• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Antena GPS, telefonu i radia w AR 159

• Autor wątku Autor wątku dran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A jak się sprawa ma obecnie z poprawieniem odbioru fal fm. Moja sw fl również nie odbiera fal radiowych i mam od razu zabrać się za demontaż ori anteny i jej ratowanie z wlutowaniem nowego wzmacniacza? Raxio ori na cd bez mp3, z navi connect i blue&me.

Pozdro

A jak się sprawa ma obecnie z poprawieniem odbioru fal fm. Moja sw fl również nie odbiera fal radiowych i mam od razu zabrać się za demontaż ori anteny i jej ratowanie z wlutowaniem nowego wzmacniacza? Raxio ori na cd bez mp3, z navi connect i blue&me.

Pozdro

Po wymianie wszystko ok, teraz nawet czecha z rudy śląskiej odbieram :D

A powiedz jeszcze, jaki wzmacniacz mam kupić, na allegro jest tego dużo, różnią się gabarytami pasmem i ceną ;)

witam A więc i ja dzisiaj z tym walczyłem bo były słyszalne delikatne szumu w fm :/ w sedanie tragedia to była ale jakoś się udało co do anteny posiadam tą gdzie tylko kabel od fm można podpiąć podsufitowce A kable od GPS i telefonu powędrowałem az do progu auta i nie było więc zostalo mi je przeciąć aby wydostać antenę ( dodam że jakies 3-4 miesiące temu zmieniłem ori navi na inną navi z androidem i nie żałuję zmiany az chce sie jeździć :) ) . I tu moje pytanie do was mimo ze nie zależy mi na tych dwuch kablach antenowych (GPS,telefon) to i tak chciał bym je naprawić dla kiedyś tam nowego właściciela mojej włoszki ponieważ auto odziedziczy z ori navi i wracając do pytania jakie przejściówki kupić aby je znów złożyć w całość ?? następne pytanie to jesli chodzi o wzmacniacz w antenie jakim sposobem sprawdzic czy działa miernik mam tylko nie wiem gdzie dotknąć I jeśli jest sprawny jakie parametry powinien pokazać ? I ostatnie pytanie związane z wymianą navi na nie fabryczna jesli okaże się że niema napięcia to jak przywróci zasilanie do anteny z tej navi co mam teraz ? dodam że dzisiaj jak rozebralem antenę to było troszkę syfu itd. Ale środek do elektroniki i wszystko ładnie wyczyszczone Plus dalem w antenie dodatkowy kabel z masą od kabla antenowego do podstawki anteny nie miałem okazji sie przejechać ale gdy wszystko poskladalem w garażu radio złapało fale grało bardzo dobrze nie idealnie ale bardzo dobrze w miejscu gdzie powierzchnia jest zakryta blachą i ciężko nawet złapać sygnał w tel. Więc bardzo duża poprawa na plus. przepraszam wszystkich za składnie zdań i błędy ale jestem w pracy "nocka " i pisze na szybko z telefonu z góry dziękuję za pomoc.

Witajcie.
Ja chyba mam inny problem niż Wy.
U mnie radio grało całkiem dobrze.
Postanowiłem założyć zmieniarkę , więc wyjąłem radio.
Wszystko podpiołem test iiiiii dupa.
Radio odbiera tylko lokalna stacje i to tez bez szału.
Odłączając antene jeszcze gorzej.
Wypiąłem tą zmieniarke jednak to nic nie zmieniło - cały czas słaby sygnał.
Przed wyjęciem radia wszystko sprawne.
Oczywiście wszystkie kable , kostki obejrzane.
Jakieś sugestie ??
Radio wywala błąd przez ALFA OBD o nazwie "fm/am połączanie otwarte" gdy sie podłącze pod radio.
" B1006 AM/FM aerial "

Ostatnia edycja:
Oczywiście wszystkie kable , kostki obejrzane.
Jakieś sugestie ??
Radio wywala błąd przez ALFA OBD o nazwie "fm/am połączanie otwarte" gdy sie podłącze pod radio.
" B1006 AM/FM aerial "

No to chyba mówi samo przez siebie.
Wygląda, że gdzieś coś nie styka od anteny, albo urwałeś przy radiu wejście antenowe.

jak ktoś potrzebuje mam antenki GPS do Sportwagona po 355 zł za szt plus wysyłka, dostępne prawie od ręki

Czy ktoś może próbował z czymś takim ?

antena-dachowa-gps-navi-fiat-scudo

Podepnę się pod temat anten. Pytanie czy do nawigacji Instant Nav będzie pasować antena od CN+ czyli trójprzewodowa FM, GSM, GPS oczywiście pomijając wtyczkę zieloną od GSM i stosując przejściówkę pomiędzy szarą wtyczką HRS GT5 na złącze Fakra które jest w instant nav? Czy nie będzie problemu z FM i zasilaniem wzmacniacza w podstawie anteny?

Podepnę się pod temat anten. Pytanie czy do nawigacji Instant Nav będzie pasować antena od CN+ czyli trójprzewodowa FM, GSM, GPS oczywiście pomijając wtyczkę zieloną od GSM i stosując przejściówkę pomiędzy szarą wtyczką HRS GT5 na złącze Fakra które jest w instant nav? Czy nie będzie problemu z FM i zasilaniem wzmacniacza w podstawie anteny?
W sportwagonie antena w instant nav i cn+ jest taka sama. Moze bede mial na zbyciu prawie nowa uzywke

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

W sportwagonie antena w instant nav i cn+ jest taka sama. Moze bede mial na zbyciu prawie nowa uzywke

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Mam na zbyciu antene 50508224 pasuje do connectNav i instantNav. Kupowałem w zeszłym roku ale skasowali mi auto. Powinna być na gwarancji, info na priv

Ja również mam strasznie słaby odbiór stacji radiowych (wszystko poza RMFem pierdzi). Tylko, że auto zakupiłem już z niefabrycznym radiem (JVC KW-NT1) i zanim zacznę rozmontowywać podsufitkę w celu dobrania się do anteny to zastanawiam się czy jest ono dobrze podpięte.

----
Oryginalne radio (w moim przypadku po vinie było to zwykłe radio extra seria 2) jest wyposażone we wtyk iso i po tym wtyku idzie też napięcie zasilające na wzmacniacz znajdujący się w antenie?

Po wymianie, radio niefabryczne tegoż napięcia nie daje w związku z czym antena pracuje bez wzmacniacza.

Wystarczy zakupić np. taki separator
http://allegro.pl/separator-do-zasilania-wzmacniacza-antenowego-iso-i7089753833.html
i powinno zacząć działać (oczywiście przy założeniu sprawnego wzmacniacza przy antenie)
----

Czy powyższe rozumowanie trzyma się kupy? Jeżeli nie to proszę mnie poprawić

Czyli tylko brać? :D ??
Wszystko wygląda, że powinno pasować prawda?
Bo na allegro oryginał prawie 400zł

Czy jesteś w stanie sprawdzić mi wymiary podane na tym zdjęciu a w szczególności czy średnica bolca przechodzącego przez dach jest taka sama?
d0dfaa4f1ce0c082bf4dc0145ab09838.jpg

Z góry dziękuję!

Amortyzatory
Powrót