5. Czy ten 6,5 calowy ekran wystarcza i ogarnia cały system? Przyznam szczerze jak na umiejscowienie wydaje się trochę mały, ale dopłaty do 8,8 cala są nie powiem skąd wzięte.
6. No i na koniec. W co koniecznie doposażyć auto? Są jakieś opcje które jakoś wywyższają się nad inne?
ad 5. 6.5" może wygląda na nieduży, ale mi wystarcza, tym bardziej że nie chciałem nawigacji a dopłata to było ponad 10k. Ten większy wyświetlacz niewiele użyteczności wnosi - jest po prostu szerszy. OK, można podzielić ekran i na części mieć np radio a na reszcie navi - tylko po co jak łatwo się przełącza a część funkcji (następny utwór, następna stacja po prostu działają zawsze nawet jak jest coś innego na ekranie)? w przypadku android auto i tak na 8.8" reszta to tylko logo AA (nie w przypadku CarPlay, tam się skaluje ekran) - przynajmniej tak sytuacja wygląda dziś - z tego co tu na forum ustalaliśmy jest to raczej ograniczenia po stronie apki AA Googla, więc może się zmieni kiedyś z jakąś aktualizacją?
ad 6. opini od czasu zamówienia auta nie zmieniłem, poniżej kopia mojej konfiguracji z krókim komentarzem dlaczego. Generalnie to efekt interesowania się modelem przez 2 lata przed zamówieniem, dokładnego przemyślenia, poczytania/pooglądania testów, wymiany opinii na forum, jazd 2 Giuliami i 2 Stelvio i wypożyczenia Giulii z salonu na dzień.
Veloce - bo Q4 (wjeżdżam w góry, drogi z wymogiem łańcuchów w zimie), bo 280HP bez obchodzenia gwarancji (typu chipbox) lub jej tracenia (przeprogramowanie ECU), bo od razu ma lepszy wygląd zewnętrzny (2 rury, zderzaki, większe tarcze hamulcowe, malowane zaciski), od razu ma fajne wnętrze - panele alu, sportowe podgrzewane siedzenia, większe felgi (standard 18"), podgrzewana kierownica i dysze spryskiwaczy i jeszcze inne dodatki jak choćby xenony (choć 25W nie-skrętne/bez spryskiwaczy w standardzie), składane/podgrzewane lusterka zewnętrzne.
Do tego ja brałem:
łopatki zmiany biegów (to jest frajda, ciągła zabawa, cały czas korzystam), pakiety: komfort (bo szyba z filtrem IR), convenience (bezkluczykowy dostęp + możliwość zamówienia lepszego audio), asystent kierowcy plus (bo wszystkie lusterka fotochromatyczne, bo czujniki na przód, bo kamera, bo czujnik martwych stref), lighting (musi być jasno - wzrok po 40tce już nie ten - szybko w nocy się męczy), sound audio plus (standardowe nie brzmiało wystarczająco dobrze), organizer (nie cierpię jak zakupy latają po bagażniku), do tego radio DAB (to tak dorzyciłem na przyszłość), Android Auto/Car Play (bo nie brałem navi, nastawiłem się na Google Maps przez AA), alarm (wymuszony dla leasingu), wyświetlacz 7" pomiędzy zegarami (ten 3.5 wygląda mizernie), zaciski malowane na żółto (jak szaleć to szaleć), felgi srebrne koniczynki 19" z szerszym tyłem i opony RF (kwintesencja AR, wygląd powala mnie do dziś)
wszystkie powyższe opcje dla mnie praktycznie ważne - może oprócz opon RF, ewentualnie mógłbym się obyć bez DAB, ostatecznie bez lepszego audio, reszta must have.
z opcji które rozważałem a nie wziąłem to: dach panoramiczny (za: fajny bajer szczególnie na lato; przeciw: ciężar na dachu (najgorsze miejsce), cena, ryzyko potencjalnych problemów albo chociaż szumów czy skrzypnięć), kusiła mnie też obszywana skórą deska/boczki, ale trzeba było też wziąć audio HK a jakoś nie miałem motywacji do wywalenia łącznie ponad 7k na te 2 rzeczy.
nie brałem pod uwagę w ogóle nawigacji - dobrej opinii o niej nie słyszałem, conajwyżej przeciętne, a cena powala. miałem demówkę na 1 dzień z navi i się nią pobawiłem, nie przypadła mi do gustu - miałem wrażenie że działam z czymś jak Sygic wersja z 2010r. Za 1/10 ceny mógłbym wziąć tak do kompletu.
Rozmawiałem dziś z handlowcem na temat auta, które maja w salonie. O tyle o ile mi pasuje. Ale usłyszałem, ze na leasing 100% nie mam szans bo albo upust cenowy albo leasing 100%.
Ktoś może mi to potwierdzić czy sprzedawca próbuje mi wcisnąć finansowanie zewnętrzne?
Nie wiem jak dziś, w 2017r było tak ze promocyjny leasing 100% zawierał chyba przeglądy w cenie (a może i ubezpieczenie, nie pamiętam już) ale nie można było dostać ani złotówki upustu. Na początku 2018 ( i na pewno był jeszcze w maju bo wtedy finalizowałem/odbierałem auto) był już inny leasing 100% który łączył się z upustem na auto, ale nie zawierał nic dodatkowego w cenie. Jak jest teraz niestety nie wiem.