• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo 159

• Autor wątku Autor wątku Marf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
120 na 150 - grupowo - na wiosnę -ok 1000zł ( zrobione przez chyba najlepszego z najlepszych )
2008 za 35-36 - brzmi dobrze
diesel awaryjny ? kto ci tak gadał ?
my jakoś jeździmy - czyli nie ma źle

na co ?
jak w każdym innym ( alfa to nie jest kosmiczna technologia)
zawias , turbo , sprzęgło , blacha , elektryka

to jest autko jak każde inne - tu nie ma cudów

Dzięki bocian za odpowiedź :) Już praktycznie kupiłem tą 159tkę :) Znajomy sprzedawca z salonu Alfy przewiózł mnie kawałek, by sprawdzić jak w jego rękach samochód się sprawuje i wyszedłem z samochodu trochę w szoku, jakbym jechał w jakimś rajdzie wąskimi leśnymi ścieżkami. Jego manewry na drodze, super niebezpieczne, ale widać potrzebne by sprawdzić dokładnie stan zawieszenia (gość jest utytułowanym kierowcą, sam ma 159tkę) nie wykazały żadnych wad, turbo bez zarzutu. Po sprawdzeniu na podnośniku itp jedynie wahacz niedługo do wymiany i rolka (od rozrządu?) bo przy uruchamianiu trochę piszczy, i to tyle. Możliwe że przydałoby się również wymienić rozrząd, ale to muszę się jeszcze dowiedzieć czy nie był przypadkiem wymieniany tam w Danii. Autko w jego mniemaniu w super stanie i w bardzo dobrej cenie. Także zostały raczej tylko formalności :) Jedynym minusem są felgi, bo jedynie stalowe na letnich oponach :/ Będę musiał czegoś poszukać na lato, ale to już po nowym roku :) Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi, ja zaczynam czytać forum by zgłębiać tajniki tego pięknego samochodu!

A jeszcze Bocian co miałeś na myśli, że zrobione grupowo na wiosnę i u najlepszego z najlepszych? Grupowo czyli filtry + chip? Ten znajomy z Alfy mówił, że najlepiej podjechać do Dukiewicza do Warszawy, z kolei znajomy który sprzedaje auto poleca VTECH w Olsztynie (w VTECH dfp z chipem jakoś 1500zł), a że jestem z Olsztyna to chyba nie będę lecieć do Warszawy.

Ostatnia edycja:
na myśli miałem cinsoft.pl
cinek - dla nas na forum

opinie :
poczytaj np tematy w dziale tuning po I , II i III turze

że jesteś z Olsztyna ...

z wybrzeża nawet chłopaki jechali do cinka - żaden nie żałował ...

o Vtech - chyba też wcale źle nie piszą
no ale to już sam zweryfikujesz

Cała Polska do przejechania - o kurcze nie no bez przesady :D Gdyby było bliżej, godzinka drogi to z chęcią bym zawitał, a tak niestety trochę chyba bez sensu. Do Dukiewicza w Warszawie jeszcze mogę podjechać, bo w Warszawie bywam parę razy w miesiącu, ale chyba zdecyduję się na VTecha tu na miejscu.

poczytaj co oferuje duk. i V - wtedy podejmuj decyzję

oba " zakłady " są do "poczytania" w necie

Mam 2 pytanka : w instrukcji ściągniętej z internetu wyczytałem, że w wersjach z 4 podnośnikami elektrycznymi szyb są elektrycznie składane lusterka i składa się je przyciskiem obok 'strzałek' do regulacji lusterek. Mam wersję z podnośnikami dla każdej z szyb a ten 'przycisk' nie daje się wcisnąć. Mam rozumieć, że składane elektrycznie lusterka to jest opcja dodatkowa, czy w każdej wersji z elektrycznymi 4 szybami one występują?

I 2 pytanie : wyczytałem w isntrukcji, że po przytryzmaniu 2sekundy przycisku odblokowania drzwi na pilocie opuszczają się szyby - ok, to działa. Natomiast zamykanie szyb już nie działa, wciskając przez 2sekundy i dłużej przycisk zablokowania auta nic się nie dzieje. Co robię źle?

W instrukcji też wyczytałem o doświetlaniu przy parkowaniu, że jest przycisk tam po lewej stronie. Jak to aktywować? Jakaś kontrolka na wyświetlaczu powinna się pojawić?

I 2 pytanie : wyczytałem w isntrukcji, że po przytryzmaniu 2sekundy przycisku odblokowania drzwi na pilocie opuszczają się szyby - ok, to działa. Natomiast zamykanie szyb już nie działa, wciskając przez 2sekundy i dłużej przycisk zablokowania auta nic się nie dzieje. Co robię źle?

Ver początkowe z 2006 miały zarówno opuszczanie jak i podnoszenie szyb a potem bodajże po lifcie już nie

Aha, no ale skoro opuszczenie szyb działa to podniesienie też chyba powinno? :D Można takie coś ewentualnie na komputerze zaprogramować? Że automatycznie podnoszą się szyby przy zablokowaniu auta? Bo mam umówioną wizytę w serwisie Alfy na przegląd i wymiany niezbędnych części, bo dopiero co ją zakupiłem i tak sobie teraz myślę o co by można jeszcze poprosić :) Planuję zakupić sobie takie czujniki parkowania : http://allegro.pl/czujniki-parkowania-szary-lub-czarny-wyswietlacz-i2698625793.html , znajomy kupił takie same i 2lata jeździ bez problemu.

kolego od liftu masz tylko opuszczanie szyb z pilota i nie da sie tego aktywowac bo juz ktos probowal.Skladane lusterka byly opcja dodatkowa i trzebabylo sobie to dokupic.Doswietlanie masz gdy sobie pociagniesz dzwignie kierunkow do siebie tak jak wlaczasz dlugie swiatla-pociagasz raz masz 30 sek,2-60 sek,3-130 sek i nie pamietam do ilu.Mysle ze o to Ci chodzilo??

Dzięki za odpowiedź. Czyli z domykania szyb i składania lusterek nici, a szkoda. A te doświetlenie to jutro zobaczę, wiem że podobny system jest 'follow me home' po wyłączeniu auta. Pewnie i tak nie będzie to używane, ale zawsze warto wiedzieć.

Wiem o co pytam, a Ty nie czytasz dokładnie tego co napisałem na początku. Już bardziej pretensjonalnego tonu nie mogłeś użyć?

Pisałem o PRZYCISKU P po lewej stronie, obok świateł przeciwmgłowych itp. (przycisk C, instrukcja str. 72) - ŚWIATŁA PARKOWANIA.
Follow me home - do tego nie potrzeba dodatkowych przycisków, wiem jak aktywować, chodzi mi o te doświetlanie parkingowe, które nie wiem jak aktywować, bo przy wyłączonych światłach nic się nie aktywuje.

to trzebabylo napisac ze o to Ci chodzi bo ja nie wiem jakie doswietlanie parkingowe,gdzie kolo manetek czy na manetkach.Skoro piszesz o manetkach to droga dedukcji doszedlem do tego ze chodzi Ci o follow me home.Nie slyszalem o czyms takim jak doswietlanie parkingowe.Z ktorej niby strony mialoby doswietlac-z przodu/z tylu/po bokach??Niby co by mialo doswietlac??Dodatkowego oswietlenia nie ma

"Światła parkowania
Zaświecą się przy zgaszonym zestawie
wskaźników po naciśnięciu przycisku C.
Po naciśnięciu przycisku zostanie wyemitowany
sygnał akustyczny ostrzegający
i w zestawie wskaźników zaświeci
się lampka sygnalizacyjna 3.
Gasną po ponownym naciśnięciu przycisku.
Przy świecących się światłach parkowania,
przesuwając dźwignię lewą świateł
zewnętrznych w górę lub w dół możliwe
jest wybranie strony (prawej lub lewej),
po której światła będą się świecić.
W tym przypadku w zestawie wskaźników
gaśnie lampka sygnalizacyjna
3.
Przy dźwigni lewej w pozycji środkowej
zaświecą się natomiast cztery światła
parkowania i lampy oświetlenia tablicy
rejestracyjnej."

to trzebabylo napisac ze o to Ci chodzi bo ja nie wiem jakie doswietlanie parkingowe,gdzie kolo manetek czy na manetkach.Skoro piszesz o manetkach to droga dedukcji doszedlem do tego ze chodzi Ci o follow me home.Nie slyszalem o czyms takim jak doswietlanie parkingowe.Z ktorej niby strony mialoby doswietlac-z przodu/z tylu/po bokach??Niby co by mialo doswietlac??Dodatkowego oswietlenia nie ma

czarny – wyluzuj, bo już kolejny raz się podnosisz, a potem okazuje się, że nie do końca słusznie.

Doświetlanie parkingowe to nic innego jak możliwość włączenia świateł pozycyjnych po wyjęciu kluczyka (i tylko po wyjęciu, przycisk nie działa z włożonym kluczykiem). Nie ma nic wspólnego z "follow me home". Przycisk znajduje się tam, gdzie przycisk do resetowania licznika km i włączania przeciwmgielnych. Nazwa jest myląca – sam zresztą wpadłeś w tą pułapkę. Ja kilka dni szukałem do czego służy ten przycisk. Manetką kierunkowskazów można wybrać czy mają się świecić lampy pozycyjne lewe czy prawe.

Dzięki jahu, o to mi chodziło :) Trochę nie rozumiem po co jest ta opcja, skoro przy zgaszonym silniku i wyjętym kluczyku działa :) No ale może kiedyś będzie potrzeba użyć to już wiem co gdzie i jak.

Dzięki jahu, o to mi chodziło :) Trochę nie rozumiem po co jest ta opcja, skoro przy zgaszonym silniku i wyjętym kluczyku działa :) No ale może kiedyś będzie potrzeba użyć to już wiem co gdzie i jak.

Po to, żeby ktoś Cię nie stuknął, jak postawisz w ciemnym zaułku i auto "wystaje" na jezdnię. W zależności, czy stoisz po prawej, czy po lewej (przodem/tyłem) to tą stronę włączasz.
Kaman?

Po to, żeby ktoś Cię nie stuknął, jak postawisz w ciemnym zaułku i auto "wystaje" na jezdnię. W zależności, czy stoisz po prawej, czy po lewej (przodem/tyłem) to tą stronę włączasz.
Kaman?
No rzeczywiście, jest to jakiś pomysł, ale takie światła dość skutecznie chyba rozładowują akumulator? Czyli chyba zastosowanie będzie mieć ten system tylko w sytuacjach awaryjnych na określenie krótki czas.

Amortyzatory
Powrót