[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Niech Pan nie kracze panie Radku, na tym forum obowiązujące jest poparcie i optymizm. Nic to, że auto się nie sprzedaje w Europie, mimo prawie pół roku w ofercie ale .... na pewno będzie dobrze.

Nie sprzedaje znaczy się nikt nie kupuje? Bo ja ciągle czytam, że kupują.

Zapomniałem, że jesteś świętą krową na forum, która chce zepsuć życie w kwestii nowych AR.

Alfa się nadal sprzedaje we Włoszech gorzej niż Jeep albo Lancia.

Jeep i LandRover stały się ostatnio ulubioną marką szemranych kolesi, którzy niegdys jeździli BMW. Może do Włoch też dotarła ta tendencja?

Nie uważasz ze to juz tłumaczenie na sile? Chyba ze to ironia, wtedy zwracam honor.

Alf wlasnie ostatnio wysypalo na ulicach-duzo mito i giulett,nie mowiac o 159,156 i 147.Tragedii niema,widzialem juz kilka giuli w Poznaniu..takze sprzedaja sie

Na Otomoto pojawiła się Veloce do zamówienia 2.0 280 KM od 194 800 zł, 2.2 210 KM od 189 600 zł.

Patrzcie to :

http://axa.ricardo.ch/kaufen/axa-wi...a-2-9-quadrifoglio-7-626-072-7/w/an868118466/

11 godzin do końca. 24 tys franka. Ciekawe ile pójdzie...

Poszła za 37500CHF, czyli po dzisiejszym kursie 156tys. do tego transport, opłaty, akcyza 18.6%,rejestracja, wyjdzie 190. A ciekawe jak to byłoby z naprawą takiego. Czy części dostępne, ile choćby ten aktywny spoiler pod zderzakiem kosztuje, czy tylko opona do wymiany, czy felga też, ile za ori lampy a pewnie to te 35W xenony z AFSem. Zgaduję, wyjdzie ze 220-240tys na gotowo bo pewnie jakieś miny będą jeszcze. No niby taniej niż te 369tys, ale tyle kasy wydać na używane i rozbite auto to chyba nie bardzo. A jeszcze na tym pewnie jakiś handlarz chce zarobić. No będzie pewnie że super demówka ze Szwajcarii, igiełka nie bita.

Ostatnia edycja:
Martwi mnie słaba sprzedaż Giulii. Mam nadzieję, że Stelvio będzie notować lepsze wyniki, bo nie chcę myśleć co się stanie jeżeli stanie się inaczej...

Poszła za 37500CHF, czyli po dzisiejszym kursie 156tys. do tego transport, opłaty, akcyza 18.6%,rejestracja, wyjdzie 190. A ciekawe jak to byłoby z naprawą takiego. Czy części dostępne, ile choćby ten aktywny spoiler pod zderzakiem kosztuje, czy tylko opona do wymiany, czy felga też, ile za ori lampy a pewnie to te 35W xenony z AFSem. Zgaduję, wyjdzie ze 220-240tys na gotowo bo pewnie jakieś miny będą jeszcze. No niby taniej niż te 369tys, ale tyle kasy wydać na używane i rozbite auto to chyba nie bardzo. A jeszcze na tym pewnie jakiś handlarz chce zarobić. No będzie pewnie że super demówka ze Szwajcarii, igiełka nie bita.

Myślę, że ten kto kupił zna odpowiedzi na takie pytania :) nikt z kieszeni ot tak nie wyrzuci tyle kasy więc ktoś musi mieć świadomość, że zrobi dobry interes. To oczywista sprawa.

co możesz zrobić by podreperować im sprzedaż

Brać przykład z Niemców

Alfa Romeo continua a macinare vendite in Germania, +80%

http://www.clubalfa.it/20006-alfa-romeo-continua-macinare-vendite-germania-80.html

lub Włochów gdzie "Gianluca Italia soddisfatto dei risultati di novembre

Poi si è parlato anche del successo commerciale che sta caratterizzando Alfa Romeo Giulia. La berlina di segmento ‘D’ del Biscione, sta andando molto bene nelle vendite in Italia nella sua categoria".

http://www.clubalfa.it/19996-fiat-c...ia-soddisfatto-dei-risultati-di-novembre.html

To kup jedną, to najlepsze co możesz zrobić by podreperować im sprzedaż

To jest rada, którą dałbym wszystkim forumowym krytykom zarządu Fiata, szczególnie tym co się kulają kilkunastoletnimi struclami. Wiem, wiem, gdyby nasze zarobki były takie jak w Niemczech....

Myślę, że jeszcze za wcześnie, żeby oceniać sprzedaż. Kluczowy będzie pewnie przyszły rok bo wtedy pojawią się zamówione modele i auto zacznie być widoczne.

Brać przykład z Niemców

Alfa Romeo continua a macinare vendite in Germania, +80%

http://www.clubalfa.it/20006-alfa-romeo-continua-macinare-vendite-germania-80.html

lub Włochów gdzie "Gianluca Italia soddisfatto dei risultati di novembre

Poi si è parlato anche del successo commerciale che sta caratterizzando Alfa Romeo Giulia. La berlina di segmento ‘D’ del Biscione, sta andando molto bene nelle vendite in Italia nella sua categoria".

http://www.clubalfa.it/19996-fiat-c...ia-soddisfatto-dei-risultati-di-novembre.html

Ładnie wyglądają te % lecz liczba sztuk sprzedanych na rynku DE nie powala. Za miesiąc listopad Alfa Romeo sprzedała całe 403 sztuki Giuli, Giulietty i Mito. Jaguar dla przykładu sprzedał 734 auta w tym samym czasie nie wspominając już o sprzedaży marek wiadomego pochodzenia ;) Myślę tak jak kolega niżej napisał że nie ma co za wiele się odnosić do tych danych ponieważ dopiero co Alfa uzupełniła ofertę o silniki benzynowe i trzeba poczekać na odzew rynku. Dopiero w przyszłym roku będzie można się odnieść do wyników AR.
Dane za listopad w DE:
http://www.kba.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/DE/2016/pm_31_16_fahrzeugzulassungen_11_2016_pdf.pdf

Ostatnia edycja:
Ładnie wyglądają te % lecz liczba sztuk sprzedanych na rynku (...) nie powala.

Dopiero w przyszłym roku będzie można się odnieść do wyników AR.

To oczywiste. Pisałem o tym kilka razy w reakcji na różne andersonizmy.

Wstawiłem te linki jako obrazujące pewne fakty (w tym ten, że AR po spadku formy - prawie upadku - prawdopodobnie odbija się jednak od dna i aczkolwiek bardzo powoli, to jednak kieruje się ku powierzchni; czas pokaże czy i kiedy na nią wypłynie).

Nadal trzymam kciuki zarówno za Giuluię, jak i Stelvio.

Ostatnia edycja:

Wstawiłem te linki jako obrazujące pewne fakty (w tym ten, że AR po spadku formy - prawie upadku - prawdopodobnie odbija się jednak od dna i aczkolwiek bardzo powoli, to jednak kieruje się ku powierzchni; czas pokaże czy i kiedy na nią wypłynie).

Amen. Dziel sie tymi krzepiacymi nowinami jak najcześciej!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie sprzedaje znaczy się nikt nie kupuje? Bo ja ciągle czytam, że kupują.

Zapomniałem, że jesteś świętą krową na forum, która chce zepsuć życie w kwestii nowych AR.

Kolega Złakoś przytoczył dane: "Za miesiąc listopad Alfa Romeo sprzedała całe 403 sztuki Giuli, Giulietty i Mito. Jaguar dla przykładu sprzedał 734 auta w tym samym czasie nie wspominając już o sprzedaży marek wiadomego pochodzenia".

Chcesz zaklinać rzeczywistość, jaboleq? Liczby to fakty, twarde, wymierne. Odpowiada za taki stan rzeczy wprowadzanie modelu etapami (rok po prezentacji dopiero pojawia się w ofercie) oraz brak klienta docelowego. Ludzie kupujący beemy i audi w życiu nie przesiądą się do alfy romeo. A nowi nabywcy niechętnie ryzykują duże wydatki, mając do wyboru marki pewne i sprawdzone w tym segmencie. Alfa tymczasem nadal zmaga się z powszechną, wiadomo jaką, opinią. Tutaj lat potrzeba i nowych modeli. Czy FCA to udźwignie? Miejmy nadzieję, że tak.

- - - Updated - - -

ja też trzymam kciuki ale pisanie od odbijaniu się jest bardzo wesołe:) Logicznie, nie ma modeli, nie ma sprzedaży. Są modele, jest jakaś tam sprzedaż, zatem w liczbach będzie na pewno więcej. No przecież to, powtórzę, logiczne. Jednak pisanie o jakimś "odbijaniu się" jest zdecydowanie przedwczesne. To można oceniać najwcześniej pod koniec przyszłego roku, kiedy Giulia będzie już dłużej w ofercie i WE WSZYSTKICH odmianach, oraz minie rok sprzedaży Stelvio.
Na razie to pobożne życzenia.

pewnie gdzieś w tym tasiemcu były informacje, ale odszukać bardzo ciężko. może ktoś kto wie gdzie to sprawdzić, zrobić mini podsumowanie całej sprzedaży Giuli w Europie miesiąc po miesiącu powiedzmy przez ostatnie 0.5 roku? ciekaw jestem jaki jest trend.

Ostatnia edycja:
dzięki wielkie, dodałem sobie link do ulubionych.

porównując do sprzedaży 159, było tak:

Alfa Romeo 159
2005 6.525
2006 57.329
2007 65.802
2008 42.309
2009 25.708
2010 15.034
2011 10.433
2012 4.143
2013 297
2014 13

Giulia jak narazie wygląda tak:
March 19
April 48
May 236
June 1.334
July 999
August 752
September 1.718
October 1.565

Skoro dopiero praktycznie jest jakaś gama modelowa i testówki w benzynie pojawiają się w salonach, to zakładam że listopad/grudzień sprzedaż może trochę wzrosnąć, powiedzmy 2000/2500szt na początek, to by dało blisko 11200 szt w pierwszym roku.

następny rok pokaże jak to faktycznie wygląda - życze im minimum tych 80tys (bo chyba taki wolumen był zakładany).

Amortyzatory
Powrót