[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Niewiem czym sie cieszycie,ze giulia jest w pierwszej dziesiatce tzw Top 10 sprzedazy.Jezeli tzw klasa srednia premium posiada doslownie 10 liczacych sie graczy-giulia jest przed citroenem ds5 i lexusem is takze przed wynalazkami.Poza TOP 10 jest infinity nic wiecej niema.Takze ogolem w klasie sredniej w segmencie D tak jak to jest zawsze przedstawiane w rankingach sprzedazy Giulia spadnie na koniec listy(przeciez sa passaty,508,mazdy 6 i wiele innych aut w tym segmencie.Mozliwe ze benzyna namiesza troche-mam nadzieje

to jest potencjalny problem. dojdzie do np konfliktu z Chinami, uruchomią jedną komendę i połowa aut jeżdżących w "zachodnim świecie" stanie, albo przestanie hamować, a w czasie pokoju będzie Cię szpiegować.

Oddajemy chińczykom myśl technologiczną, całe dokumentacje na które wydaliśmy biliony i opracowywaliśmy je latami, a oni odcinają od tego kupony.

Wszystko dzieje się powoli, parę lat temu Volvo zostało kupione przez chiński kapitał, obiecywali że samochody dalej będą robione tylko w Szwecji. Dzisiaj już przenosza produkcję, a za 10 lat zamkną działy R&D w Szwecji.

Ty tak na poważnie z tym szpiegowaniem i komendami 'nie hamuj'? :)))

Co do przenoszenia centrów inżynieryjnych/rozwijania produktu, to nie sądzę że stanie się to w najbliższych latach, dekadach... Chińczycy nie myślą kategoriami przygotowywania się na wojnę z zachodem. Oni zarabiają na zachodzie!! Poruszyłeś temat Volvo w perspektywie przejęcia przez Chińczyków i 'zagarnianiu' designu... poczytaj o centrum CEVT. Jest to wspólne centrum rozwoju Volvo i Gely (właściciela Volvo). Mieści sie ono w Göteborgu. Kilka lat temu, gdy bralem udział w rekrutacji do nich, to mieli już jakieś 100 inżynierów i czy czas zatrudniali (docelowo miało być 1500-200 inżynierów). Z tego co się orientuję to w Chinach jest współpracujące centrum testowe. Chińczycy nie chcą 'przejąć kontroli nad europejskimi producentami, a nauczyć sie technologii, aby rozwijać swoje marki, jak Gely, która to ma aspiracje do przebicia się poza Chiny/Azję i dzięki fuzji z Volvo chcą to osiągnąć.

Wbrew pozorom na świecie większość teorii spiskowych nie ma pokrycia w faktach :)

Zdrowia!
Czarek

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

W teście benzynowej Veloce pokazane są zegary i widać, że czerwone pole zaczyna się od 5,5 tys. obrotów a obrotomierz kończy się na 7 tys. obrotów! W usportowionej wersji 280 KM! Liczyłem po cichu, że do nowej benzyny 2.0 bardziej się przyłożą i wyciągną wnioski po TBI a tu klops….Na dźwięk wydechu też pewnie nie ma co liczyć, w teście silnika praktycznie nie słychać :(

Z wiekiem przechodzi ochota na hałaśliwe auta ;) IMO, to o czym piszesz zaliczyłbym im Plus

Przecież nie o hałas chodzi, jaki hałas. skąd ten pomysł? a o charakter silnika - robiącego co do niego należy do końca z chęcią, a nie przerywającego przedwcześnie.
No ale turbo - było to to przewidzenia niestety :-/

Niewiem czym sie cieszycie,ze giulia jest w pierwszej dziesiatce tzw Top 10 sprzedazy.Jezeli tzw klasa srednia premium posiada doslownie 10 liczacych sie graczy-giulia jest przed citroenem ds5 i lexusem is takze przed wynalazkami.Poza TOP 10 jest infinity nic wiecej niema.Takze ogolem w klasie sredniej w segmencie D tak jak to jest zawsze przedstawiane w rankingach sprzedazy Giulia spadnie na koniec listy(przeciez sa passaty,508,mazdy 6 i wiele innych aut w tym segmencie.Mozliwe ze benzyna namiesza troche-mam nadzieje

Wszelkie statystyki na dzień dzisiejszy są mało miarodajne. Prawie każde z aut na tych listach ma pełną gamę modelową w ofercie i klient nie musi czekać na konkretny model. Mało kto kupuje/zamawia auta, których nie mają dealerzy lub o których tylko coś tam prasa/internet wspomina. Poczekajmy na fizyczne benzyny w salonach, 2,2 210 KM i więce wersji wyposażenia i wtedy będzie można coś konkretniej pokomentować.

Ale o czym to świadczy? Dokładnie o niczym... Podałem Wam przykłady kluczowych elementów (np body computer, sterowniki szyb, centralki poduszek itp) marek premium, które funkcjonują bardzo dobrze i nie ma z nimi problemu ale Wam te Chiny dalej solą w oku.

Ja tam osobiście wolałbym, żeby robili w Chinach - byłem w weekend we Włoszech (północnych) i to, jakie Włosi mają podejście do niektórych rzeczy, woła wręcz o pomstę do nieba...

Ja tam osobiście wolałbym, żeby robili w Chinach - byłem w weekend we Włoszech (północnych) i to, jakie Włosi mają podejście do niektórych rzeczy, woła wręcz o pomstę do nieba...

Ja to bym wolał, żeby produkowali w Tychach. Nie ma w tym grama sarkazmu. Nasza fabryka zajmowała swego czasu czołowe miejsca w wielu statystykach FCA. Panda i 500 są jednymi z najlepiej zmontowanych fiatów. Ale niestety włoskie związki wywalczyły produkcje czołowych modeli u nich i teraz różne cuda się tam dzieją.

Pierwsza w Wlkp Giulia QV przy salonie na ul. Gorzysława.

Załączniki

• Giulia_qv_poznan.jpg
    Giulia_qv_poznan.jpg
    76.3 KB · Wyświetleń: 13
Przecież nie o hałas chodzi, jaki hałas. skąd ten pomysł? a o charakter silnika - robiącego co do niego należy do końca z chęcią, a nie przerywającego przedwcześnie.
No ale turbo - było to to przewidzenia niestety :-/

VAG i BMW robią też 2 litrówki turbo, tylko że one wkręcają się dość wysoko. Nowy silnik Alfy może wypaść przy nich podczas testów "mało sportowo" a to nie wpłynie pewnie pozytywnie na sprzedaż.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ty tak na poważnie z tym szpiegowaniem i komendami 'nie hamuj'? :))) ]

wyręczę kolegę, bo kiedyś przez chwilę bylem blisko (ale nie "w") tematu - stan wiedzy na 2013r: TAK
Z banalnych rzeczy: każdy procesor Intela po 2012r ma autonomiczny nadrzędny (nad bios-em i wyłącznikiem prądu) układ kontrolno - sterujący, oficjalnie mogący np to: http://www.dobreprogramy.pl/Kompute...-sa-kontrolowane-przez-Intela,News,60132.html . Komendę "tajna kopia wszystkiego do..." potrafi zrobić samodzielny układ 1*2mm działający ok godziny po całkowitym odcięciu prądu od urządzenia.

3/4 teorii spiskowych jest wytworzona sztucznie, żeby skompromitować te prawdziwe (czyli mała cześć z pozostałej 1/4). Spisek w spisku d32489983281ab6d774d680be330e110,62,37.jpg

Kończąc offtop - dlaczego 5,5k obrotów miałoby nie wystarczyć, skoro ciągnie jak dziel - od 2k? To co fajne w TB120 (o ile 1.4 może być fajne) to ładnie narastające ciągniecie w zakresie 3-5 tys właśnie. 2.2 180 ma +/- tak samo (tryb D)

Uwazam ze Alfa ma w swoich szeregach głownie włoskich Januszy, którzy ni cholery nie umieli sprzedać Giulii. Żal mnie bierze, ze nie zrobili ostrego pierd....cia. Gdyby im zależało to reklama Giulii powinna wisieć w każdym mieście, powinno być dostępne sporo testowek, powinni sprzedać trochę reklam do TV, czy wciskać ja recenzentom. Mogło sztuk pare oddać aktorom zeby wzbudzili chęć pożądania czy jakis konkurs zrobić z nią związany. Powinni wejść nagle na wszystkie rynki wszelkimi sposobami, szeroka gamą silnikowa czy wyposazenia. A tak? Cisza, która umieją rozgryźć tylko znawcy Alfy, reszta ludu o tym aucie sie nie dowie, chyba ze ja zobaczy na ulicy, to jedyne wyjście zeby Giulie poznał ktoś jeżdżący podobnym klasowo autem. Dramat. Zaczyna mi to przypominać kantowanie pod stołem, Ze Giulie sprzedają z ciężkim sercem i na sile z niechęcią. No doooobra to idziemy do USA. No doooobra to dejcie ze dwie sztuki na Europę. Doooobra to dajmy reklamę w jednym mieście.

Uwazam ze Alfa ma w swoich szeregach głownie włoskich Januszy, którzy ni cholery nie umieli sprzedać Giulii. Żal mnie bierze, ze nie zrobili ostrego pierd....cia. Gdyby im zależało to reklama Giulii powinna wisieć w każdym mieście, powinno być dostępne sporo testowek, powinni sprzedać trochę reklam do TV, czy wciskać ja recenzentom. Mogło sztuk pare oddać aktorom zeby wzbudzili chęć pożądania czy jakis konkurs zrobić z nią związany. Powinni wejść nagle na wszystkie rynki wszelkimi sposobami, szeroka gamą silnikowa czy wyposazenia. A tak? Cisza, która umieją rozgryźć tylko znawcy Alfy, reszta ludu o tym aucie sie nie dowie, chyba ze ja zobaczy na ulicy, to jedyne wyjście zeby Giulie poznał ktoś jeżdżący podobnym klasowo autem. Dramat. Zaczyna mi to przypominać kantowanie pod stołem, Ze Giulie sprzedają z ciężkim sercem i na sile z niechęcią. No doooobra to idziemy do USA. No doooobra to dejcie ze dwie sztuki na Europę. Doooobra to dajmy reklamę w jednym mieście.

Ja nie wiem na jakim Ty świecie żyjesz :P
Widziałem juz reklamy/recenzje Giulii praktycznie w każdej gazecie branżowej, na każdym iększym portalu internetowym na pierwszych stronach (onet, wp, interia). Nawet ostatni widziałem w Rzeczpospolitej recenzje na pół strony. Bilboardów też już widziałem kilka, szczególnie ogromny na A2 przed Warszawą w najlepszym możliwym miejscu, na wysokości przyszłych bramek, gdzie się zwalnia. Miliony osób to widziały. Wiele osób totalnie obcych marce, albo nawet motoryzacyjnych ignorantów wspominało mi o Giulii.
Owszem, mogli by od razu dać pełną gamę jednostek napędowych i wyposażenia, ale premiera, na którą wszyscy czekali obsunęła by się o 1,5 roku. Poza tym nie widziałem auta, które w dniu premiery by już miało pełną gamę silników/napędów/wyposażenia, a szczególnie w przypadku całkowicie nowych konstrukcji to jest całkowicie normalne.
Ja rozumiem jakieś gorzkie żale w stosunku do marki i zawyżone oczekiwania, ale no trochę kontaktu z rzeczywistością by się przydało zamiast się pieklić o rzeczy nierealne :P

Bilboardów też już widziałem kilka, szczególnie ogromny na A2 przed Warszawą w najlepszym możliwym miejscu, na wysokości przyszłych bramek, gdzie się zwalnia.
Ten billboard jest mało widoczny i nie rzuca się w oczy. Napisy na nim są tak małe że praktycznie niewidoczne. Jego skuteczność jest zerowa IMHO.
Dobry billboard (taki ze świecącymi światłami LED to miał tam Luxus.

Owszem, mogli by od razu dać pełną gamę jednostek napędowych i wyposażenia, ale premiera, na którą wszyscy czekali obsunęła by się o 1,5 roku. Poza tym nie widziałem auta, które w dniu premiery by już miało pełną gamę silników/napędów/wyposażenia, a szczególnie w przypadku całkowicie nowych konstrukcji to jest całkowicie normalne.
Ja widziałem: Giulietta. Jedynie TCT nie było na początku. (przez powódź w Japoni)

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Żyje na takim świecie ze kogokolwiek nie zapytam o Giulie to robi wielkie oczy. Tak wyglada świadomość nt tego samochodu w Polsce. Alfa to dla mnie cudowna marka i dlatego żal mi jest aż tak spapranej akcji marketingowej. Nie można Alfy porównywać do Mercedesa czy BMW, to firmy które sa juz samowystarczalne i ich nowe modele nie potrzebują nadmiaru marketingu (choć i tak go maja), za to Alfa to stosunkowo niewielki gracz i wymaga sie od niego rozpychania łokciami po rynku. Wszystkim nam na tym forum zalezy na dobrym losie tej firmy, a Giulia miała szanse wskoczyć wyżej w rankingach sprzedaży i dać fundusze na nowe modele. A tak? Giulia pozostanie fajnym autem dla wąskiej grupki odbiorców. Po prostu szkoda mi tego i tyle.

VAG i BMW robią też 2 litrówki turbo, tylko że one wkręcają się dość wysoko. Nowy silnik Alfy może wypaść przy nich podczas testów "mało sportowo" a to nie wpłynie pewnie pozytywnie na sprzedaż.
Akurat to że się kręcą wysoko nic jeszcze nie znaczy, bo dla mnie ważniejszy jest dźwięk jaki temu towarzyszy. Jeździłem trochę 2.0TFSI i 328i - dla mnie to zwykłe kosiarki (już 2.0EB 240KM lepiej brzmi), nic a nic przyjemnego w tym dźwięku nie ma. Takie auto wkręcasz na obroty tylko po to, żeby szybko zakończyć manerw wyprzedzania, zmienić bieg i znowu delektować się ciszą, a nie żeby słuchać 'ryku' silnika.
Dlatego też tak ubolewałem, że w jednym z filmików z Giulią 280KM odgłos silnika był zagłuszony przez muzyczkę... Jestem bardzo ciekaw, czy zrobili coś w kwestii 'usportowienia' doznań akustycznych.

Panowie, proponuję jednak miło zacząć ten dzień, zerknijcie tutaj #367 (temat obok).

Moim zdaniem Giulia w tym wydaniu jest świetna. Veloce w kolorze Blu Misano, kilka naprawdę dobrych zdjęć i filmik.

Ostatnia edycja:
Akurat to że się kręcą wysoko nic jeszcze nie znaczy, bo dla mnie ważniejszy jest dźwięk jaki temu towarzyszy. Jeździłem trochę 2.0TFSI i 328i - dla mnie to zwykłe kosiarki (już 2.0EB 240KM lepiej brzmi), nic a nic przyjemnego w tym dźwięku nie ma. Takie auto wkręcasz na obroty tylko po to, żeby szybko zakończyć manerw wyprzedzania, zmienić bieg i znowu delektować się ciszą, a nie żeby słuchać 'ryku' silnika.
Dlatego też tak ubolewałem, że w jednym z filmików z Giulią 280KM odgłos silnika był zagłuszony przez muzyczkę... Jestem bardzo ciekaw, czy zrobili coś w kwestii 'usportowienia' doznań akustycznych.

W segmencie D 2 litry to właściwie podstawowy silnik i nie co oczekiwać że będzie ryczał jak wściekły byk :) Ma być cicho i komfortowo, przecież to nie hothatch tylko zwykły sedan. Problem leży w tym, że Alfa nazwała wersję 280 KM "Veloce" co zwiększa wymagania odnośnie wozu i jeśli ta wersja nie będzie brzmiała i będzie miała odcinkę przy 6 tys. (A wszystko na to wskazuje) to będzie wtopa....

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót