• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

cuoreventi - AR 156 2.0 JTS Bn

Zdaje się że to skrót TEL, od telefonu.
Istotnie jest to element pochodzący od STILO, przy czym identyczny także z tym w 156, 147 i wielu innych.
Nie jest to też tempomat, ani nic z nim nie ma wspólnego.

Na zdjęciu oczywiście dwie sztuki. Pytanie pozostaje wciąż aktualne, co to jest i do czego służy?

Nie pierwszy raz sprzedający nie wie co sprzedaje :)

Nie jest to czujnik świateł, nie jest to czujnik deszczu.

Jako podpowiedź - jest to czujnik współpracujący z klimatyzacją automatyczną. Jedna z opcji Pakietu Zima.

Tak mi się coś właśnie wydawało, że nie wygląda jak czujnik światła ;).

No dobra, to do czego ten czujnik służy?

[h=2]Przedruk z eLearn:

Czujnik zanieczyszczenia (a.q.s.)[/h] Czujnik zanieczyszczenia jest urządzeniem elektronicznym, którego celem jest przekazanie sygnału uruchomienia przysłony obiegu zamkniętego, kiedy zanieczyszczenie powietrza przekracza wcześniej ustalone progi szkodliwości, po to aby nie wprowadzać do wnętrza nadwozia zanieczyszczonego powietrza. Po przywrócenie normalnych warunków, (NCL) przywraca obieg zamknięty do poprzedniego położenia w momencie uaktywnienia funkcji.

We wnęce pod szybą przednią, zamontowany jest dynamiczny wlot powietrza.

55387431171247699353.jpg

1 - Czujnik zanieczyszczenia
2 - Strefa elementu czujnikowego
3 - Złącze połączenia z masą przednie lewe
4 - NCL złącze układu klimatyzacji
5 - Sygnał dodatni przesyłany z centralki w komorze silnika z obwodu wyłącznika zapłonu
Czujnik AQS jest układem zintegrowanym składającym się z elementu czułego, procesora i interfejsu wyjściowego.
Zastosowanie specjalnego elementu czułego pozwala na stwierdzenie, w powietrzu wokół samochodu, obecności zanieczyszczających cząsteczek utleniających (na przykład CO) lub redukujących (na przykład NOx).
Czułość układu jest ustalana w oparciu o potencjalne zagrożenie gazami zanieczyszczającymi według wskaźnika M.A.K. (maximal concentration of harmful substances at work at an exposition of over 8 hours). Element czuły jest nagrzewany i regulowany przy stałej temperaturze 300° C, aby zapewnić takie same wyniki w zakresie temperatury otoczenia od -25° C do 85° C. Nie wpływa na niego prędkość i temperatura przepływającego przez niego powietrza.

Czujnik generuje sygnał PWM w ciągu około 40 sek. od momentu rozpoczęcia zasilania.

Hmm po FL takie coś jest w standardzie, nie wiedziałem, że przed FL była taka opcja ;)

Ciekawe jak czujny jest takie detektor...

W 156 czeka jeszcze na zamontowanie, spostrzeżenia z 147 w której mam to od czwartku.
Standardowo przy klimie w trybie AUTO, obieg wewnętrzny załącza się samoczynnie w korkach. Logiczne, by nie wdychać spalin.
Do klimy pociągnięty jest sygnał prędkości i gdy ta spadnie poniżej 6 kmh, lewa dioda się zaświeci.
Gdy ruszymy z miejsca i prędkość przekroczy 12kmh otwiera się obieg zewnętrzny i gaśnie dioda.
Przy zamontowanym czujniku wydłuża się ten okres pracy na obiegu wewnętrznym po ruszeniu z miejsca. Czasem też ni z gruchy ni z piertuchy przełącza obieg w trakcie jazdy.

Hmm po FL takie coś jest w standardzie, nie wiedziałem, że przed FL była taka opcja

Jeśli masz to w standardzie, to sprawdź czy klima włączona w trybie AUTO, w trakcie jazdy (musi być prędkość wyższa niż 12kmh) samoczynnie przełączy obieg zewnętrzny na obieg wewnętrzny, po tym jak użyjesz spryskiwaczy przedniej szyby. Przy działającym czujniku tak się właśnie dzieje byś nie wąchał charakterystycznego zapachu alkoholu związanego z płynem do spryskiwaczy :P

14708384946948332346.jpg

Rzeczywiste z ponad 450km na jednym baku o litr wyższe... Czyżby komputer mi się kalibrował? :)

jako handlarz - szprychy
jako fan F1 polecam zmienić Pirelli na Continentale, więc szprychy
przecież wcześniej też była koza
różnica w średnicy to 4,9 mm

Też u mnie siedzi 205/50 :) Ale teraz się tak zastanawiam, czy aby nie za wąskie jak na 17"...

Amortyzatory
Powrót