Alfa Romeo 4C GTA (2012)

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Też tak myślę, do tego to się pojawiło na jakimś portalu i nie da się wkleić gdzie indziej. Wygląda to jak próba promocja tego właśnie portalu.

Dla mnie 4C może tak wyglądać :D

dardo.jpg

albo tak:

137.jpg

138.jpg

Ostatnia edycja:
Te pierwsze zdjęcie, a właściwie reflektory mnie przerażają :O ale to nie znaczy ze nie się nie podobają ;D

Coś takiego zobaczyć we wstecznym lusterku to naprawdę można się przerazić :D

Ta ostatnia wizualizacja też mi się bardzo podoba, i chyba jest najbardziej prawdopodobna z tych wszystkich dotychczasowych.
Z drugiej strony takie auto miałoby kosztować tylko 40 tys euro? Nie chce mi się wierzyć...

KTM X-Bow kosztuje bodajże 53 tys. euro :)

Jaka będzie cena, i czy to auto w ogóle się pojawi, to dopiero się okaże, ale najpierw była mowa o cenie poniżej 50 tys. euro, a później ok. 40 tys. euro. Choć moim zdaniem nawet ta pierwsza cena byłaby dobra :)

Mi silnik centralny w bardziej ludowym samochodzie kojarzy się przede wszystkim z MR2, ona pewnie była dużo tańsza, miała też słabsze silniki, ale jak pokazują tabelki ten segment wcale nie musi być niszowy :)

http://www.megaboost.co.uk/mr2/frames/thehistoryofthemr2.htm (na samym dole)

Ta najnowsza generacja nie została ujęta w tabelce.

pafka - jakby 4C GTA naprawdę wyglądało jak na ostatniej wizce i kosztowała 160 tys. to żałowałbyś zakupu Brery? :P

ten segment wcale nie musi być niszowy :)
Akurat ja wolałbym, żeby to auto jednak było niszowe :)
Zastanawia mnie jednak, w jaki sposób 4C za 40 tys euro i przy zakładanej produkcji 20-25 tys sztuk ma się opłacać, a Brera która wchodziła do sprzedaży z ceną ok 35 tys. euro i sprzedano jej ok 30 tys. sztuk, z punktu finansowego okazała się porażką...

pafka - jakby 4C GTA naprawdę wyglądało jak na ostatniej wizce i kosztowała 160 tys. to żałowałbyś zakupu Brery? :P
Nie, na pewno bym nie żałował :) Po pierwsze Brera jest spełnieniem, wydawało się kompletnie nierealnych, marzeń i uwielbiam to auto. Po drugie Brerę kupiłem za połowę tej ceny. Po trzecie obecnie kwota 160 tys zł jest dla mnie absolutnie kosmiczna, i nie ma żadnych szans, żeby w ciągu najbliższych lat coś w tym temacie się zmieniło.
Ale gdyby jednak coś się zmieniło, to chciałbym taką 4C GTA mieć obok Brery. Obok - nie zamiast :P

Zastanawia mnie jednak, w jaki sposób 4C za 40 tys euro i przy zakładanej produkcji 20-25 tys sztuk ma się opłacać, a Brera która wchodziła do sprzedaży z ceną ok 35 tys. euro i sprzedano jej ok 30 tys. sztuk, z punktu finansowego okazała się porażką...
1. Platforma już jest opracowana
2. Linia montażowa KTM też jest i może Fiat mógłby z niej korzystać
3. Silnik, osprzęt, skrzynie - wszystko już jest w produkcji

Do opracowania została tylko skorupka która będzie służyć za nadwozie i system mocowania. Potem trzeba zrobić linię montażową i skręcać/nitować. Dodatkowo niektóre plotki mówią, że powstanie również taki Abarth. Można się spodziewać, że będzie się różnił tylko skorupką i wykończeniem wnętrza, które pewnie i tak będzie ubogie. Reszta będzie taka sama.

Według Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/KTM_X-Bow produkcja X-Bowa miała wynosić 500 sztuk rocznie. Jeśli sprzedaż 1000 sztuk przynosiła zysk to biorąc pod uwagę, że w przypadku Fiata inwestycja jest mniejsza - musi się opłacać.

Nie wiem na jakiej platformie jest Brera, jednak kiedyś chyba mackul wklejał artykuły z Italiaspeed, które mówiły, że płyty i silniki od GM są zbyt drogie. Brera to też pewnie inna klasa auta, w 4C nie muszą montować klimatyzacji, nie jest potrzebne nawet wspomaganie (ale znając życie i tak je zamontują) :D

Akurat ja wolałbym, żeby to auto jednak było niszowe
Ja również (jak każda Alfa) byle księgowym to nie przeszkadzało :D Jednak te liczby sprzedaży MR2 w porównaniu do sprzedaży np. Giulietty i bardziej popularnych samochodów konkurencji są i tak bardzo małe.

PS
Fajnie jest pisać tak jakby te plotki były już prawdą :D

Ostatnia edycja:
1. Platforma już jest opracowana
2. Linia montażowa KTM też jest i może Fiat mógłby z niej korzystać
3. Silnik, osprzęt, skrzynie - wszystko już jest w produkcji

Do opracowania została tylko skorupka która będzie służyć za nadwozie i system mocowania. Potem trzeba zrobić linię montażową i skręcać/nitować. Dodatkowo niektóre plotki mówią, że powstanie również taki Abarth. Można się spodziewać, że będzie się różnił tylko skorupką i wykończeniem wnętrza, które pewnie i tak będzie ubogie. Reszta będzie taka sama.

No i oby tak właśnie było jak napisałeś :)

Jeszcze co do wcześniejszego pytania odnośnie Brery. Jeżeli 4C miałaby mieć rzeczywiście tak niską masę, to będzie to musiała być typowo sportowa zabawka. Czyli tak jak napisałeś, żadnego zbędnego wyposażenia, bardzo możliwe, że nie byłoby nawet radia czy klimatyzacji, a bez tego nie wyobrażam sobie dalszych wyjazdów. Więc Brera była świetnym zakupem - bo ma i radio, i klimę :)

Jednak te liczby sprzedaży MR2 w porównaniu do sprzedaży np. Giulietty i bardziej popularnych samochodów konkurencji są i tak bardzo małe.
MR2 wyprodukowano więcej niż 159 ;)
Ale po pierwsze te dane które podałeś dotyczą aż 15 lat, a po drugie MR2 sprzedawało się przede wszystkim w Japonii i w Stanach. Swoją drogą może pomysł Marchione na wejście na amerykański rynek nie okaże się wcale głupi? Bo podobno w Japonii Alfa jest już bardzo ceniona.

PS
Fajnie jest pisać tak jakby te plotki były już prawdą :D
No właśnie, nawet jeszcze konceptu nie zaprezentowano, hehe, ale myślę, że coś w tych plotkach jest :)

Ta poprzednia propozycja też mi bardziej pasuje, ale ogólnie wszystko idzie w dobrym kierunku. Przynajmniej na tych wizjach :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót