[Brera] Brera - wybór silnika

A moze 3.2 ;) w Brerce ? Koszty rozłożą się równomiernie na spalanie. A unikasz zabaw z egr dpf turbina itd.Nie wspomne juz o frajdzie z jazdy....

i o spalaniu tez lepiej nie wspominac:D.Kolega z tego co zauwazylem szuka w miare oszczednego w spalaniu auta

Haha to fakt... Przed nabyciem swojej miałem okazję przejechać sie Brerą 2.4, naprawdę fajnie się zbierała. Z tego co piszą na forum właściciele są raczej zadowoleni więc może warto.

Hehe az tak nie pamietam ;) to bylo w dniu kupna wiec bylem ostro zgrzany. Nie mniej jednak 2.4 fajnie sobie radzila, dobrze sie prowadzila bylem prawie zdecydowany ale usluszalem 3.2:cool:

i o spalaniu tez lepiej nie wspominac:D.Kolega z tego co zauwazylem szuka w miare oszczednego w spalaniu auta

Spalanie spalaniem, ale 159 i Brerę trudno nazwać autami oszczędnymi w eksploatacji, albo takimi, na których eksploatacji można oszczędzać. Na tanie dojazdy do pracy najlepszy będzie Golf II :).

Spalanie spalaniem, ale 159 i Brerę trudno nazwać autami oszczędnymi w eksploatacji, albo takimi, na których eksploatacji można oszczędzać. Na tanie dojazdy do pracy najlepszy będzie Golf II :).

kolego daruj sobie takie komentarze.W takim razie kup sobie golfa II.Kolega chce 159 i kupi sobie to co bedzie chcial.Pozatym nikt tu nie wspomina o eksploatacji,a o oszczednym spalaniu.Pozatym 159 nie jest bardziej drogie w eksploatacji niz VW/Audi czy BMW

Oczywiście, że nie jest droższe w eksploatacji niż BMW. Ale eksploatacja nie jest na poziomie Fiata, co się sporej części kupujących Alfy wydaje...

Je jeżdżę Alfą (a nawet dwoma), w dodatku z silnikiem benzynowym i naprawdę nie mam z tym problemu. Ale kupując ten samochód kosztów eksploatacji nawet nie analizowałem, bo mnie nie interesowały.

Tak wracając do postu w którym porównujecie silnik 2.4 i 2.0. Też jestem zdecydowany na zakup Brery i rozważam tylko jednostki napędowe. Zdecydownie jednostka 2.0 jest nowszą konstrukcją i tutaj pytanie bo ktoś powiedział że ten model ma "ładniejszy środek" Czy Brera miała jakiś facelifting, że środki się różnią w młodszych i starszych rocznikach? Są jakieś inne różnice?

na tyle są zmienione, że warte świeczki, czy sobie odpuścić i nie zawracać głowy? i od jakiego rocznika wprowadzili te kosmetyczne sprawy?

A w środku najistotniejsza była zmiana foteli, i zmiana koloru środkowej konsoli z jasnej na ciemną. I chyba jeszcze podświetlenie zegarów z czerwonego na biały po lifcie.

No i zdaje się, że był też jeden spory minus poliftowej wersji. Wcześniej ozdobne listwy we wnętrzu były chyba w każdej Brerze z prawdziwego aluminium (środek kierownicy chyba też), a później już niestety był tylko tandetny plastik. Tak na marginesie jedyny tandetny plastik we wnętrzu Brery...

Ostatnia edycja:
swietna jest ta brera po lifcie z allegro z 2009 roku , ale rzeczywiscie cena bardzo daje do myslenia ...

mysle ze jak sie dogadam z kolega z forum od czarnego mata to zdecyduje sie finalnie na 159
tez jest bardzo ladna , jest od alfaholika wiec jest pewniejsza niz kazda inna z allegro lub od handlarza

jak na moje potrzeby jest perfekcyjna , a przy okazji bardziej praktyczniejsza od brery

dzieki chlopaki za dyskusje ktora pomogla mi podjac decyzje

i mam nadzieje ze wkrotce dolacze do grona alfaholikow

dobrze miec wsparcie i pomoc na takim forum od ludzi ktorzy pasjonuja sie ta marka i sa chetni dzielenia sie poradami

A w środku najistotniejsza była zmiana foteli, i zmiana koloru środkowej konsoli z jasnej na ciemną. I chyba jeszcze podświetlenie zegarów z czerwonego na biały po lifcie.

No i zdaje się, że był też jeden spory minus poliftowej wersji. Wcześniej ozdobne listwy we wnętrzu były chyba w każdej Brerze z prawdziwego aluminium (środek kierownicy chyba też), a później już niestety był tylko tandetny plastik. Tak na marginesie jedyny tandetny plastik we wnętrzu Brery...

W 159 na bank były z aluminium jeszcze w roku 2009.

W 159 na bank były z aluminium jeszcze w roku 2009.
Z tego co ja wiem, to w 159 w najuboższych wersjach były plastikowe, a w bogatszych z aluminium. Natomiast w Brerze w każdej wersji były z aluminium, ale tylko przed liftem. Nie wiem jak to było np. w Brerze w wersji TI, bo tak szczerze to nie wyobrażam sobie jej z tymi plastikami, ale jak pytałem w ASO o możliwość zakupu takich aluminiowych listw, to mi powiedziano, że po lifcie już są tylko plastikowe, i nie ma takiej możliwości.

a powiedzcie proszę jeszcze od jakiego rocznika zostały te zmiany we wnętrzu uwzględnione? 2008?

chyba od 2009, a napewno w wersji TI z 2009 roku

Ostatnia edycja:
Co do tej matowej 159 to jedyny minus to 19" koła. Pisales, ze drogi koło ciebie nie są za specjalne więc taki rozmiar bedzie baaaardzo niekomfortowy.
17" w tym wypadku to max.

Amortyzatory
Powrót