• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Brera] Brera - wybór silnika

Tomek_KRK

może i tak bym zrobił jak bym miał dom i rodzine na utrzymaniu, tak poprostu rozsądnie.

ale że jestem młodym freelancerem jak to sie mówi... to wole kupić dobrze zrobione już auto , widać że od kogoś u którego było oczkiem w głowie, więc wątpie żeby było mega zaniedbane pod względem jaki ty opisujesz, ale nawet jak się okaże, że będzie coś w przyszłości do roboty to bez zastanowienia to zrobie,

szkoda mi czasu na kupywanie normalnej 159 i jej robienie (oklejanie, felgi itp) tutaj mam juz wszystko gotowe, wiem może i ide na łatwizne :)

a co do zawieszenia to wg mnie, czy samochód ma 250 czy 140 tys najechane to w każdym przypadku może być różnie , zależy od użytkowania i ekploatowania. Mogłoby sie okazać że po kupie alfy która ma zrobione 140 miałbym coś do wymiany , ciężko tutaj znaleźć jakąś regułe

Jak dla mnie ta matowa 159 wygląda rewelacyjnie :)

- - - Updated - - -

Niestety koszty diesla w dzisiejszych czasach jest naprawdę mocno naciąganą sprawą jak dla mnie...większe przebiegi, wyższa cena, EGR, DPF, Dwumas, Sprzęgło, więc nikt mi nie powie że diesel się opłaca...w szczególności że cena na stacjach benzynowych oleju i benzyny jest praktycznie taka sama. W dodatku problem z odpaleniem w bardzo mroźne dni no i klekot. Jak komuś nie przeszkadza to ok, ale miałem 156 1.9 JTD, ojciec ma Fiata Bravo z 2008 roku w dieslu i niestety pomimo zaawansowania technologicznego w silnikach, caaaaały czas tylko ter ter ter ter ter....Moim zdaniem na korzyść diesla na dzień dzisiejszy przemawia tylko duża podatność na zwiększenie mocy przy niewielkiech nakładach finansowych ( chiptuning ). Ale wiadomo, każdy ma prawo do wyboru takiego silnika jaki chce :)

Moim zdaniem na korzyść diesla na dzień dzisiejszy przemawia tylko duża podatność na zwiększenie mocy

A co to za korzyść? Benzynę kupujesz o "odpowiedniej" mocy i tyle ;)

ale że jestem młodym freelancerem jak to sie mówi... to wole kupić dobrze zrobione już auto , widać że od kogoś u którego było oczkiem w głowie, więc wątpie żeby było mega zaniedbane pod względem jaki ty opisujesz

Tego nie wiesz. I nie zakładaj że jak ktoś okleił samochód i dodał fajne felgi to auto jest cycuś-glancuś. Ba, może być czasem dokładnie odwrotnie.... Na tjuning było, na techniczne sprawy zabrakło....

A w ogóle gdybanie o autkach ze zdjęć to bicie piany.... trza by oblukać na żywo.

a co powiecie o silniku 2.2 jts ?

ma ktoś może ? jak tam szczerze ze spalaniem ?

trafiles ;p

juz troche znalazlem i mysle ze nie dla mnie :)

a jak ten 1.9 jts? :p

i widzialem tez 1.9 jtd ale w automacie ,

wiem ze 1.9 jtd w manualu jest dobra , a w automacie ? :)

Ostatnia edycja:
trafiles ;p

Też dobre

- - - Updated - - -

trafiles ;p

W 1.9jts spalanie w porównaniu do 2.2 nie będzie dużo nizsze. 1.9 w mieście też swoje wypije

no dobra ale nie na takich krotkich odcinkach gdzie jedziesz i auto nie zdazy sie zagrzac a Ty juz je gasisz.Staram sie jezdzic malo na takich dystansach i raczej uzywac nog ale nie zawsze mi sie chce chodzic.Na wakacjach robilem raczej dluzsze trasy to i spalanie bylo ok.6.7-7 l

no dobra ale nie na takich krotkich odcinkach gdzie jedziesz i auto nie zdazy sie zagrzac a Ty juz je gasisz.Staram sie jezdzic malo na takich dystansach i raczej uzywac nog ale nie zawsze mi sie chce chodzic.Na wakacjach robilem raczej dluzsze trasy to i spalanie bylo ok.6.7-7 l
odkąd temperatura spadła to codziennie auto zapalam przed wyjazdem do pracy przynajmniej 5-10min wcześniej. Jak wsiadam też go nie pałuje bo na blacie 90'c mam pod robotą prawie ale chodzi oto żeby silnik nie był niedogrzany

No. Jak jestes frilanser to święty Boże - nie pomoże :)

Nie uwierzę w to. Uwierzę w 11l, ale średnie.

Ja potrafiłem zejść poniżej 12 litrów w uturbionym Subaru jeżdżąc po mieście. I to było moje standardowe spalanie podczas turlania się. Ale jak przycisnąłem to i dwójka z przodu mogła się pojawić. To jest po prostu kwestia tego czy jeździsz tak jak autobusy czy ścigasz się pod każdymi światłami, albo inaczej: czy masz już czwórkę lub piątkę z przodu wieku czy raczej dwójkę, czy masz już kapelusz czy tylko czapeczki z daszkiem.

Ja potrafiłem zejść poniżej 12 litrów w uturbionym Subaru jeżdżąc po mieście. I to było moje standardowe spalanie podczas turlania się. Ale jak przycisnąłem to i dwójka z przodu mogła się pojawić. To jest po prostu kwestia tego czy jeździsz tak jak autobusy czy ścigasz się pod każdymi światłami, albo inaczej: czy masz już czwórkę lub piątkę z przodu wieku czy raczej dwójkę, czy masz już kapelusz czy tylko czapeczki z daszkiem.

No jasne, wszystko można. Ale mówimy tutaj chyba o względnie dynamicznej jeździe a nie turlaniu po dziadkowemu. A przy takiej jeździe nie uwierzę że ponad dwulitrowa benzyna spali mniej niż podobny diesel.

Tak, ja mam 2.2 JTS i średnie spalanie jakie mi pokazuje komputer to 9.3 l/100 KM. 80 % miasto ( Zabrze i okolice ) oraz 20 % trasy ( weekendowe wypady itp ). Raz jeżdżę spokojnie, a nie raz do czerwonego pola. W momencie kiedy zdecydowałem się na 2.2 JTS, liczyłem się z spalaniem 11l/100 KM i nie sądziłem że idzie BEZ PROBLEMU zejść poniżej 10/l na 100 KM.

2.2 czy 1.9 jtsa nie skreslalbym na twoim miejscu, naprawde koledzy dobrze mowia ze dizle wcale tanie w utrzymaniu nie sa. Ekologia kosztuje. Zapomnieli tez dodac o kosztach wtryskiwaczy do dizla i ze sa b wrazliwe i ogarniecie tematu wtryskow po kupnie dizla to standard; w beznynie problem wtryskow nie istneije, nie widzialem jezszcze zeby ktos wymienial, a nawet jesli, to wtrysk kosztuje 400 zlotych w dizlu kilka razy wiecej. Dwumasy sa i tu i tu wiec tego sie nie uniknie.

a tak jak juz o spalaniu dywagujemy update z wlasnego podworka: po przesiadce na zimowki 17 w swoim traktorku mam spalanie rzedu 9 z drobnym hakiem (miasto), normalnie jestem w szoku - w stosunku do 19stek spalanie spadlo o 1,5 - 2 litry na 100...WTF :) dodatkowo zwawa sie zrobila jak nigdy...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót