• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Czarna Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

Jedz lepiej do ogrodniczego po drobny kamyczek. Można kupic taki fajny dekoracyjny o ziarnach 2-4mm . Wydrapie ci wszystko. Żwirek dla kota wciąga wilgoć i robi się papka z niego. Chyba że o innym zwirku pisałeś:)

wysłane z WC

A mycie przeprowadziłem wlewając 1/3 butelki do zbiorniczka, wsypałem trochę ryżu i telepałem w każdą stronę. Niestety w tym płynie ryż szybko robi się miękki i po 5min nie słychać "pracy" ziarenek. Ogólnie cały grubszy osad olejowy rozpuściło, został tylko lekki nalot na ściankach, ale jutro przy okazji podjadę do zoologicznego po żwirek 3mm, wtedy będzie można dłużej popracować płynem. Zrobię zdjęcie jaki efekt udało mi się uzyskać.

Dobre :)

Masa, chodzi chyba o żwirek akwariowy ;)

Dobre :)

Masa, chodzi chyba o żwirek akwariowy ;)

Tak chodzi mi o żwirek akwariowy.

A tak apropo czyszczenia. Zalej wrzącym octem z wodą w stosunku 1:1 i dobrze wytrzep. Jak jeszcze będzie miało po powtórz to ale w dużym garze żeby wygotować zbiornik w takim płynie.
Marek próbowałem wodą z octem 1:1 a nawet więcej octu jak wody i gotowałem w garze przez ponad 2h, telepanie co jakiś czas, później w piekarniku na 1h i prawie zero efektu. Ten środek wlałem, wsypałem ryż i po już 1-2min telepania widać było jak ze ścianek szybko schodziło. Dzisiaj kupię żwirek to pokażę efekty:)

To nieźle. Ale dobrze zapamiętać że płyn do mycia silnika daje radę. Ja swojego pierwszego też nie pokonałem. Dopiero kupiłem mniej zabrudzony i udało się doczyścić.

Ok dzisiaj kupiłem Delfinka za 5:) A poniżej efekt po wczorajszym i dzisiejszym czyszczeniu.
zb1.JPGzb2.JPGzb3.JPG

Podsumowując 15zł i ok 1-2h roboty:)

No, jak tylko brudny to można myć, wyszło ładnie. Ale ja po wywaleniu starego dostrzegłem pełno mikro i coraz mniej mikro-pęknięć i to w dolnej słabo widocznej bez demontażu części. Więc póki tanifiat ma, to warto chyba powymieniać. Bo pod ciśnieniem to może z mikro- , makro-pęknięcie się zrobić :)

Świetnie wyszło! No właśnie, czym płukałeś układ?

No, jak tylko brudny to można myć, wyszło ładnie. Ale ja po wywaleniu starego dostrzegłem pełno mikro i coraz mniej mikro-pęknięć i to w dolnej słabo widocznej bez demontażu części. Więc póki tanifiat ma, to warto chyba powymieniać. Bo pod ciśnieniem to może z mikro- , makro-pęknięcie się zrobić :)

Andrzej u mnie na starym zbiorniczku również widać mikropęknięcia, a po kupnie nowego miałem na czym testować czyszczenie i się udało znaleźć szybki i tani sposób:)

Płukałeś już układ? Jeśli tak, to jak i czym konkretnie?
No właśnie, czym płukałeś układ?

Układu jeszcze nie czyściłem, jutro dotrze do mnie litrowy środek Wurth do płukania układów chłodzenia, po płukaniu zamontuję wyczyszczony nowy zbiorniczek (bo trochę syfu się nazbierało) oraz nową nagrzewnicę:)

Aktualizacja noworoczna i przy okazji podsumowanie pierwszego roku z Czarnulą:)

Alfa pomijając akcję z dyferencjałem spisała się bardzo przyzwoicie. W rok zrobione niecałe 11tyś km ze średnim realnym spalaniem 11,5 l/100km co uważam za zadowalający wynik.
Od ostatniego wpisu wymieniłem nagrzewnicę oraz przepłukałem układ chłodzący, tragedii ze starym nie było, ale co świeże to świeże. Niestety brak czasu powoduje, że niewiele się dzieje przy Alfie. Załączam zdjęcia zrobione w Sylwestra/Nowy Rok:)
2016#0.jpg2016#1.jpg2016#2.jpg2016#3.jpg2016#4.jpg

Ale przecież mieszane odcinki to właśnie ok 12 litrów / 100km, nawet wg danych producenta. 156tka od laaat tak mi właśnie pali (niektóre dni po kilka km po mieście, ze 2x w tyg po 50-100km) i tak wychodzi średnio, no plus 0,5 na błędy pomiarowe :)
A 166 3,2 nawet mniej pali niż 156 2,5 (styl spokojniejszy ale i niższe obroty dla wyższych biegów).

156tka od laaat tak mi właśnie pali (niektóre dni po kilka km po mieście, ze 2x w tyg po 50-100km) i tak wychodzi średnio, no plus 0,5 na błędy pomiarowe :)

No to jak zrobisz kilka kilometrów po mieście i 400 km w trasie to Ci tak wyjdzie. Mi pali w trasie 9,5-11,5. 9,5 to jak jadę spokojniutko, 11,5 to już tak dość agresywnie jak wszystkich wyprzedzam. No ale w mieście, krótkie odcinki czasem nawet po 3 km, jakieś korki się trafią, kilka rozruchów i wychodzi 18-19 l. Średnia z tego na pewno nie wychodzi 12 :) Być może moje spalanie jest odrobinę zawyżone, bo mam nieszczelność w dolocie, której jeszcze nie ogarnąłem, ale i tak nie zszedłbym do 12 :)

Emeryckie te wyniki :sarcastic:

No to jak zrobisz kilka kilometrów po mieście i 400 km w trasie to Ci tak wyjdzie. Mi pali w trasie 9,5-11,5. 9,5 to jak jadę spokojniutko, 11,5 to już tak dość agresywnie jak wszystkich wyprzedzam. No ale w mieście, krótkie odcinki czasem nawet po 3 km, jakieś korki się trafią, kilka rozruchów i wychodzi 18-19 l. Średnia z tego na pewno nie wychodzi 12 :) Być może moje spalanie jest odrobinę zawyżone, bo mam nieszczelność w dolocie, której jeszcze nie ogarnąłem, ale i tak nie zszedłbym do 12 :)

No to właśnie od udziału miasto/przejazdy zależy ile km tu , ile tu. Ja dotąd miałem fajny udział takich 50-100km odcinków, miasta mniej (1,6 do tego służył). No od jakiegoś czasu sięrobi bardziej "miejsko" i wiem doskonale że 20 na takich krótkich to norma. Ale mowa o _średnim_ i to z kilku(dziesięciu) tysięcy, gdzie jest i spokojna jazda jak w śnieżycach itp. więc się to sumuje wszystko. W sumie to na torze 30tu nie przekroczyła więc takim strasznym smokiem znów Vka to nie jest , nie demonizujmy jej :) Ale i mniej niż 8-9 to nie ma szans (od rozruchu zimnego) zrobić.

Ja się zastanawiam jak wy jezdzicie na trasach. Bo jak przyjmiemy 16 litrów po mieście, co jest normalnym wynikiem dla 3.0 to nawet przy udziale miasto/trasa 1/3 czyli 25km/75km to musiałby na trasie brać 10.5
To ile wy jezdzicie po tej trasie? 110km/h?
Autostrad i tras szybkiego ruchu nie odwiedzacie? :D

Amortyzatory
Powrót