[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No, jak tak jak liczysz jest / będzie (a o brak dokładności i sprawdznia szczegółów nie można Cię posądzić;) ) , to faktycznie bardzo tanie te 80 koni i napęd Q4 .
Jeszcze to aktywne zawieszenie i szpera - trzeba doliczyć , no bo to Alfa, navi można odpuścić , i tak zaraz nieaktualna będzie. No ciekawe jak te cenniki oficjalne.
Swoją drogą jak brokerzy sprowadzają auta taniej, skoro w Czechach nawet są droższe ?

Swoją drogą jak brokerzy sprowadzają auta taniej, skoro w Czechach nawet są droższe ?

Na cenę krajową wpływają dodatkowe podatki, np ekologiczny, akcyza iitp, które doliczają się do ceny na danym rynku a niwelują w eksporcie.
Niby krajowe centrale próbują to regulować, żeby nie było dramatycznych różnic, ale zawsze coś ciekawego z takich porównań może wyjść - np inne pakiety i nne wyposażenia wersji.

No, jak tak jak liczysz jest / będzie (a o brak dokładności i sprawdznia szczegółów nie można Cię posądzić;) ) , to faktycznie bardzo tanie te 80 koni i napęd Q4 .
Jeszcze to aktywne zawieszenie i szpera - trzeba doliczyć , no bo to Alfa, navi można odpuścić , i tak zaraz nieaktualna będzie. No ciekawe jak te cenniki oficjalne.

nie sprawdzalem obliczen, ale chyba sie raczej nie pomylilem. wiadomo, opcje osobno sa drogie, mozna powiedziec ze w pakiecie z cala wyzsza wersja wyposazenia mogli zejsc z cena, i tak to tu wyglada.

Przypadek Czech dosc mnie zdziwil. Oni nie maja akcyzy i a VAT tez tylko 21%, wiec przy benzynie (bo tylko ja porownywalem), spodziewalem sie tych ~5% procent taniej u nich, a tu cena wersji Super 200KM AT8 byla 980tys CZK, co daje jakies 161tys, a w Polsce 155.5tys. W niemczech ok 170tys. W dieslu moze byc inaczej, bo u nas poki co akcyza robi dodatkowe 15.5% wiecej przy >2.0L.

Wyposazenia nie porownywalem miedzy rynkami (szczegolnie ze i czeski, i niemiecki u mnie dosc slabo wyglada), ale na pierwszy rzut oka wydawalo sie ze jest tak jak w polskiej wersji.

Ciekawe ile bedzie mozna utargowac u dealearow jak juz minie efekt nowosci, za powiedzmy rok czy dwa. Przy 159 z tego co wiem dalo sie 15% zrobic w pozniejszym okresie. Najfajniej wyszlo jak kupowalem Giuliette zonie w grudniu 2013, jak wszedl juz pierwszy FL, wyszlo o 22% taniej (oferta byla na 65tys zamiast 83) od ceny katalogowej, a jak marudzilem na wyposazenie (poza wizualnym pakietem Veloce to byla dosc skromna wersja, cos pomiedzy Progression a Distinctive, bez bajerow) to jeszcze zalozyli alarm, czujniki parkowania na tyl i dali dywaniki welurowe w tej cenie. Tylko wtedy sytuacja byla taka ze na placu przy FAP stalo im 18 Giulii Veloce bialych i czerwonych (identycznie wyposazonych), do tego pare Distinctive-ow, wiec pewnie byli troche bardziej zdesperowani pozbyc sie modeli z przed FL. Poza tym auta wszystkie byly juz zarejestrowane 0.5 roku wczesniej, wiec leciala im gwarancja (choc mialy 0km przebiegu), i tak formalnie nie jestem pierwszym wlascicielem.

Ostatnia edycja:
Faktycznie w wielu krajach EU pojawily sie cenniki z Veloce, nawet w Czechach. Doplata do Veloce w zaleznosci od rynku to ok 35-40tys zl (ale tam ogolnie auta sa drozsze niz u nas, wiec moze bedzie z 32?).
Na dzien dobry moze niektórych przerazac, ale jak sie wezmie pod uwage co sie dostaje ekstra (z czego wiekszosc rzeczy I tak by trzeba bylo dolozyc, chyba ze sie celuje w gola wersje) to mozna stwierdzic ze doplata jest calkiem znosna. Ponad wersje super mamy: Q4, mocninejszy silnik, lopatki przy kierownicy do zmiany biegow, skorzane siedzienia perforowane elektryczne z podgrzewaniem + wysuwane podparcie ud, xenony 25W, ogrzewane dysze spryskiwaczy, felgi 18" turbiny w antracycie, ramki drzwi czarne mat, podgrzewana kierownice, fajniejsze zderzaki + dyfuzor, podwojny wydech, zaciski hamulcowe pomalowane na czarno, kanape dzielona na 3 40: 20: 40 alu wstawki w desce/drzwiach, pedaly alu sportowe, elektrycznie skladane lusterka i pare innych spraw.

Policzylem te opcjie ktore sie dalo (3 pakiety Sport 1 + Zimowy + Elektryczne fotele) do tego 6 pojedynczych opcji (nie wszystkie sa dostepne, np zderzaki) i doplata wg polskiego cennika za te bajery do wersji Super to 28.7tys. Ponad to dostaje sie mocniejszy silnik i naped Q4 i pare drobiazgow, mozna powiedziez za tylko za symboliczne 5-6tys.

Tak wiec nie bylbym taki pewny czy cena jest przesadzona, choc wiadomo, i tak do Veloce pare rzeczy trzebaby dorzucic ciagle i kolejne 10-15 tys lekko jeszcze dojdzie (chocby jesli ktos chce Navi).
[/URL]

Czyli , że trzeba spokojnie poczekać na cennik PL i wtedy ewentualnie psioczyć ;) a nie patrzeć na te włoskie 54.500 euro w podstawie .

Czyli , że trzeba spokojnie poczekać na cennik PL i wtedy ewentualnie psioczyć ;) a nie patrzeć na te włoskie 54.500 euro w podstawie .

To swoją drogą. W Niemczech benzyna Veloce jest za niecałe 48tys EUR a diesel 210KM za niecałe 47tys EUR, a u nas mniej więcej ceny nowych aut są o ponad 10% niższe i chyba znacznie więcej idzie wytargować.

Aha, zapomniałem wspomnieć o jednej miłej sprawie w Veloce - hamulce są większe (choć nie tak duże jak w Q) przód tarcze 330mm a tył 320mm.

We czwartek jeździłem Quadrifoglio i 2,2 180. Postaram się załączyć obszerniejsze wrażenia i trochę danych w dziale testy/zdjęcia. Swoją droga mniejsze benzyny już u nas są...

We czwartek jeździłem Quadrifoglio .

Ciekaw jestem jak odbierasz Q . Czy jest to auto , na tyle komfortowe i dobrze wytłumione wewnątrz , że nadawało by się na bardzo długie trasy czy raczej byś nie polecał tej wersji do takiego typu użytkowania ?

Wyposazenia nie porownywalem miedzy rynkami (szczegolnie ze i czeski, i niemiecki u mnie dosc slabo wyglada), ale na pierwszy rzut oka wydawalo sie ze jest tak jak w polskiej wersji.
A ja porównywałem wyposażenie dostępne w DE, jak pojawiły się pierwsze konfiguratory Giulii. Jakichś wielkich różnic z PL nie było, tylko Niemcy dorzucili do standardu trochę drobiazgów, których w takim aucie właściwie wstyd nie posiadać, a u nas natworzyli z tego dodatkowych pakietów, w których niektóre opcje się dublują. Pewnie jakby posumować te wszystkie drobiazgi to wyjdzie z 10 tys., a ceny niektórych pakietów i opcji dodatkowych wychodziły niższe w DE, niż w PL po przeliczeniu EUR/PLN.

Jak dzisiaj popatrzymy na ceny aut stockowych, to prawie każde auto jest oficjalnie wystawiane z upustem 10%, co by wskazywało na to, że cennik w PL na 2017 rok może zostać obniżony właśnie o te 10%.

Jak dzisiaj popatrzymy na ceny aut stockowych, to prawie każde auto jest oficjalnie wystawiane z upustem 10%, co by wskazywało na to, że cennik w PL na 2017 rok może zostać obniżony właśnie o te 10%.

Krzysztof , co do cennika na przyszły rok to nic nie można powiedzieć zanim potrawa o nazwie ,,Akcyza 2017 '' nie zostanie upichcona przez senat ;)

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Named ‘Car Of The Year’ By Top Gear

The Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio has been awarded two top accolades in the 2016 BBC Top Gear Magazine Awards
Range-topping Quadrifoglio honoured with magazine's prestigious 'Car of the Year' title and the inaugural public vote for 'Car of 2016'
This accolade is added to the 24 other prizes received in other European countries.

BBC Top Gear Magazine and the public are in agreement: the all-new Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio is 2016's 'Car of the Year'. The Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, the most powerful Alfa Romeo ever created for road use, has been crowned winner of one of the most coveted awards in the motoring industry. Not only that, but the flagship Quadrifoglio model, powered by a new 510hp, 600Nm Bi-Turbo V6 petrol engine and capable of 0 to 62mph in just 3.9 seconds, scooped the top prize in the first ever public vote for 'Car of 2016'. Winners were announced in the latest 'Awards' issue of the magazine, out today.

According to Top Gear Magazine, "The Giulia is modern and high-tech but the proposition is simple: engine, handling, beauty. Those are things we want from Alfa. The Giulia over-delivers".

http://www.alfaromeopress.com/press...uadrifoglio-named-car-of-the-year-by-top-gear

Myślę że to bardziej związane jest z końcówką roku. Poza tym na auta ze stoku zawsze są jakieś upusty.
Ze względu na kurs PLN/EUR raczej nie spodziewałbym się obniżki, raczej podwyżki.

Krzysztof , co do cennika na przyszły rok to nic nie można powiedzieć zanim potrawa o nazwie ,,Akcyza 2017 '' nie zostanie upichcona przez senat ;)
Zmiany akcyzy nie uwzględniałem w moim "wróżeniu z fusów", bo z akcyzą pewnie wyjdzie tak samo, jak z "kwotą wolną od podatku" :P

- - - Updated - - -

Myślę że to bardziej związane jest z końcówką roku. Poza tym na auta ze stoku zawsze są jakieś upusty.
Ze względu na kurs PLN/EUR raczej nie spodziewałbym się obniżki, raczej podwyżki.
Pewnie masz rację, choć osobiście liczę na to, że po pół roku (nie)sprzedawania się Giulii po 200 tys. wprowadzą jakąś korektę w cenniku na 2017 rok.

Pierwszy egzemplarz 2.0 dla polskiego klienta już został dostarczony. Następne będą w ciągu kilku dni.

Bo to właśnie w Carserwisie stoi a tam Marek się alfą głównie zajmuje. Oglądaliśmy ją we czwartek ale niestety nie była jeszcze zarejestrowana i nie można było potestować automata... W Polsce już kilku klientów zamówiło Quadrifoglio więc można się ich spodziewać na drogach w najbliższym czasie.

Giulia w 7 do tytułu

Car of the Year 2017 - The Candidates 2017

Seven candidates form the list of nominees for Car of the Year 2017 award after a first vote of the 58 Jury members. The final vote to determine the single winner will be cast on March 2017. Each juror will apportion 25 points among at least five nominees and will state his/her voting criteria. The winner will be revealed on the eve of the Geneva Motorshow on March 6th, 2017.

http://www.caroftheyear.org/candidates/2017_1/coty

Amortyzatory
Powrót