[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Alfa nazwała wersję 280 KM "Veloce" co zwiększa wymagania odnośnie wozu i jeśli ta wersja nie będzie brzmiała i będzie miała odcinkę przy 6 tys. (A wszystko na to wskazuje) to będzie wtopa....

Tyle, że veloce znaczy szybki, a nie głośny.

Wystarczy posłuchać o czym i jak mówią i piszą, póki co dziennikarze Quattroruote, aby nabrać przekonania, że będzie to szybka Alfa.

W segmencie D 2 litry to właściwie podstawowy silnik i nie co oczekiwać że będzie ryczał jak wściekły byk :) Ma być cicho i komfortowo, przecież to nie hothatch tylko zwykły sedan.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zgadza się a dla fanów ryczenia i strzałów z wydechu na przykład BMW zapewnia komponenty z serii M performance do kupienia i zamontowania w każdym ASO , czyli dla kazdego coś miłego .

Z tymi Chinami to zejdźcie na ziemię - prawie każdy masowy producent ma w Chinach fabryki, bo tam jest dzisiaj masakrycznie duży rynek zbytu - klasa średnia im urosła niesamowicie i uwielbia europejską motoryzację.
Sam Volkswagen ma w Chinach 6 lub 7 ogromnych fabryk, a marka nadal uważana jest za wyznaczającą trendy tuż od mitycznymi pojazdami "Premium".

A co do dźwięku 2.0 R4 Turbo Benzina 280KM + AT8 w Giulii to posłuchajcie poniżej (start 2:53):

ps. Obroty kończą się dosyć wcześnie - okolice 5,5k RPM, ale jeśli ktoś jeździł turbodoładowanymi silnikami to się szybciej przyzwyczai, niż ten który jeździł wonossącymi. Tyle.

L.

Jak dotąd najniżej kręcącą benzyną w Alfie było TBI 200KM ze 159 z odcięciem przy 5800 obr. Jeśli tutaj pobili ten niechlubny rekord to tylko im pogratulować... Aż strach pomyśleć przy ilu ma odcinkę najsłabsza wersja benzynowa....
wygląda na to, że tylko diesel będzie mógł konkurować z najlepszymi silnikami w klasie....szkoda.

Jak dotąd najniżej kręcącą benzyną w Alfie było TBI 200KM ze 159 z odcięciem przy 5800 obr. Jeśli tutaj pobili ten niechlubny rekord to tylko im pogratulować... Aż strach pomyśleć przy ilu ma odcinkę najsłabsza wersja benzynowa....
wygląda na to, że tylko diesel będzie mógł konkurować z najlepszymi silnikami w klasie....szkoda.

nie wiesz o czym piszesz. tbi ma odciecie ok 6300 bodajze, a Cinek podniósł u mnie o 100 przy okazji chipa. czasem korzystam i wskazowka tak mniej wiecej dochodzi

nie wiesz o czym piszesz. tbi ma odciecie ok 6300 bodajze, a Cinek podniósł u mnie o 100 przy okazji chipa. czasem korzystam i wskazowka tak mniej wiecej dochodzi

Nie mam 159, na naszym forum jeden z właścicieli podawał takie wartości. Jeśli kręci się ponad 6 tys. to w nowym silniku może być sporo gorzej.

Wytlumaczcie mi co wy macie z tymi obrotami? Ja duzo bardziej wole uzywac momentu obrotowego do przyspieszania a w okolicach 6 tys to juz za wiele go nie ma... Co to za przyjemnosc palowac silnik go granic jego mozliwosci? Ani to zdrowe dla silnika, ani nie przyspiesza szybciej... Ogolnie czytajac ten watek to mam wrazenie ze 90% ludzi tutaj co tydzien swoim samochodem na tor jezdzi sie scigac. Wszyscy tylko pisza ze 200KM w benzynie to slabo ze wersja 330KM czy 350KM by sie przydala a tak naprawde na co wam to? Gdzie wy tym bedziecie jezdzic? Najlepiej to kupcie sobie prawdziwe premium Mercedes C-klasa, 1.6 benzyna 129KM, ale to dopiero prawdziwe premium!

Wytlumaczcie mi co wy macie z tymi obrotami? Ja duzo bardziej wole uzywac momentu obrotowego do przyspieszania a w okolicach 6 tys to juz za wiele go nie ma... Co to za przyjemnosc palowac silnik go granic jego mozliwosci? Ani to zdrowe dla silnika, ani nie przyspiesza szybciej... Ogolnie czytajac ten watek to mam wrazenie ze 90% ludzi tutaj co tydzien swoim samochodem na tor jezdzi sie scigac. Wszyscy tylko pisza ze 200KM w benzynie to slabo ze wersja 330KM czy 350KM by sie przydala a tak naprawde na co wam to? Gdzie wy tym bedziecie jezdzic? Najlepiej to kupcie sobie prawdziwe premium Mercedes C-klasa, 1.6 benzyna 129KM, ale to dopiero prawdziwe premium!

W dieslach go nie ma (turbo w ogóle), ale wolnossący przyspiesza szybciej i szybciej wraz z narastaniem obrotów. Turbo - jak sądzisz że się coś zaczyna - to się właśnie kończy. To nie jest fajna cecha , nie tylko w motoryzacji ;)
To nie chodzi o ściganie się , tylko frajdę, potencjał itd., używanie w zależności od nastroju innych zakresów obrotów - w takim wozie jak Giulia duża wolnossąca benzyna aż się prosi, dałaby i możliwość lajtowego przemieszczania się z dużym momentem (bo duża pojemność) na niskich obrotach, jak i życia - przy górnych rejestrach. No jest taka - Q , tylko szkoda ze niżej coś podobnego się nie szykuje (?).
Jak masz możliwość z gamy Alfy Busso V6 pojeździć to bankowo zrozumiesz o co chodzi, tylko nie zdejmuj nogi z gazu przy 4 tys, wręcz przeciwnie. A silnikowi wcale to nie powinno szkodzić jak jest sprawny, o ile wiem panewkom bardziej szkodzą niskie obroty na wysokim biegu.
Ja pamiętam niesmak po 1,8 Tbi w 159 i tyle. To nie to. Po prostu. Pewnie nie tylko ja, stąd te obawy tutaj co do 280konnej benzyny.

W dieslach go nie ma (turbo w ogóle), ale wolnossący przyspiesza szybciej i szybciej wraz z narastaniem obrotów. Turbo - jak sądzisz że się coś zaczyna - to się właśnie kończy. To nie jest fajna cecha , nie tylko w motoryzacji ;)
To nie chodzi o ściganie się , tylko frajdę, potencjał itd., używanie w zależności od nastroju innych zakresów obrotów - w takim wozie jak Giulia duża wolnossąca benzyna aż się prosi, dałaby i możliwość lajtowego przemieszczania się z dużym momentem (bo duża pojemność) na niskich obrotach, jak i życia - przy górnych rejestrach. No jest taka - Q , tylko szkoda ze niżej coś podobnego się nie szykuje (?).
Jak masz możliwość z gamy Alfy Busso V6 pojeździć to bankowo zrozumiesz o co chodzi, tylko nie zdejmuj nogi z gazu przy 4 tys, wręcz przeciwnie. A silnikowi wcale to nie powinno szkodzić jak jest sprawny, o ile wiem panewkom bardziej szkodzą niskie obroty na wysokim biegu.
Ja pamiętam niesmak po 1,8 Tbi w 159 i tyle. To nie to. Po prostu. Pewnie nie tylko ja, stąd te obawy tutaj co do 280konnej benzyny.

Ja wiem ze V6 Busso sie fajnie jezdzi i ze sie mega kreci ale czy chcialbys dojezdzac codziennie do pracy Alfa 156 GTA albo GTV 3.0 V6? Moze ja sie stary robie ale robie jakies 110-120 kilometrow dziennie z czego 80% procent autostrada a reszta korki ze srednia predkoscia 3km/h i zdecydowanie wolalbym to robic w Giulii 2.0TB niz 3.2 V6. Na tor bez dwoch zdan 3.2 V6. Chodzi mi o to ze Giulia wydaje sie byc pomyslana bardziej dla ludzi jak ja, ktorzy chca dojechac gdzies komfortowo, w miare szybko (6.6s do setki do chyba raczej szybko) i w fajnie wygladajacym samochodzie. I ona spelnia wszystkie te oczekiwania. A na tor to prosze sobie Giulie Q kupic albo 156 GTA.

Dymo nie bardzo cie rozumiem. Jak jeździsz 105-konnym Mito, to zrozumiałe że 200KM benzyna by ci wystarczyła. Ale zrozum, że jak ktoś jeździ 240KM busso to mu te 200KM mało, więcej powiem, obawia się nawet tych 280KM i nie że względu na osiągi, tylko dźwięk, charakterystykę, reakcje na gaz etc.

Jazda po torze nie ma tu nic do rzeczy. Mocna benzyna ma wystarczająco dużo momentu, żeby nią wygodnie jeździć. I w razie czego zapas obrotów!

W TBI słaby jest głównie dzwięk, no i skrzynia też frajdy nie daje, bo czasem haczy, zimna cieżej chodzi, a zmiana biegu trwa wieki. Natomiast sam silnik, dzięki innej charakterystyce mocy/momentu od dołu (turbo), szczególnie jak się ja zchipuje jest całkiem fajniy jesli chodzi o jazdę - wcale nie jest tak że zaraz się kończy coś fajnego. Tylko ten efekt jest od 3 biegu, bo wcześniej chyba jest elektronicznie zmiejszany moment (widać to też po wskazówce turbo, szczególnie po chipie, gdzie u mnie ma dmuchać na +1.55bar, a na niższych biegach wcale to tak nie wygląda)

Co do Veloce 280KM, z filmiku który ktoś podlinkował niedawno, dzwiek wydaje sie lepszy niż w TBi, a te 5.5s do 100km/h też myślę sprawią kupę frajdy.

Dymo nie bardzo cie rozumiem. Jak jeździsz 105-konnym Mito, to zrozumiałe że 200KM benzyna by ci wystarczyła. Ale zrozum, że jak ktoś jeździ 240KM busso to mu te 200KM mało, więcej powiem, obawia się nawet tych 280KM i nie że względu na osiągi, tylko dźwięk, charakterystykę, reakcje na gaz etc.

Jazda po torze nie ma tu nic do rzeczy. Mocna benzyna ma wystarczająco dużo momentu, żeby nią wygodnie jeździć. I w razie czego zapas obrotów!

Uwierz mi ze jezdzilem w zyciu roznymi samochodami. Mialem tez BMW, 3.0 benzyna, rzedowa szostka. Chodzi mi o to ze do czego mi to busso? Podjezdzajac w korku 15 metrow mam do 7tys obrotow palowac? A jadac 130km/h po autostradzie na tempomacie nie poczujesz roznicy miedzy 2.0 a 3.2 busso. Uwazam ze alfa swietnie zrobila idac w "downsizing" bo to jest to czego ludzie potrzebuja. W wiekszosci europejskich panstw placisz podatek od pojemnosci lub od emisji a wiadomo im wiekszy silnik tym wieksze emisje spalin. Alfa nie wstawi V6 busso do Giulii dlatego ze paru zapalencow z Polski mialo kiedys lub ciagle ma 166 V6 i moze teraz kupi Giulie. V-ki wymieraja na naszych oczach. Nawet do Mustanga pakuja teraz 2.3 ecoboost czy cos takiego.

Pozatym moc i przyspieszenie to nie wszystko. Zawieszenie i hamulce sa rownie wazne jezeli nie wazniejsze od silnika. Uwierz mi ze moglbym Cie taz przewiezc moim Mito ze bys pampersa potrzebowal ;-)

Ostatnia edycja:
Ja wiem ze V6 Busso sie fajnie jezdzi i ze sie mega kreci ale czy chcialbys dojezdzac codziennie do pracy Alfa 156 GTA albo GTV 3.0 V6? Moze ja sie stary robie ale robie jakies 110-120 kilometrow dziennie z czego 80% procent autostrada a reszta korki ze srednia predkoscia 3km/h i zdecydowanie wolalbym to robic w Giulii 2.0TB niz 3.2 V6. Na tor bez dwoch zdan 3.2 V6. Chodzi mi o to ze Giulia wydaje sie byc pomyslana bardziej dla ludzi jak ja, ktorzy chca dojechac gdzies komfortowo, w miare szybko (6.6s do setki do chyba raczej szybko) i w fajnie wygladajacym samochodzie. I ona spelnia wszystkie te oczekiwania. A na tor to prosze sobie Giulie Q kupic albo 156 GTA.

GTA nie mam, ale od coś 6lat dojeżdżam właśnie Vkami 100km 2x w tyg. I gdyby nie to to bym tam nie pracował, naprawde. Teraz to ograniczam dopiero, po części dlatego że zasmakowałem torowej jazdy i tamta to juz nie to.
W tym sęk - codzienność obcowania z takim żywym silnikiem. Nie czasem od święta.
Oczywiście na nudne autostrady to się wolnossacy z zakresem obrotów nie wykaże w sensie frajdy. To na pewno .

A na tor to Vka nie bardzo bo ciężki przód.

Oby USA, UK (i Stelvio!) odwróciły trend leżący u podstaw zmniejszenia wolumenu produkcji.

Proszę bardzo, Cassino Plant wzmacnia się poprzez rozbudowę zatrudnienia i przygotowuje się do zmianowego systemu pracy.

A Cassino 1.800 assunzioni per Giulia e Stelvio

http://www.quattroruote.it/news/ind...no_1_800_assunzioni_per_giulia_e_stelvio.html

Tutaj o dobrych prognozach i nastrojach w FCA, mimo różnych (wzmiankowanych i w tym wątku) trudności.

http://www.clubalfa.it/19624-alfa-romeo-maserati-marchionne-superiori-alle-tedesche.html

Przy okazji, coś dla radosuafa

image1-1000x750.jpgimage2-1000x750.jpgimage3-1000x750.jpgNuova-Alfa-Romeo-Giulietta-2019.jpg Nuova-Alfa-Romeo-Giulietta-2019-700x492.jpgNuova-Alfa-Romeo-Giulietta-2019-spy-1.jpg

Nuova Alfa Romeo Giulietta 2019: foto e video spia del muletto

http://www.clubalfa.it/19605-nuova-alfa-romeo-giulietta-2019-foto-video-spia-del-muletto.html

Ostatnia edycja:
Co do Veloce 280KM, z filmiku który ktoś podlinkował niedawno, dzwiek wydaje sie lepszy niż w TBi, a te 5.5s do 100km/h też myślę sprawią kupę frajdy.

Ceny Veloce z rynku EU nie nastrajają mnie pozytywnie co do poziomu sprzedaży tej wersji w PL .

2019? Chyba sobie robią jaja :). Chociaż w sumie, za 3 lata nadal będę miał względnie aktualny model, bo na razie różnic nie widać (poza doklejoną klamką tylnych drzwi - ale zmyłka! :D).

Uwazam ze alfa swietnie zrobila idac w "downsizing" bo to jest to czego ludzie potrzebuja. W wiekszosci europejskich panstw placisz podatek od pojemnosci lub od emisji a wiadomo im wiekszy silnik tym wieksze emisje spalin.

No już nie - od kiedy fetyszem nie jest już tylko CO2, nagle się okazało, że najmniejsze silniki trzeba będzie z oferty wyrzucić. Było o tym głośno ze 2-3 tygodnie temu.

Proszę bardzo, Cassino Plant wzmacnia się poprzez rozbudowę zatrudnienia i przygotowuje się do zmianowego systemu pracy.

To oni tam nie mają jeszcze zmian??? To nic dziwnego że się chłopaki z produkcją nie wyrabiają... takie akcje tylko w słonecznej Italii :D
Myślałem że w XXI wieku takie przedsięwzięcia jak fabryka samochodów działają 24h, bo nikogo nie stać na przestoje linii produkcyjnej, a tu takie info!

Chyba nie tylko włoska specjalność. Tesla kupiła za jakieś ciężkie pieniądze niemiecką firmę inżynieryjną żeby doprowadzić w swojej fabryce do wydajności 500 tys aut rocznie. + kupa bełkotu o robotyce itp. Opisy dla zainteresowanych z cyferkami w Forbesie i generalnie w necie. Ciekawy z tego wszystkiego jest fakt, że ta kupiona fabryka w latach '80 i '90 produkowała ponad 500 tys szt rocznie.... to było joint-venture GM i Toyoty, nawet za małego jakiś film oglądałem o ciężkiej doli amerykańskich pracowników wtłoczonych w japoński system pracy.
a' propos czasu pracy: praca zmianowa jest Włoszech extra płatna, zatem nie płaczcie za ceny 200k+

ps. po przemyśleniach i zmierzeniu garażu, który aktualnie wystarcza na 2 samochody (rzędowo) a długośc Giulii zredukuje odstępy o połowę (do ok 20 cm), może jednak Giulietta MY2019?? Akurat mi się wstrzelą w cykl zmiany autka (daję Julci jeszcze ze 2 lata max).

Ceny Veloce z rynku EU nie nastrajają mnie pozytywnie co do poziomu sprzedaży tej wersji w PL .
Faktycznie w wielu krajach EU pojawily sie cenniki z Veloce, nawet w Czechach. Doplata do Veloce w zaleznosci od rynku to ok 35-40tys zl (ale tam ogolnie auta sa drozsze niz u nas, wiec moze bedzie z 32?).
Na dzien dobry moze niektórych przerazac, ale jak sie wezmie pod uwage co sie dostaje ekstra (z czego wiekszosc rzeczy I tak by trzeba bylo dolozyc, chyba ze sie celuje w gola wersje) to mozna stwierdzic ze doplata jest calkiem znosna. Ponad wersje super mamy: Q4, mocninejszy silnik, lopatki przy kierownicy do zmiany biegow, skorzane siedzienia perforowane elektryczne z podgrzewaniem + wysuwane podparcie ud, xenony 25W, ogrzewane dysze spryskiwaczy, felgi 18" turbiny w antracycie, ramki drzwi czarne mat, podgrzewana kierownice, fajniejsze zderzaki + dyfuzor, podwojny wydech, zaciski hamulcowe pomalowane na czarno, kanape dzielona na 3 40: 20: 40 alu wstawki w desce/drzwiach, pedaly alu sportowe, elektrycznie skladane lusterka i pare innych spraw.

Policzylem te opcjie ktore sie dalo (3 pakiety Sport 1 + Zimowy + Elektryczne fotele) do tego 6 pojedynczych opcji (nie wszystkie sa dostepne, np zderzaki) i doplata wg polskiego cennika za te bajery do wersji Super to 28.7tys. Ponad to dostaje sie mocniejszy silnik i naped Q4 i pare drobiazgow, mozna powiedziez za tylko za symboliczne 5-6tys.

Tak wiec nie bylbym taki pewny czy cena jest przesadzona, choc wiadomo, i tak do Veloce pare rzeczy trzebaby dorzucic ciagle i kolejne 10-15 tys lekko jeszcze dojdzie (chocby jesli ktos chce Navi).

tu wrzucilem cennik i katalog z niemiec (choc tam ceny sa wyzsze niz np w Czechach o jakies 10%) a w Czechach z tego co widze o te 5% drozsze niz w Polsce.
http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/142854-giulia_cenniki_katalogi_itp.html#post1902362

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót