Jak dokonujesz wyboru samochodu na podstawie ekraników i kamerek to Alfy nigdy już nie kupisz, bo będzie zawsze do tyłu pod tym względem. Przesiadka z Alfy 159 do Megane, jednego ze słabszych kompaktów obecnie na rynku, to musiało być bolesne przeżycie. Dobrze, że masz chociaż Android Auto na pocieszenie
No jestem gadżeciarzem, ale wyboru samochodu dokonuje przez pryzmat tego co dostaje za daną cenę

Co do przesiadki to niestety 159 swoje lata już ma i widać po niej, że pochodzi z poprzedniej dekady, chociaż starzeje się o wiele wolniej niż konkurencja. Większość rzeczy po zmianie jest na plus.
Co do słabszych kompaktów, to przyśpieszenie w Megane mam na podobnym poziomie co w 159. Ogólnie samochód jest raczej polecany
https://www.youtube.com/watch?v=zQ7O8SKzfYU więc nie wiem o co chodzi z tą "słabością".
Oczywiście naturalnym wyborem po 159 był zakup Giuli i taki też planowałem od połowy tego roku.
Niestety w przypadku Giuli musiałbym iść na zbyt wiele kompromisów, które są wybaczalne w samochodzie za 80 tysięcy, ale już w przypadku 150-160 oczekuje, że samochód spełni 90% wymagań.
Biorąc pod uwagę, że nawigacja w Alfie jest tragiczna i nie ma Live Traffic to Android Auto jest niemal wymagane, chyba że chcesz używać do nawigacji smartfona...
Żeby nie było to powodów rezygnacji z Giuli było znacznie więcej. Co ciekawe wydaje mi się, że przy około 160 km/h Giulia jest gorzej wyciszona niż połowe tańsze Megane.
Ogólnie Giulia jest fajnym samochodem i pewnie z chęcią kupię ją po liftingu, bo aktualnie dla mnie nie jest warta tyle ile Fiat ją wycenia.
Podsumowując jeśli ktoś zastanawia się czy czekać na AA i zdarza mu się korzystać z nawigacji to moim zdaniem warto.
Sama nawigacja wygląda fajniej niż na telefonie z Androidem i bije na głowę rozwiązania fabryczne chyba każdej marki.
Jedyny minusy to brak informacji o dozwolonej prędkości i fotoradarach na danym odcinku (standardowa navi Megane ma taką opcję).
Co ważne oprócz nawigacji mamy do dyspozycji najlepszy system rozpoznawania mowy np. dyktowania SMSów, przypomnień itp.
Nie każdemu takie bajery są potrzebne, ale ja sobie nie wyobrażam, że następny samochód mógłby tego nie mieć