• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[147] Bella Śląsk ( Cień )

BlackEvil Miło mi to słyszeć, z pewnością takie posty jeszcze bardziej motywują :) W Twojej siódemce podoba mi się ten zderzak zendera, kierunkowskazy tam są tak jak w cywilnej 147 czy zabudowane w lampach?

Jakies dziwne miales te gumy w tych starych wleczonych wahaczach ;)

Być może ktoś kiedyś wymienił same tuleje i zastosował jakiś słaby zamiennik.

Dziś trochę pojeździłem już bez stuków, zupełnie inna jazda :) na koniec dnia jeszcze spontaniczny " Włoski spot " z przyjaciółmi od lat

230.jpg

Tak, dokładnie tak samo jak w fabrycznym zderzaku, kierunki są na dole :)

Czas zapodać notkę w dzienniku pokładowym :D

Dzisiaj w Belli pozbyłem się błędu check engine, powodem była luźna wtyczka w okolicach EGR'u, może po części moja wina bo tam niedawno grzebałem bo szykuję się do jego czyszczenia...
Powymieniałem żarówki, chociaż i tak tylko do dalszego wyjazdu w weekend :) zdradzę jedynie że " budują " się już lampy na bazie lamp depo z czarnym wnętrzem, ale z soczewką na H1 oraz pozycyjnym w formie ringu wokół soczewki w postaci LED w technologii COB ;)

W tym tygodniu także zostały ogarnięte hamulce z przodu, zestawik delphi.

158.jpg

Oraz strzelił mi ostatnio waż dolny intercoolera... Został zastąpiony nowym, autko znów ma MOC :D

159.jpg

Z mało znaczących pierdół dla zacieszenia oczÓw, takie te one :D :

160.jpg

161.jpg

Ostatnio też dostałem prezent niespodziankę od żony który ucieszył mnie w 100% :D

162.jpg

Dziewczyna jest niesamowita :)

A Bella obecnie prezentuje się następująco :)

163.jpg

164.jpg
:)

Planowo na przyszły tydzień: Zamówiłem adapter do sterowania radiem z kierownicy, obecnie mam niefabrycznego vordona 2din a jednak knefle w kierownicy to fajna sprawa więc postanowiłem zainwestować w tego typu udogodnienie.
Może uda mi się z tym EGR'em żeby go wyczyścić :)

W końcu przesyłka dotarła a jej zawartość już funkcjonuje w belli ;) " bo skoro są guziczki to mają działać ! " ^^

Przyciski w pełni przywrócone i szczerze mówiąc polecam każdemu kto ma tego typu radio.
Ciężko nie było, chociaż w moim przypadku musiałem sam dojść do tego który kabel gdzie podłączyć, mało tego samemu zbudować złączkę na trzy piny kabli, swoją drogą jeżeli są tu osoby z okolic Katowic to polecam sklep elektroniczny na Osiedlu 1000 lecia bo mają tam wszystko czego dusza zapragnie.

W moim radiu tz vordon po podłączeniu adaptera pozostaje jeszcze zaprogramować przyciski na kierownicy z radiem, można je dowolnie przypisać co wg mnie jest też sporym plusem jeżeli chcemy mieć coś po swojemu.

214.jpg

215.jpg

216.jpg

Cena tej zabawki na allegro wynosi 171zł z przejściówką do vordona.

Skończone są też przednie reflektory.
Czarne wnętrza nadadzą autku z pewnością charakteru. Światła mijania już na soczewce no i pozycyjne zastąpione ringami w technologii ledów cob

217.jpg

218.jpg

219.jpg

Postaram się jeszcze w tym tygodniu je zamontować :)

Świetnie działasz. I widzę ze sam ogarniasz sprawy z kabelkami (ja niestety w sprawy elektryki się nie mieszam) będę wiedział do kogo uderzyć w razie czego.

