• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Romeo 146

• Autor wątku Autor wątku DeeS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam serdecznie wszystkich Alfistow;)
Jestem swiezak i szukam dla siebie Alfeczki, niestety moj budzet nie jest wysoki (5-5.5k) a silnik nie moze byc zbyt mocny (pow. 120ps odpada) Takie to sa wymagania, bo samochod mi kupuja rodzice... mi osobiscie straszliwie podobaja sie 155, a rodzicom 146... Teraz upatrzyli 146 z silnikiem 1.4TS. Czy mozecie powiedziec mi cos nt. tej jednostki? :?:

wojtek7551 napisał:
Nie przesadzam kolego. Nawet jeśli jakieś ałdi ma 180(niby 30 koni więcej) to masa jego jest o wiele większa i w rzeczywistości nie widać tej różnicy
a brałeś się z takim Audi możesz to potwierdzić na własnej skórze i jesteś pewien że gość szedł na maxa?No chyba że piszesz o starszej a8 w dieselku która rzeczywiście pomimo koników jest ociężała lecz jeśli o podobną klase samochodu nie jest już tak kolorowo jak mówisz , ale już kończę bo troche off top się zrobił

bardzo elastyczna w mieście na trasie zdarza się że to jeszcze jednak trochę za mało ale jak na pierwszy samochód to rakieta:D

A jak z awaryjnoscia i dostepem do czesci?
A czy ktos z waszych znajomych nie sprzedaje jakiejs 155 z jakims 1.8 - 2.0 b+g? Niestety musi byc lpg :cry:

BoskiKacu napisał:
rodzicom 146... Teraz upatrzyli 146 z silnikiem 1.4TS. Czy mozecie powiedziec mi cos nt. tej jednostki?
Chłopie na temat takiej jednostki to informacji masz na cały dzień czytania

A czy przebieg rzedu 200tys. jest duzy dla takiego silnika? Jak wyglada sprawa rozrzadu - co ile sie powinno wymieniac? I na co zwrocic uwage przy kupnie auta z takim silnikiem? I co bardziej polecacie - 145, 146 czy 155? Jezeli chodzi o koszty utrzymania i materialow eksploatacyjnych? Pytam na forum uzytkownikow takich aut, bo w internecie to wiekszosc pisze jakies herezje, ze "Alfy to nie kupuj!"

BoskiKacu napisał:
I co bardziej polecacie - 145, 146 czy 155?
No ja osobiście polecam 155 w tej cenie silniczek 8zaworowy na łańcuch rozrządu i przebieg 200 tys nie jest duży a silniczek bardzo trwały . Koszty utrzymania 155 145 146 jest porównywalne bo zawieszenie jest prawie takie same

No fajna ta 145 500 Andrew, ale troszke wybrakowana ;) nie ma felg oryginalnych (co jest chyba w niej najpiekniejsze)... no i napisy widac byly kombinowane bo tez nie sa oryginalne. Oczywiscie nie mowie ze jest zla, bo ewidentnie widac ze to limited 500. Mogly napisy zejsc, ale nigdy nie wiadomo co tam bylo kombinowane. Ja choruje na 500 limited, na kazdy szczegol zwracam uwage

Tu jest wzor, jak ideał limited powinien wygladac :D (to juz taki fetysz moj... ta wersja)
http://www.autowp.ru/pictures/alfa_romeo/145/autowp.ru_alfa_romeo_145_limited_1.jpg

75andrew155 napisał:
DeeS, No ta wersja limitowana jest odjazdowa , mało kto ma takie cacko
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C7025293

a ja daje leb uciac, ze ten egzemplarz to porazka na calej linii
cena tego samochodu w dobrym stanie (ba nawet nie tego, a np z pakietem sportiva) w niemczech to 4K oiro, dolicz do tego pozostale koszty zwiazane ze sprowadzeniem i wyjdzie kwota za jaka mozna sie spodziewac takiego samochodu (no moze 1000-2000 PLN mniej bo jak wiadomo u nas taniej :) )

75andrew155 napisał:
Cytat:
Tu jest wzor, jak ideał limited powinien wygladac (to juz taki fetysz moj... ta wersja)
http://www.autowp.ru/pict...5_limited_1.jpg

to wlasnie te felgi sa orginalne/dedykowane dla tej wersji :)

Dokladnie, to są na 200% oryginalne felgi z tej wersji. Felgi 16 calowe ZENDER ktory robil caly pakiet sportowy do tego autka (lacznie z tylnym spojlerem, obnizonym zawieszeniem).

Takze Limited 500 z mojego linka jest jak najbardziej oryginalne :)

showtime napisał:
Ja choruje na 500 limited, na kazdy szczegol zwracam uwage

:) Ja bym zdecydowanie wolał QV-kę - wiadomo jakie ma zalety. Po co mi jakiś kolejny numer limitowanej wersji z podstawowym motorem. Ale może sam fakt posiadania modelu "jednego z 500" może niektórych cieszyć.
Jedno jest pewne- niestety na każdą 145 można nakleić zarówno naklejkę Limited 500 jak i koniczynkę...

simeone napisał:
showtime napisał:
Ja choruje na 500 limited, na kazdy szczegol zwracam uwage

:) Ja bym zdecydowanie wolał QV-kę - wiadomo jakie ma zalety. Po co mi jakiś kolejny numer limitowanej wersji z podstawowym motorem. Ale może sam fakt posiadania modelu "jednego z 500" może niektórych cieszyć.
Jedno jest pewne- niestety na każdą 145 można nakleić zarówno naklejkę Limited 500 jak i koniczynkę...

Przepraszam, pijesz cos do moich naklejek?
To ze mam naklejki od Limited 500 to nie znaczy ze mam 200 koni wiecej. Po prostu mi sie podobaja i juz przed malowaniem wiedzialem ze takowe sobie zrobie na aucie. A poza tym nie wiem czy wiesz, ale Limited 500 wystepowala rowniez z silnikiem 2.0. Wystepowala w kazdej wersji silnikowej (nawet JTD co widac w ogloszeniu)

Wiec sprostuj, ze mozna miec nie tylko jedną z pięciuset ale i z 2,0 litrowym silnikiem.

Nie bedę się spierał , byłem na zlocie i widziałem 145 w wersji Limited i tam miał inne koła

75andrew155, cytat z Alfaclub:

"Wersja tą wyróżniały niewielkie napisy na bokach auta oraz tylnej klapie, białe boczne kierunkowskazy, 16 calowe felgi od Zendera, chromowana końcówka układu wydechowego, oraz niższe zawieszenie, dodatkowo w środku auto było wyposażone w nakładki na pedały, chromowaną gałkę skrzyni zmiany biegów oraz chromowaną obwódkę mieszka uzupełnieniem była nakładka chromowana nakładka hamulca ręcznego. Środkowa część deski rozdzielczej w srebrnym kolorze z 3 cyfrowym numerem zaświadczającym o jej indywidualności, ponadto boczne obudowy nawiewów zyskały ten sam srebrny odcień. Pakiet ten można było otrzymać także za dopłatą przy zakupie standardowo wyposażonej wersji jako pakiet „Editione Sportiva”. " ;)

showtime, Nie nie ja niedyskutuję w tym temacie bo się w tym temacie ( LIMITED ) nie wyznaje ani specjalnie nie szukałem informacji o tej wersji . Widziałem ją na żywo nawet kilka razy i zrobiła na mnie wrażenie , rozmawiałem z kierownikiem tej Alfy i tylko tyle

showtime napisał:
Przepraszam, pijesz cos do moich naklejek?.

Nie piję tylko do Twoich naklejek- temat odnośnie naklejania np. koniczynek na zwykłe wersje był już na forum poruszany.

showtime napisał:
poza tym nie wiem czy wiesz, ale Limited 500 wystepowala rowniez z silnikiem 2.0. Wystepowala w kazdej wersji silnikowej (nawet JTD co widac w ogloszeniu)
Oczywiście ,że wiem inaczej bym się nie odzywał. Dlatego tak jak napisałem- wolałbym szukać ładnej QV aniżeli LE 500 w jakiejkolwiek wersji silnikowej- bo bardziej zadowoliłbym się wersją quadrifoglio aniżeli limitowaną wersją 1.4...
I nie bierz tego tak do siebie (chyba ,że sam uznajesz oklejenie belli oznaczeniami limitowanej wersji za nietaktowne i jesteś na tym punkcie wrażliwy :wink: )

simeone, wiesz przez chwile poczulem sie tak, jakbys porownal mnie do dresa, ktory nakleja nalepke M3 w swojej 316i i udaje cwaniaka. Ale dobrze ze wyjasniles :)

Wybacz cisnienie :)

Amortyzatory
Powrót