Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku Marf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Trochę drogie te egzemplarze Pigweed. Na otomoto od groma jest samochodów do 50tys. zł. Coś z tego na pewno warte jest uwagi.

Nie są drogie , to my przyzwyczailiśmy się do oglądania powypadkowych szrotów z otomoto . To są normalne ceny za zadbane i nie zajeżdżone egzemplarze .
Kolega olekkus kupił niedawno w Niemczech 159 2,4 JTDM Distinctive 2006 z udokumentowanym przebiegiem 98 000 km za 12 400 euro + 500 euro dopłacił za roczną gwarancję na to auto .

Ostatnia edycja:
Nie są drogie , to my przyzwyczailiśmy się do oglądania powypadkowych szrotów z otomoto . To są normalne ceny za zadbane i nie zajeżdżone egzemplarze .
Kolega olekkus kupił niedawno w Niemczech 159 2,4 JTDM Distinctive 2006 z udokumentowanym przebiegiem 98 000 km za 12 400 euro + 500 euro dopłacił za roczną gwarancję na to auto .

A to było też od jakiegoś dilera AR?

...
Tak się tylko zastanawiam - jeśli dealer AR sprzedaje samochód swojego klienta to chyba przebieg, który podaje w ogłoszeniu jest wiarygodny, nie?

Koleżanka w pracy dobrych parę lat temu opowiadała, jak zostawiali w rozliczeniu Nissana Almerę swojego w salonie, w którym go kupiła kilka lat wcześniej i kupowali następne auto właśnie - gość, który zabrał kluczyki i papiery podszedł do kogoś z serwisu - usłyszeli jeszcze "wymieńcie nakładki na pedały i cofnijcie licznik" (choć nie wiem z czego mieli cofać - oni mało jeździli bardzo).

No tak, koleżanka, kolega, kuzyn, ciocia... tak ze słyszenia.... Często bywa że korzystam z wynajętych samochodów za zachodnia granicą. Jak tylko jest taka możliwość proszę o alfę, często namawiają na ople, bmw itp bo alfy zagruzowane i chwilę na samochód trzeba czekać.
Przebiegi w tych samochodach często 10-20 tyś, raczej co chwile liczników nie cofają.
Warto pamiętać że w niektórych krajach samochody przeznaczone do celów wynajmu, nie mogą przekraczać 3lub max 5 lat, także często firmy takie, robią wyprzedaże.

No tak, koleżanka, kolega, kuzyn, ciocia... tak ze słyszenia.... Często bywa że korzystam z wynajętych samochodów za zachodnia granicą. Jak tylko jest taka możliwość proszę o alfę, często namawiają na ople, bmw itp bo alfy zagruzowane i chwilę na samochód trzeba czekać.
Przebiegi w tych samochodach często 10-20 tyś, raczej co chwile liczników nie cofają.
Warto pamiętać że w niektórych krajach samochody przeznaczone do celów wynajmu, nie mogą przekraczać 3lub max 5 lat, także często firmy takie, robią wyprzedaże.

Nie , kuzyn , kolega ani ciocia niczego takiego nie zaobserwowali! również inne koleżanki nie. Ale ta jedna tak. I jako kompletnie nie interesująca się motoryzacją, machlojkami związanymi z tym rynkiem, w czasach gdy nie było to jeszcze na każdym rogu dostępne (korekcja liczników) powodu aby kłamać nie miała. Nie wiem, mam żałować że mnie osobiście nie spotkała taka sytuacja abym mógł się nie powoływać na kogoś?
Podważam po prostu ślepe zaufanie do dealerów. Sam kupiłem auto, które okazało się po jakimś czasie na jakimś elemencie malowane, z podmienioną sondą lambda - od oficjalnego dealera, serwisowane u innego. Więc uważam, że sama nazwa i autoryzacja nie gwarantują niestety pełnej uczciwości.

Witam.

mam zamiar kupic 3-4 letnia czyli 2006-07 AR 159 JTDm 150 KM sedan.Z tego co sie orjentowalem przebiegi takich aut wahaja sie pomiedzy 90 tys a 160 tys(czy jest to duzo jak na alfe,chodzi mi o ta gorna granice??)i czy moga wystepowac przy takich przebiegach jakies wieksze awarie??Nigdy nie mialem do czynienia z alfa i chcialem zapytac o jakies rady.Duzo ludzi straszy mnie tym ze jest to alfa odradzajac mi jej zakup i namawia do zakupu niemieckiego dziadostwa ktore mi sie nie podoba,a w 159 zakochalem sie jak tylko ja zobaczylem.Mam przedewszystkim takie pytanie do uzytkownikow-jak sprawuja sie te samochody??Chodzi mi o awaryjnoisc??Slyszalem ze alfa zerwala juz ze zlym wizerunkiem i jest juz calkiem dobrze.Na co polecilibyscie mi abym zwrocil uwage kupiujac to auto??Oczywiscie mam zamiar przed zakupem pojechac autem na pelna sciezke diagnostyczna do ASO(z tego co sie dowiedzialem jest to koszt 300 zl wiec nie jakies wielkie pieniadze).Do tej pory jezdzilem peugeotem 307 HDI i nie mialem zadnych problemow a duzo ludzi tez jeczy na francuzy.Prosze o jakies podpowiedzi.Pozdrawiam.Piotrek

Witam.

mam zamiar kupic 3-4 letnia czyli 2006-07 AR 159 JTDm 150 KM sedan.Z tego co sie orjentowalem przebiegi takich aut wahaja sie pomiedzy 90 tys a 160 tys(czy jest to duzo jak na alfe,chodzi mi o ta gorna granice??)i czy moga wystepowac przy takich przebiegach jakies wieksze awarie??Nigdy nie mialem do czynienia z alfa i chcialem zapytac o jakies rady.Duzo ludzi straszy mnie tym ze jest to alfa odradzajac mi jej zakup i namawia do zakupu niemieckiego dziadostwa ktore mi sie nie podoba,a w 159 zakochalem sie jak tylko ja zobaczylem.Mam przedewszystkim takie pytanie do uzytkownikow-jak sprawuja sie te samochody??Chodzi mi o awaryjnoisc??Slyszalem ze alfa zerwala juz ze zlym wizerunkiem i jest juz calkiem dobrze.Na co polecilibyscie mi abym zwrocil uwage kupiujac to auto??Oczywiscie mam zamiar przed zakupem pojechac autem na pelna sciezke diagnostyczna do ASO(z tego co sie dowiedzialem jest to koszt 300 zl wiec nie jakies wielkie pieniadze).Do tej pory jezdzilem peugeotem 307 HDI i nie mialem zadnych problemow a duzo ludzi tez jeczy na francuzy.Prosze o jakies podpowiedzi.Pozdrawiam.Piotrek

Zajrzyj kolego do części forum poświęconej modelowi 159. I użyj wyszukiwarki - wszystko w tym temacie zostało powiedziane ;)

Wiem kolego juz troche poczytalemale powiedz mi czy takie cos jak kolektor ssacy,przekladnia kierownicza,kolektor dolotowy czy filtr DPF sa w stanie mi sprawdzic w ASO podczas pelnej sciezki diagnostycznej??Z tego co dzwonilem do ASO koszt takiej sciezki to 300 zl ale co dokladnie ja obejmuje to nie mam pojecia.Wiem ze wpiecie pod kompa,diagnostyka silnika,zawieszenia,powlok lakierniczych oraz blacharka ale czy sprawdza mi w/w to nie wiem czy musze o to poprosic i jeszcze doplacic czy jak to sie odbywa??

Wiem kolego juz troche poczytalemale powiedz mi czy takie cos jak kolektor ssacy,przekladnia kierownicza,kolektor dolotowy czy filtr DPF sa w stanie mi sprawdzic w ASO podczas pelnej sciezki diagnostycznej??Z tego co dzwonilem do ASO koszt takiej sciezki to 300 zl ale co dokladnie ja obejmuje to nie mam pojecia.Wiem ze wpiecie pod kompa,diagnostyka silnika,zawieszenia,powlok lakierniczych oraz blacharka ale czy sprawdza mi w/w to nie wiem czy musze o to poprosic i jeszcze doplacic czy jak to sie odbywa??

Co do DPFa to na pewno jest sprawdzany przy podpięciu pod kompa - widać chociażby na ile jest zapchany i czy nie ma błędów w pamięci. Co do reszty to się nie orientuję więc najlepiej zapytaj tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/

Witam Wszystkich Alfistów.

Spełniam swoje marzenie i chcę kupić Alfę 159 Jtd-m 150km. Zawsze chciałem mieć Alfę (wcześniej jeździłem przez chwilę pożyczoną 156)
Oglądałem kilka modeli. Poniżej zamieszczam linka do auta które chciałbym kupić.

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C20664695.html

Proszę o pomoc i ewentualne doradztwo w sprawie wyboru auta i wiarygodności sprzedającego.
Ewentualnie jestem zainteresowany zakupem w okolicach Krakowa.

To komis użytkownika Tomek_KRK, więc zapewne zaraz będziesz miał opinie z pierwszej ręki.

Ja gdybym teraz kupował 159 na rynku wtórnym to tylko 2,4 JTDM z napędem na obie osie .

Z budżetem 50 tysięcy? ;) RAczej nie sądzę, żebyś dostał taki egzemplarz w sensownym stanie, biorąc pod uwagę to, że obecnie importowane 159 z lat 2007, 1.9 JTDm 150KM, będą musiały być wyceniane na okolice 42-43 tysięcy conajmniej (piękny kurs Euro w okolicach 4.45).
Za te pieniądze to tylko 1.9 JTDm 150KM.

Ostatnia edycja:
Witam
Zastanawiam się nad zakupem Alfy 159. Interesuje mnie silnik 2.4 JTDM 20v ponieważ posiadałem Alfe 166 z takim silnikiem tyle że 150 KM i spalał bardzo ładnie a mianowicie w mieście ok. 7-7.5 z czego byłem niezmiernie zadowolony ponieważ samochód służy mi do pracy jak i w celach rekreacyjnych co się wiąże z dużą ilością pokonywanych kilometrów. Jak wygląda spalanie w nowszym 200KM motorze?? Może jednak się opłaca zakupić jakiś mniejszy silniczek bo moc 150km satysfakcjonowała mnie.
Pozdrawiam i czeka na ciekawe uwagi posiadaczy:)

Witam
Zastanawiam się nad zakupem Alfy 159. Interesuje mnie silnik 2.4 JTDM 20v ponieważ posiadałem Alfe 166 z takim silnikiem tyle że 150 KM i spalał bardzo ładnie a mianowicie w mieście ok. 7-7.5 z czego byłem niezmiernie zadowolony ponieważ samochód służy mi do pracy jak i w celach rekreacyjnych co się wiąże z dużą ilością pokonywanych kilometrów. Jak wygląda spalanie w nowszym 200KM motorze?? Może jednak się opłaca zakupić jakiś mniejszy silniczek bo moc 150km satysfakcjonowała mnie.
Pozdrawiam i czeka na ciekawe uwagi posiadaczy:)

Ostatnia edycja:
20V to jak pokazuje rynek to +50% ceny 16V trzeba liczyć, a za Q4 20V mógłbyś kupić dwie padaczki 1,9 JTD. Strasznie się to na rynku uplasowało...

A jak się spisują benzyniaki bo większość tematów jest o di?? Jak współpracują z gazem warto czy jednak diesla lepiej??
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót