• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[147] Bella Śląsk ( Cień )

Pierwszy raz widzę drewnianą kiere w 147:D

Może dlatego że znikome egzemplarze miały :) sam przyznam że długo polowałem na okazje

Dla mnie obecny " Gabinet " prezentuje się całkiem nieźle :)

455.jpg

456.jpg

- - - Updated - - -

Sztywno siedzi ten wkład USB w zapalniczce?

Sztywno siedzi, sam wkład ma na sobie gwint a nakrętka trzyma go od spodu :)

Wyciągnięta żywcem z seryjnej 147 po fl. ;)

W 156 podobno " podobno " bo do końca nie wiem czy to prawda miały delikatnie inny wieloklin, bo ludzie pisali że trzeba coś szlifować a ja się w takie rzeczy bawić nie chciałem.

Dokładnie tak, dlatego się zdziwiłem. A wydaje mi się, że 156 bo srebrne elementy o takim kształcie były w 156. Może ktoś przekładał :P

Że w 156 były to wiem, jak się wkręcisz w temat to dojdziesz do info że można było mieć tez w 147 drzewo :D jest nawet kilka ofert na autoscout24 gdzie mają takie właśnie. Co do informacji które pisałem wyżej to tak jak mówię nie mam pewności co do różnicy wieloklinów ale i na takie opinie się natknąłem. Tak czy inaczej ze świecą trza szukać tej kiery w dobrych piniążkach bo jak już są to od 500,- w górę :/

To już kwestia gustu i tak, nigdy bym u siebie nie wrzucił drewnianej ;p

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To już kwestia gustu

Dokładnie, jak to mówią gust jak dupa, każdy ma swoją ;) Ja postaram się szybko ogarnąć ją z niedoskonałości i cieszyć :)

Może w tym roku uda mi się sporo pozmieniać w siódemce. W pierwszej połowie kwietnia biorę się za zawieszenie. Jak wystarczy funduszy to Bella pójdzie delikatnie w dół.
W maju mam plany budować lampy z soczewką na xenonie z ringiem zamiast pozycji.

Mam okazję nabyć, i się zastanawiam :) ktoś ma? Miał ? Wygodne? :) Generalnie nie jeździłem nigdy w " ala " kubełkach.

467.jpg

A ja bardzo lubie drewniane kiery, szkoda ze juz w zasadzie nie wystepuja w dziesiejszych samochodach nawet jako opcja. Sam bym chetnie do spidera przytulil, ale tam to jeszcze rzadszy temat.

To fotele z GT. Według mnie bardzo wygodne. U siebie mam i bardzo wygodnie się w nich jeździ.
P. S skad masz taką skarbnice fajnych części. Najpierw kierownica teraz fotele. :D

Do Katowic mam nie daleko. I jak bym znał adresy też bym się przejechał :D

Taka se fotka na miłe popołudnie :D

26.jpg

ps. Musiałem zdjąć prawie dwu metrową CB z dachu bo w nocy z poniedziałku na wtorek jakiś udup usiłował ją zdjąć i wyszarpać kabel ze środka... Jak mnie wkurw%^&ą takie nieroby z lepkimi łapami! Prawie 2 lata na dachu i nikomu nie przeszkadzało...

Jak zrobiłeś podświetlenie pod nogami? Ledy? Światłowód? Świecą na stałe, czy tylko przy otwarciu drzwi? Fajnie wygląda ;)

Jak zrobiłeś podświetlenie pod nogami? Ledy? Światłowód? Świecą na stałe, czy tylko przy otwarciu drzwi? Fajnie wygląda ;)

To jest ledowy pasek. Świecą cały czas delikatnym światłem, obiektyw konkretnie rozjaśnił na fotkach :) podczas jady nie przeszkadza w żadnym stopniu :)

Dzisiaj w końcu nawiedziłem magika od kodowania kluczyków :D jak miło jak centralny po dłuższej przerwie znów działa z pilota :D swoją droga podobno w alfach często się zdarza że kluczyk od tak sam się rozkoduje

Czas zaktualizować swój monologiczny pamiętnik...

Choć z doświadczenia na przykładzie swojego tematu o byłej 156 miło czasem wbić w temat i zobaczyć co i kiedy było robione :) ( swoją drogą wtedy jakoś na forum był większy ruch zanim wszyscy przenieśli się na FB :rolleyes: )

A więc:
Zaczynają dochodzić do mnie zamówione poszczególne elementy zawieszenia :) są już nowe wahacze tylne 2x drążek krótki + 2x drążek długi firmy Dassel + MaxGear. Prześledziłem różne fora i tematy z opisami firmy i nie wygląda to źle, zamienniki jakością porównywalne do drogich i niekiedy przereklamowanych części. Tak samo jak Wahacze górne na przód firmy Master Sport które w wielu opiniach mają dobre zdanie, nawet wśród osób które znam i testują wyroby osobiście :) Niebawem powinny dojść jeszcze pozostałe elementy zawieszenia.

292.jpg

Czas zapisać kolejną kartkę w pamiętniku.

Mam czas dopiero teraz a dochodzi 3:00 w nocy więc opiszę co zostało zrobione:

W końcu pozbyłem się stuków zawieszenia co jest dla mnie na duży plus. Alfa zyskała nowe wahacze górne z przodu i tzw " cukiery " z tyłu. Powrót po wymianie porównywalny do odbioru nowego samochodu z salonu :P
Stan techniczny i wizualny starych myślę doskonale przedstawiają poniższe fotki

217.jpg

218.jpg

No i fotki nowych na właściwym miejscu :)

219.jpg

220.jpg

221.jpg

Wahacze poprzeczne zostawiam na kolejny raz ( jakiś miesiąc ) obecne jeszcze objadą a po ich demontażu wymagane będzie zrobienie zbieżności więc za jednym razem zaopatrzę się jeszcze w wahacze dolne przednie, końcówki drążków L,P. Łącznik stabilizatora L/P ;)

Międzyczasie też zabrałem się za eksmisję nalotu rudej od spodu, i zabezpieczenie słabych punktów w tych modelach. Obecnie co się dało to mam wydrapane i zabezpieczone primerem z podkładem, następny etap to porządna warstwa bitexu :D

222.jpg

223.jpg

Żeby nie skończyć na samej mechanice to wpadło też kilka miłych gadżetów dla oka :)

Owiewki Heko które są prezentem od Żony :) szczerze mam takie coś pierwszy raz w jakimkolwiek samochodzie i muszę przyznać jestem zadowolony :)

224.jpg

Dorwałem też na Włoskim portalu aukcyjnym kierowniczkę z wersji Black Line / Ti w bardzo przyzwoitym stanie :) praktycznie ideał!

225.jpg

226.jpg

Jest w stanie extra ale po przyzwyczajeniu do drewnianej nie umiem się narazie przestawić... Jeżeli się nie dogadamy to ją pogonię :P

Żeby wszystko było ze smakiem zamówiłem też szyte na miarę mieszki do lewarka skrzyni biegów i hamulca ręcznego ze skóry i przeszywane czerwoną nicią :)

227.jpg

228.jpg

229.jpg

Jeżeli ktokolwiek dotarł do tego momentu to dziękuję za uwagę i życzę spokojnej nocy :)

Ostatnia edycja:
Ja czytam Twój temat od początku, może nie zawsze skomentuje, ale nie martw się masz odbiorców :D robota przy zawieszeniu mega i na pewno będzie się przyjemniej jeździło! Ogółem powiem Ci, że autko super, a Twoje zaangażowanie przy pracy nad nim mogłoby się przeniesc na nie jednego forumowicza tutaj :) trzymam kciuki za efekty dalszej pracy i oczywiście mam nadzieję, że po mechanice będę widział tutaj jeszcze więcej modów! :D

Amortyzatory
Powrót