• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Co myślicie o renowacji plastików wnętrza?

• Autor wątku Autor wątku rbt2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dokładnie jak piszesz. Folia musi być top , tylko 3M . W potencjalnie trudnych miejscach jak otwory , ostre zagięcia , łuki trzeba użyć primera WP-3000 . To klej dedykowany do folii 3M .Używa się go przed grzaniem folii i powierzchni na którą kleimy. Wadą kleju jest cena i jego monstrualne opakowanie 120 ml . Wystarczy chyba na 5 aut . Ja użyłem może 2 ml , czyli zostało nadal całe opakowanie :)Jeśli bąble powstają na rówej i płaskiej powierzchni oznacza że folię źle wygrzaliśmy. Kleiłem 3M czarną folią w poprzednim Volvo V70 , jeździłem cały rok ( zima +lato ) - było ok. Fakt że volvo to kanciak i trudno tam o finezyjne zgięcia w desce.Teraz robię AR159 i jest ok.

Ten primer mam. Występuje też w takim opakowaniu na które każdy może sobie pozwolić bo cena jest symboliczna. http://allegro.pl/3m-primer-wp-3000-folia-di-noc-zwieksza-klej-10ml-i2733053393.html

A co to za pokrowce masz na siedzeniach, jakieś serwisowe rozumiem, typu jak coś robisz to zakładasz ?

Ernest , fajna praca , wygląda OK. Jak zegary : turbo , fuel , temp ? Jaką zastosowałeś metodę ? short manual . W skrócie daj . BTW , biały napis AR na czarnym karbonie oryginalny . Też carbon folia czy gładka ?

Jak zegary : turbo , fuel , temp ? Jaką zastosowałeś metodę ?
W tych miejscach więcej dałem folii,podgrzałem, poczekałem jaj się dobrze przyklei i ostygnie a następnie delikatnie, skalpelem odciełem w miejscu łączenia srebrnego plastyku z tubą zegarów. Fajnie to pójdzie gdyż w tym miejscu jest rowek :)

- - - Updated - - -

Też carbon folia czy gładka ?
folia carbon 3d

- - - Updated - - -

Została kierownica. Nie mogę na razie zdjąć poduszki wg w/w manualu ściągania poduszki. U mnie nie idzie.

Do ściągnięcia poduchy z kierownicy można spróbować zastosować śrubokręt z bagażnika. Ma ściąganą rączkę;). Włożyć do środka i przekręcić za pomocą np. żabki itp. Siłę docisku należy kierować w stronę kolumny kierownicy.

mam dylemat, będę chciał okleić wnętrze folią 3m di-noc

oto moje wizualizacje , kolory znacznie różnią się w rzeczywistości i faktura moze być mniejsza, ale to tylko do oceny wizualnej bardzo ogólnej.

KOLOR: CA-1170 BLACK HIGH GLOSSY
WNETRZE.jpg

CA-422 PLATINIUM
WNETRZE2.jpg

CA-5492 RED GLOSSY
WNETRZE3.jpg

CA-420 GRAPHITE
WNETRZE4.jpg

CA-424 BROWN
WNETRZE5.jpg

co myślicie? :)

Jak masz wersję Turismo Internazionale to czerwień panelu mogłaby fajnie współgrać z obwódkami zegarów i wyszytymi emblematami AR na oparciach siedzeń.

Ostatnio oklejałem czarną folią (mat/satynowy) Oracal z serii 970 elementy do 159 i mam kilka zdjęć robionych na szybko telefonem. Docelowo ma to być montowane w 159 kolegi z forum i dojdą do tego również listwy z drzwi i kokpitu. Nie wygląda to zbyt efektownie poza autem ale faktura i kolor folii jest moim zdaniem rewelacyjna. Mam nią oklejoną ramkę klawiatury (na próbę wytrzymałości) i mimo bardzo intensywnego użytkowania nie zmienia swoich walorów ani nie nabiera na razie połysku. Pod spodem została ona dodatkowo podklejona klejem akrylowym, żeby uniknąć odwijania się podczas upałów. Na razie 2 tydzień leżą te rzeczy koło kaloryfera i mimo mocnego nagrzania nic się nie odkleja. Niestety nie jest łatwo nią okleić te elementy, bo jest wyjątkowo gładka i cienka, a co za tym idzie wszelakie zanieczyszczenia i nierówności (np ubytki w powłoce lub lakierze od paznokci, biżuterii i kluczy) widać zaraz po naklejeniu. Udało się to wyeliminować ale jest to dość pracochłonne i wymaga cierpliwości. Dokładniejsze zdjęcia dołączę na Imageshack po montażu na auto. Tutaj kilka tymczasowych zdjęć w lepszej rozdzielczości niż załączniki: http://imageshack.us/g/1/9879616/

Załączniki

• 2012-11-10-041.jpg
    2012-11-10-041.jpg
    54 KB · Wyświetleń: 681
  • 2012-11-10-042.jpg
    2012-11-10-042.jpg
    90.3 KB · Wyświetleń: 635
  • 2012-11-09-028.jpg
    2012-11-09-028.jpg
    67.9 KB · Wyświetleń: 573
  • 2012-11-09-020.jpg
    2012-11-09-020.jpg
    43 KB · Wyświetleń: 734
Ostatnia edycja:
wiem i napisalem ze faktura rozni sie wielkoscia , kolory tez sie roznia troche lecz dalem tak pogladowo na szybko , szczerze to mysle nad bialym karbonem

Ostatnio oklejałem czarną folią (mat/satynowy) Oracal z serii 970 elementy do 159 i mam kilka zdjęć robionych na szybko telefonem. Docelowo ma to być montowane w 159 kolegi z forum i dojdą do tego również listwy z drzwi i kokpitu. Nie wygląda to zbyt efektownie poza autem ale faktura i kolor folii jest moim zdaniem rewelacyjna
Jak dla mnie efekt super, na aucie będzie jeszcze lepiej:) oby wnet:)

- - - Updated - - -

wiem i napisalem ze faktura rozni sie wielkoscia , kolory tez sie roznia troche lecz dalem tak pogladowo na szybko , szczerze to mysle nad bialym karbonem

Biały karbon mam u siebie więc możesz sobie zobaczyć jak to wygląda. Ja osobiście drugi raz bym folią nie okejał , tylko bym pomalował całą konsole. Folia od ciepła zaczęła się odklejać , wychodzić bomble ( wszystko nie zbyt duże , ale jednak ) Jak narazie mam to przez pół roku. Fakt oklejałem 1-szy raz , więc może ktoś kto ma większą wprawe w takich zabawach może zrobiłby to lepjej i dokładniej.
Przy tubach folia się marszczyła , odklejała , wyglądało to na tyle źle że miałem wszystko zrywać....Ale Udało mi się wymyśleć srebrne ringi na tuby i wygląda to lepjej , chociaż widać łączenie w jednym miejscu na tych srebrnych ringach ale jak dla mnie i tak jest spoko.

Amortyzatory
Powrót