• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

Do setki prawie 500 niutonów robi robotę, dalej już jest gorzej. SQ5 w v6 tfsi przy 150 zaczyna odjeżdżać. Ale i tak warto było, inna charakterystyka momentu, ciągnie do końca, nie ma nurkowania przy redukcji itp. Teraz dolot, wydech ponowne strojenie i basta:)

Do setki prawie 500 niutonów robi robotę, dalej już jest gorzej. SQ5 w v6 tfsi przy 150 zaczyna odjeżdżać. Ale i tak warto było, inna charakterystyka momentu, ciągnie do końca, nie ma nurkowania przy redukcji itp. Teraz dolot, wydech ponowne strojenie i basta:)
Za wiele nie uzyskasz, chyba że kata wywalisz. Trzeba czekać aż zrobią interface który liczy cała sumę kontrolna.

Poki co ets performance tylko robi ale na stole z pruciem sterownika.

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Do setki prawie 500 niutonów robi robotę
Ciekwi mnie wlasnie sprawa momentu obrotowego jaki mozna uzyskac w dolnym/srodkowym zakresie obrotow. Cinek jak stroil 2.0 200HP ograniczyl sie bodajze do 440Nm bo przy 460Nm podobno wal wpadal w drgania w egzemplarzu ktory stroil. Skrzynie mamy 8ZF50 many niby do 500Nm. Zastanawia mnie jak to jest z tym momentem max, czy to moze tez zalezy od tego czy mamy wersje RWD czy Q4 (np jakies roznice walu/mocowan itp) - ktos sprawdzal/interesowal sie tematem? Bo gdyby bylo cos na plus w Veloce, to moze samym strojeniem uzyska sie te takie sobie 25HP na gorze, ale jesli moment od 2k-3.5krpm daloby sie np utrzymac blisko 500Nm, to auto takie Veloce by duzo zyskalo, i chip mialby znacznie wiekszy sens. Jednak jesli to bedzie np 440Nm bezpiecznie to odczuwalny przyrost bedzie ale jednak taki sobie i tu mozna tracic motywacje do chipowania 280HP.
Z tego co widze na wykresie kolegi [MENTION=79678]kozak[/MENTION], u niego po strojeniu wyszlo powiedzmy 460-470Nm w zakresie 2.25k-3.25k. Czy byly proby na wiekszy moment? Czy cos drzalo? Nie odpisales jaki byl koszt.

Ciekwi mnie wlasnie sprawa momentu obrotowego jaki mozna uzyskac w dolnym/srodkowym zakresie obrotow. Cinek jak stroil 2.0 200HP ograniczyl sie bodajze do 440Nm bo przy 460Nm podobno wal wpadal w drgania w egzemplarzu ktory stroil. Skrzynie mamy 8ZF50 many niby do 500Nm. Zastanawia mnie jak to jest z tym momentem max, czy to moze tez zalezy od tego czy mamy wersje RWD czy Q4 (np jakies roznice walu/mocowan itp) - ktos sprawdzal/interesowal sie tematem? Bo gdyby bylo cos na plus w Veloce, to moze samym strojeniem uzyska sie te takie sobie 25HP na gorze, ale jesli moment od 2k-3.5krpm daloby sie np utrzymac blisko 500Nm, to auto takie Veloce by duzo zyskalo, i chip mialby znacznie wiekszy sens. Jednak jesli to bedzie np 440Nm bezpiecznie to odczuwalny przyrost bedzie ale jednak taki sobie i tu mozna tracic motywacje do chipowania 280HP.
Z tego co widze na wykresie kolegi [MENTION=79678]kozak[/MENTION], u niego po strojeniu wyszlo powiedzmy 460-470Nm w zakresie 2.25k-3.25k. Czy byly proby na wiekszy moment? Czy cos drzalo? Nie odpisales jaki byl koszt.
Dragn żadnych nie było. Większego momentu nie zrobisz, musisz większe cisnienie ustawic, pytanie czy turbo wytrzyma. Poza tym limitery cię trzymają i suma kontrolna nie ogarnia. Koszt kwestia indywidualna. Ale. Koło 2jki musisz dać.

