Cześć Alfoholicy! Pierwszy mój post tutaj, bo się przymierzam do zakupu Alfy

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo jest ich pewnie podobnych wiele dlatego napiszę tutaj.
Mam na 2 dni Alfę do przekonania się, od dobrego znajomego - sprowadzającego auta z Danii. Jeszcze nigdy u niego się nie naciąłem, a kupiłem już od niego 2 autka - w stanie super (Suzuki Grand Vitara 4/5drz 2.0 i takze GV 2/3drz 1.6), oczywiście z Danii. Auto w Danii zostało sprzedane przez salon Alfy, także pewnie technicznie raczej jest ok, bo znajomy mówi że jeszcze tam nikt do w Danii nie naciął, taki naród. Lakierniczo jest perfekcyjna, ma jedynie jedno małe wgniecenie na drzwiach (pewnie od innych drzwi), ale mniejsza o to, kolorek fajny - szary, grafitowy, co prawda na razie widziałem go w deszczu i teraz stoi w garażu, ale też ciemno, a w garażu sztuczne światło nie odda koloru, dlatego dopiero jutro z rana ocenie jaki jest stan karoserii i jak się prezentuje.
Jutro jadę nim dla pewności do serwisu Alfy, takiego 'zaprzyjaźnionego', więc kitu mi nie wcisną, ale wolę się was poradzić o co mogę się dopytać, co dokładniej sprawdzić w tym modelu.
A model konkretnie taki : Alfa 159, rocznik 2008, manual, 1.9 120KM.
Czytałem sporo o tym silniku, znajomy - pracownik salonu Alfy od razu gdy wspomniałem mu że planuję alfę 159, uprzedził mnie bym nie brał wersji 120KM bo jest słaba, ale jak przed chwilą się przejechałem uznałem, że nie jest źle. Czytałem, że można sobie łatwo 'zczipować' do ok. 150KM - jakie są tego orientacyjne koszty z robocizną?
Czy ta jednostka jest awaryjna? Czy ten stereotyp Alfy, że nie będę wyjeżdżał od mechanika jest tylko bujdą i zależy jak w każdym samochodzie od konkretnego modelu?
Na co zwrócić uwagę jutro w serwisie, autko będzie na pewno podpięte do komputera, na zawieszenie pewnie też popatrzą, choć na przeglądzie mówili, że igła.
No i co sądzicie o cenie, model z 2008, sportwagon, 138tys. przebiegu, w środku wyposażenie raczej podstawowe , bez przycisków na kierownicy, jest tempomat, radio standardowe (chyba nawet bez MP3, jeszcze się tym nie interesowałem), tapicerka 'zwykła' (alcantara chyba tak?). Cena wynosi ok. 35-36tys.
Pozdrawiam wszystkich i liczę na odpowiedź