• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] aux

Jeżeli chodzi o mp3 to należy płytę nagrać w trybie dość at one /96. W nero to można ustawic (nero=program do nagrywania płyt). Prędkość nagrania najniższa

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Również mam podobny problem, chcę podłączyć do radia iPhone'a żeby z niego puszczać muzykę, jednak mam takie radio
attachment.php

I nie ma w nim jak widać opcji AUX (bella z 2006 roku). Teraz pytanie czy lepiej kupić zmieniarkę cyfrową np Yatour i przez to urządzenie podłączać iPhone'a czy lepiej kupić oryginalne nowsze radio gdzie ten AUX jest i dokupić tylko kabel
(http://allegro.pl/zlacze-aux-in-alfa-romeo-159-fiat-grande-lancia-i4884403943.html)
Które rozwiązanie jest lepsze ?

Załączniki

• _7645332316_616.jpg
    _7645332316_616.jpg
    53.6 KB · Wyświetleń: 966
Dzięki za podesłanie tematu, dużo wyjaśnia. Czyli w moim przypadku muszę kupić nowsze radio, ponieważ u mnie nie ma opcji aux.

Wie ktoś może jak z jakością dźwięku przez Aux ?

Jakość dźwięku AUX zależy od jakości tego, co tą muzkę odtwarza. Teoretycznie nie będzie gorszej jakości niż jakbyś kupił oryginalną zmieniarkę.

BTW moja Bella też z 2006 roku i ma funkcję AUX. Na pewno wcisnąłeś dwa razy przycisk CD? :)

Ostatnia edycja:
Teraz sprawdziłem jeszcze raz i nie włącza się niestety AUX.
Tak w ramach ścisłości aby odtwarzało płytę CD klikam po lewej stronie przy wyświetlaczu na SRC SCAN, nie ma u mnie w ogóle przycisku CD.

Zobaczy proszę, czy masz dokładnie takie samo radio jak ja:
attachment.php

Załączniki

• blau.jpg
    blau.jpg
    25.6 KB · Wyświetleń: 618
Ostatnia edycja:
Łopatologicznie: zewnętrzne "pudełko" na kilka płyt CD. Nie musisz ciągle jednej płyty zmieniać, wyciągać itd. Wkładasz bodajże 6 płyt i one same się zmieniają... można przełączać między płytami itd.

http://allegro.pl/zmieniarka-cd-blaupunkt-alfa-romeo-159-brera-i4912161647.html

Porównałem do zmieniarki, gdyż jest ona właśnie podłączana do radia przez tylne gniazda.

P.S. Zawsze możesz też zainstalować osbie w aucie B&M :) (Blue&Me) czyli fabryczny zestaw blueetooth do telefonu. Centralka ma port USB przez który można słuchać muzykę. Ale to już jest wyższa szkoła jazdy (żeby to dołożyć do auta).

P.S.2 Możesz też się pokusić o zewnętrzny zestaw bluetooth typu BURY albo Parrot.

Ostatnia edycja:
Nad twoim postem edytowałem swój post, mógłbyś zobaczyć i sprawdzić czy mamy aby na pewno to samo radio ?

P.s. w Blue&ME narazie nie będę się chyba bawił, najbardziej zależy mi na puszczaniu muzyki z telefonu i tylko tyle :)

Ernest, miałem takie radio jak Ty, niestety nie ma opcji podłączenia kabla AUX (tzn. fizycznie jest, ale kostka jest pusta, no i radio nie obsługuje). Kupiłem na alle za 100zł odrobinę nowsze radio (może być bez kodu, sam odkodujesz), z guziorem CD na środku i MUTE w lewym górnym rogu. Reszta załatwiona wg instrukcji z linku: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/80644-159_kabel_aux_fabrycznym_radiu.html

Ja mam inne radio- takie jak w poradniku, który podesłałem.

Ale... nie wiem czy dobrze pamiętam- nie wszystkie radia takie jak ja mam mają funkcję AUX. Nie jestem tego pewien. Ja akurat mam, po wciśnięci "CD" pojawia się na wyświetlaczu napis "AUX".

Wiem, że te radia z napisem "MP3" w prawym dolnym rogu maja opcję AUX na pewno + oczywiście odtwarzają płyty z nagranymi mp3-jkami.

Slon, właśnie o to mi chodziło, wygląda w takim razie, że kolega AirAjti ma to nowsze radio niż ja, pomimo, że mamy belle z tego samego rocznika.

Slon, mam jeszcze pytanie, jak z jakością dźwięku tego nowszego radia, to prawda, że gra lepiej niż to stare ?

Wydaje mi się, że wszystkie. Ja mam bez napisu MP3, AUX działa :)

Ernest - nie usłyszałem różnicy w jakości :) Gra sporo głośniej, inaczej też musiałem ustawić pod siebie, ale poprzedniego mało słuchałem, od razu zdecydowałem się na wymianę.

Ostatnia edycja:
Są co najmniej 3 radia w 159:
1. CD bez wejścia AUX
2. CD z wejściem AUX
3. CD/MP3 z wejściem AUX

Mimo, że z daleka wyglądają tak samo to mają jednak zupełnie inny rozkład przycisków.

Ja zmieniłem radio nr 1 na radio nr 3 i jest to dużo lepsze radio, tzn. te same standardowe głośniki grają dużo lepiej. Muzyka z MP3 jest niezła. Co do wejścia AUX – tu zależy sporo od tego jakie urządzenie podłączymy.

Ostatnia edycja:
O teraz wszystko układa się w całość.
Slon, czyli Twoje radio odtwarza MP3 ?

Edit:
Czyli z tego co tu wywnioskowaliśmy wygląda, że to radio jest najlepsze:
http://allegro.pl/radio-oryginalne-alfa-romeo-159-brera-i5039850115.html
Ma przycisk CD na odpowiednim miejscu i napis MP3 (czyli z tego co rozumiem lepiej gra i ma AUX).
Dobrze rozumuje ?

Jahu, masz to radio, które znalazłem na Allegro ?

Ostatnia edycja:
O teraz wszystko układa się w całość.
Slon, czyli Twoje radio odtwarza MP3 ?

Tak, z zewnętrznego źródła dźwięku ;) MP3-jek wypalonych na CD nie odtwarza. Mam nr 2 z listy kolegi jahu.
Podłączyłem starego iPod'a, jakość dźwięku jest zadowalająca, do porządnie wydanego CD daleko, ale jest wygodnie i sporo muzy pod ręką :)

Edit:
Czyli z tego co tu wywnioskowaliśmy wygląda, że to radio jest najlepsze:
http://allegro.pl/radio-oryginalne-alfa-romeo-159-brera-i5039850115.html
Ma przycisk CD na odpowiednim miejscu i napis MP3 (czyli z tego co rozumiem lepiej gra i ma AUX).
Dobrze rozumuje ?

Dobrze :)

Czyli wszystko jasne :) Zagadka rozwikłana.
Jeśli kupie radio bez kodu to skąd ten kod wyczarować ?

Jahu, masz to radio, które znalazłem na Allegro ?
Tak. Zewnętrznie wygląda identycznie.

Tak, z zewnętrznego źródła dźwięku ;) MP3-jek wypalonych na CD nie odtwarza. Mam nr 2 z listy kolegi jahu.
Podłączyłem starego iPod'a, jakość dźwięku jest zadowalająca, do porządnie wydanego CD daleko, ale jest wygodnie i sporo muzy pod ręką :)
Zauważyłem, że CD nagrane w MP3 ma lepszą jakość niż MP3 odtwarzane z telefonu. Nie wiem ile winy telefonu, ile AUX. Muzykę do słuchania wypaliłem w MP3, a AUX korzystam do radia online lub różnych kursów nagranych w audio itp, gdzie jakość dźwięku jest mniej istotna niż treść. Z tego co słyszałem to yatoury i tego typu sprzęt ma też gorszą jakość dźwięki niż cd z mp3.

Czyli wszystko jasne :) Zagadka rozwikłana.
Jeśli kupie radio bez kodu to skąd ten kod wyczarować ?
Ja wziąłem stąd:
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147-156-and-gt/140598-need-a-radio-code-ask-here.html

Musisz mieć radio z czytelnymi numerami seryjnymi na naklejce.

OK. dzięki za pomoc. W takim razie działam z radiem :)

Z tego co słyszałem to yatoury i tego typu sprzęt ma też gorszą jakość dźwięki niż cd z mp3.

Zależy co rozumiesz przez „tego typu sprzęt”. Mam podłączony w miejsce zmieniarki moduł Dension (bez BT) i podpinam do tego na zmianę starszego iPoda i iPhone'a 5 (dedykowanym kablem do sprzętu Apple). Nie zauważylem specjalnie różnicy w porównaniu do CD (tak, CD, bo moje radio samo z siebie nawet MP3 nie czyta), szczególnie w przypadku Spotify.

Amortyzatory
Powrót