Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku Marf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
159 /w jakim kraju/gdzie/jaki silnik/

Witam potrzebuje pomocy przy zakupie 159
napiszcie mi prosze w jakim kraju najlepiej kupic ten model alfy i z jakim wyposarzeniem, tylko zeby nie miał filtra czastek sałych :)
mam na ten cel przeznaczone 50tys zł i ani grosza wiecej
z Góry dziekuje

Czyli rozumiem ,że odpadają wszystkie turbodiesle i turbobenzyna TBi ??
Zostają same benzyny :
1.8 140 KM
1.9 160 KM
2.2 185 KM
3.2 260 KM
To możesz kupić do 50 kpln i bez DPF
Gdzie ??
Włochy , Szwajcaria , Niemcy

myslałem o dieslu bo mam benzyne
i po zatankowaniu za 250zł po miescie robie tylko ok 400km
i to 147 czyli ciezsze auto z mocniejszym silnikiem bedzie spalało o wiele wiecej
tylko zeby nie było filtra czastek stałych, czy to jest w ogóle mozliwe ? chodzi mi o awaryjnosc tego filtra

Ostatnia edycja:
Wszystkie diesle w 159-tce mają fabrycznie zamontowany filtr cząstek stałych

a jak bys miał wybierac, co bys kupił na moim miejscu, benzyne czy diesla ? ktore auto było by niezawodne i tanie w utrzymaniu

No jak tanie to diesel. A jak drogo to benzyna.
Wiele marek montuje te filtry do samochodów, technologia do dopracowania, ale z takiego powodu nie kupić samochodu???

Szukaj zadbnej 159tki z 2007roku za 50tyś na luzie coś kupisz.

2.4 JTDM będzie ciężko, a jeszcze z Q4 to chyba tylko po wypadku, do zrobienia...

Chyba lepszym wyjściem jest 1.9JTDM + Chip na około 175koni.

diesel w cale w eksploatacji nie musi byc tanszy od benzynki...

Prosze mi napisac ile realnie 159 pali benzyny i z jaki silnikiem
4 letnia 147 ktora jezdze z silnikiem 1.6 spark spala ok 15l
dodam ze w wiekszosci auto bedzie eksploatowane w miescie

Prosze mi napisac ile realnie 159 pali benzyny i z jaki silnikiem
4 letnia 147 ktora jezdze z silnikiem 1.6 spark spala ok 15l
dodam ze w wiekszosci auto bedzie eksploatowane w miescie

Wez pod uwage, że w miescie diesel pali już troche dużo, było o tym na forum. Do tego dochodzą turbo + dwumasa i dużo innych pierdół których nie ma w benzynie. Olej musisz czesciej wymieniac i pare jeszcze innych rzeczy. Dużo zależy jak i ile jezdzisz.

Nie żebym cię zniechęcał, ale tez jeżdze dieslem tzn. jtd i nie narzekam, a spala mi ok 6 litrów ON (jeżdze dziennie 20 km w jedną strone)

Nie wiem jak jest z tymi filtrami, ale jak jezdzisz dużo po miescie to one w innych auta się zapychały (słyszałem to w jakims programie, że gosciu kupił nowego z salonu i po paru miesiącach musiał wymienic filtr - przyczyna dużo jazdy po miescie, a moło dawania w palnik np. trasa).

Nie wiem jak jest z tymi filtrami, ale jak jezdzisz dużo po miescie to one w innych auta się zapychały (słyszałem to w jakims programie, że gosciu kupił nowego z salonu i po paru miesiącach musiał wymienic filtr - przyczyna dużo jazdy po miescie, a moło dawania w palnik np. trasa).

Jakiś czas temu zamieściłem na naszym forum wypowiedż fachowca na temat tych filtrów
http://www.forum.alfaholicy.org/mit...ntypollution_filter_clogged-2.html#post274389

Twardy , to że ten filtr miał być bezobsługowy to teoria fabryki a życie pokazało ,że może być inaczej :D

Co Ty się kolego tak tego DPFa boisz, że już jakichś emulatorów szukasz?
Będziesz eskploatował samochód porządnie, nie trafisz na jakiegoś łupa to nie będzie problemu.

Może to magia TVN TURBO działa ,oni regularnie już o DPF-ach wypuszczają programy .W tym tygodniu np. na rozkładzie mamy silnik D5 od Volvo :D

Jeżeli będziesz ją naprawiał w tzw. tanich warsztatach na używanych częściach to może się opłacać . Mając w 2007 roku niewielką przygodę ( drobna stłuczka) musiałem wymienić jeden bixenon ,który kosztował 4500 pln . Patrząc tak nawet okiem laika na zniszczenia to naprawiając to według procedur producenckich w 30 000 byś sie nie zmieścił .

Też się podjarałem, ale tu naprawdę dużo trzeba naprawiać...

Gdyby to było opłacalne bardzo to handlarz zrobiłby to sam (mając znajomości).

Szukaj dalej. Ostatnio była piękna 159tka z lekko pukniętym prawym przodem za 28900zł naprawa max 3000zł (zderzak, lampa, błotnik i maska) tyle że 1.9JTDM

Amortyzatory
Powrót