• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Tonale

15% (udział Europy w Świecie) z 20% to 3%. Tak, dla mnie 3% to margines.

Nie wiem jak to liczysz. Zakładasz, że tylko my obniżamy emisję a reszta świata ma na to wywalone. W USA mocno promują elektryki a kolejne stany zapowiadają zakaz sprzedaży samochodów spalinowych podobnie jak UE. W Chinach sprzedaje się potężne ilości elektryków. Zresztą nawet jakby tylko EU walczyła o lepszą przyszłość dla planety nie zwalnia to nas z promowania tych działań. Reszta globu musi mieć od kogo brać przykład.
Wiem, że miłośników zapachu benzyny boli szybkie tempo zmian w EU ale pamietajmy, że szybkie wprowadzenie elektryków na naszym kontynencie ma aspekt także finansowy i polityczny. Europa przecież uzależniona jest od importu ropy i czym szybciej się uwolnimy od tego obciążenia finansowego i ekologicznego, tym lepiej.

też tak myślałem dopóki nie zobaczyłem tego:
https://noizz.pl/informacyjne/susza-...ysycha/m84f2q6
tak jak to ładnie napisałeś "klimat jest światowy, a nie europejski." więc dotyka całego świata

To jest piękne:
"Wody w Jangcy jest na tyle mało, że w ostatnich dniach zostały odsłonięte buddyjskie posągi sprzed ok. 600 lat."

Rozumiem, że wtedy też był kryzys ekologiczny, nadmiar CO2, itp. itd.
I jakoś nikt się nie zastanawia, skąd tam te posągi?

I żebyśmy się dobrze zrozumieli - ja bardzo lubię przyrodę. Uwielbiam las. Naprawdę nie jestem fanem betonu i urbanizacji. Ale lubię też zdrowy rozsądek, logikę i nie jestem konformistą. I nie lubię, jak mi ktoś mydli oczy, robiąc na boku kasę na tym całym eko-zamieszaniu. Bo naprawdę jeśli ci wszyscy ludzie pro-eko myślą, że tu chodzi o ekologię, a nie o pieniądze, to żal... jak można być tak naiwnym?

Proponuję EOT, bo coraz to dalej od Tonale, które być może jakoś się rynkowo obroni, choć osobiście sceptycznie do tego podchodzę.

Tyl, Alfa będzie pseudosportową niszą w której powoli gasimy światło. Stellantis ma za dużo niezunifikowanych ze sobą marek i musi zrobić z tym porządek, bo się księgowo nie będzie zgadzało.

Masz dokładnie takie same zdanie, jak ja. Porządek musi być, a najłatwiej odstrzelić marki, które nie przynoszą zysków, za to generują nakłady. Tonale jest modelem samobójczym. Szkoda, ale podobno nic nie trwa wiecznie.Obym się mylił.

- - - Updated - - -

W lipcu sprzedaż Tonale w europie +39%.

+ 39 od czego? od czerwca? kluczowe dane będą po roku od początku sprzedaży. Czekamy do wiosny: wtedy będzie wiadomo, czy auto się sprzedaje.

To jest piękne:
"Wody w Jangcy jest na tyle mało, że w ostatnich dniach zostały odsłonięte buddyjskie posągi sprzed ok. 600 lat."

Rozumiem, że wtedy też był kryzys ekologiczny, nadmiar CO2, itp...

Dobre :) nie wiadomo z czym walczyć, ociepleniem, oziębieniem, zglupiec można szukając uspokojenia sumienia dla swojej konsumpcji.

Co do wyczekiwanej elektrycznej Alfy bedzie jeden problem - na co zwalić jej usterkowość? Już nie można będzie na złe paliwo, zły olej, brak tajemnej wiedzy jak to nie należy zimnego silnika butować...

Masz dokładnie takie same zdanie, jak ja. Porządek musi być, a najłatwiej odstrzelić marki, które nie przynoszą zysków, za to generują nakłady. Tonale jest modelem samobójczym. Szkoda, ale podobno nic nie trwa wiecznie.Obym się mylił.

Nie do końca jest modelem samobójczym. W skali koncernu mają w gamie SUV-ów Peugeota 3008, Opla Highlandera, Citroena Aircrossa, Jeppa Compasa, DS7, Tonale, Stelvio.... każdy to w zasadzie osobna konstrukcja - osobne koszty. Tymczasem w konkurencyjnym multimarkowym koncernie VW baza jest opracowywana wspólnie dla różnych marek, a później ten sam produkt jest pakowany w różne "skórki" - koszty zmniejszają się ogromnie.
Także jeśli marka Alfa Romeo ma przetrwać, to w przyszłości musi być - niestety - jedną ze "skórek" wspólnych platform koncernu Stellantis. Bo projektowanie auta dla wolumenu sprzedaży kilkudziesięciu tysięcy sztuk, gdy konkurencja robi to dla kilkuset tysięcy sztuk nie ma szansy w dłuższej perspektywie czasu.

W dzień, kiedy świeci słońce, zwykle większość ludzi jest w pracy (wraz z samochodami). Chyba, że ktoś jeździ do pracy autobusem, a samochodem tylko w nocy do kochanki.
Logika się kłania.

Znajomość na jakiej zasadzie działa rozliczenie przy fotowoltaice też by się przydała, bo to nie jest tak,że jak świeci słońce, a ty nie zużywasz prądu, to on ucieka w powietrze.

W dzień, kiedy świeci słońce, zwykle większość ludzi jest w pracy (wraz z samochodami). Chyba, że ktoś jeździ do pracy autobusem, a samochodem tylko w nocy do kochanki.
Logika się kłania.

poczytaj jak to działa najpierw :D plus są dostępne baterie, chociażby z używanych elektryków, jako magazyny energii.

Znajomość na jakiej zasadzie działa rozliczenie przy fotowoltaice też by się przydała, bo to nie jest tak,że jak świeci słońce, a ty nie zużywasz prądu, to on ucieka w powietrze.

Moja odpowiedź do Ciebie zamieszczona w wątku Auta Elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja. Nie zaśmiecajmy już Tonalki.

- - - Updated - - -

poczytaj jak to działa najpierw :D plus są dostępne baterie, chociażby z używanych elektryków, jako magazyny energii.

Zatem dodatkowo do elektryka dokupujemy:
1. dom z garażem
2. panele fotowoltaiczne
3. magazyn energii

To się musi udać.

Dobrze wiem jak to działa, ale to nie jest "za darmo", jak niektórzy myślą, chyba, że ładujesz bezpośrednio z paneli w dzień, a łączny pobór energii z instalacji nie przekracza jej mocy. Ale nawet wtedy nie jest za darmo, bo pobrana w zamian energia w nocy mogłaby być użyta na coś innego, bardziej pożytecznego.
A z baterią to żart, prawda?

Moja odpowiedź do Ciebie zamieszczona w wątku Auta Elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja. Nie zaśmiecajmy już Tonalki.
Nie wiem co to za wątek o "autach" elektrycznych. Jak będzie o "samochodach" elektrycznych to może zajrzę, nie wcześniej.

Nie wiem co to za wątek o "autach" elektrycznych. Jak będzie o "samochodach" elektrycznych to może zajrzę, nie wcześniej.

Widzę ,że kolega wbrew słownikowi PWN nie może przyjąć do wiadomości,że wyrażenie "auto" jest poprawne, używane od lat i zgodne z zasadami języka polskiego.

Widzę ,że kolega wbrew słownikowi PWN nie może przyjąć do wiadomości,że wyrażenie "auto" jest poprawne, używane od lat i zgodne z zasadami języka polskiego.

Bycie bardziej polskim, niż Słownik języka polskiego, to jest dopiero coś

Ja kupowałem wszystkie swoje dotychczasowe samochody w salonach samochodowych, nie autowych i tego będę się trzymał.

Jak już jesteś taki ortodoksyjny, chciałem skromnie zwrócić uwagę, że słowo salon nie jest słowem pochodzenia polskiego. Polskim odpowiednikiem jest np. bawialnia.

Ja kupowałem wszystkie swoje dotychczasowe samochody w salonach samochodowych, nie autowych i tego będę się trzymał.

Rozumiem, że w salonie fryzjerskim fryzjerujesz sobie włosy?
W mieszkaniu mieszkasz, a w domu domujesz? :sarcastic:

"Ku chwale na kwartale"! :D

Czy ktoś z was zna jakieś szczegóły dot. Tonale w wersji plug-in 275KM? Coś się dzieje w temacie u Włochów? Będzie w Europie czy jest tylko na rynek USA? Spotkałem dużo sprzecznych informacji i ciężko znaleźć jakiś konkret.

Amortyzatory
Powrót