[159] aux

Dziwna sprawa, wszystkie radia z napisem MP3 mają AUX, to jest to najnowsze i ostatnie radio montowane w 159. No chyba, że ktoś domalował napis MP3 :D ale z drugie strony masz w ogóle przycisk CD w odpowiednim miejscu to ten aux musi być.

bo ja już sam nie wiem czy dobrze rozumuje, B&M nie znajduje się w radiu, jest osobnym modułem podłączonym do radia poprzez własnie wyjście AUX, tak? wg mnie po wypięciu go z tyłu i podłączeniu odpowiedniego kabelka powinno hulać, a u mnie niestety tak nie jest, po naciskaniu przycisku CD cały czas wyskakuje komunikat "no suorce avil.... coś tam" :(

Tak, B&M to osobny moduł (skrzynka centralnie pod radiem).
Radio łączy się z centralką za pomocą 3 kabli (zółta kostka). 4-ty kabel to uziemienie (brązowy kabelek). I tak- jest to AUX. Generalnie trochę klops... jedynie co Ci pozostało to emulator zmieniarki z wejściem AUX.
Ale skoro masz B&M i port USB to wystarczy przecież tylko pendrive'a podłączyć i powinna muzyka hulać.

No tak z pen drive nie ma żadnego problemu, tylko mnie generalnie chodzi o podłączenie telefonu tym wyjściem i cieszyć się Spotify, Tune In lub innym radiem internetowym

A ja właśnie chciałem wpiąć aux a kostka zajęta przez jeden brązowy kabel od czego on jest i pytanie jak go wyjąć żeby wpiąć pod aux kostkę ? uploadfromtaptalk1430049780536.jpg

Tylko montując zmieniarkę warto pamiętać, że jakoś dźwięku nie będzie zbyt ciekawa. Lepiej kupić radio z wejsciem aux i podłączyć kabel .

Tylko montując zmieniarkę warto pamiętać, że jakoś dźwięku nie będzie zbyt ciekawa. Lepiej kupić radio z wejsciem aux i podłączyć kabel .

Yyy? A rozwiniesz? Bo ja bym obstawiał, że to właśnie z AUX będzie gorzej. Ja mam Densiona i nie sądzę, żebyś HQ ze Spotify był w stanie odróżnić od CD...

Brązowy kabel to uziemienie, idzie do złącza C020 :) czy jest niezbędny- nie wiem, ja bym zostawił, a z tego co kojarzę to kabel AUX nie korzysta z tego pina.... wiem tylko, że w instrukcji instalacji kabla AUX (dział Zrób To Sam) jegomość nie ma żadnych wtyczek, a ma multikierę. Dziwne.
Te 3 kabelki z zielonej wtyczki idą do złącza D075, a to wg eLearn nazywa się PHONE COUPLING (cokolwiek to jest... nigdy nie słyszałem, żeby ktoś miał coś innego jak B&M czy Connect Nav). Na początku myślałem, że to są kabelki z multikiery, ale wg schematu jest co właśnie "instalacja pod telefon".
I teraz co ciekawe- dla B&M bez MEDIA PLAYER te 3 kabelki z zielonej wtyczki idą bezpośrednio do centralki B&M (ale wtedy nie ma tych 3 kabelków w żółtej wtyczce- zostaje tylko jeden brązowy).
A jak ktoś nie ma B&M (tak jak ja) to są właśnie te 3 kabelki w zielonej kostce (wspomniana już instalacja pod telefon) plus brązowy kabelek w zółtej.

Odpowiadając na pytanie za 100 pkt- zmieniarkę podłączasz tam gdzie jest niebieska wtyczka. Używa się ją w trybie CD, a B&M będzie działać jak do tej pory.

Jeżeli wejdziesz w menu komputera i znajdziesz B&M to znaczy, że jest. A jak nie ma to znaczy, że nie ma :)
Ale... jest jeszcze taka opcja- jeżeli nie ma w menu, a mruga licznik całkowitego przebiegu to jest szansa, że B&M jest tylko się zawiesiło i trzeba zrobić osiowanie proxy.
Można też na forum zapytać w odpowiednim wątku o rozkodowanie VIN- tam będzie opisane całe wyposażenie fabryczne samochodu.

A tak w ogóle to zszedłem do samochodu, wyjąłem radio i odłączyłem wszystkie te 3 kolorowe kostki (jeden kabel w żółtej kostce i trzy kabelki w zielonej). Nic się nie dzieje, sterowanie multikiery działa, żadnych błędów nie ma, licznik nie mryga. Radio gra- słowem można odłączać bezkarnie.

ALE! Nie można odłączyć jeżeli są 4 w zółtej kostce- wtedy w najlepszym wypadku nie będzie działać B&M, a w najgorszym coś się spali...

BTW pisze się "skąd" :)

Ostatnia edycja:
Odpowiadając na pytanie za 100 pkt- zmieniarkę podłączasz tam gdzie jest niebieska wtyczka. Używa się ją w trybie CD, a B&M będzie działać jak do tej pory.[/QUOTE]

i to właśnie chciałem usłyszeć, tzn przeczytać:victory:
p.s. musi być jakaś dedykowana do alfy, czy pójdzie każda np Yatour

Nie wiem... ja bym się upewniał u sprzedawcy.
Na forum był wątek o emulatorach zmieniarek- znajdź, poczytaj i wyciągnij wnioski. Bo ktoś kiedyś mówił, że niektóre emulatory zmieniarek mają beznadziejną jakość dźwięku.

Nie wiem... ja bym się upewniał u sprzedawcy.
Na forum był wątek o emulatorach zmieniarek- znajdź, poczytaj i wyciągnij wnioski. Bo ktoś kiedyś mówił, że niektóre emulatory zmieniarek mają beznadziejną jakość dźwięku.
ok, dzieki za info i pomoc, teraz skupiam sie na szukaniu :)

szukam od kilku dni i wciąż nie mogę znaleźć poprawnej odpowiedzi, a pytanie padło nawet w tym temacie.
Czy do alfy 159 z navi da się podłączyć Auxa? jeśli tak to jakim kablem/jak/ proszę o pomoc bo bardzo mi na tym zależy a zdaje się że nie ma odpowiedzi. Jeśli komuś się udało proszę o kontakt na priv albo najlepiej na opis jak to zrobił w tym temacie, to może i innym uda się pomóc

Witam forumowiczów, mam ten sam problem co koledzy piszący w tym artykule. Jednak zamieszczone odpowiedzi nie wyjaśniły w stu procentach moich wątpliwości co do Aux. Po naciśnięciu dwukrotnie przycisku CD, radio nie przechodzi na Aux. Nic się nie dzieje, po wciśnięciu Src+On też nic się nie dzieje, radio się uruchamia i tyle. W tylnej częsci radia mam trzy kostki tzn. ziel. żół. nieb. i tylko do zielonej podpięte są dwa kabelki. Teraz uprzejmie proszę o konkretną wypowiedź (zamiszczam dodatkowe materiały w postaci zdjęć) czy do tego radia da się podpiąć Aux ? Jeżeli nie to jaki jest inny sposób na zewnętrzne źródło dźwięku oprócz oryginalnej zmieniarki cd oraz emulatora typu Yatour gdyż czytałem tutaj że jakość dźwięku jest słabsza niż CD a szkoda wydawać 250 zł za coś co będzie grało średnio.
168805-aux-bez_tytu_u.jpg
168806-aux-imag0816.jpg
168807-aux-imag0817.jpg
168808-aux-imag0823.jpg
168810-aux-imag0831.jpg
168811-aux-imag0833.jpg

P.S. A tak przy okazji, do czego służy przycisk TA na jednym ze zdjęć ? Pozdrawiam.

Załączniki

• Bez tytułu.jpg
    Bez tytułu.jpg
    65.4 KB · Wyświetleń: 271
  • IMAG0816.jpg
    IMAG0816.jpg
    41.4 KB · Wyświetleń: 284
  • IMAG0817.jpg
    IMAG0817.jpg
    83 KB · Wyświetleń: 258
  • IMAG0823.jpg
    IMAG0823.jpg
    81.6 KB · Wyświetleń: 277
  • IMAG0829.jpg
    IMAG0829.jpg
    95.9 KB · Wyświetleń: 120
  • IMAG0831.jpg
    IMAG0831.jpg
    101.9 KB · Wyświetleń: 277
  • IMAG0833.jpg
    IMAG0833.jpg
    133 KB · Wyświetleń: 270
W tylnej częsci radia mam trzy kostki tzn. ziel. żół. nieb. i tylko do zielonej podpięte są dwa kabelki. Teraz uprzejmie proszę o konkretną wypowiedź (zamiszczam dodatkowe materiały w postaci zdjęć) czy do tego radia da się podpiąć Aux ?
Tam gdzie masz żółtą kostkę powinno być w radio kilka dodatkowych pinów na wejście liniowe. Nie masz, czyli nie podłączysz AUX.
Jeżeli nie to jaki jest inny sposób na zewnętrzne źródło dźwięku oprócz oryginalnej zmieniarki cd oraz emulatora typu Yatour gdyż czytałem tutaj że jakość dźwięku jest słabsza niż CD a szkoda wydawać 250 zł za coś co będzie grało średnio.
AUX w radioodtwarzaczach w 159 ma średnią jakość sam w sobie, te same MP3 nagrane na płytę CD i odtworzone w moim odtwarzaczu w 159 grają znacznie lepiej niż ten sam plik puszczony z telefonu przez AUX. Skrzypce grają tak samo, ale kontrabas i wiolonczela już nie.

P.S. A tak przy okazji, do czego służy przycisk TA na jednym ze zdjęć ?
Tzw. Traffic announcement, czyli radio automatycznie włącza stację radiową, która w danej chwili nadaje informacje o korkach i wypadkach na drogach. W Polsce nie używane – kiedyś było wręcz nawet zabronione albo w jakiś tam inny sposób wyginęło, z powodu takich, a nie innych decyzji na szczeblu państwowym.
Do poczytania:
http://en.wikipedia.org/wiki/Traffic_announcement_(radio_data_systems)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Radio_Data_System

Tzw. Traffic announcement, czyli radio automatycznie włącza stację radiową, która w danej chwili nadaje informacje o korkach i wypadkach na drogach. W Polsce nie używane

Poważnie? To nie wiem jakim cudem Hyundai i30 (niestety, auto zastępcze z OC sprawy) mi ostatnio włączył TA znienacka (w Polsce).

Amortyzatory
Powrót