• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Antena GPS, telefonu i radia w AR 159

• Autor wątku Autor wątku dran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy Connect Nav (Navi przediftowe) posiada wbudowany wzmacniacz FM? Poprzednik wymienił antenę, a mimo to nadal radio słabo zgarnia i jest błąd B1006.
Connectnav jest jeden obojetnie czy przed czy polift. Roznia sie tylko softem. Antena gps/fm jest jedna do wszystkich rocznikow. Rozni sie tylko sw i sedan

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Connectnav jest jeden obojetnie czy przed czy polift. Roznia sie tylko softem. Antena gps/fm jest jedna do wszystkich rocznikow. Rozni sie tylko sw i sedan

Chciałem nakierować dokładnie na urządzenie, które mnie interesuje, licząc na odpowiedź na pytanie, które mnie interesuje ;)
Jest jeszcze ConnectNav+ (nie montowane fabrycznie w 159).
Nie pytam o antenę (tak, wiem że posiada wbudowany wzmacniacz). Pytam o to, czy samo urządzenie ConnectNav posiada wbudowany wzmacniacz FM. Nie wiem czy brać się za wymianę wymienionej już anteny, czy wymianę urządzenia ;)

Ma ktoś na sprzedaż sprawna antenę do 159 z b&m nav, gps, am, FM, tel (polift) ? Bardziej chodzi mi o samą podstawę. Z anteny wychodzą 3 kable. Może zna ktoś jakiś dobry zamiennik który by pasował ?

W wątku jest mowa o bardzo dobrym zamienniku, także trochę chęci w szukaniu. Kupiłem go i wygląda jak oryginała, a cena jest ok, brak tylko części GSM (ale jest ona zbyteczna bo i tak chyba w RP ten system SOS nie działa). Pasuje bez żadnych modyfikacji, a oryginał zabija cenowo. Reanimacja uszkodzonej starej anteny nie ma sensu. Przed montażem nowej warto zabezpieczyć elektronikę (środek w stopce) przed wilgocią, ja posmarowałem grubo smarem silikonowym w żelu. Poniżej masz linka do sklepu, chyba że znajdziesz gdzieś taniej
https://www.natcar.pl/pl/p/ANTENA-AKTYWNA-FM-GPS-FAKRA-OPEL-COMBO-VECTRA-C/3324

W wątku jest mowa o bardzo dobrym zamienniku, także trochę chęci w szukaniu. Kupiłem go i wygląda jak oryginała, a cena jest ok, brak tylko części GSM (ale jest ona zbyteczna bo i tak chyba w RP ten system SOS nie działa). Pasuje bez żadnych modyfikacji, a oryginał zabija cenowo. Reanimacja uszkodzonej starej anteny nie ma sensu. Przed montażem nowej warto zabezpieczyć elektronikę (środek w stopce) przed wilgocią, ja posmarowałem grubo smarem silikonowym w żelu. Poniżej masz linka do sklepu, chyba że znajdziesz gdzieś taniej

Dzięki maroz!
A cześć GSM nie jest potrzebna do prowadzenia rozmów przez bluetooth ?

No co ty po bluetooth łączysz się ze swoim telefonem poprzez radio i tyle. Antena GSM w tym wypadku do niczego nie służy. Ten zamiennik u mnie działa już dłuższy czas i w końcu wiem, że mam radio FM i nawigację "strzałkową" (chociaż i tak bezużyteczną - brak świeżych map). Moim zdaniem na zewnątrz niczym nie różni się od oryginału, ma idealnie taki sam kształt (pochodzi chyba z tej samej wytłoczki).

No co ty po bluetooth łączysz się ze swoim telefonem poprzez radio i tyle. Antena GSM w tym wypadku do niczego nie służy. Ten zamiennik u mnie działa już dłuższy czas i w końcu wiem, że mam radio FM i nawigację "strzałkową" (chociaż i tak bezużyteczną - brak świeżych map). Moim zdaniem na zewnątrz niczym nie różni się od oryginału, ma idealnie taki sam kształt (pochodzi chyba z tej samej wytłoczki).

W takim razie zaraz zamawiam

Tak nie do końca jest to zgodne z orginałem, orginał ma 3 wtyczki, GPS, FM i GSM, to na zdjęciu ma dwie

Telefon GSM - nie

Taka jest informacja w opisie

Przecież napisałem, że brak części GSM, która w tym wypadku i tak do niczego nie służy, chyba że ktoś ma wbudowany telefon w radiu, ale u mnie on nie występuje. Mam tylko moduł SOS, który i tak by nie działał miałem jakąś kartę sim w module blueme a w menu nie ma opcji telefonu. Sama antena pasuje i zachowuje się idealnie, ale jak ktoś ma ochotę może kupić oryginał za ok. 400zl to jego wola. Ja podalem tylko wariant dla mnie jest ok i jak ktoś go odróżni od oryginału będzie mistrzem.

Ostatnia edycja:
maroz czy wymieniłeś antene sam czy zleciłeś to jakiemuś warsztatowi ? Problem jest z odchyleniem podsufitki aby jej nie uszkodzić..

Ostatnia edycja:
Sam, ale jest trochę zabawy. Potrzebny klucz chyba 22 oczkowy z wygięciem lub nasadka do odkrecenia nakrętki anteny i coś do wyciągnięcia spinek tapicerki. Da się odgąć podsufitke aby włożyć rękę i podejść do nakrętki która jest w zagłębieniu za wzmocnieniem dachu wystarczy trochę ostrożności i wmiare nieduża dłoń. Poszukaj zdjęć podsufitki i dachu, będziesz mógł łatwiej to ogarnąć. Robota na 1h.

Ostatnia edycja:
O SW, w sedanie nie wiem, ale może być problem w podejściu, a wyginać podsufitki za bardzo nie można.

Ostatnia edycja:
Czy jest ktoś kto ma doświadczenie w zdejmowaniu podsufitki w sedanie i chciałby się podzielić jak to zrobić ? W internecie nie można znaleźć żadnych konkretnych informacji na ten temat.

Ja raz zmieniałem podsufitkę w sedanie. Trochę roboty jest ale nie jest to jakieś mega trudne, bardziej czasochłonne.
Proponuje na początek od razu wyjąc sobie przednie siedzenia, będziesz miał więcej miejsca i w ogóle umożliwi to wyjęcie podsufitki (przednimi drzwiami) z małym jej podgięciem, ale nie pęknięciem innej opcji nie widzę.
Trzeba zdemontować wszystkie lampki, daszki, uchwyty, osłony słupków przednich, środkowych i tylnych. Przednie i środkowe są zdaje się że na zatrzaskach a tylne ze śrubami pod zaślepkami air bag, nie jestem pewny czy tylko w tych miejscach czy nie będziesz też musieć zdjąć tylnej półki alby odsłonić jeszcze kolejne śruby bo robiłem to już dość dawno temu a właśnie wtedy to demontowałem po półkę także zmieniałem. Aby półkę zdemontować trzeba zdemontować oparcie kanapy(tak da się samo oparcie), tutaj mowa o wersji bez składanych siedzeń. Śruby oparcia kanapy są głęboko w szczelnie między siedziskiem a oparciem, zdaje się dwie. Półka ma zatrzaski za oparciem kanapy oraz nakrętki od spodu w bagażniku. Uszczelki przy podsufitce należy wysunąć.

Czy aby zdemontować oparcie tylnej kanapy trzeba odkręcić tylko te 2 śruby między oparciem a siedziskiem ? Bo nie chce ruszyć.

Zerknij jescze za tapicerkę w bagażniku,mogą być dwie nakrętki. Oparcie do góry powinno się wysunąć z takich uchwytów.

Odkręciłem 2 śruby pomiędzy oparciem a siedzeniem oraz 2 od strony bagażnika widoczne na zdjęciach, jednak oparcie nadal ani drgnie. Próbuje wysunąć je do góry ale nie chce iść. Czy jest może coś jeszcze co trzyma ?
https://imgur.com/a/K9FI2qm
Edit: Czy da się zdjąć słupki tylne bez zdejmowania oparcia i tylnej półki ?

Załączniki

• 59972D2B-A9E2-4F24-AD6B-A9464885FDFB.jpg
    59972D2B-A9E2-4F24-AD6B-A9464885FDFB.jpg
    87.9 KB · Wyświetleń: 33
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót