwytu z telefonem. Plus antena GPS, która ma znacznie lepsze wzmocnienie niż w telefonie. Co do wielkości monitora i jego rozdzielczości. Z tego co wiem, testowano lepsze wersje ale były problemy z niezawodnością i zdecydowano się na bezpieczniejszy wariant - o gorszych parametrach.
Audio jest paskudne ale z tego co wiem, to w zestawie podstawowym i HiFi szykują się zmiany i ma grać lepiej. Nie ma grać lepiej. Gra lepiej bo go słyszałem :)
A czego w Giulii brakuje? 3 litrowych silników w normalnych wersjach...

Zaletą nawigacji w aucie jest to, że się nie rozładuje i nie ryzykujemy mandatu np. w Szwajcarii za niewłaściwe ustawienie uchwytu z telefonem. Plus antena GPS, która ma znacznie lepsze wzmocnienie niż w telefonie.

Tak faktycznie to jedyna zaleta. Korzystam z niej tylko awaryjnie. Przeważnie używam google maps i yanosika a jak za granicą nie mam akurat pakietu internetowego to korzystam offline z "here" (polecam). W 159 miałem nawigację nawet z nowym update (2012 r :D) ale włączyłem ją tylko w Czechach żeby sprawdzić jak działa informacja o korkach przez radio FM. I działa bardzo dobrze. Szkoda, że w pl nigdy tego nie mieliśmy jak jeszcze netu mobilnego nie było.Teraz przy smartfonach to już się nie opyla.

W Giulii nie wiem w sumie jak działa bo włączyłem raz na chwilę. Pobawiłem się w parę miejsc zaczęło mnie denerwować, że nie potrafi się wysłowić :D Doprowadziła mnie jednak tam gdzie chciałem więc spełnia swoje zadanie ale za tę cenę to bym mógł wynajmować hostessę która by mi wskazywała drogę ręką i jeszcze pilnowała samochodu :D

za pięć kropka siedem kilometry kilometrów
słucham?!

Co do 350KM no to nic nie stoi na przeszkodzie, zwłaszcza, że masz wydech zrobiony - poza kasą oczywiście. EuroCompulsion i jazda :)

za pięć kropka siedem kilometry kilometrów
słucham?!

Co do 350KM no to nic nie stoi na przeszkodzie, zwłaszcza, że masz wydech zrobiony - poza kasą oczywiście. EuroCompulsion i jazda :)

Wiem wiem właśnie, już od jakiegoś czasu mam na nich zakusy, plus intake V2 i jest 350 :) Za kilka miesięcy lecę do USA to może wtedy kupię, przynajmniej obejdzie się bez vatu i cła.

Teraz czekam na spoiler z CF, powinni celnicy niedługo wypuścić i zakładam. Potem obudowy lusterek bo też mi się podobają!

Amortyzatory
Powrót