• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Co myślicie o renowacji plastików wnętrza?

• Autor wątku Autor wątku rbt2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam przymiezam sie do oklejenia kierownicy carbonem z 3M, ale nie wiem jak sie do tego zabrac :/ czy demontaż kiery jest konieczny a jeśli tak to jak to sie odkręca i jakie klucze trzeba miec:)))

- - - Updated - - -

Biały karbon mam u siebie więc możesz sobie zobaczyć jak to wygląda. Ja osobiście drugi raz bym folią nie okejał , tylko bym pomalował całą konsole. Folia od ciepła zaczęła się odklejać , wychodzić bomble ( wszystko nie zbyt duże , ale jednak ) Jak narazie mam to przez pół roku. Fakt oklejałem 1-szy raz , więc może ktoś kto ma większą wprawe w takich zabawach może zrobiłby to lepjej i dokładniej.
Przy tubach folia się marszczyła , odklejała , wyglądało to na tyle źle że miałem wszystko zrywać....Ale Udało mi się wymyśleć srebrne ringi na tuby i wygląda to lepjej , chociaż widać łączenie w jednym miejscu na tych srebrnych ringach ale jak dla mnie i tak jest spoko.

Klejenie i zachowanie długotrwałego efektu to wbrew niektórym opiniom i filmikom z YT nie taka prosta sprawa. Pisałem wcześniej na co trzeba zwracać uwagę, żeby to miało ręce i nogi a i tak nie zawsze jest gwarancja, że to się uda idealnie zrobić. Ogólnie folie na karoserię najlepiej chwytają na gładki lakier. Z plastikiem już nie jest tak prosto, bo albo jest porowaty albo malowany na mat. W 159 jest 3 rodzaje powłok: matowe z efektem gumowania, gładkie-półmatowe i pokryte aluminium. Najlepiej klei się na tą gładką ale i tak najważniejsze są miejsca zawijania, profili wklęsłych itd. Oprócz tego w miejscach dokładnego spasowania trzeba często szlifować bo potem przy ruchach tapicerki lubi się folia podnieść (co widać w miejscu łączenia ramki biegów z konsolą).

- - - Updated - - -

witam przymiezam sie do oklejenia kierownicy carbonem z 3M, ale nie wiem jak sie do tego zabrac :/ czy demontaż kiery jest konieczny a jeśli tak to jak to sie odkręca i jakie klucze trzeba miec:)))

Przy ściąganiu tego plastiku uważaj na mocowanie śrubek, które go trzymają. To są plastikowe tulejki o małej wytrzymałości, często pękające ze starości albo zbyt mocnego dokręcenia śrubek.

Cichyy - mógłbyś dać fotkę z trochę dalszej perspektywy ? :) By zobaczyć jak się ten biały carbon prezentuje z resztą kokpitu? :)

Cichyy - mógłbyś dać fotkę z trochę dalszej perspektywy ? :) By zobaczyć jak się ten biały carbon prezentuje z resztą kokpitu? :)

Prosze bardzo :)

Jest jasno , chyba za jasno , teraz już raczej nie wybrałbym białego , ale nie mam czasu ani siły się już z tym bawić , więc narazie zostaje bez zmian.

Dzięki wielkie. Rzeczywiście, trochę jasno :) Trochę średnio się ten kolor komponuje z beżowymi siedzeniami oraz boczkami, natomiast z czarnym kokpitem całkiem fajnie.

dzieki cichy ! przyblizyles mi to co chcem zrobic. Musze sie zastanowic :)

pozdrawiam

Ale daje po oczach :)
Mnie nie podchodzi ten biały kolor ;) Ale ważne że Ty jesteś zadowolony ;)

nie ma tragedii jezeli chodzi o wyglad ale ja mam inne pytanie-co Ty masz za galke zmiany biegow??Od jakiego modelu bo napewno nie od 159

nie ma tragedii jezeli chodzi o wyglad ale ja mam inne pytanie-co Ty masz za galke zmiany biegow??Od jakiego modelu bo napewno nie od 159

To gałka ze 156/147/166/GT. Prawdopodobnie od 2,4 jtdm choć nie widzę dekielka więc może też być od 1,9.

Gdyby ktoś chciał tanie elementy do próbnej renowacji to wrzucam link do moich aukcji.
Czyżbyś to Ty zakupił cały zestaw z 159 TI, który był przez chwilę na allegro? :)
Konsola jest pod radio, czy navi?
Pozdrawiam.
- Rafał

Witam, przepraszam, ale dłuższy czas nie miałem dostępu do netu. Tak to mi się udało dopaść ten zestaw Ti :D. A elementy wnętrza sprzedały się pierwszego dnia od ręki. Pozdrawiam!

Podszedł jakiś paproch pod folie, a zanim zauważyłem to już była obrobiona i szkoda mi było czasu żeby zaczynać od nowa. Też robiłeś folią 3m?

mi Tomek_KRK zrobil(oczywiscie za friko) wiec nie moge zlego slowa powiedziec.Dostalem za free ale niestety odlazla wiec pomalowalem sobie plastiki

Wrzuć jakieś fotki po malowaniu jak to wyszło , na jaki kolor malowałeś , i robiłeś to sam jakimś domowym sposobem czy oddałeś do lakierniowania ?
Ja jak sie zdenerwuje to tez zerwe tą folie i pomaluje.

zerknij w temat Czarna 159 SW Czarnego w dziale Nasze Belle.Zdjecia powinny byc gdzies na 5 ostatnich stronach teamtu.Oddalem do lakiernika.Sam bym sie nie bawil

Aha , no wygląda w sumie jak seria u Ciebie, ale zaciekawił mnie tam temat hydrografiki domowym sposobem , jak zdecyduje się zrywać folie , to chyba zobacze czy jest realne zrobić coś takiego samemu bo koszty próby nie będą duże , a jak nie wyjdzie to wtedy zwykłe malowanie.

Amortyzatory
Powrót