[166] Czarna Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

Wiesz. Użytkownicy dzielą się na dwie grupy. Tych którym busso pali 11l a diesle 6 i na tych którym V6 pali ponad 15 a diesle ponad 8. To zależy od wagi buta i temperamentu :)

Ja bym powiedział, że od dnia zależy.

- - - Updated - - -

Ta moja regularna "trasa" o jest coś 15 km szybkiego ruchu reszta przez wioski, czasem też kilka kilometrów autostrady między węzłami. Autostradą dłużej jak dać im ponad 200 to wiadomo że Vki spalą Ale to jest nudne i głupie takie zapylanie po prostej i nie bawi mnie już osobiście. Ot na kilka kilkanaście km czasem się przytrafi przez nieuwagę o prostu. Ale i z wizyt na torach Vką pamiętam, że jakiegoś mega wiru w baku nie miała.

Autostradą dłużej jak dać im ponad 200 to wiadomo że Vki spalą

No jasne, że wtedy spalą, ale nie trzeba 200+ jechać... Przy jeździe 140-160 też wezmą te 12, więc wtedy średnia wychodzi jednak wyższa ;)

Wszystko prawda, zaczęło się od niedowierzania w 11,5 litra /100 przez 11tys km kolegi. Ja uważam że to jak najbardziej możliwe i normalne. Jednocześnie także normalne będzie wspominane w innym wątku 20l/100 - krótkie niedogrzane odcinki. Mam w Vkach przejechane dobrze ponad 150tys km to cośtam ile palą wiem, od włóczenia się po tor.
Oj, ropa drożeje to się o spalaniu zaczęły rozmowy :)

Ehh szkoda, że 3 cyferki rozpętały taką dziwną jak na dorosłych facetów burzę. Nie rozumiem trochę waszego czepialstwa i bezpodstawnego wytykania stylu jazdy, które gwarantuję do spokojnego nie należy, przynajmniej jeśli chodzi o wyprzedzanie. Część z Was pewnie ma dzieci i to chyba zrozumiałe, że po drogach krajowych nie będę zasuwał jak debil pod 200 z dwójką małych dzieci na pokładzie, a z reguły to właśnie z nimi jeżdżę, więc te 110-120 mi odpowiada po tego typu drogach. Poza tym autem nie muszę wszędzie być pierwszy i się nim wyżywać, bo do tego mam inną zabawkę, a żeby było bezpieczniej to trochę "torów" mamy w kraju.
Dla lepszego uzmysłowienia skąd się wzięło takie spalanie dodam, że ok 75-80% to drogi poza miastem.

To tak dla rozluźnienia atmosfery konsumpcyjnej naszych "Vałek" dodam ,że moja spali tyle ile jej wleje do baku.

DejW HTC

35.jpg

wysłane z WC

Masa, nie zapomina się o tym bo to działa automatycznie :sarcastic:
Ale przypomniał mi się raz taki przypadek że jechaliśmy gdzieś dalej do rodziny i prowadziła żona. Zagadaliśmy się i skończył się gaz po paru stówach. Instalacja wtedy piszczy. Moja dość dokuczliwie piszczy :) więc go wyłączyła. Po tankowaniu właśnie zapomniała włączyć ponownie (ja nigdy do zera nie wyjeżdżam). Po jakiś kolejnych 200km ona zesrana że auto nie jedzie. Panikuje że auto nie jedzie i się zepsuło :sarcastic: mówię jej niech przełączy na benzynę ręcznie żeby sprawdzić czy to nie wina gazu. A ona zerka i mówi że właśnie jest na benzynie :) wyjechała do sucha Pb :) na szczęście są dwa paliwa no ale to był ten droższy fragment trasy :sarcastic:

To tak na rozluźnienie dyskusji haha.
Moj kumpel powiada jak go ktos zapyta ile mu pali jego audi : "ja mam 500+ nie interesuje mnie to". Ale to taki typ co dzieciom kurtek na zime nie kupu ale audi a6 musi byc na chrom ramkach pod tablice.
Takze rozmmazajmy sie i smigajmy fajnymi autkami[emoji481]
wysłane z WC

Ostatnia edycja:
Alfa tak wróciła z trasy 1400km, fajny efekt wizualny uzyskany, ale ostatnie 250km w masakrycznej mgle:
z trasy1.jpgz trasy2.jpgz trasy3.jpg

No właśnie ani to sól ani śnieg, bo go nie było - jedynie ta mgła. Dopóki w nią nie wjechałem to temperatura na zewnątrz wynosiła ok 1-2 na plusie, potem drastycznie spadała, aż do -8/-9 i się utrzymywała do końca podróży, więc to co widać to fajnie ukształtowany lód-szron :)

Czerwcowa aktualizacja: [notranslate]Alfa[/notranslate] przy 268tyś dostała kompletny rozrząd, nowe uszczelniacze na wał i wałki, nowe uszczelki pokryw zaworowych, nowe świece zapłonowe - wszystko to u chłopaków z Motodelty:)
Dodatkowo przy okazji wymiany rozrządu kupiłem używane osłony, dałem do wypiaskowania i odmalowania. Komora silnika dużo lepiej teraz wygląda i cieszy oko:D
Kilka dni temu wysiadła cewka zapłonowa na drugim cylindrze i dzięki szybkiej konwersacji tu na forum kupiłem 3 cewki Tesli na głowicę pod kolektorem. Mała fotorelacja z dzisiejszej wymiany oraz jak finalnie teraz to wygląda:) Pozdrawiam
IMG_20170613_150030.jpgIMG_20170613_150217.jpgIMG_20170613_164121.jpg

Te cewki to się wściekły ostatnio. Półtorej tygodnia temu padła mi ta na pierwszym albo drugim cylindrze, kilka dni później w Maździe sąsiada a teraz u Ciebie :D

bardzo fajnie prezentuje się komora, czym są malowane pokrywy?

Ładnie to wygląda. Porządek pod maską w porównaniu do mojego bałaganu :)

bardzo fajnie prezentuje się komora, czym są malowane pokrywy?
Szczerze to nie wiem czym były malowane, bo to robił mi zakład co piaskuje, ale wygląda jak zwykła farba. Mam nadzieję tylko, że wytrzyma do kolejnej wymiany rozrządu bez pokazania się rudej:)

Ładnie to wygląda. Porządek pod maską w porównaniu do mojego bałaganu :)
Jak tylko mam wolną chwilę staram się coś podziałać żeby auto nie tylko jeździło, ale też dobrze wyglądało i cieszyło oko. Niestety z miesiąca na miesiąc coraz mniej czasu na takie rzeczy.

Mam nadzieję tylko, że wytrzyma do kolejnej wymiany rozrządu bez pokazania się rudej
Przecież to aluminium więc rudej nigdy nie będzie :sarcastic: ewentualnie może się utlenić (taki szary nalot) ale to proces baaardzo powolny i musiałbyś na prawdę przez wiele lat mieć oborę pod maską zeby się to pojawiło

Amortyzatory
Powrót