• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Antena GPS, telefonu i radia w AR 159

• Autor wątku Autor wątku dran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy jesteś w stanie sprawdzić mi wymiary podane na tym zdjęciu a w szczególności czy średnica bolca przechodzącego przez dach jest taka sama?
Pokaż załącznik 244440

Z góry dziękuję!

Po co Ci te wymiary? To bdb jakości zamiennik (swoją drogą oryginał jest chyba gorzej zabezpieczony przed wodą...). Montowałem taki już w dwóch 159 użytkowników z tego forum i nawet gdzieś to pisałem. Pasuje bez problemu.

- - - Updated - - -

Ostatnia edycja:
Po co Ci te wymiary? To bdb jakości zamiennik (swoją drogą oryginał jest chyba gorzej zabezpieczony przed wodą...). Montowałem taki już w dwóch 159 użytkowników z tego forum i nawet gdzieś to pisałem. Pasuje bez problemu.

- - - Updated - - -

Tyle ze sa 2 wtyczki czyli do connectnav nie podejdzie

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Tyle ze sa 2 wtyczki czyli do connectnav nie podejdzie

Kolega pytał o wymiary/średnicę bolca. To po pierwsze. Po drugie już tutaj pisałem, że anteny posiadają zawsze dwa kable ale nie zawsze 2 wtyczki. Jeśli ktoś chce demontować podsufitkę i ciągnąc kabel do radia to proszę bardzo...
Kupując zamiennik lub oryginał z dwoma wtyczkami można jedną obciąć i zlutować kable. 5 minut roboty i nie musimy się bawić z ciągnięciem przewodu a takie połączenie ma mniejsze straty niż na wtyczce.

- - - Updated - - -

Dziękuję za szybką pomoc!
Ja mam tę nowszą nawigację jak na tym zdjęciu:
http://www.forum.alfaholicy.org/159...380-aktualizacja_instant_nav.html?language=en

To chyba podejdzie??

Podejdzie każda antena dedykowana do 159 z GPS. Jedynie wspomniany wyżej problem z wtyczkami nieco utrudnia jej podłączenie.

Nie za bardzo rozumiem powstałego problemu z wtyczkami o którym mówicie.
Nie dam sobie ręki uciąć ale ja chyba tez mam 2 kable.
Przynajmniej dwa są za radiem. Jeden na radio drugi na gps.
Nie wiem tylko czy przed samą anteną nie ma rozpięcia do którego się wepnę czy trzeba będzie ciąć i lutować.
Ale na pewno z radia wychodzą 2 kable.

Nie za bardzo rozumiem powstałego problemu z wtyczkami o którym mówicie.
Nie dam sobie ręki uciąć ale ja chyba tez mam 2 kable.
Przynajmniej dwa są za radiem. Jeden na radio drugi na gps.
Nie wiem tylko czy przed samą anteną nie ma rozpięcia do którego się wepnę czy trzeba będzie ciąć i lutować.
Ale na pewno z radia wychodzą 2 kable.

Kable masz na 100% dwa. Problem jest poprzez brak logiki i jednolitego rozwiązania wtyczek. Jedne nawigacje mają zakończenie kabli przy antenie a inne są łączone bezpośrednim jednym kablem z anteną. Wtedy idzie jeden przewód od anteny do radia a drugi jest łączony przy antenie. Więc należy odciąć stary kabel przy uszkodzonej antenie, odciąć wtyczkę na kablu w nowej antenie i je zlutować. Są zdjęcia w tym temacie.

Kable masz na 100% dwa. Problem jest poprzez brak logiki i jednolitego rozwiązania wtyczek. Jedne nawigacje mają zakończenie kabli przy antenie a inne są łączone bezpośrednim jednym kablem z anteną. Wtedy idzie jeden przewód od anteny do radia a drugi jest łączony przy antenie. Więc należy odciąć stary kabel przy uszkodzonej antenie, odciąć wtyczkę na kablu w nowej antenie i je zlutować. Są zdjęcia w tym temacie.
Kable do instant nav nie wiem po co ale do anteny sa trzy. Chyba wlochom nie chcialo sie zmieniac instalacji

Kable do instant nav nie wiem po co ale do anteny sa trzy. Chyba wlochom nie chcialo sie zmieniac instalacji

Tam jest ogólnie namieszane. Wiem, że niektóre wersje mają 3 przewody ale na pewnym etapie dwa z nich są fabrycznie łączone w jeden:) W mojej obecnej 159 kupiłem oryginał antenę z dwoma wtyczkami (za 100 zł na OLX) i zlutowałem kable. Nie ma najmniejszego sensu przeciągać przewód i szukać tej dedykowanej z kilkoma metrami kabla.

Tam jest ogólnie namieszane. Wiem, że niektóre wersje mają 3 przewody ale na pewnym etapie dwa z nich są fabrycznie łączone w jeden:) W mojej obecnej 159 kupiłem oryginał antenę z dwoma wtyczkami (za 100 zł na OLX) i zlutowałem kable. Nie ma najmniejszego sensu przeciągać przewód i szukać tej dedykowanej z kilkoma metrami kabla.
Z jakimi kilkoma metrami kabla? Wtyczki maja 20 cm do anteny. Chyba ze w sedanie jest innaczej

U mnie są 3 kable 2008r trzeci do GSM w radiu jest opcja sos i włożona karta SIM wersja na Belgię

U mnie są 3 kable 2008r trzeci do GSM w radiu jest opcja sos i włożona karta SIM wersja na Belgię
Ja mialem 2 159. Pierwsza miala connectnav druga ma instant nav. Antena jest ta sama, w nowszej co ma instant nav tez sa 3 przewody

Z jakimi kilkoma metrami kabla? Wtyczki maja 20 cm do anteny. Chyba ze w sedanie jest innaczej

Tak trudno poszukać kilka stron wcześniej? Już drugi raz o to samo pytasz...

- - - Updated - - -

To jest jeszcze coś innego. Mi chodzi o antenę z 3 przewodami ale bez modułu GSM.
Wtedy są 2 kable antenowe (AM/FM) wychodzące z podstawy i łączone w jeden oraz trzeci przewód dla GPS.

Zamówiłem polecany zamiennik fm/gps. Z GSM i tak nie da się skorzystać, bo nie jest to zwykły telefon, a jakiś moduł. Dzięki za wskazanie zamiennika, bo oryginał jest stanowczo za drogi.

Koledzy w oryginale mam 3 kable biały. Niebieski I fioletowy. Zamiennik ma tylko biały i niebieski. Biały w zamienniki to radio a niebieski GPS. Który zlutowac z którym? Zlutowac fioletowy z białym?

Ostatnia edycja:
Koledzy w oryginale mam 3 kable biały. Niebieski I fioletowy. Zamiennik ma tylko biały i niebieski. Biały w zamienniki to radio a niebieski GPS. Który zlutowac z którym? Zlutowac fioletowy z białym?

Nic nie lutujesz jeśli masz wtyczki dwie w okolicy anteny. Łączysz ze sobą białe i niebieskie wtyczki i tyle. Wychodzi na to, że miałeś antenę z GPS, GSM i AM/FM. Ta którą kupiłeś nie ma modułu GSM.

Dzięki wielkie!
Właśnie ten fioletowy kabel jest grubszy i ma nieco inną wtykę.
Dlatego wolałem zapytać.
Pozdrawiam!

Czy Connect Nav (Navi przediftowe) posiada wbudowany wzmacniacz FM? Poprzednik wymienił antenę, a mimo to nadal radio słabo zgarnia i jest błąd B1006.

Amortyzatory
Powrót