cuoreventi - AR 156 2.0 JTS Bn

Jakbym skręcał to raczej w górę :P
Kto uwierzy mi w ten przebieg w 9 letnim aucie... :)

A tu fotki ot tak:

Obecny przebieg, 45 780 km :) W poniedziałek stuknie jej 9 rok od zarejestrowania :)

A tak wygląda sobie w tym 9 roku użytkowania:

A tu się zastanawiam czy bardziej posesja zdobi Alfę czy Alfa posesję :)

Panie? Czy te Alfy psują się tak? Nie no gdzieżby Paaanie!!

Gdyby tylko silnik był włączony!!

Przyczajona do skoku

Nie ma komentarzy, nie ma dalszych zdjęć :)

Nie ma komentarzy, nie ma dalszych zdjęć

Wymienione radio na ori CD
I tak się zastanawiam czy co koniec modyfikacji tejże wnęki...
Być może wstawię radio telefon albo radio nawigację, bo okazuje się że mam antenę na dachu która na pewno nie służyła do odbioru fal FM

Ponadto przebieg niebawem podskoczy do 46 000km (zostało jakieś 50km) i pewnie przygotuje Alfę do snu zimowego...

Ha w mój przebieg też nikt nie chciał wierzyć, aż ostatnio kolega podpiął pod kompa i jest jak w pysk strzelił 54 tys w 8 letnim aucie. a Twoja bella super. Wczesniej jej nie widziałem. Czy ten kolorek to nie Grigio Africa? - taki jak moj?

dobrze widzę że masz 3 bary na wolnych obrotach przy ok 90 stopniach oleju? to nie jest za wysoka wartość?

Przy 90 st mam dokładnie 2,8 bara. Koło 100 st już tylko 2,6 bara
Olej 10w-60 i chyba takie wysokie ciśnienie musi być.

u mnie jest jakieś 1.8 bara przy tych wartościach i szczerze mówiąca w silnikach które widziałem do tej pory nie było nigdzie więcej niż 2 bary (chociaż przyznaję bez bicia że to wszystko były V6). A gdzie masz czujnik zamontowany, przy filtrze? w bloku?
U mnie olej valvo 10w60. Przy motulu 15w50 300v było średnio 0,1-0,2 mniej

Czujnik mam wkręcony w podstawę filtra oleju, w miejsce fabrycznych wypustów pod chłodnicę oleju.
Na zdjęciach pokazujących ciśnienie, jak i na filmiku z 4 strony był zalany jeszcze Selenia Racing 10w-60
Obecnie już jeżdżę na Millers CFS 10w-60

Na zimnym oleju ciśnienie startuje od ok 6 bar, przy delikatnej jeździe na zimnym tak do 2 tyś obr mam ciśnienie do 8 bar.
Raz jak na jałowym kopnąłem gaz to mi zegary 10 bar pokazały...

no to montaż w bardzo podobnych okolicach (u mnie dołożona podkładka pod filtr), a wartości jednak 1-2 bary wyższe ;)

czujnik mam ten duży (przyszedł z zegarami). A zegary chyba takie same jak u Ciebie:
931361202_41de6752da_z.jpg

Moje zegary to Auto Gauge podobnie jak Twoje, lecz zbudowane na silniczku krokowym (seria SM Peak)
Innymi słowy są to zegary cyfrowe które potrzebują tego mniejszego czujnika.

Myślę że różnica w ciśnieniu może wynikać z:
Pompie oleju JTS vs jak się domyślam v6
czujniku i rodzaju zegara - cyfrowy vs analog

Btw, kiedy ostatnio robiłeś płukankę? może jest dużo szlamu w misce?

Moje zegary to seria SM czyli chyba też cyfrowe (?). A czujnik mam na 95% duży, ale sprawdzę przy najbliższej wymianie oleju.
Płukanki nie miałem nigdy, ale silnik jak i miska są czyste, sprawdzałem to organoleptycznie ostatni raz jakieś 2 lata temu jak mi miska pękła :)
Tak jak pisałem w pierwszym poście - u mnie ciśnienia są zgodne z tym co pokazują zegary w takich samych - 2.5 24v (x2) i bardzo podobne w dwóch wersjach 12 zaworowych.

Amortyzatory
Powrót