Android Auto

• Autor wątku Autor wątku Imć
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie mam AA w swojej Giulii ale z ciekawości zainstalowałem i sprawdziłem jak działa w naszych autach w salonie (OPEL). Wszystko fajnie, może poza tym, że w niektórych na wywołanie OK Google otrzymałem odpowiedź, że nie może mi pomóc. Całe wrażenie psuje jednak konieczność podłączenia kablem. Po to kiedyś wymyślono BT, żeby wykluczyć kabel, a tu powrót. Jak wyeliminują konstruktorzy tą niedogodność, to faktycznie fajne rozwiązanie.

Nie mam AA w swojej Giulii ale z ciekawości zainstalowałem i sprawdziłem jak działa w naszych autach w salonie (OPEL). Wszystko fajnie, może poza tym, że w niektórych na wywołanie OK Google otrzymałem odpowiedź, że nie może mi pomóc. Całe wrażenie psuje jednak konieczność podłączenia kablem. Po to kiedyś wymyślono BT, żeby wykluczyć kabel, a tu powrót. Jak wyeliminują konstruktorzy tą niedogodność, to faktycznie fajne rozwiązanie.

Nie wiem jak Android Auto, ale są już na rynku wersje Apple CarPlay działające bezprzewodowo. W alfie iphone'a trzeba też oczywiście podłączyć kabelkiem, ale akurat ten wymóg powoduje, że zawsze mam naładowany telefon, więc bardzo nie narzekam :).

Jak jadę na dłuższą trasę to faktycznie podłączam się, chociaż zdarzyło się już, że przez zapomnienie, przy włączonym yanosiku (ekran cały czas świeci) zamiennie z Google Maps, spotify lub radio z netu, zrobiłem trasę 400 km. Ale dosyć dużo i często jeżdżę po miastach większych niż moje i byłbym szczęśliwszy mogąc korzystać z Google bez kabla. Bo na razie to musiałbym co chwilę się wpinać i wypinać z telefonem, o wyciąganiu z kieszeni nie wspomnę :) . A producenci aut doprowadzają do tego, że stajemy się coraz bardziej leniwi. O zużyciu gniazda w telefonie nie wspomnę :) .

Z tego co wiem to AA jeszcze ma zablokowana opcje przez BT

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

z tego co czytalem to kiedys to jest troche bez sensu, trzeba wlaczac hotspota na swoim telefonie(czyli wyciagac telefon za kazdym razem i wlaczyc hotspota) a powinno byc tak ze to urzadzenie w samochodzie podpiete po kablu jest na stale hotspotem a nasz telefon po prostu do niego sie laczy. licze ze predzej czy pozniej gotowce powstana na urzadzenie posredniczace a natazie trzeba sie meczyc po kabelku.

poza tym instalowanie tych apek wymaga roota, a to jest problem i gwarancji na telefon a w przypadku niektorych nie taka oczywista sprawa - np pare mcy temu szukalem info jak zrootowac mojego lg q6 i wychodzilo ze nie bardzo jest jak/czym (jestem laikiem w tych sprawach co prawda, moze jakos sie da jednak). rynek oczekuje prostego rozwiazania plug and play z minimalna i latwa koniguracja

Ostatnia edycja:
z tego co czytalem to kiedys to jest troche bez sensu, trzeba wlaczac hotspota na swoim telefonie(czyli wyciagac telefon za kazdym razem i wlaczyc hotspota) a powinno byc tak ze to urzadzenie w samochodzie podpiete po kablu jest na stale hotspotem a nasz telefon po prostu do niego sie laczy. licze ze predzej czy pozniej gotowce powstana na urzadzenie posredniczace a natazie trzeba sie meczyc po kabelku.

poza tym instalowanie tych apek wymaga roota, a to jest problem i gwarancji na telefon a w przypadku niektorych nie taka oczywista sprawa - np pare mcy temu szukalem info jak zrootowac mojego lg q6 i wychodzilo ze nie bardzo jest jak/czym (jestem laikiem w tych sprawach co prawda, moze jakos sie da jednak). rynek oczekuje prostego rozwiazania plug and play z minimalna i latwa koniguracja
Pewnie BT nie daje tej stabilności by to dobrze działało. Ja nie narzekam

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Nie juz nie wymaga root.

Nie ma problemu żeby zrobić w automate / easer prosta akcje/reakcje np "podlaczenie do auta po BT powoduje wlaczenie hotspota"

no to jakis juz jest postep. dovrze byloby zeby apka sana wlaczala hotspota - wiesz to ma byc rozwiązanie dla wszystkich a nie dla zaawansowanych uzytkownikow telefonow/programistow.

jest jeszcze sprawa ze jak pomiedzy jest uzyty telefon to w pewnych sytuacjach moze sie wyladowac i wylaczyc. dobrze by bylo gdyby zamiast tego jakues proste urzadzenie które szybciutko sie bootuje (np <5sek) bylo dostepne.

kolejny problem u mnie jest taki ze czesto za pierwszym razem aa nie zdazy sie polaczyc a radio chyba ma timeout za krotki i wychodzi. probowalem w autach z nowszym firmwarem(072.xxx.xxx) i tam juz nie bylo tego problemu. takie urzadzenie slave musi działać za kazdym razem z naszymi radiami a nie tak jak teraz ze musze odpinac i podłączac jeszcze raz. licze na to ze za jaks czas temat zostanie w pelni ogarniety/dopracowany, mi w koncu wymienia radio (oprocz problemow z aa mam 4kilka innych z kamerą cofania, kasowaniem sie ustawien stacji ulubionych) i bede mogl cieszyc sie tip to dzialajacym aa i to przez wifi.

Ostatnia edycja:
no to jakis juz jest postep. dovrze byloby zeby apka sana wlaczala hotspota - wiesz to ma byc rozwiązanie dla wszystkich a nie dla zaawansowanych uzytkownikow telefonow/programistow.

jest jeszcze sprawa ze jak pomiedzy jest uzyty telefon to w pewnych sytuacjach moze sie wyladowac i wylaczyc. dobrze by bylo gdyby zamiast tego jakues proste urzadzenie które szybciutko sie bootuje (np <5sek) bylo dostepne.
A mnie dziwi, że nikt jeszcze nie wpakował do samochodu całego smartfona z własną kartą SIM zamiast standardowej nawigacji z gigabajtowymi mapami. Przy cenach jakie sobie życzy FCA za dużą nawigację można by tam wpakować nawet najnowszego iphona i wtedy ta cena miałaby przynajmniej jakieś uzasadnienie.

Jest nowa wersja AA 3.9.

kolega się spóźnił, pisałem parę postów wyżej w południe :)

A mnie dziwi, że nikt jeszcze nie wpakował do samochodu całego smartfona z własną kartą SIM zamiast standardowej nawigacji z gigabajtowymi mapami. Przy cenach jakie sobie życzy FCA za dużą nawigację można by tam wpakować nawet najnowszego iphona i wtedy ta cena miałaby przynajmniej jakieś uzasadnienie.
mam niepotrzebnego smartfona (poprzedni tel) którego nawet włożyłem do auta, zainstalowałem AA itp. problem jest z tym że moje radio ma problemy z łącznością z każdym smartfonem którego próbowałem, na tym starym jest tragedia, na nowych lepiej ale nie idealnie. jak wymienią mi w końcu radio w serwisie na takie z nowym firmwarem (testowałem wszystkie telefony wielokrotnie i zawsze startował AA bez problemu) to wtedy droga będzie otwarta na takie rozwiązanie. póki co u mnie nie ma sensu.

Takie rozwiązanie ma jeden minus. Brak możliwości wykonywania połączeń z domyślnego telefonu.

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

mam niepotrzebnego smartfona (poprzedni tel) którego nawet włożyłem do auta, zainstalowałem AA itp. problem jest z tym że moje radio ma problemy z łącznością z każdym smartfonem którego próbowałem, na tym starym jest tragedia, na nowych lepiej ale nie idealnie. jak wymienią mi w końcu radio w serwisie na takie z nowym firmwarem (testowałem wszystkie telefony wielokrotnie i zawsze startował AA bez problemu) to wtedy droga będzie otwarta na takie rozwiązanie. póki co u mnie nie ma sensu.
Ale mnie nie chodziło o to, żebyś to Ty wkładał starego smartfona do auta, tylko żeby producent auta zamiast stacjonarnej nawigacji zintegrował w infotainment pełną funkcjonalność smartfona z własną pamięcią i kartą SIM bez potrzeby dodatkowego łączenia się z czymkolwiek innym. Wtedy na tym smartfonie, każdy może sobie zainstalować to, co jest mu potrzebna: gogle maps, Janosika, spotify, czy nawet odpalić youtuba na ekranie w samochodzie.

Ale mnie nie chodziło o to, żebyś to Ty wkładał starego smartfona do auta, tylko żeby producent auta zamiast stacjonarnej nawigacji zintegrował w infotainment pełną funkcjonalność smartfona z własną pamięcią i kartą SIM bez potrzeby dodatkowego łączenia się z czymkolwiek innym. Wtedy na tym smartfonie, każdy może sobie zainstalować to, co jest mu potrzebna: gogle maps, Janosika, spotify, czy nawet odpalić youtuba na ekranie w samochodzie.

- - - Updated - - -

Takie rozwiązanie ma jeden minus. Brak możliwości wykonywania połączeń z domyślnego telefonu.
Niby czemu? Przecież nie proponuję, żeby jednocześnie wyrzucać pozycje Radio, Media, Telefon. Nadal możesz zadzwonić z telefonu sparowanego przez BT, a jak nie będziesz miał sparowanego telefonu, to masz włożoną do auta dodatkową kartę SIM, z której też możesz zadzwonić. Minusem jest jedynie potrzeba uzupełniania limitu GB dla drugiej karty SIM.

- - - Updated - - -

Niektóre marki idą w tym kierunku: https://www.youtube.com/watch?v=QJ164ALsIy4

Nie sądzę, żeby doszło do tego żebyś mógł sobie zainstalować jakąkolwiek aplikację ze sklepu play, chociażby ze względu na bezpieczeństwo. Powstało jednak rozwiązanie, które po części rozwiąże Twoje życzenie: https://www.youtube.com/watch?v=fhCoY7nOTaE&t=16s
Niestety w Giulii nie udało mi się tego uruchomić :(

Ostatnia edycja:
W okresie użytkowania 166 rozpoznawałem temat klona karty SIM - w AR 166 był slot SIM. W ówczesnej Erze nie było problemu, w Plusie tylko dla firm, w Orange i pozostałych nie wiem. Działało to tak, że w momencie włączenia urządzenia z klonem, karta macierzysta była wylogowywana z sieci, a po wyłączeniu auta, logowała się z powrotem. Minusem było to, że prowadzona rozmowa z auta była przerywana po wyłączeniu zapłonu i trzeba było ponownie dzwonić. AA na BT byłoby zwieńczeniem wszystkiego. Wsiadasz do auta i nie myślisz o niczym, no, może poza baterią. Skoro wymyślono BT dla wygody kierowcy to tylko dołożyć do tego pozostałe funkcjonalności i po sprawie. I jakoś mam wrażenie, że to następny krok, którego dożyjemy.

Ma ktoś z Was plik z AA 3.9? Nie udaje mi się pobrać z netu. Z góry dzięki.

Amortyzatory
Powrót