Boxer vs. Twin Spark

Majkel napisał:
130-konny Boxer jest o wiele lepsza altenatywą :D

zgadzam sie w 100% :D

napewno jak tylko poprawia mi sie warunki finansowe to kupie sobie 33 1.7 16V :) bedzie to autko na weekendowe wypady :twisted:

Alfista napisał:
no lepszy moze w alfie 33.. w 145 jedyna słuszna jednostka to 2.0

w 33 nie ma innej mozliwości :D ..

choć znam jedną pewną osobe co przymierza sie do wrzucenia 1.7 TS do 33 ;)

Ciekawe czemu konstruktorzy Alfy zmienil silnik boxer na TS? Chyba nie projektowali by nowego silnika jeśli stary byłby dobry.Tak mi przynajmniej się wydaje.

Majkel napisał:
130-konny Boxer jest o wiele lepsza altenatywą

Majkel, to jest jak miód dla moich uszu :mrgreen:
Chyba jednak dojrzewasz, a starszy kolega już dawno mówił: Boxer jest lepszy :!: :P

tomkap napisał:
Ciekawe czemu konstruktorzy Alfy zmienil silnik boxer na TS? Chyba nie projektowali by nowego silnika jeśli stary byłby dobry.Tak mi przynajmniej się wydaje.

Główną przyczyną tego były koszty produkcji boxera, zwróć uwagę że silniki boxera obecnie są montowane tylko w dwóch samochodach i żaden z nich nie jest sprzedaway masowo (SUBARU i PORSCHE). :wink:

AR_33 napisał:
Chyba jednak dojrzewasz, a starszy kolega już dawno mówił: Boxer jest lepszy

Dojrzewam cały czas.... :) Jednak nie twierdziłem, never ever, że Twin Spark jest lepszy :)
Boxer ma jeszcze dodatkową przewagę nad Twin Sparkiem..... Mozna w nim zamontować bez problemów LPG II generacji :twisted: :twisted: :twisted:

i ja coś dopiszę odnośnie porównania boxera z twin sparkiem:)
żałuje że w ofercie Alfa Romeo na dzień dzisiejszy nie ma żadnego auta z boxerkiem pod maską,mógłby być chodż jeden model,który by kontynuował tradycje boxerów w AR.Mam nadzieje że kiedyś wróci ten typ silnika do palety. Wyobraźcie sobie Brere z silnikiem typu boxer z napędem na 4 łapy :twisted:

Wiem tylko tyle że nie da się porównać T.S. do Boxera jeśli chodzi o dzwięk.Wczoraj szedłem zupełnie rozkojarzony z dziewczyna i nagle coś przejechało koło mnie i zatrzymało się na światłach,słucham i odrazu przebudzenie bo to była zielona 33 1.4 boxer. A jak przejeżdżają 156 to dźwięk jest taki jak po prostu większości aut:(

DaniioDTB napisał:
A jak przejeżdżają 156 to dźwięk jest taki jak po prostu większości aut:(

a mi sie wydaje ze jak wkrecisz tsa na obroty to tez pieknie brzmi, przynajmniej dla mnie :D
kolega chcial sie przejechac moja alfa... wsiadl, jedziemy, nic nie mowi... po chwili sie odezwal "ale silnik to brzmi dosc, hmmm... przyjemnie" :wink:

gonzo napisał:
to tez pieknie brzmi

kazda Alfa brzmi nietuzinkowo... obojetne czy to bedzie bx czy ts, obojetne jaka pojemnosc, obojetne czy v czy rzedowy ... (no, v to juz wogole brzmi cudnie ;) )

Majkel napisał:
Boxer ma jeszcze dodatkową przewagę nad Twin Sparkiem..... Mozna w nim zamontować bez problemów LPG II generacji

Majkel, ty barbarzyńco <patykiem2> , lepiej kup sobie 33 SW z silnikiem Diesla :P

wierze wam że t.s. na wysokich obrotach brzmią pięknie,ale ja swoje odczucia obierałem na raczej niskich obrotach(miejskiej jazdy)

Jade sobie pewnego razu z kolega, on nagle "no ale gada to to zajebiscie" :D

Boxer już chyba nie wróci, gdyz nadchodzi era silników benzynowych z turbodoładowaniem. Swoją drogą już takie alfa też miała w swojej ofercie, a nawet były w starych fiatach Uno i pewnie też zrezygnowali by obnizyć koszty i dali w zamian wariator :mrgreen:

AR_33 napisał:
ty barbarzyńco <patykiem2> , lepiej kup sobie 33 SW z silnikiem Diesla :P

Pewnie w nocy mi się przyśni jak kupuję od Ciebie Alfę i wstawiam do niej LPG :) mmm... urocze :)

Wracając do tematu, może jeszcze przyjdzie czas, że Alfa będzie wypuszczała turbodoładowane Boxery :)

Boxxxerki z Kompresorkiem mniam heheh :twisted:

przewiozłem włascicieli takich aut : VW Passat Toyota Celica Honda Civic VW Golf ITP.... i kazdy powiedział to samo ... że dzwięk tego silnika jest boski :mrgreen:

ja dodatkowo teraz zapodałem jeszcze stożek mam zdeka przerobiony wylot więc dzwięk jest jeszce bardziej agresywny i odczuwalny :twisted:
więc sądze ze jedna Boxer.... hehe nie wiem jak tam Vki sie sprawują ....
wsumie 2.5 w 155 i 156 słyszałem jak brzmią i powiem.... Bardzo Słodko.... :P
ale jak brzmi 3.2 ?? hmm może na jakims zlocie wkoncu usłysze ten silniczek :roll:

pozdrawiam

Tutaj dźwięk najprawdopodobniej zmodyfikowany jest przez tłumik końcowy. Dźwięk samego silnika jest pewnie nieco inny. W 155 V6.... na wolnych obrotach można usłyszeć jedynie zawory :P

Majkel napisał:
Tutaj dźwięk najprawdopodobniej zmodyfikowany jest przez tłumik końcowy. Dźwięk samego silnika jest pewnie nieco inny. W 155 V6.... na wolnych obrotach można usłyszeć jedynie zawory :P
Nieprawda , zaworów nie słychać jedynie delikatne cykanie popychaczy a raczej tych ( tkz. koników )

Tak Andrzeju, troche nieprecyzyjnie sie wyraziłem :)

Amortyzatory
Powrót