• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Czas oczekiwania.

To prawda, związane z nowymi regulacjami odnośnie spalin. W tej chwili tylko stock. Ale zamówienia powinny się odblokować niedługo.

Co tłumaczy, dlaczego tyle aut ściągają do dealerów- zapewne promo... i zrobił się zator
To nie promo. Wszystkie te auta muszą być zarejestrowane do końca sierpnia i zrobią to salony, żeby w ogóle można je było później sprzedać :P

Potwierdzam, taka sama sytuacja z mercedesem. Tam już wiele aut jest zarejestrowanych od miesiąca z zerowym przebiegiem. A gwarancja tyka...

To nie promo. Wszystkie te auta muszą być zarejestrowane do końca sierpnia i zrobią to salony, żeby w ogóle można je było później sprzedać :P
Trochę jest, bo zapewne cena dla dealera jeszcze bardziej hurtowa :)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Mój na miejscu. Pozdrawiam!

Czekamy na fotki i parę słów. Zalóż wątek w nasze belle

Potwierdzam powyższe posty. Chciałem niedawno zamówić Giulię jednak niestety nie jest to obecnie możliwe przez wprowadzenie nowej normy spalin Euro 6d. Zamówienia i produkcja mają ruszyć na początku lipca. Czas oczekiwania +/- 2 miesiące od złożenia zamówienia.

Dobra, dzisiaj odebrałem swoją :) Jak obiecałem wpiszę dokładnie jak to wyglądało w datach bo brałem w abonament.

1. 10 marca podjąłem decyzję o zakupie ale nie mialem jeszcze dogranej konfiguracji. Poprosilem ALD o szacowaną wysokość raty dla zestawu podwójny wydech, łopatki do zmiany biegow i czujniki do parkowania.
2. 20 marca dopiero zaakceptowalem wycenę i ofertę ALD (bo dopiero wtedy dostalem wycenę konfiguracji ktora mnie interesowala). Prosilem o wycenę 2 konfiguracji (bo nie wiedzialem jak dodatki wplywac beda na rate). Czekalem łącznie 10 dni az dostałem zwykłą kalkulację raty po uwzględnieniiu wyposazenia dodatkowego - dla porównania w Audi dostałem to "od ręki" tego samego dnia w salonie (w skodzie zresztą tez). W tym momencie dealer pomimo braku papierów z ALD i jakichkolwiek zgód formalnych z ich strony zamawia auto u producenta idąc mi tym na rękę. Cel jest jeden - skrócenia czasu oczekiwania (wielkie podziękowania dla sprzedawcy ktory mnie obsługiwal)
3. od 20 marca do UWAGA 23 maja trwało załatwianie papierów z ALD (tą datę traktuję jako ostateczną, bo wtedy podpisana zostala umowa i wyslana do ALD). Wysylanie do nich wszekich zaswiadczen o stanie firmy, raporty finansowe, oczekiwania na ich decyzje, informacje zwrotne itd. Faktem jest jednak ze na ten termin wpłynęły również opóźnienia ze strony mojej firmy (dostępność reprezentanta umieszczonego w KRS byla mocno ograniczona)
4. 23 maja auto jest już w tychach (przyjęte)
5. 4 czerwca auto jest juz u mojego dealera i oczekuje na przegląd przedsprzedazny i montaz alarmu mopar
6. 20 czerwca (dopiero) dealer ma juz gotowe auto. Nie popędzałem, bo ciągle jeszcze ALD nie zrobilo procesu rejestracji na który rownolegle czekalem
7. 28 czerwca odbieram auto (dopiero wtedy, czyli po 24 dniach od zajazdu auta do dealera ALD załatwia formalności)

Całkowity czas oczekiwania po podjęciu decyzji o zakupie - 3 miesiące i 18 dni i gdyby nie sprzedawca, który zamówił auto dużo wcześniej na własne ryzyko, to czekałbym pewnie z pół roku.

Reasumując - sama produkcja i transport samochodu były stosunkowo szybkie - ladnie logistycznie Afla Romeo sobie z tym radzi. Można ich polecić na tle konkurencji pod tym względem. ALD zdecydowanie nie polecam. Na jakiekolwiek odpowiedzi w sprawie konfiguracji, zmian, wycen i całej reszty musiałem czekać po kilka dni. Na umowy i decyzje związane z leasingiem to nawet mozna to liczyć w tygodniach. Dla mnie ALD to dramat jest jesli o reaktywnosc i szybkosc obsługi chodzi. Ciekawe jak to będzie wyglądać przy zdawaniu auta.

Hej ;) bardzo fajny wpis na temat całego procesu brania Giulii na abonament. Jestem na samym pocżątku tego etapu (pomijając to ze produkcja narazie stoi) zainteresowało mnie Twoje dodatkowe wyposażenie. Chciałbym podobnie cenowo doposażyć Giulię i zastnawiam się jak to wpłynęło na wysokość raty końcowej za samochód. Powiedzmy ze wyposażenie za 4000zł +- to jakies 150zł na racie netto? Responsywość ALD nie powala na kolana więc pewnie dużo szybciej dowiem się z takiego źródła :)
Z góry dziękuję za odpowedź i gratuluję samochodu ;) świetny wybór

MOJA HISTORIA:
- decyzja o zakupie marzec 2018
- próba zrobienia tego z ALD (nieudana ) kwiecień (nieudana z mojej winy),ale jak się okazuje.dobrze to wyszło
- decyzja o wyborze miejsca, w którym kupię auto (po telefonach do kilku dealerów)
W tym miejscu informuję o co chodzi: montaż akcesoriów karbonowych z katalogu oraz zestawu Ragazzon. Pojęcie o czym mówię miał tylko Pan z Pol Caru. Dodatkowo Pol Car został mi polecony przez kolegę, któremu rozwiązali jakieś tematy z Abarthem.
- wybór finansującego koniec kwietnia. (ARVAL), papierologia+decyzja, poniżej tygodnia
- 27 kwietnia zamówienie z ARVALA wysłane do dealera
- 30 kwietnia dealer potwierdza zamówienia AUTA
- 22 czerwca auto dociera do dealera po około tygodniu na placu w Tychach (z +, ale nie wiem ile)
- 25-28 instalacja akcesoriów i wydechu, wysłanie do ARVAL dokumentów do rejestracji
- 28 Arval potwierdza otrzymanie papierów i teraz zależy to od nich.

Ze swojej strony polecam ARVAL- duża, międzynarodowa instytucja, gdzie wszystko jest jasne i przejrzyste. Działanie sprawne i zautomatyzowane, więc o każdej czynności dowiadujesz się informowany przez system+możliwość podglądu w systemie MyArval

+ to profesjonalna obsługa klienta, sprawne działanie, konkret (naprawdę Twoim problemem jest tylko odbiór auta), sfinansowali auto z akcesorami i wydechem
- troszkę dłużej niż w zwykłym leasingu. Dealer musi wysłać kuriera do Wwy, potem -po rejestracji- odsyłają to do niego i to trochę trwa. Dodatkowo montują lowjacka, więc np. W warszawie trzeba trochę poczekać ( ale w poznaniu już nie)

PolCar- początkowo obsługiwał mnie Pan, który już tam nie pracuje- życzę każdemu takiego handlowca.
na późniejszym etapie było trochę perturbacji urlopowych/ zator w Tychach ale ostatecznie trafiłem w dobre ręce i jestem z obsługi zadowolony.

Na temat ASO się nie wypowiadam, bo będę szukał bliżej siebie.... choć czarno to widze:/

PS. Auta jeszcze nie mam:)

Hej ;) bardzo fajny wpis na temat całego procesu brania Giulii na abonament. Jestem na samym pocżątku tego etapu (pomijając to ze produkcja narazie stoi) zainteresowało mnie Twoje dodatkowe wyposażenie. Chciałbym podobnie cenowo doposażyć Giulię i zastnawiam się jak to wpłynęło na wysokość raty końcowej za samochód. Powiedzmy ze wyposażenie za 4000zł +- to jakies 150zł na racie netto? Responsywość ALD nie powala na kolana więc pewnie dużo szybciej dowiem się z takiego źródła :)
Z góry dziękuję za odpowedź i gratuluję samochodu ;) świetny wybór

Początkowa rata za samochod 1159 (z oferty katalogowej, bo robilem 10% wpłaty wlasnej) - w tej ofercie jest juz alarm mopar, lakier metalic (i innego niz metalic wziac nie mozesz a ja chcialem czerwony alfa rosso) i pakiet ligthing z ksenonem 35W

Dolozenie podwojnego wydechu (1k pln brutto), manetek (1,4k brutto) oraz czujników parkowania (nie pamiętam ale chyba 3,2k brutto) podniosło ratę do 1289 złotych. Niestety kazdy z tych dodatkow bardzo nielogicznie wedlug mnie zmienial wartosc raty i musial byc ustalany przez ALD indywidualnie za kazdym razem kiedy probowalem zapytac o jakas konkretna konfiguracje.

Gorsze jest to, ze po 30 przejechanych kilometrach mam juz pierwsza awarie :) prawy kierunkowskaz ktorys odmawia posługi i deska zapala komunikaty. Cos ewidentnie nie styka bo problem nie jest trwaly tylko pojawia sie i zanika. A moglem kupic audi ..... :)

Początkowa rata za samochod 1159 (z oferty katalogowej, bo robilem 10% wpłaty wlasnej) - w tej ofercie jest juz alarm mopar, lakier metalic (i innego niz metalic wziac nie mozesz a ja chcialem czerwony alfa rosso) i pakiet ligthing z ksenonem 35W

Dolozenie podwojnego wydechu (1k pln brutto), manetek (1,4k brutto) oraz czujników parkowania (nie pamiętam ale chyba 3,2k brutto) podniosło ratę do 1289 złotych. Niestety kazdy z tych dodatkow bardzo nielogicznie wedlug mnie zmienial wartosc raty i musial byc ustalany przez ALD indywidualnie za kazdym razem kiedy probowalem zapytac o jakas konkretna konfiguracje.

Gorsze jest to, ze po 30 przejechanych kilometrach mam juz pierwsza awarie :) prawy kierunkowskaz ktorys odmawia posługi i deska zapala komunikaty. Cos ewidentnie nie styka bo problem nie jest trwaly tylko pojawia sie i zanika. A moglem kupic audi ..... :)
Nie żąrtuj. :(

Ostatnia edycja:

Wielkie dzięki za odpowiedź :) Ja będę celował w manetki i pakiet komfort. Za czujniki parkowania trochę za dużo sobie wołają jak dla mnie. Tak swoją drogą, ten podwójny wydech to rzeczywiście wydech, czy tylko atrapa?

Wielkie dzięki za odpowiedź :) Ja będę celował w manetki i pakiet komfort. Za czujniki parkowania trochę za dużo sobie wołają jak dla mnie. Tak swoją drogą, ten podwójny wydech to rzeczywiście wydech, czy tylko atrapa?

Podwójny wydech nie jest atrapą, ale nie brzmi to jak Ragazzon, czy też inne customowe wydechy.

Szerokości! :congrats: Zaktualizuj awatara przy okazji...

W moim przypadku czas oczekiwania na Stelvio wynosił 4.5 miesiąca...
Jak to często bywa wg sprzedawcy miało to być 8 tygodni...
Do tej pory nie wiem czemu tak długo :-(
Całe szczęście mogę się cieszyć wreszcie moim nowym wymarzonym autem :-)

Amortyzatory
Powrót