Poczekam chwilę nazbieram na kompletny wydech (+downpipe+ katalizator) wtedy i tak chyba trzeba napisać program i zrobię jak należy kompletnie. Ktoś już to zrobił z 280km ?

Panowie, chciałbym zrobić ECU MOD 2.2 150KM, Giulia jest z lipca 2016 i z uzyskanych informacji w internecie - chciałbym potwierdzić na naszym forum, Giulia w pierwszym roku produkcji miała Turbinę która była montowana zarówno w 150/180/210. W ePer pokazuje turbinę z 210 ale jest również informacja że w maju 2017 została zamieniona. Jak najprościej to zweryfikować, jest ktoś z forum kto ma 210 z pierwszego roku produkcji i mógłby mi podać model jaki u Niego siedzi?

265.jpg

Jeśli masz rocznik 2016 to nawet bez zaglądania w eper mogę powiedzieć, że na 210KM możesz twój silnik spokojnie zrobić.

W 2016 wszystkie silniki tj. 150 180 i 210 były identyczne
Turbiny i cały osprzęt taż

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Manual ma ograniczony moment obrotowy w porownaniu do automatu. Tak się zastanawiam dlaczego. Może skrzynia manualna nie wytrzyma takiego niuta co będzie po chipie. Manual to Getrag g217. Nie mogę znaleźć nigdzie na ile jest zaprojektowana

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Manual ma ograniczony moment obrotowy w porownaniu do automatu. Tak się zastanawiam dlaczego. Może skrzynia manualna nie wytrzyma takiego niuta co będzie po chipie. Manual to Getrag g217. Nie mogę znaleźć nigdzie ile wytrzymuje

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
przypuszczalnie bedziesz musial scinac moment na nizszym zakresie obrotow zgaduje cos typu 430Nm (380Nm bylo fabrycznie w MT6 o ile pamietam zamiast 450Nm w AT8), ale gore obrotow mysle smialo podkrecac i moc zrobic max.

Panowie, możecie kogoś polecić z Warszawy i okolic, kto wgra mi mape 210KM do mojej Giulii 150KM z 2016r. ?

Panowie, możecie kogoś polecić z Warszawy i okolic, kto wgra mi mape 210KM do mojej Giulii 150KM z 2016r. ?
Masters tuning zapytaj, ktoś tu robil u nich giulie (benzynę, ale kopciucha też pewnie ogarnie)

Manual ma ograniczony moment obrotowy w porownaniu do automatu. Tak się zastanawiam dlaczego. Może skrzynia manualna nie wytrzyma takiego niuta co będzie po chipie. Manual to Getrag g217. Nie mogę znaleźć nigdzie na ile jest zaprojektowana

Na luzaku kręcą silniki ponad fabryczną specyfikację,a przejmują się skrzyniami :D przeniesieniem napędu też się nikt nie przejmuje, a też przecież były robione pod jakieś parametry.

Nie od wczoraj się grubo przekracza specyfikacje skrzyń biegów, i znoszą to tak samo dobrze jak i silniki. Zarówno automaty jak i manuale. A getragi to są akurat szczególnie znane z wytrzymałości. Oplowskie F40 z niby max 400nm ciąga i po 550 w niejednej 159 po modach, to getrag lekkiej górki nie wytrzyma? :D

Ostatnia edycja:
Orientował się już ktoś, jak wygląda temat rocznika 2019 w wersji 200hp benzyna? Póki auto na gwarancji, zastanawiam się nad boxem. Natomiast sam remap dla wersji 2019 jest np. w br-performance "in development", co daje do myślenia, że to już inny wóz. :( Z resztą, trochę wyposażenia wnętrza działa w nieco inny sposób niż w 2018, który testowałem przed zakupem.

Ostatnia edycja:
Inny osprzęt niz na początku ponoc;)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót