• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Co myślicie o renowacji plastików wnętrza?

• Autor wątku Autor wątku rbt2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Alces, zrobiłeś coś w sprawie renowacji tego amelinium?
Niestety nic...
Póki co ogarniam inny temat - upgrade hamulców i na tym skupiłem się merytorycznie i finansowo.
Co do konsoli, to rozważałem różne możliwości i chyba najlepszym wyjściem byłoby zakupienie używanego kompletu, oklejenie go np. ciemnym carbonem, bądź zrobienie hydrografiki i przekładka, tylko kurcze nie chcę rezygnować z oryginalnego amelinium, którego w innych samochodach jak na lekarstwo...
Pozdrawiam.
- Rafał

Witam,
Przepraszam, że wstawiam dopiero teraz, ale nie wiedziałem, ze będzie zainteresowanie.
Generalnie mistrzem aparatu nie jestem, w dodatku dzisiaj ostre słońce i ciężko o dobre zdjęcie, ale gwarantuję, że efekt jest dużo lepszy niż na zdjęciach. Efekt "czarny fortepian" jak pokrywane sa teraz w dużej mierze laptopy, telefony komórkowe, itd.
1.jpg
2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg

Na wiosnę zrobię lepsze zdjęcia jeśli będzie potrzeba.
Pozdrawiam
Rafał A.

Bardzo fajnie się to komponuje z gałką Momo. Przy tej kombinacji tapicerki ta czerń moim zdaniem rewelacyjnie wygląda. Panel na kierownicy też jest taki? Widzę, że ktoś się przyłożył do malowania.

Panel na kierownicy zostawiłem aluminiowy - ale na wiosnę przemaluję jak znajdę plastikowy na allegro, bo tego aluminiowego szkoda niszczyć. Myślałem, że będzie pasował ... :(
Kolejnym krokiem będzie zakup chromowanych ramek wlotów powietrza tych górnych na desce.
A co do malowania... zdjęcie elementów dokładnie wyczytałem na forum, największy problem był z odłuszczeniem tych elementów po tych wszystkich "plackach" itp środkach zabezpieczających. Malowanie - farba bazowa AUTOCOLOR SuperBlack i dwie warstwy lakieru bezbarwnego. Malowałem oczywiście w kabinie lakierniczej.
Pozdrawiam

wyglada bardzo ladnie tylko ta galka momo jak dla mnie porazka.Najlepiej wygladaja listwy-przynajmniej na zdjeciach.

Panel na kierownicy zostawiłem aluminiowy - ale na wiosnę przemaluję jak znajdę plastikowy na allegro, bo tego aluminiowego szkoda niszczyć. Myślałem, że będzie pasował ... :(
Kolejnym krokiem będzie zakup chromowanych ramek wlotów powietrza tych górnych na desce.
A co do malowania... zdjęcie elementów dokładnie wyczytałem na forum, największy problem był z odłuszczeniem tych elementów po tych wszystkich "plackach" itp środkach zabezpieczających. Malowanie - farba bazowa AUTOCOLOR SuperBlack i dwie warstwy lakieru bezbarwnego. Malowałem oczywiście w kabinie lakierniczej.
Pozdrawiam

Jak chcesz panel plastikowy to mam na sprzedaż dwa. Jeden z guzikami a drugi bez. Więcej info na PM.

- - - Updated - - -

wyglada bardzo ladnie tylko ta galka momo jak dla mnie porazka.Najlepiej wygladaja listwy-przynajmniej na zdjeciach.

Ta gałka na pewno lepiej wygląda, niż większość oryginalnych z wytartą skórą i obdartym dekielkiem... Poza tym jest kontynuacją do połysku na konsoli więc moim zdaniem pasuje bardzo dobrze. Zresztą temat o plastikach wnętrza i myślę, że to co kolega pokazał jest konkretną odpowiedzią i alternatywą do folii i hydrografiki a wykonanie jest na pierwszy rzut oka na wysokim poziomie i głównie o to chodziło. Czy się komuś podoba to już inna sprawa i raczej nie powód do dyskusji.

Ostatnia edycja:
Panel wygląda dokładnie tak samo jak listwy - kwestia zdjęcia.
Panelem będę zainteresowany - odezwę się.
Gałka MOMO - to czarny chrom - moim zdaniem idealnie pasuje do czarnego połysku. Oryginalną miałem powycieraną.

Mnie akurat średnio się to widzi ;) Ale ważne że Tobie się podoba, i podziwiam za czas który włożyłeś :)

To pytanie już co prawda padło w tym temacie, ale odpowiedź nie, więc ponawiam: Ile folii potrzeba żeby obkleić te wszystkie plastiki?

Zależy, jaką folią kleisz. Ostatnio oklejałem koledze z forum całe wnętrze folią 3M http://allegro.pl/3m-1080-folia-aluminium-szczotkowane-czarne-br-212-i3066021456.html i tam wystarczył kawałek 90x50cm. Tylko, że to musiało być w jednej płaszczyźnie klejone (poziome szczotkowanie) z racji wzoru. Folie gładkie są w tym przypadku łatwiejsze i mniej się ich zużywa bo można kombinować z oszczędnym ułożeniem elementów.

Na 99% będzie to właśnie wzór a'la aluminium szczotkowane, tylko waham się jeszcze co do odcienia. Srebrny już widziałem na zdjęciach, czarnego jeszcze nie. Masz jakieś zdjęcia jak wygląda ta czarna w aucie?

Ostatnia edycja:
Zdjęcia właśnie dostałem. Dwie listwy boczne w drzwiach jeszcze nie były wtedy zrobione.

Załączniki

• Obraz 001.jpg
    Obraz 001.jpg
    335.8 KB · Wyświetleń: 4,807
  • Obraz 003.jpg
    Obraz 003.jpg
    311.6 KB · Wyświetleń: 2,301
  • Obraz 004.jpg
    Obraz 004.jpg
    294.5 KB · Wyświetleń: 3,750
  • Obraz 008.jpg
    Obraz 008.jpg
    319.2 KB · Wyświetleń: 2,535
  • Obraz 013.jpg
    Obraz 013.jpg
    320.4 KB · Wyświetleń: 2,124
  • Obraz 014.jpg
    Obraz 014.jpg
    308.4 KB · Wyświetleń: 3,657
Ostatnia edycja:
powiem jeszcze raz super obszywasz Belfer.Najfajniej wyglada galka ala Ti ale ta kierownica cala w perforowanej skorze tak srednio wyglada.Lepiej jednak te wstawki po bokach.

powiem jeszcze raz super obszywasz Belfer.Najfajniej wyglada galka ala Ti ale ta kierownica cala w perforowanej skorze tak srednio wyglada.Lepiej jednak te wstawki po bokach.

Każda kierownica może być obszyta inaczej. Akurat ta jest wedle oryginalnych łączeń i z pogrubieniem ponad kciukami i na żywo lepiej wygląda i leży w dłoni. Wzorów jest wiele i rzadko się identyczne trafiają. W sumie bardziej chodzi tutaj o wzór folii i całokształt. Ta folia jest ciekawa w dotyku i osobiście bardzo mi się podoba. Tutaj wyszła szarawo ale mam też zdjęcia gdzie ciemniej wygląda.

Ostatnia edycja:
mialem podobna oklejone tylko srebrne szczotkowane alu tzn.imitacja.Wiem ze moze byc obszyta inaczej-to widzimisie wlasciciela ktory zamawia u Ciebie ale ta tak wedlug mnie dziwnie wyglada,nie ze zle ale chyba lepiej te Twoje inne obszycia wygladaja.Tak samo mieszek troche mi sie nie widzi z czerwonymi szyciami.Galka swietnie jest tak obszyta bo np.te boczne szycia co robisz wygladaja jak pilka do bejsbola.Tak w ogole jak napisalem super obszywasz.Oklejasz tez dobrze ale ja juz nie mam przekonania do folii.Ciekawy jestem jak to sie bedzie zachowywalo po tym jak nakladasz ten dodatkowy klej.Mam nadzieje ze sie ktos wypowie w srodku lata

Ciekawy jestem jak to sie bedzie zachowywalo po tym jak nakladasz ten dodatkowy klej.Mam nadzieje ze sie ktos wypowie w srodku lata

Teoria mówi, że nie powinno się odklejać. Zobaczymy co na to upał i słońce:)

Hej, czy listwę w drzwiach da się zdjąć bez zdejmowania boczków? rafm72 napisał w tym temacie, że :
Na listwach drzwiowych jest jeden duży zatrzask po środku i dwa mniejsze po bokach które od wewnatrz są lekko podgrzane ... ale ... podważyłem delikatnie z jednej strony śrubokretem i wszystko ładnie odeszło. Nawet po pomalowaniu wskoczyło na swoje miejsce potwierdzając to specyficznym kliknięciem
Bo wcześniej czytałem że jednak trzeba boczki zdejmować i dopiero wtedy, jak wy to robiliście?

I do tego, w jaki sposób zdjąć plastiki z tylnego nawiewu na pasażerów?

EDIT : Ok, jak coś to można zdemontować te elementy w drzwiach podwarzając je od boku, z małym oporem ale schodzą :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót