• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Giulia - pytania przed zakupem

A do mnie dzisiaj przyjechał kurier i zapytał, czy to jest to auto, które ma silnik z Ferrari pod maską :) To uważam za bezcenne :)

Nie porównuje,pytałem ponieważ nie znam w ogóle Skody, nie siedziałem nigdy w żadnej, szukałem po prostu auta z segmentu D o podobnej mocy z ceną < 200, tak żeby się odnieść do posta kolegi wyżej co do ceny Giuli. Superb III po prostu wyskoczył mi w porównywarce, stąd też było moje pytanie. Ja osobiście nie chciałem kupować 3 Alfy, dlatego też zestawiałem ja przy wyborze z A4, C200 i 320i. Cenowo Giulia wyszła najlepiej (nie w katalogu, w salonie ;)), potem jazda testowa każdym z tych samochodów i wybór padł na Giulie...:)
No to się przekonaj sam - wycieczka do salonu Skody, przejażdżka i wyrobisz sobie jakąś opinię. Skoda Superb to bardzo fajny samochód ale całkiem inny samochód (niż Giulia czy BMW3 czy Merc C). Skoda miejscem w środku (praktycznie jak w autach klasy E jak Audi A6), ceną, wielkim bagażnikiem i praktycznością związaną z bycia liftbackiem. Przegra jednak właściwościami jezdnymi, wyglądem wnętrza, unikatowością na drodze, stylistyką nadwozia, wyjątkowością felg, uładem AWD (Haldex FWD z dołączanym tyłem vs Q4 czyli RWD z Maseratti Ghibli SQ4 z dołączanym błyskawicznie przodem). Zależy czego tak naprawdę szukasz. Oba auta są bardzo dobre, tylko błyszczą w całkiem innych kategoriach i są to samochody dla innych użytkowników.

Jako ciekawostkę Wam napiszę że pewnien znany tuner tu na forum kupił żonie niedawno Skodę 4x4 280HP, mimo że z alfami robi na codzień. Giulia go w ogóle nie przekonuje, właściwie ma do niej wręcz awersje i krytykuje ją bardzo za cenę vs to co się dostaje (i wg niego jakość wykonania). Ale Giulią nie jeździł z tego co wiem. Ja się nie zgadzam z jego opinią, ale on widocznie dla rodziny szukał czegoś całkiem innego. Sam gdybym potrzebował więcej miejsca przy w miarę dobrych osiągach auta, pewnie brałbym Skode Superb 280HP pod uwagę, ale tego nie potrzebuję, i Giulią Veloce jestem zachwycony.

Ostatnia edycja:
Jako ciekawostkę Wam napiszę że pewnien znany tuner tu na forum kupił żonie niedawno Skodę 4x4 280HP, mimo że z alfami robi na codzień. Giulia go w ogóle nie przekonuje, właściwie ma do niej wręcz awersje i krytykuje ją bardzo za cenę vs to co się dostaje (i wg niego jakość wykonania). Ale Giulią nie jeździł z tego co wiem. Ja się nie zgadzam z jego opinią, ale on widocznie dla rodziny szukał czegoś całkiem innego. Sam gdybym potrzebował więcej miejsca przy w miarę dobrych osiągach auta, pewnie brałbym Skode Superb 280HP pod uwagę, ale tego nie potrzebuję, i Giulią Veloce jestem zachwycony.
Wiem o kim piszesz :) Rozmawialiśmy o tym jakiś rok temu - już wtedy skłaniał się do zakupu Skody, bo Giulią był mocno zawiedziony, głównie z powodu ceny, kiepskiego finansowania i braku kombi. Widzę, że zrobił tak jak mówił :P

Giulia jest przystosowana do baja na dachu więc nie powinno być problemu.

- - - Updated - - -

Na 2 jazdach testowych nie zauważyłem żeby automat miał opóźniania przy ruszaniu, za to zauważyłem to w passacie. Nie wiem czy to nie wina autohold, i może po prostu w giulia nie był włączony.

W Stelvio i Gulii niestety nie ma systemu "auto hold". Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego w tej klasie aut w Alfa Romeo nie ma nawet możliwości dobrania tego systemu, jako wyposażenia dodatkowego. Nikt kto wcześniej miał samochód z "auto hold" nie kupi auta bez tego systemu. Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka, zwłaszcza do komfortu. Brak "auto hold" wstrzymał niestety moją decyzję o kupnie Stelvio. Mam nadzieję, że tylko czasowo.

Do czasu jak nie zacząłem jeździć autem służbowym z systemem auto hold też uważałem, że dodatkowe systemy to niepotrzebne bajery.

P.S. 80% kilometrów w ciągu roku robię autem w dużym mieście. A w korkach auto hold mega upraszcza prowadzenie i pozwala skupić się tylko na przyjemnościach z jazdy.
P.P.S. Zachęcam do wypowiedzi posiadaczy Alfy Romeo, którzy przed zakupem auta tej marki posiadali/ posiadają samochód z systemem auto hold?

Jeździłem "z" i "bez". Dla mnie bez różnicy, zawsze mogę nacisnąć "ręczny" ale prawdę mówiąc nie zdarza mi się jakaś szczególna potrzeba użycia tego gadżetu. I nie czuję się źle z tego powodu.

Cześć,

Zastanawiam się nad wzięciem auta służbowego - Alfa Romeo Giulia: 2.0 T lub Veloce 2.0 BT.

Podstawowe pytanie: Czy auto wytrzyma roczne przebiegi na poziomie 40 000 km? Przeglądałem internet i pojawiają się skrajne opinie: auto udane lub niestety znowu skucha (jeżeli chodzi o bezawaryjność).

Drugie pytanie to chciałbym wziąć albo auto ze stocku (spore rabaty) lub demo - pytanie czy bać się auto demo czy raczej nie?

Ostatnie pytanie: czy jest w ogóle możliwość dołożenia do auta łopatek? czy niestety nie ma już takiej opcji? znalazłem egzemplarz ze stocku który ma wszystko co potrzebuję oprócz łopatek :/...

Co do dużych przebiegów - kto to wie, zbyt nowe auto, mało kto tu na forum przekroczył 20-30tyś km.
Póki co usterki to raczej pierdoły.

O autach demo była dyskusja - różne opinie. W Bielsku jak jeździłem to pierwsze 5km przejeżdżał dealer żeby rozgrzać samochód, a kolejne 30-50 dopiero ja, więc raczej nie ma problemu bo nie było szansy żeby ktoś pałował silnik bez rozgrzania.

Dołożenie łopatek teoretycznie możliwe, choć nikt jeszcze nie robił retrofitów w Giulii/Stelvio. Było to dyskutowane jakiś czas temu w którymś wątku, próbowałem to wygooglować ale nie udaje się trafić mi szybko na odpowiednią stronę wątku. Skrótowo, niby jest na to ustawienie w Proxi w MESie, ale praktycznie nikt nie robił Proxi w tych autach jeszcze. Był jeden głos że zablokowało to Body Computer, ale autor nie chciał żadnych szczegółów podać, więc nie wiem na ile jest to konkretna opinia i dlaczego mogło dojść do zablokowania. Inna sprawa to gwarancja - robiąc zmiany/proxi praktycznie anulujesz gwarancję.

Cześć,

Zastanawiam się nad wzięciem auta służbowego - Alfa Romeo Giulia: 2.0 T lub Veloce 2.0 BT.

Podstawowe pytanie: Czy auto wytrzyma roczne przebiegi na poziomie 40 000 km? Przeglądałem internet i pojawiają się skrajne opinie: auto udane lub niestety znowu skucha (jeżeli chodzi o bezawaryjność).

Drugie pytanie to chciałbym wziąć albo auto ze stocku (spore rabaty) lub demo - pytanie czy bać się auto demo czy raczej nie?

Ostatnie pytanie: czy jest w ogóle możliwość dołożenia do auta łopatek? czy niestety nie ma już takiej opcji? znalazłem egzemplarz ze stocku który ma wszystko co potrzebuję oprócz łopatek :/...

Mam veloce z 2017. 34000 km i zero awarii. Łopatki są niedokładalne, przynajmniej tak deklarował jeden z dealerów.
Zakładam, że do zzrobienia w zaciszu niezależnego warsztatu, ale nie wiem jak kwestia gwarancji po takich oporacjach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Mam veloce z 2017. 34000 km i zero awarii. Łopatki są niedokładalne, przynajmniej tak deklarował jeden z dealerów.
Zakładam, że do zzrobienia w zaciszu niezależnego warsztatu, ale nie wiem jak kwestia gwarancji po takich oporacjach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Dzięki - właśnie tego potrzebowałem.

Mam kilka pytań:
1. jak spalanie tak ogólnie?
2. Czy wciaga olej?
3. Nic się nie dzieje - miałeś wgrywany nowy soft czy po prostu tylko ułamek aut ma jakis problem i to sie naglasnia...?
4. Duza roznica miedzy wersja 2.0T a 2.0 BT Veloce?
5. NAJWAZNIEJSZE - czy łopatki robia robote czy nie? bardzo bys zalowal jakbys ich nie mial????

Pozdrawiam

Mam kilka pytań:
2. Czy wciaga olej?
3. Nic się nie dzieje - miałeś wgrywany nowy soft czy po prostu tylko ułamek aut ma jakis problem i to sie naglasnia...?
5. NAJWAZNIEJSZE - czy łopatki robia robote czy nie? bardzo bys zalowal jakbys ich nie mial????

Pozdrawiam

1. Nocna trasa do Chorwacji (1200 km) bez szaleństw z prędkością podróżną 140-160km/h to 8l/100km, jazda na co dzień 10l/100km, ale mało jazdy po mieście.
2. Przy przebiegu 5300 km nic jeszcze nie ubyło.
3. Soft nadal oryginalny z końcówką 043, brak wizyt w ASO, auto ze stocku
4. Różnicy w mocy nie umiem ocenić, ale przy jeździe drogowej nie potrafię wykorzystać 280 KM, za to istotną różnicą są sportowe fotele i Q4 w Veloce
5. Używam ich sporadycznie (głównie do szybkiej redukcji biegu przy niskich obrotach), ale od 17 lat jeżdżę automatami i umiem sprawnie operować pedałem gazu :P

Ostatnia edycja:
1. Nocna trasa do Chorwacji (1200 km) bez szaleństw z prędkością podróżną 140-160km/h to 8l/100km, jazda na co dzień 10l/100km, ale mało jazdy po mieście.
2. Przy przebiegu 5300 km nic jeszcze nie ubyło.
3. Soft nadal oryginalny z końcówką 043, brak wizyt w ASO, auto ze stocku
4. Różnicy w mocy nie umiem ocenić, ale przy jeździe drogowej nie potrafię wykorzystać 280 KM, za to istotną różnicą są sportowe fotele i Q4 w Veloce
5. Używam ich sporadycznie (głównie do szybkiej redukcji biegu przy niskich obrotach), ale od 17 lat jeżdżę automatami i umiem sprawnie operować pedałem gazu :P

Dzięki wielkie.

Możesz się podzielić informacją:
1. Ile kosztuje serwis co 10-15k km?
2. Ile kosztuje ubezpieczenie OC+AC?

Też zamierzam brac auto ze stocku rok produkcji 2017

Mam Veloce od kwietnia 2017 roku, 34000 km i zero problemów czy usterek. Średnie spalanie to ponad 11 litrów, często miasta czy autostrada. Na trasie można zejść do 7/8l, wszystko zależy od tego jak jeździsz. Serwis to cena ok 1000-1200 zł z wymianą filtrów i oleju. Ubezpieczenie AC i OC, zależy gdzie kupujesz, dużo zmiennych. Ja płacę jakoś 6k w PZU. W Mbanku to ok 4k.

Mam kilka pytań:
2. Czy wciaga olej?

Pozdrawiam

1. 12l/100 km średnio. Ostatnio więcej w korkach po Wrocławiu to mi skoczyło do 14-15l/100. Wersja 2.0 200KM benzyna. Nie jeżdżę oszczędnie.
2. Nie.
3. Po 5000 km/2.5 miesiącach 2 drobne usterki, brałem auto ze stocku rocznik 2016. Ogólnie poza pierdołami auto mało awaryjne z tego co czytam tu i tam. Póki co potwierdzam, jestem bardzo zadowolony.
4. Nie wiem, obie mają swoje plusy i minusy. Ja swoją 2.0T lubię i poza uboższym wyposażeniem, głównie wewnątrz auta - nie zamieniłbym na Veloce. Jakby była opcja Veloce RWD, brałbym.
5. Ja lubię, dla mnie też był mus. Czy można się obejść bez nich - jak najbardziej. Automat działa całkiem sprawnie, rzadko używam łopatek.

Dzięki wielkie.

1. Wymiana oleju z filtrem to 800 zł w ADF Wrocław. Pełnego przeglądu jeszcze nie robiłem, wymagany serwis co 15 tys km. Z tego co wiem w innych ASO może być taniej.
2. Ja dałem 3.7% wartości auta, podobnie ma być w 2gim i 3cim roku, pakiet dealerski w ADF Wrocław.

Od siebie dodam - wspaniałe auto. Cudownie wygląda, ale co najważniejsze - jeszcze lepiej się prowadzi. Nie wygląda póki co żeby był to awaryjny model. Obsługa w ASO pozostawia jednak sporo do życzenia.

Dzięki wielkie.

1. Nie wiem, nie byłem jeszcze w serwisie z Veloce, ale 159-kę do dzisiaj serwisuję w moim ASO, więc mogę napisać, że stać mnie :P
2. Ja mam na pierwszy rok w Warcie, ubezpieczyciel wybierany przez mojego brokera z uwzględnieniem moich zniżek, cena nieco poniżej 4K.

Ostatnia edycja:
Mam kilka pytań:
2. Czy wciaga olej?

Pozdrawiam
moja Veloce ma przejechane niecałe 10kkm dopiero

1.spalanie bardzo zależy od operowania gazem - nic dziwnego auto turbo z bezpośrednim wtryskiem i z jakąś tam ciut większą mocą więc w zależności czy korzystasz z mocy (przy przyciskaniu ECU będzie lał paliwo na bogato żeby eliminować możliwość spalania stukowego) czy nie. trasa płynna/spokojna jazda można mieć 7l/100km, ale jak ponaciskasz i wyprzedzasz to np 10 lub więcej. miasto bardzo spokojnie 10, mocno dynamicznie 15 w górę.
2.raczej nie - wymianę profilaktyczną robiłem po 7tyś km i pokazywał wszystkie kreski na wskaźniku (raz kiedyś pokazał mi kreskę mniej ale potem przez ileś tysięcy km już zawsze full)
3.w mojej były problemy z rozkładaniem się lusterek zewnętrznych od pierwszego dnia - ostatnio była na to kampania bo cała seria aut miała coś takiego. mam też pewne problemy z połączeniem się Android Auto a nie ma aktualizacji dostępnych (mimo że auta wychodzą z nowszymi firmwareami obecnie) - będę miał wymieniane radio na nowe.
reszta to rzeczy które po prostu mogliby lepiej dopracować - typu dlaczego nie ma ustawienia w menu na wyłączenie odjeżdżania fotela kierowcy przy wysiadaniu z auta (tzn od ok połowyt 2018 jest, ale nie ma aktualizacji dla starszych aut), dlaczego w trybie Dynamic skrzynia potrafi nieładnie mocno szarpnąć po kickdownie przy mniejszych prędkościach (dojazd do skrzyżowania np 30km/h i but - najpierw za duża redukcja i przyhamowuje żeby za 1sek wgniatać w fotel), jak start-stop zgasi Ci auto jak np zaparkujesz to nie wyłączysz auta przyciskiem - trzeba zrobić tak żeby włączył się silnik (np wyłączyć SS lub lekko podnieść nogę z hamulca) i dopiero nacisnąć przycisk na kierownicy. na podjazdach klapa bagażnika opada niżej i łatwo się udeżyc głową w zamek.
4.W rzeczywistości różnica jest ok 65KM i jakiś 60Nm, ale za to Veloce jest ok 100kg cięższa (Q4 i dodatkowe wyposażenie). 200HP daje frajdę, Veloce ciut większą.
5.Dla mnie łopatki to mus. Mimo że jeżdżę w trybie automatycznym, to przed skrzyżowaniami redukuję z manetek. Podobnie przed wyprzedzaniem. Jeśli chcesz mieć fun i mieć namiastkę sprotowego auta, to łopatki to jest raczej mus. Tzn mozna drążek przełączyć w tryb manualny i nim operować, ale manetki są fajniejsze bo nie odrywa się rąk od kierownicy. Poza tym jak one wyglądają.
Żaden dealer Ci tego nie jest w stanie dołożyć - nie dokładali w 159 czy Giuliettach niczego bo im nawet ich program nie pozwoli zmienić ustawień - pobiera wg VIN. Jeśli juz to kiedyś sam sobie dołożysz, jest niby MES i ma ustawienia na włączenie np łopatek, ale temat w Giulii nie jest jeszcze praktycznie rozpoznany. W Giuliach od końca 2017 dodatkowo żeby robić zmiany konfiga (proxi) trzeba ominąć moduł security gateway - wpiąć się w CAN modułem OBD za Security Gateway.

- - - Updated - - -

1.Ja narazie robiłem tylko olej+filtr, zapłaciłem coś oko 500zł. Przegląd 15k podobno u mnie ma kosztować ok 700zł, i wiem że niektórzy płacili podobnie, choć są i tacy którzy traili na ASO w których koszt był ok 1200zł. To pierwszy przegląd - nie wiem jak późniejsze
2.ja nie miałem żadnych zniżek na AC, i wszyscy na około (mój broker, mBank, alternatywny ubezpieczyciel proponowany przez dealera) oferowali mi coś ok 6-6.5tyś (oni liczyli od wartości auta i uwzględniali zniżki których nie miałem na AC). Natomiast pakiet dealerski (każda Giulia, niezależnie od wartości i zniżek ubezpieczającego) kosztował 4.6tyś, ja brałem wariant z jakimś lepszym assistance ok 4.8tyś.

dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. we wtorek ide na jazdę testową i zobaczymy czy bedzie iskrzyć między nami czy niestety nie... ale odpowiedzi na najważniejsze pytania już mam i są bardzo korzystne :)

łopatki mus :)
choćby wizualnie ;-)

Niedawno rozstałem się ze swoją 159 i pora na nowe auto. Wybór padł oczywiście na kolejną Alfę (chociaż pod uwagę brany był lexus i nowy Peugeot 508). Tym razem będzie to Giulia w wersji Veloce. Chcę jednak powstrzymać się trochę od zakupu nowego auta, bo w 2019 roku planowany jest face lifting Giuli. Może ktoś ma jakieś przecieki, co planuje się zmienić?

Amortyzatory
Powrót