Kolejny wpis do dziennika podkładowego ;) w sumie całkiem spoko sobie tak dokumentować etapy zmian a po jakimś czasie cofnąć się w czasie i zobaczyć co się działo :D

Bella w tym tygodniu pokonała trasę Chorzów - Hel i trochę jazdy po pomorzu w 4 osoby i bagażnik po dach, łącznie wyszło 1228km bez żadnych problemów, średnie spalanie wyszło 5.6l / 100 takżę bardzo zadowalający wynik jak dla mnie :)

234.jpg

235.jpg

W piątek natomiast dokonałem przekładki lamp, odczucia bardzo pozytywne, jazda na soczewce dużo lepsza, wyraźna linia odcięcia światła i lepiej skupione światło na drodze. Jestem zadowolony z bezpieczeństwa jak i z efektu wizualnego :)

Ostatnie foto na starych lampach

236.jpg

I przekładka, do zmiany lamp jest konieczność poluzowania zderzaka, pod maską 4 śruby, po ściągnięciu koła i nadkola pod błotnikiem 2 śruby po każdej stronie

237.jpg

238.jpg

239.jpg

240.jpg

241.jpg

I troche ART na szybko :)

242.jpg

243.jpg

244.jpg

245.jpg

I jak? Co powiecie? Warto było? ;)

Wygląda spoko, jak lepiej świeci to chyba było warto :) Jak już tyle zdemontowałeś to mogłeś się chyba pokusić o wyczyszczenie intercoolera, wygląda na bardzo brudny.

Też wsumie dobra myśl z tym intercoolerem. Niestety i tak tego dnia byłem do tyłu z czasem i spieszylem się na nocną zmianę. Może będzie okazja się tam jeszcze dostać przy zaplanowanej konserwacji nadkoli :)

Zapewne malowałeś zaciski, ściągałeś je? Zastanawiam się na ile dobrze da się je wyczyścić przed malowaniem bez rozkręcania i pomalować i czy w ogóle ma to sens

Jeżeli chodzi o zaciski to malowalem je dwa lata temu farba LUXENS farba antykorozyjną. Jak widać żółty połysk. Całych zacisków nie ściągnalem. Jedynie ta " sprężynke" zdemontowalem przed malowaniem . Całość dobrze oczyscilem i małym pędzlem sobie poradziłem :)

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

Dziś po prawie miesięcznych poszukiwaniach siódemki dla przyjaciela udało się :D Trafiła się z poszukiwanym 1.9 JTD w 8V a tym samym zwerbowałem kolejnego już alfaholika :) Siódemka również nabyta od kolegi zrzeszonego z klubem który widać że o autko dbał :)

34.jpg

35.jpg

36.jpg

Wiele osób ma tę dokładkę, dla mnie jest bardzo nudna. Dużo lepsza jest oklepana cupra, ma sportowy zadzior i fajnie siedzi w przedlifcie. Co do lotki to nie miałem, ale też się zastanawiałem i wszyscy mi odradzili bo się z czasem wykrzywiają, po montażu nie są spasowane z klapą jak ori. Także lepiej poszukaj używanej ori. No i taniej można wyrwać

Co do dokladki chodzi mi tylko żeby zasłonić sfatygowany spód od krawężników. Zderzak i tak mam w planach wymienić bo ma swoje niedoskonałości ale narazie poluje by dostać w kolorze [emoji4]

Jeżeli o lotke chodzi to też mam obawy na wszystkie nieoryginalne elementy tego typu bo nigdy nie pasują jak trzeba.

Lotki z Polifta też pasują do przedlifta?

Tak, pasują. Poliftowe mają śruby, które były wkręcane do szyby ale ucinasz je i przyklejasz na klej do szyb. Tak też robiłem i wszystko jest okej.

W takim razie dzięki za pomoc. Mam na oku już lotke z polifta teraz tylko dokonać zakupu [emoji2]

Nabyłem ostatnio lepsze opony, Yokohama 215/45/17 używane półtora sezonu w Holandii także praktyczne nówki, bieżnik i stan super.

Przy okazji cały zestaw skorzystał z domowego SPA ^^

ded1ba363d5c.jpg]

254.jpg

255.jpg

Amortyzatory
Powrót