• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Giulia - pytania przed zakupem

Generalnie leasing 100% to ściema. Jeżeli chcesz go wziąć to cena auta wynosi X. Jeżeli zdecydujesz się na inny leasing (ponad 100%) to cena auta wynosi X minus kilka tysięcy. Po podsumowaniu wszystkich kosztów zapewne wyjdzie na to samo.

Generalnie leasing 100% to ściema. Jeżeli chcesz go wziąć to cena auta wynosi X. Jeżeli zdecydujesz się na inny leasing (ponad 100%) to cena auta wynosi X minus kilka tysięcy. Po podsumowaniu wszystkich kosztów zapewne wyjdzie na to samo.

Identycznie w 2017. Albo znizka albo leasing 100%. Auto ze stocku.

Zwroccie uwage ze leasing 100% to nie jest prawdziwe 100% bo trzeba wziac obowiazkowy GAP. W innych leasingach nie jest obowiazkowy lub jest tanszy.

Nie wiem jak dziś, w 2017r było tak ze promocyjny leasing 100% zawierał chyba przeglądy w cenie (a może i ubezpieczenie, nie pamiętam już) ale nie można było dostać ani złotówki upustu. Na początku 2018 ( i na pewno był jeszcze w maju bo wtedy finalizowałem/odbierałem auto) był już inny leasing 100% który łączył się z upustem na auto, ale nie zawierał nic dodatkowego w cenie. Jak jest teraz niestety nie wiem.
Leasing 100% na auta z upustem (te stojące w salonie) pojawił się w grudniu 2017 i był oferowany tylko przez jeden tydzień :), ale były ściśle określone parametry żeby dostać te 100%: pierwsza wpłata 20%, okres leasingu 3 lata, wykup 1%. Każde odstępstwo od tych parametrów powodowało, że koszt leasingu wzrastał powyżej 104%. Leasing nie zawierał w sobie żadnych dodatkowych bonusów, a ubezpieczenie (wraz z GAP) trzeba było wykupić osobno u dealera (pakiet dealerski). Potem takie same zasady leasingu pojawiły się w kwietniu 2018 na auta z 2017 roku nadal stojące w salonach, tylko upusty na nie były nieco większe :P

P.S. W trakcie moich rozmów z różnymi dealerami wypsnęła się wtedy komuś informacja, że "darmowy" leasing "kosztuje" ok. 14 tys. w cenie auta, a cała reszta "promocji" to tylko marketing, czytaj: przerzucanie upustu na koszty leasingu :(

Ostatnia edycja:
Co do dachu, bo były pytania.. w porównaniu z tym z Giulietty to jest lepszy, bo bardziej zmechanizowane i solidniejsze. Miałem na początku z tym problem mały, bo coś tam rezonowało, ale naprawili.
Co do szumów, przy jedynej okazji na szybką jazdę, przy 230 mocno szumi.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

i jeszcze inne dodatki jak choćby xenony (choć 25W nie-skrętne/bez spryskiwaczy w standardzie)
Według pana sprzedawcy w salonie w Opolu xenony 25W już nie są liczone jako opcja i dostaje je każda zamówiona Giulia bez dopłaty. Można by rzec ,,w końcu", ale nadal nie widzę potwierdzenia tych słów w konfiguratorze czy cenniku.

Leasing 100% na auta z upustem (te stojące w salonie) pojawił się w grudniu 2017 i był oferowany tylko przez jeden tydzień :), ale były ściśle określone parametry żeby dostać te 100%: pierwsza wpłata 20%, okres leasingu 3 lata, wykup 1%. Każde odstępstwo od tych parametrów powodowało, że koszt leasingu wzrastał powyżej 104%. Leasing nie zawierał w sobie żadnych dodatkowych bonusów, a ubezpieczenie (wraz z GAP) trzeba było wykupić osobno u dealera (pakiet dealerski). Potem takie same zasady leasingu pojawiły się w kwietniu 2018 na auta z 2017 roku nadal stojące w salonach, tylko upusty na nie były nieco większe :P

P.S. W trakcie moich rozmów z różnymi dealerami wypsnęła się wtedy komuś informacja, że "darmowy" leasing "kosztuje" ok. 14 tys. w cenie auta, a cała reszta "promocji" to tylko marketing, czytaj: przerzucanie upustu na koszty leasingu :(

Chyba troszkę mijasz się z prawdą bo ja dostałem leasing 0% na auto do produkcji i rabat 27 tysięcy (13%).

Byłem w innym salonie i porównywałem ofertę jakbym brał zewnętrzy leasing to dostałem mniejszy upust procentowy. Przynajmniej w tamtym okresie (luty tego roku).

Byłem w innym salonie i porównywałem ofertę jakbym brał zewnętrzy leasing to dostałem mniejszy upust procentowy. Przynajmniej w tamtym okresie (luty tego roku).

Ja porównywałem w jednym salonie i w wersji z zewnętrznym leasingiem auto było tańsze o 6 tys zł w porównaniu do leasingu 100%. Oczywiście mówimy tu o dodatkowej obniżce po i tak całkiem sporym rabacie.

Chyba troszkę mijasz się z prawdą bo ja dostałem leasing 0% na auto do produkcji i rabat 27 tysięcy (13%).
A możesz napisać kiedy i w którym salonie? Ja opisuję tylko swoje doświadczenia.

P.S. Jak chciałem zamówić auto do produkcji w grudniu 2017 roku, to oferowano mi tylko 8% upustu, bo "nie wiadomo jakie będą warunki dla dealerów na 2018 rok" i ewentualnie leasing na ogólnych zasadach.

Ostatnia edycja:
A możesz napisać kiedy i w którym salonie? Ja opisuję tylko swoje doświadczenia.

P.S. Jak chciałem zamówić auto do produkcji w grudniu 2017 roku, to oferowano mi tylko 8% upustu, bo "nie wiadomo jakie będą warunki dla dealerów na 2018 rok" i ewentualnie leasing na ogólnych zasadach.
Odpowiedź na te dylematy jest prosta. Zależy kiedy się trafi do salonu, ponieważ mają różne momenty co do możliwości rabatowania

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

W Ganinexie w Katowicach, auto zamówione 8 marca 2018.

W Ganinexie w Katowicach, auto zamówione 8 marca 2018.

Te 8% upustu oferował mi właśnie Ganinex w Katowicach w grudniu 2017 roku, więc sam rozumiesz, że potem już z nimi nie rozmawiałem, bo uznałem, że są niepoważni :P A Twoje 13% upustu na Veloce + leasing 100% oznacza tyle samo, co upust 20% bez "darmowego" leasingu.

Ostatnia edycja:

nie, te zasady przedluzali styczen, luty wted zamowilem ale leasing dopiero tak naprawde podpisalem 25 maja iciagle na takich warunkach (20% wplata 3 lata 1% wykup). tak, gap byl obowiazkowy do wyboru indeksowy bodajze 25% lub fakturowy, przy mojej velice ten pierwszy byl ciut ponize 4tys lacznie, fakturowy niecale 5, cos ok 2.4%. no niby trzeba doplacic ale ma sie jednak lepsze ubezpieczenie.

upust na auto do produkcji dostakem 12% do tego drobne gratisy (zabezpieczenie skor przez firme detailingowa, mate bagaznika i sruby zabezpieczajace do felg)

upust na auto do produkcji dostakem 12% do tego drobne gratisy (zabezpieczenie skor przez firme detailingowa, mate bagaznika i sruby zabezpieczajace do felg)
Czyli Twoje 12% upustu + 1% w gratisach + 7% jako "darmowy" leasing daje łącznie 20% i pasuje do mojego schematu, ale o tym dowiedziałem się trochę później :)

Czyli Twoje 12% upustu + 1% w gratisach + 7% jako "darmowy" leasing daje łącznie 20% i pasuje do mojego schematu, ale o tym dowiedziałem się trochę później :)
taki leasing gdzie indziej kosztował ok 6.5%, w gratisach dostałem ok 0.4%, czyli to by tak na jakieś 19% wychodziło, jednak naciągnęli na gap za 2.4%, którego pewnie normalnie bym nie brał (no ale jest więc też można spać spokojniej). Powiedzmy że ok 17-18% tyle się od nich mi udało uzyskać tak realnie. Cena GAP chyba podobna jak gdzie indziej mi oferowano (dostałem oferty z 2 banków)

taki leasing gdzie indziej kosztował ok 6.5%, w gratisach dostałem ok 0.4%, czyli to by tak na jakieś 19% wychodziło, jednak naciągnęli na gap za 2.4%, którego pewnie normalnie bym nie brał (no ale jest więc też można spać spokojniej). Powiedzmy że ok 17-18% tyle się od nich mi udało uzyskać tak realnie. Cena GAP chyba podobna jak gdzie indziej mi oferowano (dostałem oferty z 2 banków)

Mnie na leasingu nie specjalnie zależało - byłem gotów wyłożyć gotówkę, ale w tamtym okresie nikt jej ode mnie nie chciał :P Dopiero później dowiedziałem się dlaczego, a Twój post powyżej tylko to potwierdza. Mam nadzieję, że przynajmniej kolejni nabywcy Giulii wyciągną jakieś wnioski z tych naszych doświadczeń.

Wg nowych przepisów od 2019r nie będzie dla kupującego (prowadzącego działalność gospodarczą) różnicą od strony podatkowej czy bierze za gotówkę, kredyt, leasing czy wynajem - zasady identyczne. Dotychczas jednak tego nie było, więc dla droższych aut, dla prowadzących DG, jedyne 2 formy które był sens brać pod uwagę to leasing i wynajem długoterminowy.

Dlaczego nie lubią tych z gotówką - pewnie dealerom kojarzy się z prywatną osobą, a firma to zawsze może się rozwinąć, wziąć więcej aut, tam dać trochę zarobić na leasingu czy GAP - taki też ma znacznie częstszy kontakt z innym przedsiębiorcami na codzień, tu gatka szmatka o nowym aucie, coś o rabacie, coś o leasingu i już zanęca się na nowego klienta.

zdublował się post - do usunięcia

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót